197 صفحه
چکیده
تبیین مسائل و عللی که موجب اختلاف نظر میان مفسرین و دانشمندان علوم قرآنی میگردد (میان شیعه و سنی و چه در بین شیعه)، کمک شایانی به جامعهی قرآنی و کسانی که در پی فهم حقیقی مفاهیم قرآن کریم هستند به ویژه نسل جوان پویا، می کند. یکی از این مسائل، بی توجهی و در نظر نگرفتن قرینه «زمان و مکان نزول» و به عبارت دیگر تاریخ نزول آیات و سوره هایی است که بر پیامبر اعظم(ص) نازل شده است. این تحقیق، تأثیر قرینه «زمان و مکان نزول» بر تفسیر آیات و سوره های قرآن کریم را مورد بررسی قرار داده و در حوزه های مختلف علوم قرآنی، کلام، فقه، تاریخ اسلام، تفسیر قرآن و... به نتایج ارزشمندی دست یافته است. با نگاهی نو به تفسیر مفاهیم قرآن کریم با رویکرد زمان و مکان نزول عبارت های قرآن، بسیاری از بدفهمی و کج فهمیها برطرف شده و با روشن شدن بسیاری از ابهام ها و نیز مصادیق آیات، راه برای بهتر فهمیدن هر چه بیشتر مقصود آیات هموار می شود.
همچنین این قرینه با دیگر قراین مانند سبب نزول و فرهنگ زمان نزول رابطه ی متقابل داشته و تحت تأثیر قرینه سیاق نیز می باشد. این قراین با رابطه ای که در میانشان وجود دارد، دست به دست هم داده و مفسر را در ارائه دادن مطالب مستند و روشن یاری میرساند.
کلمات کلیدی: «زمان نزول»، «مکان نزول»، «نزول قرآن»، «تفسیر»، «قرآن»، «اسباب نزول»، «شأن نزول»، «فرهنگ زمان نزول»، «مکی و مدنی»