فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:99
فهرست مطالب:
مقدمه: ۶
خون : ۱۱
۱-۱-۱ وظائف خون: ۱۱
۱-۱-۲ گردش خون: ۱۲
۱-۱-۳ قلب و دستگاه گردش خون: ۱۳
۱-۲ سلول های خونی: ۱۴
۱-۲-۳ گلبول های سفید (لکوسیتها): ۱۵
۱-۲-۴ نوتروفیل ۱۶
۱-۲-۵ بازوفیل ۱۷
۱-۲-۶ ائوزینوفیل ۱۹
۱-۲-۷ منوسیت ۱۹
۱-۲-۸ لنفوسیتها: ۲۱
۱-۲-۹ ترومبوسیت : ۲۱
۱-۲-۱۰ پلاسما سل : ۲۲
۱-۳ روند تشکیل سلولهای خونی : ۲۴
۱-۴ بافتهای لنفاوی: ۲۵
۱-۴-۱ لنف: ۲۶
۱-۴-۲ کلیه: ۲۶
۱-۴-۳ طحال : ۲۷
۱-۴-۴ تیموس : ۲۸
۱-۵ کمخونی : ۲۹
۱-۵-۱ کمخونی های همولیتیک : ۲۹
۱-۵-۲ کم خونی هموراژیک : ۳۱
کمخونی هیپوپلاستیک : ۳۲
۱-۶ بررسی مقایسه ای پارامترهای خونی Cichlasoma dimerusبا دیگر ماهیان استخوانی : ۳۴
۲-۱ عوامل موثر بر تغییر پارامتر های خونی : ۴۳
۲-۱-۱ اثر جنس روی پارامترهای خونی ماهی: ۴۴
۲-۱-۲ اثر سن روی پارامترهای خونی: ۴۶
۲-۱-۳ اثر دما روی پارامترهای خونی ماهی: ۴۹
۲-۱-۴ اثر تغذیه روی پارامترهای خونی ماهی: ۵۴
۲-۱-۵ اثر استرس ناشی از صید، حمل و نقل و نمونهگیری: ۵۹
۲-۱-۶ اثر عوامل مسمومیتزا روی پارامترهای خونی ماهیان استخوانی : ۶۲
۲-۱-۶-۱ فلزات سنگین: ۶۳
۲-۱-۶-۳ بررسی اثر شویندههای آنیونی روی پارامترهای خونی: ۷۳
۲-۲ بررسی اثر بیماریهای عفونی روی پارامترهای خونی ماهیان استخوانی: ۷۷
۲-۲-۲ آلودگیهای انگلی: ۸۲
۲-۳ اثر بیماریهای عفونی روی پارامترهای خونی ماهیان غضروفی: ۸۴
۳ -۱ نتایج: ۸۶
فهرست منابع فارسی: ۸۹
منابع انگلیسی : ۹۰
همراه با جداول
مقدمه:
خون، به عنوان یک بافت سیال و سهل الوصول یکی از مهم ترین مایعات بیولوژیک بدن بوده که تحت تأثیر حالات مختلف فیزیولوژیک و پاتولوژیک، ترکیبات آن دستخوش نوسان و تغییر میگردند. لذا در اختیار داشتن مقادیر طبیعی پارامترهای خونی و بررسی چگونگی تغییرات آن ها در بیماری های مختلف همواره از ابزارهای مهم تشخیص در بسیاری از بیماری های انسان و دام بوده است. در رابطه با آبزیان و از جمله ماهی نیز، این مهم با تعیین مقادیر طبیعی پارامترهای خونی به عنوان منبأ و شاخصی برای مقایسه و قضاوت در تشخیص بیماری ها مورد تأکید قرار گرفته است.
معمولا حجم خون ماهیان نسبت به سایر مهره داران کمتر و در ماهیان استخوانی حدودا بین ۴-۲ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم است. در لامپری ها حجم خون بیشتر و به ۵/۸ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم میرسد و در هاگ فیش ها حتی از این هم بیشتر است و به ۱۷ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم میرسد. در ماهیان الاسمو برانش ها،حجم خون بین ۸-۶ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم گزارش شده است. در تحقیقات اولیه که بر روی آزاد ماهیان صورت گرفت، حجم خون را در حدود ۵/۳-۳ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم گزارش کردند، اما تحقیقات اخیر نشان داد که حجم خون آن ها در حد ماهیان الاسمو برانش و بین ۵ تا بیش از ۷ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم است. حجم خون تون ماهیان زیاد بوده و بین ۸ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم در ماهی ۹ کیلویی تا ۱۳۳ میلی لیتر به ازای ۱۰۰ گرم در ماهی ۵/۴ کیلویی متغیر است. در ماهیان کوچک تر حجم خون حتی از این مقادیر هم بیشتر است. بعضی از محققان اشاره کرد اند که حجم خون در بین کل ماهیان به صورت فیلوژنیک کاهش می یابد. ماهیان استخوانی عالی تر دارای دستگاه عروقی کاملتری هستند، به همین خاطر به خون کمتری برای انتقال اکسیژن و سایر مواد نیازمندند (۳).
خون، مواد مختلف از جمله یون های غیر آلی و تعدادی از ترکیبات آلی مانند هورمون ها،ویتامین ها و پروتئین های مختلف پلاسما را منتقل میکند که میزان آن ها از ۶-۲ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر متغیر است.این ترکیبات در ایجاد حالت بافری در مقابل تغییرات PH و حفظ فشار اسمزی که در نقل و انتقال آب از میان دیواره مویرگ ها حائز اهمیت است، نقش دارند.اجزای سلولی خون، گلبول های قرمز یا اریتروسیت ها و گلبول های سفید یا لکوسیت ها هستند (۳).
رنگ گلبول های قرمز به واسطه وجود هموگلوبین در داخل آنها است. این ترکیب از یک گلوبین پروتئینی فاقد رنگ همچنین ماده ای به نام هم تشکیل شده است که رنگدانه قرمز-زرد دارد و حاوی آهن است. مولکول های هموگلوبین ماهیان الاسمو برانش و استخوانی از ۴ زنجیر پیچیده (تترامریک) تشکیل شده است و وزن مولکولی آن ها در حدود ۶۱۰۰۰ تا ۷۰۰۰۰ دالتون است. هموگلوبین لامپریها، بسیار شبیه میوگلوبین است. این ترکیب، هموگلوبینی است که در بافت های عضلانی یافت می شودو علاوه بر این مونومریک بوده، وزن مولکولی آن ۱۸۲۰۰ دالتون است.در بعضی از گونهها، بیش از یک نوع هموگلوبین را میتوان مشاهده کرد. هموگلوبین، اکسیژن را به صورت ترکیب با آهن فروی هم انتقال میدهد، این ترکیب قابل برگشت است و انجام آن بستگی به فشار نسبی اکسیژن دارد. تنها تعداد محدودی از ماهیان، فاقد هموگلوبین هستند. برای مثال، بعضی از ماهیان چان ایکتی اید قطب جنوب و نوزادان لپتوسفالوس مار ماهیان، خون بیرنگ دارند (۳).