اختصاصی از یارا فایل
دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .
فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:62
فهرست مطالب:
انواع شبکه های توزیع انرژی الکتریکی
شبکه باز وشعاعی
شبکه ها از دو سوتغذیه
شبکه های چند سو تغذیه
شبکه وهادی های آن
نحوه انتقال وتوزیع انرژی الکتریکی
بوسیله سیمهای هوایی
بوسیله کابلهای زمینی
طول مسیر
نوع مسیر
محدودیت عرضی مسیر
ولتاژ خط انتقال
تراکم جمعیت
عامل اقتصادی
زیبایی محیط
از لحاظ اصلاح ضریب قدرت فاصله بین سیمها
اسپان:فاصله بین پایها است
شکم(فلش)سیم
فاصله آزاد سیمها
حریم مجاز شبکه هوایی
دو حریم برای شبکه ها وجود دارد
متعلقات سیمهای هوایی
پایه ها:
مقرها
کنسولها
انواع پایه ها
پایه بتونی
پایه های فولادی
مقره سوزنی
مقره آویزه یا بشقابی
مقره چرخی
کنسولها
((نکاتی درموردنصب پایه ها وترانس))
تعویض پایه فیوز سوخته:
قسمتهای مختلف ترانس
واشر
چند نکته ای درمورد آزمایش اتصالات ایمنی ترانس
کنتاکتور
اصول کار کنتاکتورها
اصول کار
مشخصات کار
جریان نامی
عمر مکانیکی
ولتاژ نامی
انرژی مصرفی بوبین
زمان عمل
درجه حرارت کار
ظرفیت ترمینال
جریان حرارتی
تعداد کنتاکتها
استوپ و استارت
چرغ های سیگنال
رله
رله الکترنیکی
رله الکترو مکانیکی
رله اضافی بار(بیمتالی)
اطلاعات فنی
کلیدهای فشار قوی
در حالت باز (قطع مدار)
در حالت بسته (وصل مدار)
انواع مختلف سکسیونر از نظر ساختمان
سکسیونر تیغه ای
سکسیونر کشویی
سکسیونر دورانی
سکسیونر قیچی ای
سکسیونر ذرات
کلیدهای قابل قطع زیر بار
کلید قدرت یا دژنکتور
دستورالعمل در ارتباط با قطع و وصل بریکرها :
سیم پیچی ها
هادیهای سیم پیچی
عایق سیم پیچی
مونتاژ هسته و سیم پیچی
قابلیت تحمل اتصال کوتاه
تانک
تغییر دهندة ولتاژ تحت بار
نیازهای عملیاتی
کنترل و بازرسی از دور
تجهیزات خنک کننده
خنک شدن با کمک رانش رغن
روغن ترانسفورماتور
مشخصات روغن
ظرف محموله روغن
سیم ها یا کابل ها
مردود نمودن
وسایل راه اندازی
دیژنکتورهای 63 کیلو ولتHPGE9-12Eبا سیستم کنترل فنری
انواع قطعات بکار رفته شده در دیژنکتور
محفظه احتراق(جرقه گیر)
طرز روغن ریختن در پل
مشخصات روغن
روش مختلف خاموش کردن جرقه:
قطع جرقه در کلیدهای فشار قوی
قطع جرقه در کلیدهای فشار قوی
کلیدها از لحاظ عایقکاری :
کلید خلاُ
خاموش کننده گازی
برای انتخاب کلید قدرت باید به نکات زیر توجه کرد
انواع کلید های قدرت
کلید روغنی
کلید کم روغن
کلید اکسپانزیون
کلید هوایی
کلید گاز سخت
کلیدSF6
خاموش کننده مایع
تاریخچه صنعت برق در ایران
در سال 1283هجری شمسی با نصب یک ژنراتورKW400 توسط حاج امین الضرب در خیابان چراغ برق تهران استفاده از انرژی الکتریکی به صورت یک سیستم در ایران آغاز شد.تا سال 1338 تنها نیرو گاه دیگر به ظرفیتهای mw6,mw8,mw2,mw1مورد بهره برداری قرار گرفتند .در سال 1338نیروگاه طرشت با 4واحد توربین بخار وتولید جمعا mw50به عنوان اساسی ترین منبع تولید قدرت در ایران به شمار می رفت.
با تشکیل وزارت آب وبرق درسال 1343 که مجددا به وزارت نیرو تغییر نام داد وظایف شرکتهای برق پراکنده به این وزارتخانه محول می شود در پایان سال 1360نصب شده در کل کشور به بیش از mw11800رسید که نشان دهنده حدود w305برای هر نفر بود در این سال نیروگاه های آبی تقریبا 5/27درصد تولید نیروگاه های کشور را تشکیل می دادند.
انواع شبکه های توزیع انرژی الکتریکی
1-شبکه باز وشعاعی
2-شبکه ها از دو سوتغذیه
3-شبکه های چند سو تغذیه
شبکه باز
این شبکه از یک سمت تغذیه می شود در چنین شبکه ای یک یا چند هادی از منبع به تابلوی اصلی تقسیم کشیده می شود.در شبکه باز ممکن است هر مصرف کننده ای مستقیما از تابلوی اصلی تقسیم تغذیه نماید درچنین حالتی ضریب اطمینان کار شبکه خوب است زیرا درصورت وقوع اتصالی در یکی از انشعابها فقط یک مصرف کننده بدون جریان می ماند. این شبکه که جهت تغذیه مصرف کننده های بزرگی نصب می شود درکارخانه جات وتاسیسات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع پایه ها:
1- چوبی:این نوع پایه ها برای شبکه فشار ضعیف وفشار متوسط تا اسپان 100متر مناسب است .سهولت در حمل ونقل وکاربرددر ناحیه کوهستانی وناهمواراز محاسن آن است وپوسیدگی از معایب آن است که نوعی روغن برای جلوگیری از پوسیدگی استفاده می کنند واز نوع درخت کاج می باشد.که حد اکثر نیرو کشش قابل تحملkg 300 می باشد که بیشتر از این نباید به آن فشار آورد.
پایه بتونی:
این پایه به خاطر آرماتورهایی که در داخلشان هست بر خلاف پایه های چوبی می توانند دارای استحکام زیادی باشد:پایه های بتونی برای تحمل کششهای مختلفی ساخته می شود.امروز پایه های بتونی برای کششهای (200,400,600,800,1000,1200)کیلوگرم وبرای ارتفاع های (14,12,10,9,8,7,)متر می توان در بازارهای ایران تهیه نمود.بنابراین وقتی که گفته می شودپایه(12-1000)یعنی پایه ای که ارتفاعش 12 متراست ومی تواند نیروی کششی تا حد1000کیلو گرم ناشی ازسیمها را تحمل کند .پایه های بتونی برای نقاط مرطوب مناسبتر از پایه های چوبی می باشد.
قسمتهای مختلف ترانس:
1-بوئینگ فشار متوسط سه عدد
2-بوئینگ فشار ضعیف چهار عدد که یک نول وسه فاز می باشد.
3-مقره فشار متوسط
4-مقره فشار ضعیف
5-واشر:واشر بردو نوع استک1-تخم مرغی2-تخت
6-برق گیر سه عددروی مقره های فشار متوسط
7-بدنه ترانس که به زمین وصل می شود
8-سیم پیچ اولیه وثانویه
1- عمر مکانیکی :
هر کنتاکتور یک عمر مکانیکی دارد که بعد سپری شدن آن فرسوده می شود . این عمر بر چسب تعداد قطع و وصلها بیان می شود . عموماً عمر کنتاکتور بین 2 تا 4 میلیون بار کار تغییر می کند که البته به ولتاژ و جریان کار نیز بستگی دارد . یکی از عوامل مهم دیگر جنس آلیاژ بکار رفته است .
2- ولتاژ نامی :
هر کنتاکتور ممکن است از نظر ولتاژ و فرکانس در شبکه های مختلفی کار کند . برای مثال شبکه برق ایران 380v و شبکه برقبرخی کشورها 220 v است . درجه عایق بودن کنتاکتورها باید طوری باشد که اجزاء یاد شد بتواند در این ولتاژها کار کند .
چرغ های سیگنال :
چراغ علامت یا سیگنال مورد استفاده در مدارهای فرمان یک چراغ کم قدرت (2/1 تا 5 ولت) است که با ولتاژهای مختلف از 24 تا 220 ولت کار می کند . این چراغها معمولاً در سه رنگ استاندارد قرمز ، سبز و نارنجی ساخته می شوند . به عنوان مثال در کارخانه ای که تعداد زیادی موتور در آن واحد مشغول بکار بورده و فواصل آنها تا تابلوهای کنترل نسبتاً زیاد است از چراغ قرمزی که توسط کنتاکت بازی از کنتاکتور اصلی موتور روشن می شود استفاده می کنند با استفاده از کنتاکت بسته هماهنگ کنتاکتور می توان چراغ سبزی را که نمایشگر حالت خاموشی موتور است روشن کرد.
در نقشه ها برای نمایش چراغ سیگنال از حرف h استفاده می شود .
سکسیونر دورانی
سکسیونر دورانی که برای ولتاژهای زیاد به خصوص 110kv,60kv ساخته می شود و بجای یک تیغه بلند و یک کنتاکت ثابت دارای دو تیغه متحرک و دورانی می باشد که با برخورد آنها هم ارتباط الکتریک برقرار می شود و در این نوع کلید حرکت تیغه ها به موازات سطح افق و یا عمود بر سطح محور پایه ها انجام می گیرد و دارای این ضریب است که به کوچک بودن طول بازوی تیغه فاصله هوایی لازم بین دو تیغه بوجود آید و چون تیغه ها با گردش پایه ها باز و بسته می شوند عوامل خارجی مثل فشار زیاد و برف و غیره نمی تواند باعث وصل بی موقع آن گرد و با به علت یخ زدی کنتاکتهای در زمستان احتیاج به نیروی اضافه برای باز کردن آنها نیست .
سکسیونر دورانی به صورت یک فاز ساخته می شود و بیشتر به نوع شین بندی شبکه ،سه تایی آن به صورت متوالی در کنار هم و یا به صورت سری در شبکه سه فاز نصب می گردد . تمام قطبها توسط اهرم و میله به طور میکانیکی به هم متصل و مرتبط می شود و دارای فرمان واحدی می باشند که معمولاً کمپرسی و در حالت اضطراری دستی است .
به طوری که در موقع قطع و یا وصل سکسیونر پایه ها حول محور خود در جهت خلاف یکدیگر به اندازه 90 درجه می چرخد و باعث قطع و وصل کنتاکت ها می شوند .
دستورالعمل در ارتباط با قطع و وصل بریکرها :
1- بعد از هر فرمان وصل به بریکر بایستی در سوئیچ یا رد بازدید تا مطمئن شوید کلید نشان دهنده های پل های بریکردر وضعیت وصل قرار دارد و چنانچه یکی از پلها در وضعیت قطع قرار داشت ، سریعاً بریکر را از اطلاق فرمان و در صورت لزوم در محل سوئیچ یارد قطع و موضوع را به مرکز کنترل گزارش دهید .
مونتاژ هسته و سیم پیچی:
هر هسته و سیم پیچی مونتاژ شده باید تحت شرایط خلأ با فشار کمتر از 5/0 میلی متر جیوه خشک شودو بلافاصله پس از مرحله خشک شدن تحت عمل اشباع روغن قرار گیرد تا اطمینان کافی از کاهش نفوذ رطوبت و هوا در ساختارعایقی آن حاصل گردد.هر هسته و سیم پیچی مونتاژ شده را بلافاصله پس ازخشک کردن باید از روغن اشباع نموده و سپس در روغن عاری از رطوبت غوطه ور ساخت.
روغن ترانسفورماتور:
1. روغن ترانسفورماتورباید از نوع روغن عایق استفاده نشده و بدست آمده از پالایش و تصفیه نفت باشد.روغن باید بدون هر گونه ماده ضد اکسیدکنندگی و مطابق با استاندارد آی ـ ئی ـ سی باشد.
2. مشخصات روغن:که شامل چسبندگی جنبشی ـ درجه حرارت اشتعال ـ درجه حرارت خمیری شدن ـ شکل ظاهر ـ چگالی کشش سطحی ـ درجه خنثی بودن ـ خورندگی گوگردی ـ ولتاژ شکست عایقی ـ مقدار لجن روغن.
3. ظرف محموله روغن : روغن ترانسفورماتور باید در شبکه های پر هر یک به ظرفیت 200لیتر تحویل داده شود و شبکه ها باید نو و از مناسبترین جنس و بطور کلی از نوعی باشند که عموماً در بخش نفت مورد استفاده قرار می گیرند.
4. سیم ها یا کابل ها: ارتباط ما بین ترمینالهای هر یک از تجهیزات به جعبه ترمینال باید ترجیحاً توسط کابلها یا سیم های مناسبی با عبور از داخل پوشش های محافظی که روی درپوش و بدنه ترانس محلم گردید.
5. مردود نمودن:خریدار حقوق خود را برای رد ترانس و درخواست ترانس جدید در صورت بروز هر یک از موارد مغایرت زیر در رابطه با مقادیر اندازه گیری شده و در زمان انجام آزمایشات یا کارترانسفورماتور محفوظ می دارد:
الف) تلفات اندازه گیری شده نسبت به مقادیر تضمینی بیش از تلرانس هایی باشد که در استاندارد آی ـ ئی ـ سی ماده 14 مشخص گردیده است.
انواع قطعات بکار رفته شده در دیژنکتور:
1-درپوش2 -دهانه خروج گاز 3-روغن نما 4-پایه جرقه گیر 5-مقره بالایی 6-سیلندر 7-جرقه گیر 8-محفظه انبساط گاز 9-فنر انگشتی کنتاکت 10- قسمت مکانیک 11- شیر تخلیه روغن 12-بلبرینگ13- در پوش یاتاقان وغیره…
محفظه احتراق(جرقه گیر)
این محفظه که بوسیله پایه بطور آویزان در داخل مقره بالایی قرار گرفته است.بوسیله دیسکهائی به چند قسمت تقسیم شده و کنتاکت متحرک در آن حرکت می کند . عمل اصلی این محفظه عبارت است :
الف) فشرده کردن گازهای حاصل از نتیجه
ب)خاموش کردن قوس بوسیله گازهای حاصله
ج)برای تماس نزدیک قوس با عامل دیونیزه کننده (این عمل بوسیله جلوگیری کردن از تشکیل حباب های گازی که پرده ای رابین قوس و روغن بوجود آورند انجام می شود.)