فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:28
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
مقدمه 1
سرمازدگی گیاهان 2
جنبه های فیزیولوژیکی یخبندان 3
انواع یخبندان و سرما 3
الف) یخبندان انتقالی 4
ب) یخبندان تشعشعی 4
سرمازدگی در سال زراعی 83-82 6
خسارت در استان اردبیل 7
خسارت در استان سمنان 9
خسارت در استان خراسان 10
پیش بینی سرما و یخبندان 11
الف) پیش بینی سینوپتیکی 11
ب) پیش بینی غیر سینوپتیکی 13
بحث و تجزیه و تحلیل 15
پیشنهادات 19
1- روشهای حفاظت گیاهان از سرما و یخبندان 19
1-1 روشهای فعال حفاظت 19
الف) حفاظت بوسیله بخاری 19
ب) حفاظت بوسیله ماشین های مولد باد 20
ج) حفاظت بوسیله ترکیبی از ماشین های مولد باد و بخارها 20
د) حفاظت بوسیله غرق آب کردن 20
د) حفاظت بوسیله آبیاری بارانی 20
هـ) حفاظت بوسیله سوخت های جامد 20
ی) حفاظت بوسیله پوشش 20
و) حفاظت بوسیله کفهای بادوام 20
2-1) روشهای غیر فعال حفاظتی 21
الف) جلوگیری بوسیله اراضی مناسب کشت 21
ب) جلوگیری بوسیله انتخاب خاکهای مناسب 21
ج) پیش گیری بوسیله انتخاب ارقام مناسب 22
د) جلوگیری توسط انتخاب پایه مناسب 22
هـ) پیش گیری بوسیله عملیات بهزراعی 22
2- راههایی در جهت حمایت از کشاورزان 22
خلاصه و نتیجه گیری 24
منابع 26
مقدمه:
بر اساس آمار و اطلاعات رسیده از استانهای کشور میزان خسارت ناشی از سرمازدگی و یخبندان در اغلب سالها برروی محصولات حساس باغی بخصوص بادام و پسته و زردآلو و ... بیش از 40 درصد می باشد. و در پاره ای از سالها سرما و یخبندان دیررس بهاره صدر در صد محصول را ممکن است در یک منطقه از بین ببرد.
در سالهای اخیر با توسعه روزافزون بادامستانهای کشور آنهم با ارقام حساس به سرما میزان خسارت سرمازدگی بشدت رو به افزایش است.
بررسی های بعمل آمده نشانگر این واقعیت است که بزرگترین عامل آسیب دیدگی باغهای پسته نیز در کرمان، یزد، بخصوص در استانهای حاشیه کویری ایران سرمای دیررس (بهاره) می باشد.
پدیده سرمازدگی و یخبندان و خسارتهای ناشی از آن نه تنها در کشور ما بلکه در اکثر کشورهای جهان وجود دارد و غالباً با پیش بینی به موقع و دقیق زمان وقوع آن می توان به بکارگیری شیوه های مقابله با این پدیده جوی، خسارت آنرا به حداقل میزان ممکن رساند.
موضوع تحقیق، بررسی یخبندان نیمه دوم فروردین ماه 83 و میزان خسارات آن است ولی در ابتدا لازم می دانم مطالبی راجع به سرمازدگی انواع آن و میزان مقاومت گیاهان در برابر سرمازدگی و ... بیان نموده، تا دید خواننده گرامی بیش از پیش نسبت به موضوع مورد تحقیق بازتر گردد.
سرمازدگی گیاهان
از نظر فنی، رویداد تشکیل کریستالهای نازک یخ را برروی سطوحی که درجه حرارت آنها زیر صفر و درجه حرارت لایه هوای بالای این سطوح به نقطه شبنم «یخبندان» رسیده باشد «یخبندان» نامند. ولی در هواشناسی کشاورزی یخبندان به رویدادی گفته می شود که درجات پائین حرارت سبب خسارت به بافت های گیاهی شده و موجب ضایع شدن کم و بیش اندامهای گیاهی می شود.
کلمه یخبندان در این تحقیق به معنی غیردقیق و متداول آن مورد استفاده قرار می گیرد و این کلمه بجای عبارت صحیح تر آن مانند «سرمای زیان آور» یا «سرمای یخ زننده بافت گیاه» بکار گرفته شده است. خطر یخبندان در ایران بسیاری از محصولات باغبانی را در معرض آسیب قرار داده است.
مرکبات یکی از محصولاتی است که هر چند وقت یکبار بوسیلة یخبندان آسیب می بیند. خطر یخبندان مناطق مرکبات کاری شمال ایران را بیش از مناطق جنوبی مرکبات خیز در معرض خطر قرار داده است، با وجود این اختلاف خطر یخبندان بین مناطق شمالی و جنوبی آنطور که اکثر مردم تصور می کنند، زیاد نیست.