یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

دانلود تحقیق توسعه و توسعه یافتگی و مشکلات آن

اختصاصی از یارا فایل دانلود تحقیق توسعه و توسعه یافتگی و مشکلات آن دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .

دانلود تحقیق توسعه و توسعه یافتگی و مشکلات آن


دانلود تحقیق توسعه و توسعه یافتگی و مشکلات آن

 

 

 

 

 

 



فرمت فایل : word(قابل ویرایش)

تعداد صفحات:37

 فهرست مطالب:
مقدمه 2
مطالعه مقدماتی 3
بیان مسئله 4
ضرورت مساله 8
اهداف تحقیق 9
قلمرو مطالعاتی 11
پیشینهی تحقیق 12
موانع و تنگناهای تحقیق 13
1-2 ) مبانی و مباحث نظری : 15
نظام جهانی 15
والرشتاین نظام جهانی را به سه بخش تقسیم کرده است. 16
سیفاللهی راهکارهای راهبردی و کاربردی نیز ارائه میدهد از جمله 22
2-2 ) سوالات تحقیق : 24
3-2 ) فرضیه های تحقیق 24
4-2 ) تعیین متغیرهای مستقل و وابسته   : 24
5-2 ) شاخص سازی : 25
شاخص های انتخاب فناوری 26
5-3) تعریف مفاهیم: 26
توسعه: (Development) 26
توسعه اقتصادی (Ecomonic development) 26
توسعه اجتماعی (Socisl devdlopment) 27
مدل و الگوی نظری 28
3-4 جامعه آماری و حجم نمونه 30
3-5 ابزار گردآوری دادهها 30
3- 6 شیوه نمونه گیری 31
جدول شماره 1: برآورد زمانی و نیروی انسانی برای اجرای طرح 31
جدول شماره 2: برآورد مالی اجرای طرح (ریال) 32
منابع و ماخذ : 33
پیوست 34
 

 

 

 

مقدمه

پیشرفت تکنولوژی در گذشته نه چندان دور مهم­ترین عامل تحول نظام جهانی جامعه انسانی بوده است و کمترین تردیدی نیست که در طی دهه­های آینده نیز همین نقش را با قدرت و دامنه­ای بیشتر ادامه خواهد داد. از طرفی بهترین راه برای سنجش تفاوت­های موجود میان یک جامعه کشاورز و یک جامعه صنعتی عبارت است از معیار قرار دادن تغییرات قابل اندازه­گیری که در اثر تبدیل یک تکنولوژی کهنه به یک تکنولوژی نو پدید می آید . صنعتی شدن کشاورزی تاثیری انقلابی بر تولید مواد غذایی و الیاف بر جای گذاشته است جامعه­های صنعتی اینک قادرند مقدار معینی غلات، الیاف ، شیر یا گوشت را با مقدار کار ناچیزی که بسیار کمتر از مقدار کار لازم در جوامع کشاورزی است تولید نمایند و البته تکنولوژی جوامع صنعتی بس توانمندتر و مولدتر از تکنولوژی پیشرفته­ترین جامعه­های کشاورزی گذشته است. از سویی در جوامع صنعتی امروزی تاثیر نوآوری تکنولوژی معمولاً قبل از هر چند در نظام­های اقتصادی آن جامعه بازتاب دارد و متعاقباً در بخش­های دیگر اجتماع، فرهنگ، سیاست و...

به خوبی می­دانیم رسیدن به توسعه یافتگی منوط به فراهم آوردن شرایط مختلف و متفاوتی می­باشد و از طرفی برنامه­ای­ست بلند مدت که با یک راهکار و مدت زمان مشخص و کوتاه قابل دسترسی نیست بلکه نیازمند برنامه­ای بلند مدت و همه جانبه (از لحاظ سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی) می­باشد.

بنابراین با توجه به تاثیرات پردامنه و عمیق فناوری­ها بر جامعه در این مطالعه منحصراً نقش تکنولوژی به روند توسعه اقتصادی ـ اجتماعی ایران بعد از انقلاب اسلامی را می­سنجیم.

به امید روزی که با پژوهش­های علمی و دقیق به علل ناکامی صد ساله ایران مسیر در توسعه پی­برده و با ارائه راهکارها با توجه به شرایط جامعه، به توسعه این راه مطلوب در همه زمینه­ها برسیم.

 

مطالعه مقدماتی

با توجه به رشد روزافزون و سرسام آور تکنولوژی و بیشتر شدن فاصله­ها بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه دولتمردان کشورهای در حال توسعه به این فکر افتاده اند که با وارد کردن تکنولوژی می­توانند این فاصله را کم یا از بین ببرند شاید بدین علت که این گونه می اندیشند که تفاوت توسعه یافتگی و نیافتگی تنها در دسترسی داشتن به فناوری و تکنولوژی روز است . در حالی که این روزها در کشور خودمان شاهد ورود فناوری بدون زمینه­سازی های قبلی در کنار فرهنگ خودمان هستیم و این عدم توازن و ناهماهنگی­ها را نیز خودمان در زندگی احساس می کنیم به طور مثال ورود موبایل و نوع استفاده از آن در کشورمان ما را به فکر انداخت که استفاده از تکنولوژی چقدردر توسعه اقتصادی واجتماعی ما تاثیر دارد ؟ لذا در این مطالعه سعی می کنیم که تاثیر تکنولوژی را در روند توسعه اقتصادی ـ اجتماعی نشان دهیم . البته افراد دیگری هم قبلاًٌ به مطالعه و تحقیقاتی در زمینه توسعه و توسعه یافتگی پرداخته اند که در پیشینه­ی تحقیق به تفصیل آورده می­شود و این نشان می دهد که این موضوع قابل بررسی است و مبحث بکر و دست نخورده ای نیست و با استناد به آنها میتوان سهل تر به مطالعه پرداخت. اما نکته ای که وجود دارد این است که در خصوص مبحث تعاریف توسعه ، توسعه نیافتگی ، عوامل توسعه و مواردی از این قبیل ترجمه و تالیف زیاد شده است . اما بررسی علل و عوامل توسعه نیافتگی در ایران و کار بر روی خود ایران بسیار کم صورت گرفته است. با این همه به دلیل همان کتب و نوشته ها کار در این زمینه مقدور می باشد

 

بیان مسئله

امروزه می توان از مقوله­ توسعه و توسعه یافتگی به عنوان یکی از مهم­ترین ملاک­های تقسیم­بندی کشورها نام برد که توجه صاحب­نظران رشته­های مختلف از جمله جامعه­شناسی، اقتصاد، سیاست، مردم شناسی را به خود جلب کرده است. ناگفته پیداست که ریشه بسیاری از مسائل و مشکلات (فرهنگی ـ اجتماعی ـ اقتصادی و سیاسی) در توسعه نیافتگی کشورها ست و در مقابل نیز شاید به بتوان دلیل توسعه نیافتگی­شان را در محیا نبودن یکسری از شرایط اجتماعی ـ فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی دانست . به عبارت دیگر باید گفت که توسعه نیافتگی با میزان و نوع مسائل و مشکلات موجود در هرکشوری با یکدیگر روابط دو سویه دارند در واقع بر یکدیگر اثر گذار هستند . بنابراین قواعد علمی و تجربه به خوبی نشان می­دهند که دست یافتن به توسعه می­تواند یک جامعه را از مشکلات و مسائل زیادی خارج و به پیشرفت و توسعه یافتگی برساند.

از عوارض مهم توسعه نیافتگی می­توان فقر، گرسنگی، نابرابری­ها ی شدید اجتماعی ـ اقتصادی و فرهنگی ، بیکاری پنهان، بیکاری جوانان و سالمندان و تنش­ها و ستیزهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، نبود امکانات بهداشتی، آموزشی و رفاهی، مهاجرت­های گروهی و سیاسی، خالی از سکنه شدن روستاها،پیدایش زاغه نشینی و پیدایش شهرهایی با رشد قارچ مانند میزان بالای زادوولد، میزان بالای مرگ و میر کودکان، سطح پایین تولیدات کشاورزی، واردات مواد غذایی، مشکل­گری صنعت مونتاژ وابسته روی کارآمدن حکومت­های سیاسی متزلزل و وابسته ناهنجاری­های کودکانف از هم گسیختگی زندگی خانوادگی، نبود و تامین اجتماعی و امنیت سیاسی شغلی و...دانست [سیف­اللهی،1386، صفحه 213] و از طرف دیگر هم عوامل بازدارنده توسعه را که صاحب نظران کشورهای صنعتی سرمایه­داری در محافل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی خود بیان می­کنند عبارتند از:

1ـ مشکلات و موانع طبیعی مثل نبود آب زمین های حاصل­خیز

2ـ کمبود منابع طبیعی و یا عدم بهره­برداری شایسته از آن

3ـ عدم توانایی خیزش اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به دلیل موانع و مشکلات فرهنگی از قبیل آداب و رسوم و سنن، قوانین دست­و­پاگیر و...

4ـ رشد سریع جمعیت و جوانی آن

5ـ مرگ و میر در سنین بالا و نیز مرگ و میر زود رس وضعف بنیه جسمانی که موجب پایین آمدن کارایی نیروی انسانی می­شود.

6ـ نبود سازماندهی عقلانی در امر مدیریت و ضعف بهره­برداری از تکنولوژی پیشرفته و استفاده از تکنیک­های قدیمی

7ـ وجود سازمان­های سیاسی مدافع منافع کشورهای صنعتی پیشرفته

8ـ رشد ناهماهنگ بین واحدهای تولیدی و تجاری

9ـ عدم اعتماد مردم به رهبران سیاسی

10ـ فقر و گرسنگی مزمن و آشکار

11ـ ضعف آموزش بویژه آموزش­های حرفه­ای [سیف­اللهی، 1386، صفحه 212]

بنابراین شرایط حاکم منجر به بیشتر شدن مشکلات و مسائل در کشورهای توسعه نیافته و دورتر شدنشان از توسعه می شود. در مقابل نیز شرایط فرهنگی ـ اقتصادی و اجتماعی حاکم ، مانعی جدی برسر راه مسیر توسعه یافتگی این کشورها هستند. از سویی دستیابی فناوری و دستاوردهای تکنولوژی یکی از معیارها و ملاک­های توسعه یافتگی کشور به حساب می­آید و با مروری بر وضعیت کشورهای پیشرفته و توسعه یافته صبغه پررنگ تکنولوژی را می­توان در این کشورها مشاهده کرد و عکس قضیه را در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته. بنابراین در این مطالعه قصد بر آن است که به مطالعه و بررسی نقش فناوری بر روند توسعه اقتصادی ـ اجتماعی در کشور خودمان در هر زمانی پس از انقلاب تاکنون پرداخته شوده و البته عوامل موثر بر روند رشد و توسعه اقتصادی ـ اجتماعی قطعاً موارد زیادی می­باشد اما در این پژوهش صرفاً به تاثیر تکنولوژی بر این روند پرداخته می­شود. زیرا که ایران از جمله کشورهای بزرگ ثروتمند از لحاظ منابع طبیعی می­باشد ولی سالیان درازی و شاید قرنهاست که در پشت دروازه توسعه یافتگی مانده است و در برخی مرحله­ها نیز این روند کندتر از حد معمول و گاهی کمی رونق می­گیرد حال آن که میزان سرعت این روند در 30 سال اخیر پس از وقوع انقلاب اسلامی مسئله این مطالعه می­باشد.

 

ضرورت مساله

با یک نگاه کلی و گذرا بارزترین ویژگی کشورهای پیشرفته و توسعه یافته را می­توان در بالا بودن استفاده از فناوری و مکانیزه شدن جوامعشان دید و اولین ملاک­های توسعه یافتگی و مدرن شدن که به ذهنمان برسد را در نوع و میزان بهره­وری از تکنولوژی می­دانیم. در این مطالعه نیز ما می­خواهیم به این بپردازیم که فناوری به عنوان یکی از عوامل توسعه یافتگی چه تاثیراتی بر روند توسعه اقتصادی ـ اجتماعی در ایران پس از انقلاب اسلامی داشته است.

چنانچه در یک بررسی ساده از وضعیت توسعه اقتصادی ـ اجتماعی صد ساله اخیر ایران، مشاهده می­کنیم هیچ گاه روند متوازن ، روبه رشد و ادامه داری را در پیش نگرفته است و همیشه تاثیرپذیر از کشورهای استعمارگر و سرمایه دار بوده است دکتر سیف الهی نتیجه چنین فرآیندی را موجب شکل­گیری نوعی از توسعه اقتصادی ـ اجتماعی ناپایدار و ناموزون (پیرامونی) می­داند.

وارد کردن فناوری­ها بدون فرهنگ­سازی و ایجاد زمینه­های لازم فرهنگی ـ اجتماعی و از طرفی نزدیک کردن جامعه خودمان از این جهات به کشورهای پیشرفته از برنامه­های امروزه­مان بوده است.

و شاید به همین دلیل نامتوازنی و ناهماهنگی بین وارد کردن تکنولوژی به جامعه و زمینه­سازی­ها و عدم ارزیابی در تطابق با فرهنگ مردم روند توسعه شکل و سرعت نمی­گیرد ورود تکنولوژی و استفاده از آن اثر توسعه بخش اجتماعی و اقتصادی ندارد . اگر برنامه­های توسعه با شناخت فرهنگ منطقه­ای که برنامه­ها برای آنها اجرا می­شود همراه نباشد به شکست حتمی منجر خواهد شد و اگر درصدد ایجاد تغییر و دستکاری در روش­های فکر و زندگی مردم هستیم ناگریز باید عوامل فرهنگی را در نظر بگیریم. تغییر در کشاورزی، صنعت ، بهداشت و خدمات اجتماعی به منزله­ی تغییر در روش­های زندگی مردم است. برای ایجاد این تغییرات باید ملاحظات فرهنگی را منظور نماییم.[محمد فاضلی، 1376، ص 19]

در این مطالعه به این ابهامات پاسخ داده خواهد شد تا با علت­یابی و یا میزان اثر گذاری استفاده از تکنولوژی بر روند توسعه می­تواند ما را در آگاه کردن این مسئله کمک کند.


دانلود با لینک مستقیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.