فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:149
جزوه آموزشی
مهارت : درودگری درجه یک
فهرست مطالب:
صفحه
پیشگفتار
1- توانایی ترسیم سه نمای اجسام از روی مدل یا نقشه پرسپکتیو 1
2- توانایی اندازه برداری و محاسبه اندازه ها 19
3- توانایی برآورد مصالح و تهیه صورت مصالح 21
4- توانایی خشک کردن چوب به روش مصنوعی 34
5- توانایی انتخاب چوب نسبت به کاربرد آن 39 6- توانایی ساخت و مونتاژ درب و پنجره 49 7- توانایی رنگ کاری مصنوعات چوبی توسط دستگاه پیستوله 59 8- توانایی چسباندن صفحات چوبی توسط پرس کردن آنها با پرس گرم 68
9- توانایی یراق کوبی انواع مصنوعات چوبی 7 10- توانایی فرم دادن انواع چوب با فرز برق دستی 85 11- توانایی برشکاری با ماشین اره گرد برقی دستی 89 12- توانایی تعویض و تنظیم قطعات ماشین اره نواری 91
13- توانایی جوش کاری دو سر اره نواری 99
14- توانایی چپ و راست کردن و تیز کردن تیغه اره نواری 101 15- توانایی تعویض و تنظیم قطعات ماشین کف رند 104 16- توانایی تنظیم و تعویض قطعات ماشین گندگی 109
17- توانایی تیز کردن انواع تیغه های ماشین کف رند 115
18- توانایی کام کنی با ماشین کم کنی زنجیری هیدرولیکی و معمولی 117
19- توانایی تعویض و تنظیم انواع قطعات در ماشین کام کنی زنجیری 119
20- توانایی برشکاری انواع چوب با ماشینهای اره گرد 120
21- توانایی برشکاری با ماشین اره برقی پاندولی 124
22- توانایی فرم دادن انواع چوب با ماشین فرز مخصوص چوب 125
23- توانایی سنباده کاری با ماشین سنباده 135
24- توانایی زیر سازی جهت دیواره های آکوستیکی و لبه کوبی 140
25- منابع و مآخذ 149
همراه با اشکال و جداول
(( پیشگفتار ))
درودگر درجه (1) کسی است که علاوه بر داشتن مهارتهای درودگر درجه (2) بتواند از عهده انجام سر فصلهای ذکر شده در جزوه حاضر برآید .
به علت فقدان منبع آموزشی جهت تدریس و ارائه به هنر جویان عزیز این رشته در شاخه کاردانش با تاکید و تائید کارشناسی محترم کاردانش و سرگروه آموزشی رشته صنایع چوب جناب آقای مهندس باجول اقدام به تدوین و تالیف این جزوه گردید .
هرچند این گام کوچک بدون نقص و ایراد نیست ولی انتظار دارد همکاران و اساتید فن از رهنمودات حکیمانه ، نسبت به بنده دریغ نفرمایند .
جزوه حاضر مطابق با سرفصلهای استاندارد و از منابع ذکر شده در پایان جزوه تهیه گردیده است که امید است مورد توجه قرار گرفته و هنر جویان از نوشتن مطالب درسی رهایی یافته و بیشتر در بحث های کلاسی شرکت نمایند .
1-توانایی ترسیم سه نمای اجسام از روی مدل یا نقشه پرسپکتیو
برای بالا بردن کیفیت و دقت و ایجادهماهنگی در تهیه نقشه های فنی , از مجموعه قوانین و دستورالعملهایی پیروی می شود که از طرف کشورهای مختلف جهان مورد پذیرش قرار گرفته است . چون نقشه های فنی از جمله اسناد و مدارکی می باشند که در جوامع مختلف و مراکز صنعتی بکار می رود لذا در ترسیم و تدوین نقشه باید اصول و قوانین مربوطه کاملاً رعایت گردد .
لذا قبل از هر چیز با وسایل نقشه کشی و کاربرد آنها آشنا می شویم .
1 – شناسایی وسایل نقشه کشی و کاربرد آنها
وسایل نقشه کشی , مجموعه ابزارهایی است که هنرجوی آموزشهای فنی با بکارگیری آنها می تواند ترسیمات فنی خود را با دقت بیشتری تدوین کند . استفاده صحیح از وسایل موجب تمیزی نقشه کار و بالا بودن ترسیم می گردد . وسایل نقشه کشی عبارتند از :
1 –1 – تخته رسم : معمولاً دارای ابعاد 15×450×600 میلیمتر برای هنرجویان آموزشهای مقدماتی رسم فنی است که کاربرد سایر تخته رسم بستگی به نوع کاغذ مورد استفاده در رسم دارد از این وسیله برای نصب و چسباندن کاغذ نقشه کشی و سپس ترسیم نقشه به کمک خط کش T و گونیا ضمن بهره گیری از وسایل نقشه کشی , استفاده می کنند .
( شکل 1 - تخته رسم )
2 –1 – خط کش ( T ) : برای ترسیم خطوط افق از نوعی خط کش استفاده می کنند که به آن خط کش تی (T ) می گویند . خط کش T را می توان از چوب یا مواد پلاستیک درست کرد .
(شکل 2 - خط کش T )
خط کش T را متکی بر لبه سمت چپ تخته رسم مطابق ( شکل 3 ) به نحوی قرار می دهند که بعد از چسباندن کاغذ به روی تخته رسم , خطوط افقی را با حرکت دادن T در جهت عرض لبه تخته رسم ترسیم نمایند .
( شکل 3 - به کارگیری خط کش T)
3 –1 – یکی از ابزارهای مورد استفاده در ترسیم خطوط مستقیم و مایل با زوایای گوناگون , گونیا می باشد این وسیله به دو شکل ساخته می شود : مثلث قائم الزاویه متساوی الساقین ( شکل 4 – الف ) و مثلث قائم الزاویه با زوایای و (شکل 4 –ب )
(شکل 4 – الف: گونیای ) (شکل 4 – ب: گونیای و )
برای ترسیم خطوط متعامد و موازی مطابق شکل از خط کش T و گونیا استفاده شود .
4 – 1 – جعبه پرگار: مجموعه ابزارهایی است که برای ترسیم خطوط منحنی و قوسدار و انتقال اندازه بکار می رود .
5 –1 – مداد : برای ترسیم خطوط بکار می رود .
(شکل 5 - کار با T و گونیا و ترسیم خطوط )
(شکل 6 – جعبه پرگار )
پر رنگ یا کم رنگ بودن مدادها را با حروف نمایش می دهند . در کنار حروف اعداد نیز آورده می شود که بیانگر شدت پر رنگی یا کم رنگی مداد است .
( شکل 7 – مدادهای پر رنگ )
حروف B مخفف Black یعنی پر رنگ , H مخفف Hard یعنی سخت , کمرنگ و F مخفف Firm یعنی متوسط , البته می توانید از مدادهای اتود نیز استفاده کنید و برای انتخاب پررنگی یا کمرنگی از شماره های مغزی اتود 0.35 , 0.5 , 0.7 استفاده نمائید .
( شکل 8 – مدادهای متوسط ) ( شکل 9 – مدادهای کمرنگ )
6 –1 – پاک کن : رعایت نظم و نظافت در ترسیم نقشه از اهمیت خاصی برخوردار است بنابراین یک پاک کن باید اشتباهات را به نحوی پاک نماید که هیچ اثری باقی نگذارد چون جنس پاک کن از نوعی پلاستیک است لذا در مقابل هوای محیط سفت شده و خاصیت خود را از دست می دهد لذا برای نگهداری آن از جعبه یا پلاستیک محافظ استفاده کنید . ( شکل 10 )
( شکل 10 – پاک کن )
7 –1 – نوار چسب : برای استقرار کاغذ نقشه کشی بر روی تخته رسم از چسب نواری استفاده می شود .( شکل 11 )
( شکل 11 – نوار چسب )
8 –1 – شابلن : وسایلی هستند که برای تسریع و تسهیل در ترسیم نقشه از آنها استفاده می شود نظیر شابلن های دایره , بیضی , حروف و اعداد . ( شکل 12 و 13 )
( شکل 12 – شابلن حروف و اعداد ) ( شکل 13 – شابلن دایره و بیضی )
9 –1 – نقاله : برای تعیین و اندازه گیری زاویه در نقشه کشی استفاده می شود.
10 –1 – کاغذ : به منظور ترسیم خطوط , علائم , نشانه ها و نوشتن حروف و اعداد از کاغذ استفاده می کنند . از انواع کاغذ می توان کاغذ سفید , کاغذ کالک , کاغذ پوستی , کاغذ شطرنجی و کاغذ میلیمتری را نام برد . کاغذ سفید که برای تهیه نقشه از قطعات صنعتی بکار گرفته می شود که در سیستم ISO کاغذ را به سه گروه A , B , C دسته بندی می نمایند که از نوع کاغذ های A برای طراحی و نقشه کشی استفاده می شود که اندازه های آن در جدول مقابل نشان داده شده است .
جدول اندازه های کاغذ
2 – شناسایی خطوط اصلی و فرعی در رسم فنی
چون استفاده از خطوط مختلف با ضخامت متفاوت علاوه بر زیبایی به درک آن کمک می کند . بنابراین خطوط را در نقشه کشی بصورت استاندارد نامگذاری نموده با ضخامتهای معین بکار می برند جدول مقابل نام خطوط , کاربرد و ضخامت آنها را معرفی می نماید .
جدول خطوط و کاربرد آنها
3 – شناسایی اصول ترسیم اشکال منظم و نامنظم هندسی
1 –3 – تقسیم پاره خط به قسمتهای مساوی ( مثلاً هفت قسمت )
الف ) پاره خط AB را با طول معلوم ترسیم می نمائیم
ب ) از ابتدای خط , خط کمکی با طول و زاویه دلخواه ترسیم می کنیم
ج ) به روی خط کمکی به کمک پرگار که دهانه آن به اندازه دلخواه باز کرده ایم
هفت قسمت مساوی جدا می کنیم
د ) از آخرین تقسیم خطی به سر دیگر پاره خط وصل می کنیم
ه ) حال از سایر نقاط روی خط کمکی خطوطی به موازات خط رویی رسم می کنیم
بدین ترتیب خط AB به هفت قسمت مساوی تقسیم خواهد شد . ( شکل 14 )
( شکل 14 – تقسیم پاره خط )
2 –3 – ترسیم پنج ضلعی منتظم محاط در دایره
دایره ای به مرکز O و شعاع R ترسیم نموده و محورهای قائم و افق آنرا رسم کرده تا نقاط U و T بدست آید . به مرکز U و شعاع R قوسی ترسیم کرده تا دایره را در نقطه M قطع کند و از M به OU عمود نموده تا نقطه N بدست آید . به مرکز N و شعاع NT قوسی ترسیم کرده تا نقطه V حاصل شود . به شعاع TV قوسی ترسیم کرده تا دایره را در نقطه P قطع کند . وتر TP یکی از اضلاع پنج ضلعی خواهد بود . ( شکل 15 )
( شکل 15 – مراحل ترسیم پنج ضلعی )
3 –3 – ترسیم شش ضلعی منتظم محاط در دایره
دایره به مرکز O و شعاع R رسم کرده محور افقی را N و P نامگذاری می کنیم و از مراکز N و P به شعاع R دو قوس رسم کرده تا دایره را در نقاط M و S و K و V قطع کند با وصل کردن نقاط شش ضلعی مورد نظر حاصل می شود . ( شکل 16 )
( شکل 16 – مراحل ترسیم شش ضلعی )
4 –3 – ترسیم هشت ضلعی منتظم محاط در دایره
دایره ای به مرکز O و شعاع R ترسیم کرده و محورهای متقاطع آن را رسم کرده و محل برخورد آنها با دایره را M , T , N , P می نمائیم . حال با استفاده از گونیای محورهای SK و VG را رسم می کنیم با وصل کردن نقاط به هم هشت ضلعی مورد نظر بدست می آید . ( شکل 17 )
( شکل 17 – ترسیم هشت ضلعی )
5 –3 – ترسیم اشکال هندسی نامنظم
برای ترسیم قوسها و کمانها در حالتهای مختلف نمونه هایی را مطرح می کنیم
شکل 1 و 2 و 3 - ترسیم قوسی به شعاع R مماس بر دو خط معین در حالات مختلف
شکل 4 – ترسیم دایره ای به شعاع R مماس بر یک خط و یک قوس معین
شکل 5 – ترسیم دایره به شعاع R مماس بر دو قوس معین
شکل 6 – ترسیم دایره گذرنده بر سه نقطه معین