فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:21
فهرست مطالب:
مقدمه
سرمایه داری و لباس
رابطه حجاب با فرهنگ اسلامی
لباس و سر ضمیر
سخن آخر
مقدمه:
لباس پوشیدن، شأنی از شئون انسان است و پدیده ای است که تقریباً به اندازه طول تاریخ بشر سابقه و به قدر پهنه جغرافیای امروزین زمین گسترش دارد. این پدیده با خصوصیات مختلف فردی و اجتماعی انسان در ارتباط است و میتوان آن را از دیدگاه های مختلفی از قبیل روانشناسی، اخلاق، اقتصاد، جامعه شناسی، مذهب، قانون، تاریخ و جغرافیا مورد مطالعه قرار داد و برای یافتن پاسخی به این گونه پرسشها به جستجو بر آمد که :
- چرا انسان لباس به تن میکند؟
- چه رابطه ای میان نوع لباس انسان و خصوصیات روانی او وجود دارد؟
- چه ارتباطی میان وضع مالی و طبقه اقتصادی یک انسان با نوع لباس او برقرار است؟
- گروه های مختلف اجتماعی یک جامعه چه لباسهایی میپوشند؟
- مذاهب مختلف درباره لباس چه گفته اند؟
- در قوانین مدنی چه قانونهایی درباره پوشش مردم وضع شده است؟
- تحولات لباس اقوام مختلف در طول تاریخ چگونه بوده و تحت تاثیر چه عواملی صورت گرفته است؟
- در نقاط مختلف کره زمین و در اوضاع و احوال اقلیمی گوناگون، چه تفاوتهایی میان لباس مردم دیده میشود؟
پیداست که پاسخ به هر یک از این پرسشها و دیگر پرسش های متعدد مشابه آن محتاج بحث های مفصل و فرصت های طولانی است. محققان رشته های مختلف درباره این مسائل به تحقیق و تفکر فراوان پرداخته و در این باره کتابها نگاشته اند.
معنی لباس را همه میدانیم، پس نیازی به تعریف آن نیست. اما فرهنگ را لازم است تعریف کنیم. یعنی لازم است مقصود خود را از فرهنگ بیان کنیم. فرهنگ در نظر ما و به تعریف ما عبارت است از کلی ترین بینش و نگرشی که یک جامعه نسبت به جهان دارد. این بینش و نگرش همان معنایی است که آن جامعه برای هستی و انسان قائل است و به اندازه ای کلی و جهان شمول است که همه ارزش های روش های فرد و اجتماع را در بر میگیرد. در این نوشته گهگاه برای توضیح بیشتر، «جهان بینی» را نیز به معنی فرهنگ و مرادف آن به کار گرفته ایم.