فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:53
فهرست مطالب:
مقدمه: 7
معنای همت و کار در لغت: 11
همت و کار در قرآن: 12
همت و کار مضاعف در راه علم آموزی: 22
جایگاه و اهمیت همت در نگاه معصومان: 24
آثار همت مضاعف: 26
1- عظمت در چشم دیگران: 26
2- کرامت: 27
3- گسترش نیکی و احسان: 27
4- شجاعت: 28
5- حمیت و غیرت: 30
6- کار زیبا: 31
7- شوق به کار و خسته نشدن: 32
8- پیروزی در مسابقه کمال: 33
آثار شوم ضعف در اراده و همت: 33
نقش هدف در ارزشمندی همت: 35
همت بلند اما معقول: 38
ارزش کار و کارگر: 41
زشتی بیکاری و فرار از کار: 42
خاتم پیامبران مروّج روحیه کار : 44
کار مضاعف ضرورت همت مضاعف: 47
کار مضاعف راه رسیدن به نهایت اهداف همت: 49
کتابنامه 53
مقدمه:
زندگی و حرکت با اراده و همت، شتاب بیشتری به خود گرفته و معنای واقعی خویش را پیدا میکند. چرا که با همت و تلاش میتوان نیازها را شناسایی کرد و درصدد رفع آن برآمد . چنان که پرنده برای به پرواز درآمدن خود نیاز به همت دارد .
آن را که عقل و همت و تدبیر و رای نیست
خوش گفت پرده دار که کس در سرای نیست
انسانی که برای همت کردن دغدغه ای ندارد در مفهوم، موجودی زمین گیر است. اراده و همت از معیارهای مهم ارزشگذاری برای شخصیت یک انسان به حساب میآید. آدم بیاراده و فاقد همت، نزدیکی منزلت لازم را ندارد. همت و تلاش است که، کار و فعالیت صورت میپذیرد و انسان، لذت زندگی و زنده بودن را احساس میکند.
همت یعنی عقیده به داشتن توانایی، اراده، تصمیم و شوق رسیدن به مقصود. اینها حقایقی هستند که وجودشان در زندگی هر کسی، فکر خستگی را از او دور میکند و تا دستیابی به مطلوب از پای نمینشیند.
همت اگر سلسـلـه جنبان شود مور توانـد که سلـیمـان شـود
متخصصان روان شناسی تربیتی و مدیران موفق میدانند که مهمترین رکن توفیق انجام کار، همان عزم و اراده بر انجام آن است.
داشتن ارادهای قوی و تزلزل ناپذیر، مختص انسانهای بزرگ است. موفقیت و شکست جوامع وابسته به میزان همت و ارادهی آنهاست.
البته هر چه موانع و مشکلات بیش تر باشد، ارادهای قویتر و همتی والاتر، و همراه با آن انرژی و کار بیش تری میطلبد.
حال اگر اراده و همت مضاعف شود،کارهای دشوار آسان جلوه میکند. بلند همت تان و کسانی که دارای عزم راسخند، میتوانند جهان را مطابق میل خود تغییر دهند.
لازمهی همت و کار مضاعف، پایداری و مقاومت در ادامهی راه است. بیش تر نوابغ و اندیشمندان، بیش از آن که متکی به قدرت نبوغ خویش باشند، از همت و استقامت و بردباری بهره بردهاند.
باید توجه داشت که همواره باید در ترسیم اهداف، بهترین، والاترین و ارزش مندترین آن ها را برگزید و برای دست یابی به آنها اقدام نمود.
رهبر فرزانهی انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای، با بینشی عمیق خود، نیاز ملت ایران را در این زمان تقویت همت و تلاش بیش تر و کار دوچندان تشخیص داده و سال 1389 را به نام همت مضاعف و کار مضاعف مزین فرمودند. ایشان مردم خود را خوب میشناسند و میدانند که آنان با همت و کار تا امروز کشور خویش را آباد کرده و در عرصههای گوناگون علمی و صنعتی و ... پیشرفت خیره کننده ی داشته و در برابر قدرتها ایستاده و عزت و عظمت جهانی کسب کردهاند.
ولی ایشان ظرفیت ملت ایران را بیش از این دانسته و با اعتقاد به این که با همت و کار بیش تر که ایرانی توان آن را دارد، از مردم و مسؤلان میخواهند که همت و کار را دوچندان کنند و به مقدار موجود اکتفا ننمایند، تا نیل به اهداف سریعتر تحقق یابد.
ایشان در پیام نوروزی فرمودند: «براى این که بتوانیم بر طبق اقتضائات کشور و ظرفیتهاى کشور حرکت کنیم، احتیاج داریم به این که همت خودمان را چند برابر کنیم؛ کار را متراکم تر و پرتلاش تر کنیم. من امسال را به عنوان سال «همت مضاعف و کار مضاعف» نام گذارى میکنم. به امید این که در بخش هاى مختلف، بخشهاى اقتصادى، بخشهاى فرهنگى، بخشهاى سیاسى، بخشهاى عمرانى، بخشهاى اجتماعى، در همهى عرصهها، مسئولین کشور به همراه مردم عزیزمان بتوانند با گام هاى بلندتر، با همت بلندتر، با کار بیش تر و متراکمتر، راههاى نرفتهاى را بپیمایند و به هدفهاى بزرگ خود انشاءاللَّه نزدیک تر شوند. ما به این همت مضاعف نیازمندیم. کشور به این کار مضاعف نیازمند است».
مقام معظم رهبری، یک روز پس از اعلام نام سال 89، در سخنرانی خود در مشهد مقدس خواستار همت مضاعف و کار مضاعف در حوزه های زیر شدند:
1- علم و تحقیق؛ 2- استفادهى بهینه از منابع و امکانات کشور؛ 3- کیفیت بخشیدن به تولیدات داخلى؛ 4- تأمین سلامت و ورزش همگانی؛ 5- سرمایهگذارى 6- کارآفرینى؛ 6- تولید فکر، کتاب خوانى و افزایش معلومات عمومى در زمینههاى گوناگون؛ 7- مبارزهى با فقر، فساد و بىعدالتى.
در مقابل این راهبرد، فرهنگ بیمسئولیتی و کم کاری است، که درد بزرگی برای جوامع بشری میباشد. از این رو، «کار و تلاش»ـ چنان که در آموزه های دینی آمده استـ باید در سطوح مختلف به صورت عملی و نه شعاری به یک ارزش عمومی تبدیل شود، چرا که، فرهنگ سازی برای افزایش وجدان کاری و بهرهوری صحیح از منابع انسانی در همه سطوح از الزامات این امر است.