فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:43
فهرست مطالب:
پیچ
انواع پیچ بر حسب تراشهای سر پیچ
دیفرانسیل
وظایف دیفرانسیل :
انواع دیفرانسیل در خودرو ها:
جهت نیرو در دیفرانسیل خورشیدی
دنده ماشین
دنده ماشین چگونه کار می کند؟
دنده چه کار می کند؟
یک دنده ساده
دنده واقعی
دنده عقب
همگام ساز، قطعه ای کوچک با کارایی بالا
مکانیک
دنیای کوچک
سیلندر :
پیچ
انواع پیچ در مقایسه با یک سکه ۲۵ سنتی دلار آمریکا (به قطر ۲۴ میلیمتر).
پیچ در واقع سطح شیبداری است که یک محور یا یک استوانه را دور میزند. در مورد پیچها میدانید که آنها قطعات چوبی یا فلزی را به یکدیگر متصل میکنند. اما این تنها مورد استفاده پیچ نیست. میتوانید شیشههایی را که در منزل دارید امتحان کنید و بعضی از آنها درپوشی دارند که روی آنها پیچیده میشود. مثالهای دیگر از کاربرد پیچ عبارتاند از چرخ گوشت، پنکه، ملخ هواپیما، و انواع گیرههای مورد استفاده در کارگاههای نجاری و غیره.
به شیارهای مارپیچی درون پیچ و مهره رزوه میگویند.
انواع پیچ بر حسب تراشهای سر پیچ
a) دوسو b) چهارسوc) سرهشتگوشd) ستارهای e) سرآلن f) آچارخور g) سهپر h) چهارپر i) سرآچاری
چرخ
یک چرخ پرهدار مربوط به اواخر سدهٔ دوم پ.م. از چغازنبیل ایران. این چرخ در موزهٔ ملی ایران نگهداری میشود.
چَرخ ابزاری است گرد که کاربردهای گوناگون دارد ولی نخستین و مهمترین کاربرد آن کاهش اصطکاک و تسهیل حرکت است.چرخ از مهمترین یافتههای انسان است که در هزاره چهارم (پیش از میلاد) در کشور باستانی سومر ساخته شد.
دیفرانسیل
اگر اتومبیل همیشه بر روی خط راست حرکت می کرد و احتیاجی به پیچیدن نبود لزومی نداشت از دیفرانسیل استفاده کنیم و انتقال نیرو می توانست به شکل های مختلف انجام گیرد .
در سر پیچ ها و جاده های ناهموار (یا وقتی که چرخ ها در گِل یا برف گیر می کند ) چرخ های سمت چپ و سمت راست اتومبیل مسافت های متفاوتی را طی می کند . اگر این چنین نبود یعنی چرخ ها دوران مساوی داشتند یکی از چرخ ها ( چرخی که مسافت کمتری را طی می کند ) در روی جاده سر می خورد تا هماهنگی لازم در چرخ ها ایجاد شود که در این حالت خطرات و خسارت های زیاد به اتومبیل وارد می شد مانند سائیدگی لاستیک ها افزایش می یابد و در سرعت های زیاد خطر انحراف اتومبیل زیاد است . برای رهایی از دست چنین مشکلاتی نیاز به مکانیزم است که بتواند دوران چرخ ها متناسب با مسیری را که طی می کند تنظیم کند این مکانیزم دیفرانسیل خواهد بود .
قسمت های یک دیفرانسیل ساده :دنده پنیون ،دنده کرانویل ، هوزینگ ، دنده های هرز گرد ، دنده های پولوس
وظایف دیفرانسیل :
1- تقلیل سرعت 2- تغییر جهت نیرو ( جزء در خودرو های که موتور شان به صورت عرضی قرار دارد ) 3- تقسیم نیرو بر چرخ ها 4- تنظیم دور در سر پیچ ها ( دور زدن در سر پیچ ها )
1- تقلیل سرعت : برای ازدیاد کشش اتومبیل ، دیفرانسیل بایستی گشتاور زیادی را به چرخ ها انتقال نماید مثلاً دور موتور های بنزینی در حدود 6000 RPM و دور موتور های مسابقه در حدود 750RPM چنین دور قبل از انتقال به چرخ ها باید به اندازه ای لازم تقلیل یابد . تقلیل موجود در دیفرانسیل به وسیله پینیون و کرانویل صورت می گیرد ، چنانچه اگر تعداد دنده های پنیون و کرانویل را مساوی انتخاب کنیم هیچ تغییر کوپلی در این قسمت نخواهیم داشت . ولی شرایط ایجاد می کند توان منتقله به چرخ ها دارای سرعت کم و نیروی زیاد باشد به نسبتی که بخواهیم سرعت در دیفرانسیل کم شود بایستی تعداد دندانه های کرانویل نسبت به پنیون را بزرگتر انتخاب نماییم برا ی مثال : دیفرانسیل فولکس واگن 1200 را در نظر می گیریم که تعداد دندانه های چرخ دنده های پنیون و کرانویل به ترتیب 8 و 35 می باشد .
2- تغییر جهت نیرو :
تغییر اساسی که دیفرانسیل در خط نیرو انجام می دهد تغییر و تبدیل نیرو است که به وسیله پنیون و کرانویل ( مکانیزم انتقال و تبدیل نیرو صورت می گیرد ) چون خط محرک و محور خروجی گیربکس در امتداد طول اتومبیل قرار گرفته اند و محور های محرک چرخ های عقب ( میل پولوس ها ) در امتداد عرضی اتومبیل واقع شده اند لازم است از مکانیزم استفاده شود که نیرو را تحت زاویه 90 درجه بر چرخ های محرک اتومبیل منتقل نماید که این بوسیله درگیری پنیون و کرانویل صورت می گیرد .
3- تقسیم نیرو بر چرخ ها :
زمانیکه اتومبیل در خط مستقیم و در جاده مسطح حرکت می کند هر دو چرخ محرک دوران مساوی داشته و در این شرایط نیروی از پنیون به کرانویل منتقل می شود از طریق بدنه دیفرانسیل به دنده های هرز گرد و از آنجا به دنده های سر پولوس و در نتیجه به چرخ ها میرسد ( در این حالت برای سادگی مطلب می توان فرض کرد که دنده های هرز گرد به دنده های سر پولوس جوش خورده اند بنابراین دور چرخ ها مساوی بوده و هر کدام دورانی به اندازه کرانویل خواهند داشت