فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:59
ارزش و اهمیت شیر در تغذیه انسان ۱
ارزش ظاهری گاوهای شیری: ۲
علائم گاوهای شیری ۳
شکل عمومی – منظره حیوان: ۳
اندامهای متناسب با جنس: ۳
طبیعت حیوان ۴
رشد و نمو دستگاه گوارش: ۵
دستگاه گوارش خون: ۵
پستان: ۶
مواردی که در ارزیابی پستان باید به آن توجه کرد عبارتند از: ۶
حجم پستان ۶
شکل پستان ۷
پستانک – حجم پستانک ۷
اتصال پستانکها ۷
منفذ پستانکها ۸
پستانکهای اضافی ۸
عروق پستان ۸
اساس نمرهگذاری قسمتهای مختلف بدن در گاوهای شیری: ۸
ارزیابی گاوهای شیری از روی رکورد شیر ۹
تاریخچهی رکورد شیر (بازرسی کمی و کیفی شیر) ۹
هدف از رکوردگیری ۹
روشهای رکوردگیری ۱۰
نکات مورد توجه در رکوردگیری ماهانه: ۱۰
تعریف دورهی شیردهی (لاکتاسیون) ۱۲
بررسی صفات اقتصادی مهم در گاوهای شیری ۱۲
مقدمه ۱۴
نژادهای خالص پرورش در ایران ۱۴
الف: نژاد خالص: ۱۴
ج: نژادهای بومی ۱۵
نژادهای بومی ۱۵
۱٫ گاوهای سرابی: ۱۵
مشخصات: ۱۶
رنگ: ۱۶
۲٫ نژاد سیستانی: ۱۶
مشخصات: ۱۶
۳٫ نژاد گلپایگانی: ۱۶
۴٫ گاوهای مازندرانی: ۱۷
۵٫ گاوهای اطراف تهران: ۱۷
نژادهای خارجی ۱۷
۱٫ نژاد هلشتاین: ۱۷
مشخصات نژادی: ۱۷
۲٫ گاوهای جرزی: ۱۸
مشخصات نژادی: ۱۸
۳٫ گاوهای براون سوییس یا شوییتس: ۱۸
مشخصات نژادی: ۱۹
۴٫ نژاد آیرشایر: ۱۹
۵٫ نژاد قرمز دانمارکی: ۱۹
تغذیهی گاوهای شیری ۲۰
تغذیهی گاوهای شیری (در فضای محصور) ۲۰
تغذیهگاوهای شیری در مرتع: ۲۱
خوراک دادن به گاوهای خشک ۲۴
بهداشت دام و دامپروری ۲۵
ضد عفونی کردن دام و دامداری: ۲۷
ب) دود دادن: ۲۸
ج) آهک: ۲۸
د) آفتاب: ۲۸
و) سوزانیدن لاشههای آلوده: ۲۹
فوریتهای دامداری ۲۹
سمتراشی: ۲۹
در تراشیدن سمها میتوان اعمال زیر را انجام داد: ۳۰
قطع شاخ: ۳۱
در گاوهای شیری، سعی میشود که شاخها را از بین ببرند، زیرا: ۳۱
بخش تولید مثل: ۳۲
اهمیت تولید مثل: ۳۳
عواملی که در تولید مثل موثرند، به اختصار عبارتند از: ۳۳
تلقیح مصنوعی: ۳۸
فیزیولوژی پستان: ۳۸
ساختمان داخلی پستان شامل: ۳۹
حبابهای غدهای یا بافت غدهای: ۳۹
اثر عوامل ژنتیکی و محیطی بر تولید شیر و تاوهای شیری ۴۱
۱٫ تولید شیر: ۴۱
۲٫ توارث: ۴۱
۳٫ نژاد: ۴۲
۴٫ فرد: ۴۲
۵٫ کار: ۴۲
۶٫ درجه حرارت و رطوبت: ۴۲
۷٫ منحنی شیردهی: ۴۲
۸٫ تغییرات روزانه مقدار تولید شیر و اجزای تشکیل دهندهی آن: ۴۳
۹٫ تفاوتهای نژادی: ۴۴
۱۰٫ گله: ۴۴
۱۱٫ طول دورهی شیردهی: ۴۵
۱۳٫ سن زایش: ۴۶
۱۴٫ نوبت زایش: ۴۶
۱۵٫ موقع زایش (فصول): ۴۷
۱۶٫ طول مدت خشکی و شرایط جسمانی: ۴۷
۱۷٫ وزن بدن: ۴۹
۱۸٫ آبستن: ۴۹
۱۹٫ فحلی: ۵۰
۲۰٫ بیماری: ۵۰
۲۱٫ غذا و تغذیه: ۵۰
۲۲٫ مواد معدنی و ویتامینها: ۵۱
روشهای مختلف شیردوشی: ۵۲
درجه حرارت آب برای شتشوی پستان: ۵۳
آمادگی گاو برای شیردوشی: ۵۳
گاو شیرده چند بار در روز باید دوشیده شود؟ ۵۵
تشخیص سن گاو ۵۶
تشخیص سن گاو از روی دندانها: ۵۶
تعیین سن از روی شاخها: ۵۷
شیر به عنوان یکی از کاملترین غذاهای طبیعت شناخته شده است و غذای منحصر به فرد بچههای تازه متولد شده پستانداران است و تنها منبع غذایی در ۳-۲ ماه اول زندگی است.
اهمیت تولید شیر تنها از نظر غذایی و تغذیه نمیباشد. گوساله یا برهی تازه متولد شده برای اینکه خوب رشد کند و در مقابل امراض مقاومت داشته و صاحب بنیه خوبی شود و در آینده تولید خوبی داشته باشد، بستگی به مقدار و کیفیت شیری که در دورهی شیرخوارگی میخورد، دارد.
شیر به خاطر داشتن سه جزء ترکیب دهندهاش یعنی کلسیم، پروتئین و ویتامین، در جیره غذایی دارای اهمیت ویژهای است. پروتئین شیر مرکب از آلبومین و گازئین و گلبولین است که از پروتئینهای با کیفیت و بسیار خوب بوده و در ساختمان ماهیچهها و ترمیم بافتهای بدن بکار میرود. قند شیر یا لاکتور یک منبع انرژی خوبی بوده و به آرامی جذب بدن میشود و در جذب کلسیم و فسفر نقش عمدهای دارد.
چرب شیر یکی از مواد غذایی بسیار زود هضم بوده و علاوه بر تولید انرژی زیاد، محتوی ویتامینهای E, D, A است و همچنین شیر محتوی انواع ویتامینهای B است. مواد معدنی بخصوص کلسیم موجود در شیر از مواد معدنی است که اسکلت انسان احتیاج مبرمی به آن دارد. یک لیتر شیر در روز تمام احتیاجات ریبوفلاوین بچههای در حال رشد و افراد بالغ را تامین میکند.
در حدود نیم قرن است که دامداران با استفاده از روش بازرسی کمی و کیفی شیر که در هر یک از ماده گاوهای بطور انفرادی به عمل میآورند، به قدرت شیردهی هر یک از آنها پی برده و آنها را در کتاب انسان شجره نامه یاد کردهاند. در ضمن با توجه به کتاب مذکور و با استفاده از روش انتخابریال به اصلاح نژاد گاوهای خود پرداختهاند.
در کشورها و یا مناطقی که تا کنون سازمان مجهزی برای اجراء این عمل در یک مقیاس قابل توجهی بوجود نیامده باشد، در چنین مواقعی برای پی بردن به ارزش حیوان از لحاظ شیر و چربی محتوی آن، ناچار باید به علائم گوناگونی متوسل شد.
برای اولین بار در سال ۱۸۳۴ در جزیره جرسی، دامداران روش نمرهگذاری را برای گاوهای شیری تعیین نمودند و مورد استفاده قرار دادند. در حال حاضر هر یک از اتحادیههای دامداری برای نژادهای مورد علاقهی خودشان استاندارد خاصی معین کرده و روش تعیین ارزش حیوان را بوسیلهی نمره دادن به اندامهای خارجی دام معمول ساختهاند.
مجموع نمراتی که برای بهترین فرد یک نژاد قائل شد، ۱۰۰ میباشد. در نتیجه نمرهی افراد مختلف همیشه از این کمتر است. نبودن یک اساس علمی برای تعیین نمرات جهت اندامهای خارجی، باعث شده است که همیشه رضایت کامل از این طرز قضاوت حاصل نشود.
دامداران هلندی که در اوایل قرن هفدهم، نژاد هلشتاین را به آمریکا صادر میکردند، روش شمارهگذاری نواحی را انتشار دادند. در آمریکا در سال ۱۸۸۵ برای نژاد جرسی و در سال ۱۸۸۹ برای نژاد هلشتاین – فریژن یک روش نمرهگذاری که با روش دیگران متفاوت بود، قبول کردند.