فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:111
فهرست مطالب:
مقدمه 3
اکولوژی محیط زیست انسان 5
آلودگی حرارتی محیط زیست 5
مواد زاید جامد و اثرات آن بر محیط زیست 6
مخاطرات زیست محیطی 6
تخریب لایه ازن ،تهدیدی جهان شمول 10
قوانین (راهکارهای ) ملی و بین المللی مربوط به حفاظت از محیط زیست 12
چه باید کرد ؟ 14
منابع : 16
حفاظت محیط زیست 18
مقدمه 18
زنجیره حیات 19
یک گنجینه درمانی 19
یک انبار وسیع 20
معدنی برای صنعت 20
بهره برداری مفرط از انواع جانوران 20
حفظ پارکها 21
حفاظتگاههای گیاه شناسی و باغ وحشها 21
مقررات 22
شش اهرم برای عمل 22
قوانین 22
انگیزه های اقتصادی یا مالیاتی 23
شهروندان و انجمنهای فعال 23
تحقیقات علمی 23
اقدام بین المللی 24
لایه اوزون 24
از آلودگی هوا چه میدانیم ؟ 29
منابع انتشار آلاینده های هوا: 30
آلاینده ها ی هوا : 31
حفاظت با آلودگی هوا: 32
در مواقع آلودگی هوا چه باید کرد ؟ 33
لایه اوزون 34
آلودگی محیط زیست 40
آلودگی محیط زیست و لایه ازن 41
حقیقت امر لایه ازن چیست؟ 42
آلودگی هوا و مه دود فتوشیمیایی 47
باران اسیدی 48
مواد شیمیایی آلی سمی 49
آلودگی آبها 50
آب 51
سختی آب و بیماریهای قلبی - عروقی 52
آلودگیهای بیولوژیکی آب 53
فلزهای سنگین و شیمی خاک 53
تولید انرژی و آثار محیطی آن 54
آلودگی هوا 55
اوزون از کجا میآید؟ 56
هوای آلوده چیست؟ 56
عوامل آلوده کننده هوا 57
مواد سمی در پلاستیکها 61
باران اسیدی چیست؟ 62
پیامدهای باران اسیدی 62
تاریخچه علم ویروس شناسی 63
سیر تحولی 64
علت اهمیت ویروسها 64
میزبان ویروسها 65
اندازه ویروسها 66
واکسیناسیون یا ایمنسازی فعال 67
رابطه بین نوع واکسن با ایمنی حاصل 68
تأثیر سوخت خودروها بر محیط زیست و اقتصاد 70
آلودگی محیط زیست با جیوه 74
تاثیر آلودگی هوا بر کودکان 79
آلرژی کیسه های هوای 82
ترکیبات آلی فرّار و حشره کشها 84
حیوانات اهلی 85
دود سیگار 86
محیط زیست 87
شویندهها و محیط زیست 96
پیشنهادها 108
نتیجهگیری 109
منابع 110
مقدمه:
محیط در فارسی به معنای احاطه کننده و در برگیرندة دنیا بوده و معادل انگلیسی آن Environment ( محیط متغیر و ناپایدار) میباشد . بطورکلی میتوان گفت که محیط اصطلاح جامعی برای تشریح شرایطی از قبیل محل، درجه حرارت ،نور، آب و غیره است که موجودات زنده در آن زندگی می کنند . اما محیط زمانی مورد بررسی است که درآن ارتباطات بین عناصر و اجزای تشکیل دهندة آن مد نظر قرار گیرند و به همین خاطر علم اکولوژی یا بوم شناسی این ارتباطات را مورد بررسی قرار می دهد. به عبارت بهتر ،اکولوژی دانش بررسی رابطه بین موجودات زنده با یکدیگر و با محیط زیست میباشد (10و6) . زندگی نوع بشر محیطی سالم و استفاده از هوا، خاک و آب غیر آلوده حق طبیعی هر انسانی می باشد و انسان بنا به سرشت خود و سیستم هایی که در خلقت او وجود دارد، نیاز به هوایی پاک و محیط طبیعی سالم، تابش کافی آفتاب ، تامین غذای سالم ، آرامش و آسایش ، درجه حرارت و رطوبت و فشار هوای متعادل و بالاخره شرایط مناسب برای استفاده از ابزار مختلف دارد . با وقوع انقلاب صنعتی و استفاده از انرژی های فسیلی در صنعت و احتراق و نهایتاً بدنبال توسعه شهرها و گسترش و پیشرفت تکنولوژی در دنیا تحولات عظیمی در نوع زندگی انسان و به تبع آن در محیط زیست بشر به وجود آمد که روز به روز این تحولات موجب نگرانی بیش از پیش دانشمندان و طرفداران محیط زیست میشود . صدمه شدید به زیست محیط کره زمین و درگیری بشریت در نبردی برای بقا موجب شده است که تمامی ملل دنیا با هم متحد شوند. این امر نشان میدهد که از بحران زیست محیطی دنیا ، شناختی جهانی حاصل شده است ولی هنوز هیچ راهکار اجتماعی مناسبی برای مقابله به این بحران وجود ندارد. بطوری که دانشمندان و رهبران تجاری آمریکا ، طرفداران محیط زیست را آدم های بدعنق میدانند و رهبران سیاسی کشورهای جهان سوم نیر دعاوی این افراد را کوششی برای ممانعت از شرکت این کشورها در روند صنعتی شدن می پندارند. لذا به جرأت میتوان گفت که اکثر جمعیت دنیا درک صحیحی از بحران زیست محیطی ندارند. در این مقاله سعی براین است به مخاطرات زیست محیطی فرا روی بشر هزاره جدید و قوانین ملی و بین المللی مربوط به حفاظت از محیط زیست پرداخته و در خاتمه راهکارهایی برای مقابله با بحران زیست محیطی ارائه گردد .
اکولوژی محیط زیست انسان
محیط زیست از آب ، هوا ، خاک، انرژی و موجودات زنده تشکیل شده است. پایههای شناسایی این محیط زندگی ، علوم فیزیک ، شیمی ، زیست شناسی ، ریاضی و فنی و مهندسی هستند. جمعیت دنیا تا قرن 14 میلادی تقریبا یکنواخت بود و به علت پیشرفت تکنولوژی جدید و علوم پزشکی و ... جمعیت جهان بخصوص در کشورهای در حال توسعه ، در حال افزایش است. با تغییرات شدیدی که بشر در اکوسیستمهای محیط زیست خود فراهم میآورد، مشکلات بسیار زیادی را بوجود آورده است. اگر تدابیر بهداشت محیط انجام نپذیرد، طبیعی است که ادامه حیات بشر مختل خواهد شد.
آلودگی حرارتی محیط زیست
بعضی از کارخانههای تولید برق با توربین بخار کار میکنند. وقتی بخار از توربین خارج میشود توسط دستگاههای تقطیر ، دوباره مایع شده به توربین برگردانده میشود. برای سرد کردن دستگاههای تقطیر از آبهای سطحی استفاده میشود که پس از یک دور زدن به رودخانه و یا دریاچه برگردانده میشود و باعث گرم شدن آبها میشود که این فرآیند سبب بهم زدن شدید تعادل اکولوژی میگردد که آن را Thermal Pollution میگویند. که این آلودگی باعث کاهش اکسیژن محلول در آب شده و موجب مرگ موجودات آبزی میشود.
مواد زاید جامد و اثرات آن بر محیط زیست
دفع مواد زاید یکی از مهمترین مسائل در پاک نگه داشتن محیط زیست است. در بسیاری از شهرها و اجتماعات کوچک روشهای جمع آوری زباله ناقص بوده و تشکیلات منظمی برای دفع آنها وجود ندارد. لذا باعث جمع شدن حشرات و موشها میشود. و نیز به علت تجزیه مواد آلی آن ، بوی نامطبوع تولید میکند که برای سلامتی انسان مضر است. از بیماریهایی که توسط موشها منتقل میشود میتوان به تیفوس و طاعون اشاره کرد.
مخاطرات زیست محیطی
اگر چهار مولفة تشکیل دهنده زیست محیط یعنی هوا، آب ، خاک و صوت را به خاطر اهمیت آنها در روند زندگی موجودات زنده به خصوص انسان موکداً مورد بررسی قرار داده و به مخاطرات و آلودگی های این چند پارامتر بپردازیم قطعاً به بیراهه نرفتهایم . به طور کلی ، آلودگی عبارتست از هر گونه تغییر در ویژگی های اجزای تشکیل دهندة محیط ، به طوری که استفاده پیشین از آنها ناممکن شود و به طور مستقیم یا غیرمستقیم حیات موجودات زنده را به مخاطره اندازد . آلاینده ها معمولاً در اثر فعالیت انسان پدیده آمده و همراهان دائمی جوامع پیشرفته بشری می باشند . افزایش جمعیت ، درآمد سرانه ، پیشرفت فن آوری و بالابردن استاندارد زندگی از عوامل مهم افزایش آلاینده های محیط زیست به حساب می آیند.
مهمترین مواد آلوده کنندة هوا شامل منوکسید کربن(CO) ،اکسید ازت(N2O ،NO2 ، NO) ، هیدروکربونها و اکسیدانهای فتوشیمیایی ، اکسیدهای گوگرد(SO2،SO3) ،ذرات معلق ،سرب و کلروفلوئوروکربن (CFC) می باشد . منابع تولید کنندة آلاینده های هوا ،خاک و آب به اختصار در جدول ( 1 ) آورده شده است .
جدول1- آلاینده های مهم هوا، آب، خاک و منابع تولید این آلاینده ها (برگرفته ازمنابع 10، 5، 4)
آلاینده های هوا منوکسید کربن اکسیدهای ازت هیدروکربنها اکسیدهای گوگرد ذرات معلق سرب کلروفلوئوروکربن
منابع یا عوامل تولید احتراق ناقص و اتومبیلها تخمیر باکتریایی و احتراق تجزیه باکتریایی و واکنشهای نفت و زغال سنگ فساد مواد آلی و احتراق زغال سنگ گردو غبار ، آتشفشانها و آتش سوزی جنگلها احتراق بنزین و خازنها یخچالها و دستگاههای تهویه
آلاینده های آب زباله های اکسیژن خواه عوامل بیماریزا ترکیبات آلی مصنوعی و نفت مواد معدنی و کانیها رسوبات مواد رادیواکتیو گرما
منابع یا عوامل تولید فاصلاب ، زباله های صنعتی و حیوانات اهلی فاضلاب شهری و صنعتی مواد سوختنی ، سموم و پلاستیکها و تصادفات نفتکش ها نمکهای محلول یونی ،اسیدهای معدنی و ترکیبات فلزی فرسایش خاک و تخلیه معادن فرآیندهای سنگ معدن ،سلاح های هسته ای و تولید انرژی فرآیند های صنعتی
آلاینده های خاک عناصر سمی مانند
Se,V,As,... آفت کش ها مثل
D.D.T کودهای شیمیایی فضولات آلی پاتوژنهای خاکزی سورفاکتانت ها
منابع یا عوامل تولید کارخانه های ذوب فلزات ، زباله های شهری و صنعتی حشره کشها و ترافیک بقایای نباتی سمپاشی شده ، سموم روی خاک مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در مزارع عدم به کارگیری صحیح کودهای حیوانی عدم دفع صحیح فاضلابهای شهری مصرف شوینده های سخت
در جدول فوق ، اکثر آلاینده های خاک و آب ، هردو مولفة محیطی را تواماً تحت تاثیر قرار میدهند .
آنچه که از جدول 1 بر می آید این است که بشر به دست خود محیط زندگی خود را روز به روز رو به انحطاط پیش می برد. بطوری که فعالیت هایی مانند حمل ونقل ، احتراق مواد فسیلی ، فرآیندهای صنعتی و وجود زباله های جامد از مهمترین عوامل تولید کنندةآلاینده های محیط زیست هستند که بشر بیش از پیش به گسترش آنها می افزاید . علاوه بر آلودگی هوا، آب و خاک امروزه آلودگی صوتی نیز یکی از مهمترین معضلات زندگی شهری به حساب می آید . منابعی که موجب آلودگی صوتی میشوند عمدتاً شامل موتورها (اعم از موتور سیکلت تا موتور جت )، وسایل خانگی تولید کنندة صدا ومشاغل صنعتی میباشند. براساس پژوهش های انجام شده ، آلاینده های صوتی شهر تهران عبارتند از: الف) وسایل نقلیه موتوری، ب) آژیر اتومبیل ها، ج) فرودگاهها، د) مته های کمپرسی، هـ )وسایل پخش صوت خانگی ، و)بلندگوها و ز) سروصدای جمعیت در کوچه و خیابان .
اما آلودگیهای زیست محیطی مزبور موجب به خطر افتادن سلامتی انسان و جامعه میشوند که میتوان به مخاطرات محیطی زیر که سلامتی نوع بشر را تهدید می کند به طور فهرست وار اشاره کرد :
1- عوامل عفونی که منشاء محیطی دارند و عمدتاً توسط آب ناسالم و وسایل ابتدایی دفع فاضلابها ( به خصوص در کشورهای در حال توسعه ) موجب گسترش این عوامل بیماریزا در جامعه میشوند.
2- محرکهای دستگاه تنفسی از جمله گاز دی اکسید گوگرد، دی اکسید ازت ،فرمآلدئید موجود در کفهای عایق سازی منازل ،گرد وغبار و بخار فلزها مانند اکسید قلع و اکسید آهن ، از عوامل تحریک یا تشدید بیماریهای تنفسی در شهرهای آلوده می باشند.
3- خفه کننده ها که همانا گازهایی هستند که مانع مصرف اکسیژن توسط سلولهای بدن میشوند مانند گاز منوکسیدکربن که از احتراق ناقص سوختهای فسیلی به وجود میآید.