فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:87
فصل اول
آشنایی کلی با مکان کار آموزی
مقدمه : ۳
دستاوردهای پروژه ملی کارون ۳ ۳
تاریخچه طراحی و ساخت نیروگاه آبی کارون ۳ ۴
فصل اول ۷
آب به عنوان منبعی جهت تولید انرژی الکتریکی ۷
فصل دوم ۱۴
شیر پروانهای ۱۴
فصل سوم ۲۳
طراحی و ساخت توربین ۲۳
فصل ۴ ۴۰
طراحی و ساخت ژنراتور ۴۰
دیزل ژنراتور ۵۲
فصل ۵ ۵۳
ترانسفورماتور –باسداکت ۵۳
فصل ششم ۶۴
معرفی برخی ازتستها وتابلوهای کنترلی واحدهای نیروگاه ۶۴
تست سنکرون سازی: ۷۲
گاورنر: ۷۳
Switch Yard و اتاق کنترل آن ۸۱
تابلوهایی که در این اتاق قرار گرفته اند به شرح ذیل میباشد: ۸۱
فصل اول
آشنایی کلی با مکان کار آموزی
مقدمه :
دستاوردهای پروژه ملی کارون 3
با توجه به محدودیت های توپو گرافیک و تکنیکی سهم تولید انرژی بوسیله نیروی آب در جریان هم اکنون حدود 25% است. این میزان در کشور ما حدود 5% است اما با توجه به پتانسیل طبیعی و دانش و تجربه سالیان اخیر امکان توسعه آن تا 40% نیز وجود دارد.
نیروگاه 2000MW مگاواتی کارون 3 نقش عمده ای را در این زمینه بر عهده دارد. این نیروگاه علاوه بر تامین 4172 میلیون کیلو وات ساعت انرژی سالیانه در زمان اوج مصرف برق بار پیک شبکه را تامین میکند، متوازن کننده توان راکتیو جهت بهبود ضریب توان انرژی الکتریکی شبکه سراسری برق کشور است و وظیفه کنترل فرکانس برق سراسری را بر عهده دارد که از لحاظ این موارد در بین نیروگاههای موجود در کشور منحصر به فرد است. با توجه به اهمیت پروژه ملی سد و نیروگاه کارون 3 ضمن در اختیار قرار گرفتن دانش روز دنیا و استفاده از تجربیات شرکت های معتبر بین المللی از تمام پتانسیل داخلی جهت برنامه ریزی و کنترل و مدیریت پروژه استفاده شده است.
تاریخچه طراحی و ساخت نیروگاه آبی کارون 3
سد و نیروگاه کارون 3 در استان خوزستان بر روی رودخانه کارون و در فاصلهkm 140هوایی شمال شرق اهواز واقع شده است. نوع سد کارون 3 بتنی نازک دو قوسی است. طول تاج سد 462 متر و ارتفاع آن از پی 205 متر است. آغاز فعالیت های ساختمانی اصلی کارون3 در سال1377 بوده و نصب تجهیزات نیروگاهی این پروژه از اسفند ماه 1377 آغاز شده است، احداث این سد باعث بوجود آمدن دریاچه ای به وسعت48Km.m و حجمی در حدود3 میلیارد می شود.
هدف اصلی این پروژه تولید انرژی الکتریکی با استفاده از نیروی آب است، با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه، نیروگاه کارون 3 زیرزمینی طراحی شده و در تکیه گاه راست و حدود m400 پائین تر از محور سد ، در دل صخره های سخت زاگرس واقع شده است.
دو پارامتر اصلی در شناخت و طراحی یک نیروگاه آبی متوسط حجم عبوری آب رودخانه و اختلاف ارتفاع آب بین دریاچه سد و پایاب نیروگاه است. پس از محاسبات صورت گرفته و با توجه به اهداف سد و نیروگاه کارون 3 نهایتا ظرفیت کل 2040 مگاوات با 8 واحد 255 مگاواتی بهترین گزینه ممکن تشخیص داده شد.
در پروژه سد و نیروگاه کارون 3 اختلاف ارتفاع خالص بین مخزن سد با پایاب حدود 161متر وdb عبوری آب از هر واحد است. آبگیر نیروگاه که در سمت راست بدنه سد واقع شده اولین سازه ایست که وظیفه کنترل و هدایت آب را در مسیر نیروگاه بر عهده دارد، این سازه به تونل آبگیر با قطر12.6 متر متصل است. یکی از این تونلها جهت طرح توسعه نیروگاه در آینده پیش بینی شده و هم اکنون در طول200 متری مسدود است. هر یک از دو تونل بتنی آبگیر در یک دو راهی به یا بیفورکیشن به دو تونل آببر با فطر9.5 متر تبدیل میشود. در مسیر این دو تونل آب بعد از عبور از موقعیت دریچه هایاضطراری وارد شفتهای عمودی می شود. در انتهای شفتهای عمودی 4 تونل آب بر هریک با رسیدن به یک دو راهی دیگر تبدیل به دو تونل با پوشش فلری بنام پنستاک با قطر 5 متر می شود. و آب پس از طی مسیری نزدیک به 600 متر به اولین تجهیزات اصلی نیروگاه یعنی شیرهای ورودی میرسد. آب پس از گذشتن از شیرهای ورودی به توربین میرسد و با به چرخش در آوردن توربین باعث به حرکت در آوردن بخش متحرک ژنراتور میشود. آبی که از میان پرههای توربین گذر کرده بوسیله لوله مکش یا درافت تیوب از توربین خارج شده از طریق تونلهای پایاب به رودخانه هدایت میشود .