فرمت فایل : word(قابل ویرایش) , ppt همراه با تصاویر
تعداد صفحات:15
فهرست مطالب:
طیف نورسنجی جذاب اتمی :
طیف نورسنجی جذب اتمی: ASS
دستگاه هوری
منبع تابش :
لامپ کاتد تو خالی:
لامپ تخلیه بدون الکترود:
اتم ساز :
1- شعله:
مشعلها:
جدول 1- مشخصات برخی از شعله های متداول
کوره :
تکفام ساز :
آشکار ساز :
دستگاه های تک پرتوی و دوپرتوی :
بررسی اثر مزاحمتها در طیف سنجی اتمی:
طیف نورسنجی جذاب اتمی :
اتمهای آزاد بر خلاف مولکولها، دارای ترازهای چرخشی و ارتعاشی نیستند و در آنها فقط جهشهای الکترونی صورت خواهد گرفت. بدین ترتیب هنگامی که انرژی توسط اتمها جذب یا نشر می گردد، خطوط طیفی مجزا مشاهده خواهد شد که اساس روشهای طیف سنجی اتمی را تشکیل می دهد.
روشهای طیف سنجی اتمی تحت عنوان نشر اتمی، جذب اتمی و فلوئرسانس اتمی مورد بررسی قرار می گیرند. گاهی روشهای اتمی را بر حسب اتمی شدن، یعنی فرآیندی که در آن اجزای محلول به یون و اتمهای گازی و یا یک پلاسما تبدیل می شوند، تقسیم بندی می کنند. این روشهای ممکن است شامل شعله، کوره، پلاسماهای مختلف، قوس الکتریکی و جرقه الکتریکی باشد. پس از اینکه اتمها و ایجاد شدند، می توان بر مبنای روش نشری، جذبی و یا فلوئورسان اتمی اندازه گیریها را انجام داد و غلظتهای مورد نظر را تعیین نمود.
طیف نورسنجی جذب اتمی: ASS
طیف نورسنجی جذب اتمی بر مبنای اندازه گیری جذب اتمهای حاصله می باشد. حساسیت و دقت زیاد از ویژگیهای این روش است.
در طیف نورسنجی جذب اتمی میزان شدت نور جذب شده توسط اتمهای بوجود آمده در شعله اندازه گیری می شود که با غلظت نمونه متناسب می باشد رابطه جذب و نشر بدین صورت بیان شده که تمام موارد، نور را در طول موجی که جذب می کند نشر می کنند. بنابراین نور قابل جذب برای اتمهای یک عنصر باید توسط اتمهای آزاد همان عنصر که به حالت برانگیخته هستند منتشر گردد.
دستگاه هوری
اجزا اصلی یک طیف سنج جذب اتمی در شکل 1 نشان داده شده است. قسمتهای مختلف دستگاه عبارتند از:
-1منبع تابش
-2اتم ساز
-3 تکفام ساز
-4آشکار ساز
-5ثبات
پرتو نشری حاصل از منبع تابش از بین بخار اتمی ( جایی که اتمهای جزء مورد نظر تابش منبع را جذب می کنند) عبور می کنند. سپس خط طیفی مورد نظر توسط تکفام ساز جدا شده و به آشکار ساز می رسد. نهایتا سیگنال حاصله توسط یک تقویت کننده مناسب تقویت شده و توسط ثبات، ثبت می گردد.