یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

پایان نامه کارشناسی ارشد علوم اجتماعی با عنوان بررسی انسان شناسانه هویت قومی – جماعتی در یک محله

اختصاصی از یارا فایل پایان نامه کارشناسی ارشد علوم اجتماعی با عنوان بررسی انسان شناسانه هویت قومی – جماعتی در یک محله دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .

پایان نامه کارشناسی ارشد علوم اجتماعی با عنوان بررسی انسان شناسانه هویت قومی – جماعتی در یک محله


پایان نامه کارشناسی ارشد علوم اجتماعی با عنوان بررسی انسان شناسانه هویت قومی – جماعتی در یک محله

 

 

 

 

 

 

 



فرمت فایل : word(قابل ویرایش)

تعداد صفحات:194

موضوع پایان نامه : بررسی انسانشناسانه هویت قومی - جماعتی در یک محله (چهارصددستگاه) درشهرستان کرج

فهرست مطالب:

چکیده
فصل اول –کلیات: مقدمه
طرح مسأله
اهداف تحقیق
پرسشهای تحقیق
روش تحقیق
اهمیت تحقیق
پیشینه تحقیق
فصل دوم – شهر
۱-۲ شهر وتاریخ شهرنشینی -۱
۲-۱-۲ تعریف شهر نشینی
۳-۱-۲شهر و شهر نشینی در ایران
۲-۲ محله و کارکردهای آن
۱-۲-۲تعریف محله
۲-۲-۲ محله و ضرورت پیدایش آن
۳-۲-۲ محله و اجتماع محلی
۴-۲-۲ کارکردهای محله در گذشته
۵-۲-۲ ضرورت پیدایش محله
فصل سوم فضا
۱-۳ تعریف فضا
۲-۳ انواع فضا
۳-۳ نظریه عمومی فضای شهری
۱-۳-۳ شهر به عنوان پدیده هنری
۲-۳-۳ شهر به عنوان پدیده فنی- عملکردی
۳-۳-۳ شهر به عنوان موجود زنده
فصل چهارم – هویت و رویکردهای نظری
۱-۴ معنای لغوی هویت
۲-۴ هویت چیست
۳-۴ انواع هویت
۱-۳-۴ هویت در انسان شناسی
۲-۳-۴ هویت فرهنگی
۳-۳-۴ هویت قومی
۴-۳-۴ هویت شهری
۵-۳-۴ هویت جماعتی
۴-۴محیط مصنوع و هویت آن
۱-۴-۴هویت مکان
۵-۴ ضرورت هویت در سیمای شهر
۶-۴ ساختار ذهنی از شهر
۱-۶-۴کوین لینچ (Kevin Lynch)
7-4 رویکرد زمینه گرایی
۱-۷-۴امس راپایورت (Amosrapoport)
فصل پنجم توصیف جامعه مورد مطالعه
۱-۵ تهران
۱-۱-۵ موقعیت تاریخی تهران
۲-۱-۵ موقعیت جغرافیایی تهران
۳-۱-۵ سابقه شهر نشینی در تهران
۴-۱-۵ مشکلات تهران
۵-۱-۵ مهاجرت
۱-۲-۵ مشخصات تاریخی کرج
۲-۲-۵ مشخصات جغرافیایی و جمعیتی شهرستان کرج
۳-۲-۵ مشکلات کرج
۱-۳-۵ موقعیت جغرافیایی محله چهارصددستگاه
۲-۳-۵ ساخت فرهنگی محله
۳-۳-۵ مشکلات محله چهارصد دستگاه
فصل ششم – بررسی فضایی اوقات فراغت در محله چهارصددستگاه
۱-۶ اوقات فراغت در لغت
۲-۶ تعاریف ارائه شده از اوقات فراغت

۳-۶اهمیت اوقات فراغت
۴-۶اهمیت اوقات فراغت دردنیای مدرن
۵-۶کارکردهای اوقات فراغت
۶-۶ نحوه گذران اوقات فراغت
۷-۶ فضاهای فراغتی در ایران
۸-۶ خانواده و اوقات فراغت درمحله چهارصددستگاه:
۹-۶ فضای فراغتی در محله چهارصد دستگاه
نتیجه گیری

فصل هفتم – بررسی فضاهای مسکونی در محله چهارصددستگاه
۱-۷ سکونتگاه چیست
۲-۷ مسکن در شهر
۳-۷ مسکن چیست؟
۴-۷ اهمیت خانه یا مسکن
۵-۷ فضاهای مسکونی در محله چهارصددستگاه
نتیجه گیری

فصل هشتم- شناسایی هویت محله با استفاده از نماد ونشانه شهری
۱-۸ اهمیت نماد و نشانه در شهر
۲-۸ نشانه و نماد از نظر لینچ
۳-۸ نماد ونشانه در ساختار شهر
۴-۸ جست و جوی معنا در محلات شهری ( ازنظر راپاپورت)
۵-۸ نماد و نشانه ها در محله چهارصددستگاه
نتیجه گیری

فصل نهم – بررسی خوانایی محله چهارصددستگاه
نتیجه گیری
منابع
چکیده انگلیسی
ضمائم
سوالات مصاحبه
کورکی های کشیده شده توسط ساکنان محله
نقشه ها
تصاویر

 

چکیده:

شهر یک واقعیت  مسلم اجتماعی است که ، به طور کلی می توان آن را در انسانها و فضاها خلاصه کرد.کرج ، شهری است که با قرار گرفتن فرهنگ ها  و قومیت های مختلف در کنارهم ، تضادها و ویژگی های خاصی را منعکس می کند ،که از آنجا که انسانها و مکانها از هم  تاثیر پذیر و بر هم تاثیر گذارهستند، بازتاب آن را می توان درضاهای شهری مشاهده کرد. ازعناصر تشکیل دهنده فضاها، محلات شهری می باشند که همواره یکی ازعناصر مشترک شهر بوده و درطول تاریخ اهمیت فراوان داشته است . محله چهارصددستگاه از جمله محله هایی که درابتدا حاصل هم نشینی قوم یزد بوده ، به طوریکه به محله یزدی نشین معروف بوده است، ولی به مرور زمان ومهاجرت های فراوان، این قومیت محلی ، دچار دگرگونی شده است. این محله قومی دیگرهمچون گذشته وسیله ای برای کاهش فشارها ی اجتماعی با بوجود آمدن واحدهای قومی وخویشاوندی نیست، بلکه نوعی مجاورت اجباری است که در صورت  فراهم بودن امکانات میتواند، گسسته شود . این تحقیق با تاکید بر روش های انسان شناسی شهری انجام گرفته است و به طورکلی می توان گفت ، محله ای که درگذشته از همگونی خاصی برخودار بوده  و هویت (به تعبیر لینچ و راپاپورت)  مستقلی داشته است ، با گذشت زمان بواسطه خیابان کشی های متعدد ، به تکه های جداگانه ای تبدیل شده که در هر بیشتر فاصله گرفتن از محله  به  شکل قدیمی  خود ، برهم پیشی میگیرند . بازنمود این امر در فضاهای مختلف مورد تحقیق (مسکونی و تغدیه )کاملا مشهود است.درنیتجه محله به چهارقسمت تقسیم شده که هرکدام خود را دارای هویت مشخص میدانند و درحالی این اتفاق می افتدکه خوانایی محله (به عنوان یک کلیت محله ای) نیز مخدو ش شده است.

مقدمه:

گسترش شهر نشینی به عنوان فرایندی پویا که طی آن شاهد نوعی انتقال و حرکت هستیم، به یک پدیده معمول در جوامع تبدیل شده است و موجب شده (شهر) یکی از مسائل مهم جامعه شناسی شود. ورود عناصر غربی مدرن در ایران موجب مهاجرت بسیار زیاد و بی‌رویه  و در نتیجه انبساط شهرها و در پی آن پیدایش انواع مسائل اجتماعی (انحرافات، ناهنجاریها، آشفتگیها)‌ در شهرها گشته است. چالشهای متعدد و بحران زای زندگی از جمله ، نبود تعادل نسبی بر روند زندگی اجتماعی- شهری، افزایش مطالبات شهری، عدم مطابقت نیازها و خواسته‌ها با منابع عالی- تضعیف روابط و مناسبات اجتماعی، مدیریت شهری را با معضلات روز افزونی مواجه ساخته است و زمانی مسئله بیشتر می‌شود که، شاهد هستیم کلان شهر تهران با رشد و توسعه بی‌رویه فضایی، جغرافیایی و جمعیتی به سامانه‌ای چند تکه، فاقد هویت و ناقص تبدیل شده است. هویت کلان شهر تهران و در پی آن شهر کرج و انسجام آن تنها در گرو حفظ هویت محلات آن خواهد بود ،که در نهایت منجر به حفظ هویت شهروندی و مشارکت فعال شهروندان در اداره شهر است. در این میان شناخت محله‌ها و هویت آنان کمک بسیار زیادی می‌تواند در این زمینه انجام دهد.در این تحقیق محله چهارصددستگاه به عنوان یکی از محلات شهری در شهرستان کرج مورد بررسی قرار گرفت که نگارنده امیدواراست، شناخت این محله بتواند به شناخت هرچه بیشتر شهرستان کرج یاری رساند.

 

طرح مسأله: 

استان کرج یکی از ۷ استانی است که مرکز آن یعنی شهر کرج درزمره  کلانشهرهای کشورقرارگرفته است. مهاجرت پیاپی افراد از اقصی نقاط کشور به این شهرستان و همچنین همجواری با تهران، که در آن مزید علت شده است، التقاط قومی و فرهنگی و … را در آن بوجود آورده است. ساخت و سازهای بی‌رویه خانه‌ها، مشاغل کوچک و خدماتی که صرفاً برای گذران امر درست شده‌اند، باعث به هم ریختگی شهری شده است، که نماد آن را می‌توان در فضاهای شهری نظیرفضای مسکونی، کار، اوقات فراغت و حمل و نقل مشاهده کرد. یک محله می‌تواند با نوع بافت مسکونی خود دارای انسجام جمعیتی از لحاظ فرهنگی باشد یا بالعکس با به هم ریختگی بافت مسکونی خصوصیت به هم ریختگی داشته باشد. همچنین فضاهای اوقات فراغت نیز می‌توانند باعث بیان محله‌ای یا شهری شوند و کاملاً بر محله انطباق پذیر باشند، که در این صورت بار معنایی خاصی را در خود حمل می‌کنند. در نتیجه، مطالعه بر روی آنها می تواند به شناخت ما در هویت محله‌ای یاری برساند. محله در اصطلاح به منطقه قراردادی گفته می‌شود که بین اجزای آن (اعم از کالبدی و فرهنگی) نوعی همگنی وجود داشته و ساکنانش دارای اشکالی از همبستگی در بین خود هستند. این مسائل در مجموع ، هویتی را برای محله ایجاد می‌کنند که آن را از سایر محله‌ها متمایز می‌کند. محله با این تعریف نهادی اجتماعی است که حاصل نظامی از روابط پایدار اجتماعی است و با اهداف خاصی شکل گرفتند و به پاره‌ای از نیازهای ساکنین پاسخ می‌دهد. این تحقیق در پی آن است که کارکرد فضاها

را در هویت بخشی بررسی کند.لذا محله چهارصددستگاه ،درشهرستان کرج، به عنوان اصلی ترین زمین تحقیق نگارنده مطرح می شود تا هویت محله ای آن مورد بررسی قرارگیرد.

 

اهداف تحقیق:

تحقیقات انسانشناسانه می تواند دربهبود و کیفیت زندگی مردم اثرگذاشته وآنها را تقویت کند.هدف این تحقیق به طور کلی بررسی هویت قومی – جماعتی ساکنان محله چهارصد دستگاه می‌باشد که می‌توان آن را به صورت زیر جزئی کرد:

۱- چگونه محله به هویت بخشی ساکنان خود کمک می‌کند.

۲- تعریف مشخص تری از هویت محیط و ساز و کار و مؤلفه‌های آن

 

پرسشهای تحقیق:

با یک تعبیر ساده ، جوهرهرتحقیق درگرو پرسشهایی است که طرح و درطی روند تحقیق به آنها پاسخ داده می شود. لیکن باید توجه داشت که ساختاراین رساله براین روند استوار است که هر فصل ، در یافته های تحقیق،  پرسشهای خاص دارد که پاسخگویی به آنها در همان فصل انجام گرفته است واین پرسشها ، درواقع پرسشهای بنیادی تحقیق میباشند که رساله بر آنها استوار شده است.

۱- هویت و هویت محیط چیست و به کدام یک از نیازهای انسان پاسخ می‌دهد؟

۲- میزان انطباق پذیری هویت قومی- محله‌ای با هم چقدر است؟

۳- آیا فضاها در این محله باز نمودی از هویت قومی- محله‌ای هستند؟

روش تحقیق: 

روش شناسی بر منطقی کاربردی دلالت دارد که در گزینش فنون خاص مشاهده، ارزیابی داده های بدست آمده و مرتبط ساختن این داده‌ها با قضایای نظری نقش بازی می‌کند. در انسان شناسی جهتگیری نظری بیشتر مشوق یک دیدگاه بسیار ترکیبی در مورد گزینش داده‌های مربوط بوده است که هر چند بیشتر انسان شناسی را به سمت کاربرد گرایی پیش ببرد. (پلتو؛۱۳۷۵: ۳۸)

هر رشته علمی روش شناسی خاص خود را دارد که انسان شناسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. این رشته علمی مانند رشته‌های دیگر روشهای خود را ساخته و پرداخته و در طول زمان بافته و تنیده است. پژوهش انسان شناسی شهری به دلیل الزاماتی که در آن قرار دارد و محتوایی که عموماً در آن قابل مشاهده است، گاه مردم نگاری (اتنوگرافی) شهری نیز نامیده می‌شود. (فکوهی؛ ۴۲۰: ۱۳۸۳)

همچنین باید به شاخه‌های درونی این پژوهش نیز توجه کرد. به تناسب موضوع که به طور کلی انسان‌شناسی شهری- قومی- فضایی بوده است، در پی آن بوده‌ایم که در چارچوب این شاخه از انسان شناسی به دنبال روش‌هایی برویم که ، در میدان پژوهش یافته یا حتی به ناچار به سوی آن ها کشیده می‌شویم. تحقق زیر تحت عنوان بررسی انسان شناسانه هویت قومی- جماعتی در یک محله در کرج (محله چهارصد دستگاه) در قالب رساله‌ای برای مقطع کارشناسی ارشد انجام گرفته است. در این تحقیق روش شناسی خود را بر سه مرحله تقسیم کرده‌ایم: مرحله نخست: شناخت نظری زمین

در این مرحله دو راه پیش رو داشتیم ۱- شناخت تاریخی و جغرافیایی زمین که شامل بررسی و تحقیق راجع به شهرستان کرج و شهر کرج و پدیده کلان شهر و مسئله هویت و انواع خرده فرهنگها و محلات کرج مورد بررسی قرار گرفت.


دانلود با لینک مستقیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.