فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:56
فهرست مطالب:
پیشگفتار
- مقدمه و تاریخچه:
- مقدمهای بر ماسه:
- انواع ماسه:
- فرآیند ساخته ماسه:
- ماسة ماهیچه:
- ماسة قالبگیری:
- خواص ماسهقالبگیری:
- ماهیچهسازی
ماشینهای ماهیچهگیری ـ قالبگیری
روش کار دستگاههای (COLD BOX)
ـ فرآیندهای ذوب
نکات تکمیلی ذوب
- نتیجهگیری و پیشنهادات
منابع و مآخذ :
پیشگفتار
هر چند ریختهگری در گذشته صرفاً یک هنر محسوب میشده اما امروزه بعنوان یکی از شاخههای مهم و اصلی رشتة مهندسی متالورژی در نوع خود یک صنعت مادر محسوب میشود و پایة اصلی خود کفایی صنعت کشورها به شمار میرود. و در صنایع بیشماری از جمله خودروسازی و تأمین قطعات جنسی آن، اسکلت سازی ساختمان و ... کاربرد دارد. هر چند کشور ما در گذشته بیشتر به واردات و مونتاژ متمایل بوده اما امروزه پیشرفتهای زیادی در زمینة تولید قطعات ریختگی را شاهد بودهایم. بدین صورت که مدیران و کارشناسان با آموزش نیروهای انسانی سعی کردهاند تا ریختهگری را به عنوان یک صنعت مادر همچون کشورهای توسعه یافته ارتقا دهند.
که به دنبال آن آموزشهای تخصصی لازم برای نیروی انسانی را برای گسترش و پیشرفت این علم (ریختهگری) تلقی میکنند.
- مقدمه و تاریخچه:
از مزایای ریختهگری میتوان به موارد زیر اشاره کرد: 1- تولید قطعات پیچیده 2- مقرون به صرفه بودن 3- تولید انبوه 4- تولید قطعات یکپارچه با رنج وسیع ابعادی
بهبود کیفیت قطعات و آلیاژهای ریختگی نیازمند پیشرفت ریختهگری و تطابق با استانداردهای جهانی را ملزم است. در راستای تحقق این اهداف شرکت ایران خودرو طی سالهای 50 تا 53 واحد ریختهگری خود را با هدف تولید قطعه ریختهگیری شامل سیلندر، سرسیلندر، اگزوز، فلایویل، کپه یاتاقان و میل سوپاپ و چند قطعة دیگر از خودروهای دیگر با همکاری کپانی انگلیسی احداث نمود.
این کارخانه شامل 4 بخش اصلی ماهیچهسازی، قالبگیری، ذوب و تمیز کاری قطعات با دستگاههای مختلف هر قسمت میباشد. با توجه به اینکه در اکثر کارخانجات خودروسازی جهان با تنوع تولیدات در سطحی گسترده و با به کارگیری روشهای مختلف ساخت قطعات اتومبیل از چدن به روش Die cast قطعات خودرو تولید میگردد قطعات، قطعاتی همچون موتور اتومبیل (سیلندر و سرسیلندر) از حساسیت ویژهای برخوردار است که لزوم توسعة ماشین آلات تکنولوژی و آموزش مناسب نیروی انسانی را میطلبد.
یکی از مشکلاتی که صنعت کشور را تهدید میکند عدم ارتباط لازم و کافی دانشگاه یا صنعت در یک دوره زمانی خاص یکی از راه کارهایی است که در این باب ارائه شده است. که از مزایای آن میتوان به موارد زیر را نام برد.
1- آشنایی با نوع کار
2- شناخت مشکلات صنایع خودرو و در این بخش
3- افزایش تجربه کاری و ارائه پیشنهادات مناسب و کارشناسانه جهت موانع تولید و اهداف جنبی دیگر مثل آشنایی با نوع پژوهش، تحقیقات در صنایع و مشاهده کردن به صورت عملی آنچه که در دانشگاهها به صورت تئوری و بسیار خلاصه ارائه میشود. و تقویت روحیة همکاری و ...
اگر این ارتباط به نحو مطلوب پیگیری و بررسی شود میتواند منجر به ارائه پیشنهادات علمی و پیشرفت های قابل توجهی گرددـ متأسفانه در ایران صنعت و دانشگاه هر کدام به راه خود میرود.لذا نه تنها صنعت پیشرفت نخواهد کرد بلکه دانشجویان نیز هنگام ورود به صنعت بسیار و بیتجربه بوده فقط دارای یک سری اطلاعات تئوریکی آموزش داده شده در دانشگاه هستند. نهایتاً میتوان گفت که اگر وزارت خانههای علوم و صنایع ارتباط خود را عمیقاتر کنند میتوان پروژههای عظیم صنعت را با همکاری استادان دانشگاه و دانشجویان به مرحلة اجرا گذاشتن که نه تنها باعث پیشرفت صنعت خواهد شد بلکه توسعة اقتصادی و صنعتی سریع را برای کشور به ارمغان خواهد آورد. که این موضوع همت همة مسؤولان و دست اندرکاران را میطلبد.
- مقدمهای بر ماسه:
به طور کلی ریختهگری ماسه بر سه نوع است: ماسهتر، ماسة خشک، ماسة CO2 که در اینجا بیشتر به ماسهتر و تا حدودی به ماسه CO2اشاره خواهد شد. از مزایای قالب ماسهای تر میتوان به سادگی فرآیند، ارزان بودن قابلیت بازسازیی، استحکام بیشتر از ماسه خشک و ... میتوان نام برد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که تقریباً به ازای هر تن مذاب 5 تن ماسه نیاز است که اهمیت بازیابی را میرساند ...
- انواع ماسه:
ماسة ریختهگری بر دو نوع است: طبیعی و مصنوعی. ماسة طبیعی از شکستن و روی هم غلطیدن سنگها و نیز شکستن در اثر سرما و گرما بوجود میآید، که معمولاً کروی میباشد که باعث نفوذپذیری زیاد و استحکام کم میشود. در طبیعت ناخالصیهایی همراه ماسه وجود دارد که باعث عدم استفاده آن برای ریختهگری قطعات دقیق میشود و بیشتر برای قطعات غیر دقیق به کار میرود. ماسة مصنوعی از شکستن سنگها بوسیلة سنگ شکنها بدست میآید و بدلیل عدم روی هم غلطیدن، گوشهدار میشود. لذا بر خلاف ماسة طبیعی ماسة مصنوعی دارای استحکام بالا و نفوذپذیری کم خواهد شد. در زیر شکل کلی ماسة طبیعی و مصنوعی گفتههای بالا را تأیید میکند.
بنابراین برای رسیدن به یک حد تعادل استحکام و نفوذپذیرایی از ترکیب این دو ماسه استفاده میشود.
تمام انواع ماسههای ریختهگری دارای دانهبندی مشخص و معین هستند این دانهبندی از (mm)0.01 _ 0.3 است هر چه ماسه دانه درشتتر باشد دیرذوبتر خواهد بود برای آلیاژهای مختلف در ریختهگری از یک دانهبندی مشخص استفاده میشود مثلاً برای چدن از 2.1 – 0.3 است و مثلاً برای برنج و برنز 0.01 – 02 است و یا آلومینیم 0.21 – 0.1 است.