فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:31
فهرست مطالب:
چکیده
مقدمه
بخش اول کلیات
گفتار اول ـ تعریف ، فایده ، جایگاه و دستهبندی انواع استاپل
الف ـ تعریف استاپل
ب ـ فایده استاپل
ج ـ جایگاه استاپل
د ـ دستهبندی انواع استاپل
گفتار دوم ـ کاربرد استاپل در رشتههای مختلف حقوق
ج ـ استاپل در حقوق تطبیقی
د ـ استاپل در حقوق جزا
بخش دوم
بررسی تفصیلی اقسام استاپل
الف ـ تمایز بین دو جنبه حکم ( اثر حکم و مبنای آن )
ب ـ اثر استاپل ناشی از احکام عینی ( ۷۴ )
ج ـ انواع استاپل ناشی از حکم بین طرفین دعوی مدنی
۱ ـ استاپل سبب دعوی ( ۷۹ )
گفتار دوم ـ استاپل ناشی از سند
الف ـ تعریف ، ماهیت و حدود استاپل ناشی از سند
۱ ـ روشن و صریح بودن مفاد سند
۲ ـ اعتبار سند
۳ ـ اهلیت یا توانایی ( ۱۱۱ )
۴ ـ تغییر وضعیت شخصی مدعی استاپل در نتیجه سند
۵ ـ دعوی مبتنی بر سند باشد استاپل ناشی از سند ، تنها در دعوایی مطرح
۶ ـ لزوم استناد به استاپل
ج ـ استاپل ناشی از سند انتقال مالکیت و رهن
گفتار سوم ـ استاپل مبتنی بر انصاف
الف ـ تعریف
همچنین در تعریف استاپل مبتنی بر انصاف گفته شده است :
ب ـ کاربرد و اثر استاپل مبتنی بر انصاف
ج ـ ویژگیهای استاپل مبتنی بر انصاف
انصاف
چکیده
به ندرت میتوان رابطهای حقوقی را یافت که کم یا بیش از قاعده استاپل تاثیر نپذیرد . هنگامیکه استاپل علیه طرف دعوی جریان مییابد وی را از استناد به برخی امور یا از انکار آنها ممنوع میسازد . از نظر شخصی که از جریان استاپل سود میبرد ، اثر این قاعده معافیت وی از اثبات امور معینی است ، درحالیکه از دیدگاه شخص ماخوذ ، اثر استاپل ممنوعیت مطلق وی از ارائه دلیل در مورد همان امور است . براساس دیدگاه دیگری ، استاپل بیش از آنکه یک قاعده اثبات باشد ، بهتر است قاعدهای ماهوی و موجد حق به حساب آید . استاپل بر سه دسته تقسیم شده است : استاپل ناشی از حکم دادگاه ، استاپل ناشی از سند و استاپل ناشی از رفتار ( یا استاپل مبتنیبر انصاف ) . مقاله حاضر به بررسی آن دسته از اصول اساسی و کلی استاپل میپردازد که شناساندن ماثر این قاعده مستلزم آشنایی با آنهاست .
واژگان کلیدی : قاعده استاپل ، استاپل ناشی از حکم ، استاپل ناشی از سند ، استاپل ناشی از رفتار ، استاپل مبتنیبر انصاف .
مقدمه
اگرچه قاعده استاپل ریشه در حقوق مدنی انگلیس و آمریکا دارد ، اکنون به عنوان یکی از قواعد حقوقی مهم و موثر در اکثر نظامهای حقوقی وارد شده است . در آن دسته از نظامهای حقوقی نیز که این قاعده صریحاً وارد نشده است ؛ اصول و قواعد مشابهی ، وظیفه استاپل را در چارچوب حقوق انجام میدهند . از این رو ، استاپل در زمره معدود قواعدی است که میتوان رد پای آن را در تمام نظامهای حقوقی و همه شاخههای حقوق یافت . در حقوق خصوصی ، استاپل را وسیلهای برای نیل به عدالت و انصاف میدانند ، قاعدهای که در حوزه خود ، بر همه قواعد و اصول دیگر جز نظم عمومی حاکم است ؛ حقوق بینالملل ، از استاپل به عنوان « اصل کلی مورد قبول ملل متمدن » یاد میکند ؛ در حقوق بازرگانی بینالمللی ، این قاعده مکرراً مورد استناد مراجع قضایی و داوران بینالمللی قرار میگیرد و بالاخره استاپل میرود تا در حقوق جزا نیز اهمیت ویژه خویش را به دست آورد .
ریشه این اقبال عمومی را باید در نقش موثر استاپل در تحقق دادرسی مبتنی بر عدالت و انصاف جستجو کرد ؛ استاپل دادرسان را یاری میدهد تا بر نیرنگ و ریا در دادرسی فائق آیند و دادرسی را به سوی انصاف و عدالت سوق دهند .
دامنه اعمال قاعده استاپل چنان گسترده است که بررسی تفصیلی آن ، در نوشتاری با صفحات محدود غیرممکن مینماید . شاید به ندرت بتوان ، موضوع یا رابطهای حقوقی را یافت که کم یا بیش ، به نحوی از این قاعده متاثر نشود ( ۱ ) . این امر و تفاوتهایی که در اصول و شرایط استاپل در برخورد با هر موضوع خاص حقوقی وجود دارد ، نویسندگان حقوق آنگلو ـ امریکن را واداشته است که تاثیر این قاعده بر هر موضوع یا رابطه حقوقی را تحت همان عنوان بررسی نمایند ؛ به گونهای که در کمتر تالیف حقوقیای قاعده استاپل به استقلال تشریح شده است . از این رو ، در نوشتههای حقوقدانان مزبور ، بحث پیرامون اثر استاپل بر قراردادهای معین از قبیل بیع ، وکالت ، رهن ، امانت و و نیز دیگر روابط حقوقی ، مانند حسابهای بانکی ، فرزندخواندگی ، تصرف معارض ، داوری ، ورشکستگی ، اموال مشترک و را باید زیر همان عناوین جستجو نمود . هدف این نوشتار ، بحث در خصوص آن دسته از اصول اساسی استاپل است که به نحو تقریباً یکسان بر همه روابط و موضوعات حقوقی اعمال میشوند . لازم به ذکر است ، اصول و شرایطی نیز که در این تحقیق ، از آنها به عنوان اصول اساسی قابل اعمال بر همه روابط حقوقی ، نام برده شده بعضاً از میان نوشتهها و مطالب پراکنده نویسندگان حقوق آنگلو ـ امریکن استنباط و گردآوری شده است . از این رو ، ممکن است اعمال آنها نسبت به روابط مختلف حقوقی با اندکی تفاوت صورت گیرد ، اما این تفاوتها بهگونهای نیست که آنها را از وصف « اساسی و کلی بودن » خارج نماید .
در این تحقیق ، بحث پیرامون قاعده استاپل محدود به بررسی اصول و شرایط اساسی انواع مختلف آن در حقوق خصوصی انگلیس و آمریکا میباشد .
هدف از نگارش مقاله حاضر آشنایی بیشتر با این قاعده حقوقی است . در بخش نخست ، کلیاتی شامل تعریف ، فایده ، ماهیت ، کاربرد و دستهبندی انواع استاپل ارائه میشود و در بخش دوم ، سه قسم اصلی استاپل به تفصیل بررسی خواهد شد .