یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

دانلود پایان نامه جامعه شناختی فرهنگی

اختصاصی از یارا فایل دانلود پایان نامه جامعه شناختی فرهنگی دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .

دانلود پایان نامه جامعه شناختی فرهنگی


دانلود پایان نامه جامعه شناختی فرهنگی

 

 

 

 

 

 

 



فرمت فایل : word(قابل ویرایش)

تعداد صفحات:85

 فهرست مطالب:
فصل اول- تعاریف و کلیات 3
فرهنگ 4
- وجوه مشخصه ی فرهنگ: 5
ویژگی های پدیده فرهنگی 7
قوم مرکزی Ethno centrism ، نسبی گرایی و تاخر فرهنگی 7
برخی اصطلاحات در حوزه فرهنگ 8
مجموعه فرهنگی Culture Compelex 9
مدل فرهنگی Culture model 9
حوزه فرهنگی 9
تقاضای فرهنگی 10
حیات فرهنگی 10
فعالیت فرهنگی 10
فصل دوم:تعریف فرهنگ 12
دیدگاهها و مکاتب 16
فرانز بؤاس، تصور خاص گرایانه از فرهنگ (1942-1858، آلمان) 18
لوسین لوی برول (1957-1939، فرانسه) نگرش تفاضلی 21
مالینو فسکی (1884-1942، انگلستان) تحلیل کارکرد گرایانه فرهنگ 22
ادوارد ساپیر (1939-1884) مکتب «فرهنگ و شخصیت» 23
روت بندیکت (18871948) نمونه های فرهنگی 24
مارگارت مید (1901-1978) انتقال فرهنگی 25
فصل سوم:فرهنگ و دین 28
فرهنگ و ایدئولوژی 36
فصل چهارم:جامعه شناسی فرهنگی 40
تراژدی فرهنگ از نظر «زیمل» یعنی فاصله گرفتن فرهنگ مادی از فرهنگ ذهنی 56
فصل پنجم:تغییرات فرهنگی 60
تکامل فرهنگی 65
کارکردگرایی فرهنگی 66
تعبیر تضادی از تغییر فرهنگی 67
طرح «وبری» تغییرات فرهنگی 68
جایگزینی نسلی 69
فرهنگ پذیری 70
قوم کشی: (Ethnocide) (یعنی فرهنگ کشی) یا فرهنگ زدایی 74
فصل ششم:تکنولوژی اطلاعاتی و تغییر فرهنگی 76
روابط انسانی 80
تفوق فرهنگی 81
خلوت و حفظ حریم 83
 

 

 

فصل اول- تعاریف و کلیات

فرهنگ

واژه فرهنگ از ریشه Cultura که در زبان لاتین به معنای مراقبت از گیاهان و در معنای مجازی مراقبت از اندیشه را می رساند، گرفته شده است. آنچه را که در ایران در برابر واژه ی Culture فرهنگ نامیده اند در زبان عربی «شقافه» ، در پاکستان «تهذیب» و در آذربایجان «مدنیت» نام نهاده اند.

اصطلاح فارسی فرهنگ نیز مرکب از «فر» به معنی بالا و پیش و «هنگ» به معنی کشیدن، وزن و سنگینی است این اصطلاح در ادبیات فارسی، تاریخ، متون حماسی و اسطوره ای و در ادبیات شفاهی مردم در معانی تقریباً مشابه کاربرد بسیار گسترده ای دارد. وقتی واژه فرهنگ مخصوصاً در مورد انسان به کار می رود، میزان آموزش و پرورش یا میزان توجه به پرورش اندیشه و اشتغالات فکری را می رساند و وقتی این اصطلاح در انسان شناسی، مردم شناسی و جامعه شناسی به کار می رود معنایی نسبتاً متفاوت می پذیرد. در این مورد فرهنگ عبارت است از هر آنچه که در یک جامعه ی معین کسب می کنیم، می آموزیم و می توانیم انتقال دهیم.

  • وجوه مشخصه ی فرهنگ:

مهم ترین وجوه مشخصه ی فرهنگ که می توان ما را در تمایز آن با سایر مفاهیم مشابه یاری رساند عبارتند از:

  • فرهنگ مهم ترین و اساسی ترین وجه تمایز انسان با سایر موجودات است.
  • فرهنگ دارای قابلیت انتقال از نسلی به نسل دیگر یا از مکانی به مکان دیگر است.
  • فرهنگ پویا و رشد یا نمو است و اساساً فرهنگ ایستا وجود ندارد به این معنی که مکان تغییر قابل ملاحظه در همه ی فرهنگ ها وجود دارد اگر چه در برخی موارد سریع و در برخی موارد دیگر کند و آهسته این تغییرات صورت می پذیرد.
  • فرهنگ تنوع پذیر است. این تنوع در اختلاف سیل فرهنگ ها تجلی می یابد.
  • فرهنگ در عین تغییر پذیری به مکان و زمان خاص تعلق دارد.
  • همه ی فرهنگ ها زبان دارند و زبان عامل مهم انتقال و تبعیت فرهنگ است
  • فرهنگ زاییده ی مقتضیات و احتیاجات متنوع مردم است به عبارت دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی هر جامعه باعث پیدایش فرهنگ خاص می شود.

فرهنگ را به مادی Material culture و غیر مادی Non material culture نیز دسته بندی کرده اند. فرهنگ مادی به عنوان واقعیت عینی نظیر آثاری که تحقق پذیرفته اند و فرهنگ غیر مادی به عنوان واقعیتی که انسانها با آن زندگی می کنند. فرهنگ مادی، محسوس، ملموس و قابل اندازه گیری با موازین کمی و علمی است و فرهنگ غیر مادی عبارت از معتقدات، ضوابط خویشاوندی، زبان"، هنر، ادبیات، آداب و رسوم که چندان با موازین کمی و علمی قابل اندازه گیری نیست. نکته مهم و اساسی این است که جدایی این دو امکان پذیر نیست چرا که آثار هر یک در دیگری متجلی است و هر دو وجوه متفاوت یک چیز واحد هستند.

لازم به ذکر است که در برابر فرهنگ مادی اصطلاح فرهنگ معنوی نیز متداول است که از نظر مفهومی به نظر اشتباه است چرا که امور معنوی، مباحث الهی، ربانی در معرفت دینی را به ذهن متبادر می کند که نمی تواند در این تقسیم بندی از فرهنگ جامع و مانع باشد و اصطلاح فرهنگ غیر مادی صحیح تر است.

ویژگی های پدیده فرهنگی

عمومیت داشتن، دوام داشتن و ارادی بودن از مهم ترین ویژگی های پدیده ی فرهنگی است یعنی فرهنگ در حیات اجتماعی و جمعی تجلی پیدا می کند نه در حیات فردی بنابراین امری عمومی است از طرفی به طور نسبتاً پایدار، استمرار می یابد و در طول زمان نسل های مختلف را متاثر می سازد و از طرف دیگر نمی توان فرهنگ را با زور و اجبار تحمیل کرد بلکه فرهنگ آگاهانه و به صورت ارادی پذیرفته می شود و در فرد و جامعه جاری می شود.

همچنین پدیده ی فرهنگی دارای ویژگی هایی است که پژوهشگر فرهنگ باید به آن توجه نماید. به عبارت دیگر پژوهشگر فرهنگ باید مراقب سه مساله ی مهم باشد این سه مساله مهم عبارتند از:

قوم مرکزی Ethno centrism ، نسبی گرایی و تاخر فرهنگی

قوم مرکزی یعنی محقق به علت وابستگی به فرهنگ خود، تمایل داشته باشد که ارزشهای و فرم های خود را به عنوان فرهنگ بهتر و کامل تر محور قرار دهد و ارزشها و فرم های فرهنگ های دیگر را با آن بسنجد. (پروین سازگارا؛ 95)

نسبی گرایی فرهنگی اشاره دارد به این نکته که اجزای هر فرهنگی با ارزشها و معیارهای کلی فرهنگی که به آن تعلق دارد قابل بررسی می باشد. و اجزاء یک فرهنگ را با اجزاء فرهنگ دیگر نمی توان مقایسه کرد.

پس افتادگی یا تأخر فرهنگی نیز زمانی رخ می دهد که یکی از دو جنبه ی فرهنگ که به یکدیگر وابسته اند قبل از جنبه ی دیگر و به میزان بیشتر تغییر کند. تاخر فرهنگی از نشانه های جریان تکامل اجتماعی ست که در جوامع با پیوستگی های نزدیک در دوران دگرگونی های سریع اتفاق می افتد.

برخی اصطلاحات در حوزه فرهنگ

ویژگی های فرهنگی Culture Trait عنصر فرهنگی نیز گفته اند. وقتی که درباره کوچکترین جز یک فرهنگ بحث می شود. این جز باید مستقلاً دارای کارکرد خاصی باشد. رفتارهای مشخصی که در معاشرت بین افراد از قبیل سلام کردن و دست دادن مشاهده می کنیم.

مجموعه فرهنگی Culture Compelex

مجموعه ای از عناصر فرهنگی که حول یک فعالیت اساسی سازمان پذیرفته اند. به طوری که به توان بر حسب عملکرد، آنها را به صورت واحدی نگریست، مجموعه ی فرهنگی ازدواج، سوگواری و...

مدل فرهنگی Culture model

هر فرهنگی با مجموعه مدل ها و انگاره های معین خود، از فرهنگ های دیگر باز شناخته می شود. اینها مدل های رفتاری هستند. در حقیقت اجزای هر مجموعه با هیئت و ترتیب خاصی به یکدیگر پیوسته اند. این انتظام که در همه مجموعه های مختلف فرهنگ منعکس می شود، مدل فرهنگی یا الگوی فرهنگی نامیده می شود.

حوزه فرهنگی

منطقه ی جغرافیایی یا فضای اجتماعی که چندین قوم را در بر می گیرد و با وجود اختلافات گوناگون، عناصر مشابه و یا بسیاری از ویژگی های مشترک در بین آنها وجود دارد و به تعبیر دیگر جمعیتی هستند که به یک فرهنگ تعلق دارند. و مدلهای و الگوهای فرهنگی این وحدت را بین چند کشور بوجود می آورند و باعث شکل گیری حوزه فرهنگی می شوند. حوزه فرهنگی ایران، حوزه فرهنگی اعراب و .... به عبارتی مجموعه ترکیب های فرهنگی که در یک منطقه دارای حدود جغرافیایی متمایز هستند حوزه فرهنگی را شکل می دهند.

تقاضای فرهنگی

انتظاراتی است که افراد در خصوص گذران اوقات فراغت خود دارند و صورتهایی از کالاها و فعالیت های فرهنگی است که طالب آنند.

حیات فرهنگی

در مقابل حیات سیاسی، حیات اقتصادی و اجتماعی، فعالیت و مشارکت فرهنگی افراد، نهادها، سازمانها، تشکل ها و تسهیلات فرهنگی را شامل می شود.

فعالیت فرهنگی

فعالیتی است که حول تولید، به کارگیری، انتقال، استفاده و مصرف معانی و نمادها و شکل دادن، تغییر و ارتقای حیات فرهنگی افراد، شکل می گیرد. دارای دو بعد تولیدی و مصرفی است.

تسهیلات فرهنگی

مقصود کتابخانه، کتابفروشی، سینما، موزه و ... است که فعالیت فرهنگی در کنار این تمهیدات میسر است.


دانلود با لینک مستقیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.