فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:52
فهرست مطالب:
مقدمه
فصل اول :
( تعاریف ، پیشینه و مفاهیم در مجازات حبس )
مبحث اول: تعاریف
گفتار یکم: دوره قانونگذاری پیش از انقلاب اسلامی
گفتار دوم: بررسی مجازات حبس در دوره ی قانونگذار پس از انقلاب اسلامی
مبحث سوم: چگونگی اجاری آئین نامه مصوب 1384 رئیس قوه قضائیه
گفتار یکم: بررسی اهداف آئین نامه از نگهداری محکومین در زندان
گفتار دوم: مرخصی ترمیمی برای باز یافت شخصیت اجتماعی مجرم
گفتار سوم: جهت حرکت قوه قضائیه در راستای حبس زدائی
گفتار یکم : مجازات زندان در قوانین جزایی ایران :
گفتاردوم : چگونگی اعمال مجازات زندان و مشکلات ناشی از آن
گفتار سوم : خوبها و بدیهای اعمال مجازات زندان
فصل دوم :
( مجازات های جایگزین حبس و راهکارهای مجازات )
مبحث اول : زندانی و تاثیر زندان بر خانواده او
گفتار یکم : زندان
گفتار دوم : تاثیر پذیری فرزندان
الف : از زندانی شدن والدین
ب : عوامل موثر بر بزهکاری کودکان و نوجوانان
گفتار یکم : نا مناسب بودن و جرم زا بودن محیط زندان ها
گفتار دوم : ایجاد مشکلات مالی و اقتصادی برای زندانی و خانواده او
گفتار سوم : ایجاد مشکلات اجتماعی و خانوادگی:
گفتار یکم : آزادی مشروط:
گفتار دوم : تعلیق مجازات:
گفتار سوم : تبدیل مجازات حبس:
مبحث چهارم : نگاهی به قوانین قضازدایی و حبسزدایی
گفتار یکم : قضازدایی و جلوگیری از عملکرد بی روسه حقوق جزا
اهداف کلی سیاستهای قوه قضاییه را برشمرد و یادآور شد:این اهداف عبارتند از:
گفتار دوم : حبس زدایی
گفتار سوم: همسنجی
فصل سوم :
( سیاست کیفری و اجتماعى مجازات جایگزین حبس )
مبحث اول : حذف حبس از احکام قضایی کشور
گفتار یکم : اجرای مجازات مجرم خارج از محیط بسته زندان
گفتار دوم : لایحه جدید قوه قضائیه و کاهش جمعیت کیفری زندان ها
گفتار سوم : آثار مجازات های اجتماعی
مبحث دوم : نگرشی به سیاست کیفری مجازات جایگزین حبس
گفتار یکم : سیر حرکت مجازتها در سیاست کیفری
گفتار دوم : چگونگی اجرای مجازاتهای جایگزین حبس
گفتار سوم : سیاست کیفری در اجرای مجازاتها با توجه به شخصیت مجرم
مبحث سوم : مجازات هاى اجتماعى جایگزین مجازات حبس
گفتار یکم : مجازات گروه اول
گفتار دوم : مجازات گروه دوم
گفتار سوم : مجازات نوع سوم
گفتار چهارم : لایحه مجازاتهای اجتماعی جایگزین زندان مطابق با ماده 130 برنامه چهارم است.
نتیجه گیری:
پیشنهاد کلی
منابع:
مقدمه:
کیفر و مجازات در لغت به معنای عقوبتی است که به کسی که خلاف قانون یا اخلاق یا عرف و عادت رفتار کرده و مرتکب عمل بد شده داده می شود.همچنین می توانیم مجازات را تعریف کنیم به عکس العمل جامعه به صورت رنج و تعبی که به بزهکار اعمال می شود .اصولا زمانی مجازات واقع می شود که جرمی صورت گرفته باشد و ماده 2 قانون مجازات اسلامی نیز جرم را چنین تعریف می کند ((هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود))وقتی به تاریخ نگاه می کنیم متوجه می شویم که حتی جوامع ابتدایی زمان های بسیار قبل هم نسبت به جرایم تعریف شده خودشان مجازات خاصی را در نظر می گرفتند . در حال حاضر نیز مجازات ها نقش بسیار مهمی را مخصوصا در کشورهای جهان سوم بازی می کند.وقتی صحبت از مجازات می شود عده بسیار زیادی از افراد جامعه و حتی حقوقدانان در ابتدا حبس را به یاد می آورند که یکی از دلایل آن این می باشد که از بدو اسلام تا به امروز به شکل های مختلفی اجرا می شده است و همچنین اگر به قانون مجازات اسلامی نظر کنیم متوجه می شویم که شمار زیادی از مواد قانونی به مجازات حیس اشاره می کند.اما نکته ای که وجود دارد این است که آیا حبس توانسته است به آنچه که از مجازات می خواهیم پاسخ مثبت دهد یا خیر ؟
فصل اول :
( تعاریف ، پیشینه و مفاهیم در مجازات حبس )
مبحث اول: تعاریف
الف: جرم: سرپیچی و تخطی افراد و جامعه از قانون و قراردادهای اجتماعی و عرف رایج (هنجارها) و کارهای مغایر با ارزش های جامعه را شامل می شود.
ب: کانون اصلاح و تربیت: کانون اصلاح و تربیت مرکز نگهداری نوجوانان و کودکان به اصطلاح بزهکار که خواه ناخواه مرتکب جرمی شده اند و به صلاحدید مقامات قضائی متحمل کیفر و مجازات می شوند که این محل زیر نظر مجموعه ی سازمان ها و اقدامات تامینی و تربیتی که به تناوب در هر کدام از استان ها مستقر گردیده است که رسالت آن اصلاح و تربیت و بازگرداندن افراد تحت پوشش به اجتماع و خانواده های خود می باشد.
ج: کیفرهای جامعه مدار: مجموعه اقداماتی است که طی آن سعی بر آن است که مجرم با حضور در متن جامعه و عدم خروج از آن و رفتن به دَخمه های زندان او را هم به مجازات عملی که مرتکب شده رسانید و هم با محدود کردن آزادیهای وی جامعه را از اهتمام به مقابله با ناهنجاری مطمئن ساخت .
د: اصلاح بزهکار، یعنی: لحاظ شخصیت مرتکب جرم، در فرایند عدالت کیفری به منظور متناسب کردن پاسخ کیفری با نیازهای روانی، جسمانی و اجتماعی او .
مبحث دوم: پیشینه
گفتار یکم: دوره قانونگذاری پیش از انقلاب اسلامی
قانون مجازات عمومی 1304 که اولین قانون در امور کیفری ایران می باشد برگرفته از کد جزائی 1810 فرانسه موسوم به کد کیفری ناپلئون می باشد که مجازات حبس را بطور گسترده وارد حقوق ایران کرد.
مقررات راجع به نحوه اعمال آن و انواع رژیم های اجرائی حبس 50 سال بعد از آن با الهام از قواعد و مقررات حداقل سازمان ملل متحد راجع به نحوه رفتار با زندانیان (1955) در قالب آئین نامه زندان ها و مؤسسات صنعتی و کشاورزی وابسته به آنها مصوب 19/4/1354 وزیر دادگستری و وزیر کشور در 301 ماده جامه عمل بخود پوشید و بدین ترتیب حقوق زندان ها و زندانیان بمعنی فنی آن در ایران متولد شد .
گفتار دوم: بررسی مجازات حبس در دوره ی قانونگذار پس از انقلاب اسلامی
پس از انقلاب اسلامی در اوائل دهه شصت موضوع اسلامی کردن حقوق ایران در دستور کار قرار گرفت که در این راستا انواع کیفرها، به شکلی جدید و با شیوه اسلامی و همچنین اجرای مجازات دیه و مجازاتهای تعزیری به مجموعه قوانین کیفری اضافه شد.
به همین جهت قوه قضائیه آئین نامه امور زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور را در 269 ماده و 65 تبصره به تصویب شورای عالی قضائیه رسانید و مقررات مدیریت و نحوه ی رفتار با زندانیان به شرح زیر اصلاح و تغییر یافت .
- آیین نامه و مقررات زندان ها مصوب 29/3/1368 دیوان عالی کشور در 180 ماده و 44 تبصره .
- آئین نامه قانونی و مقررات اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور مصوب 17/1/1372 رئیس قوه قضائیه در 254 ماده و 96 تبصره .
- آئین نامه اجرائی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور مصوب 26/4/1380 رئیس قوه قضائیه در 232 ماده و 84 تبصره (مولدی از این آئین نامه در سال 1381 اصلاح شد)
- آئین نامه اجرایی سازمان زندانها واقدامات تامینی و تربیتی کشو مصوب 20/9/1384 رئیس قوه قضائیه در 247 ماده و 108 تبصره
مبحث سوم: چگونگی اجاری آئین نامه مصوب 1384 رئیس قوه قضائیه
گفتار یکم: بررسی اهداف آئین نامه از نگهداری محکومین در زندان
آئین نامه 1384 در ماده 3 هدف از نگهداری محکومان در زندان را حرفه آموزی، باز پروری و بازسازگاری آنان تعریف و تعیین می کند.
تدوین کنندگان آئین نامه در جهت تحقق این رویکرد و بمنظور فراهم ساختن زمینه فردی کردن زندان ایجاد شش مرکز وارده را که متهمان و محکومان به اقتضای شخصیت و وضعیتشان در انجا نگهداری می شودند پیش بینی کرده اند: بازداشتگاه برای متهمین و نیز محکومان به حبس های کوتاه مدت تا شش ماه (ماده 4) زندانها شامل زندان بسته و مراکز حرفه آموزی و اشتغال (موسسه حرفه آموزی و موسسه درمانی یعنی اردوگاه ویژه متهمان و محکومان معتاد به مواد مخدر) مواد (5 تا 12) مراکز اقدامات تامینی (ماده 14) موسسه های صنعتی، کشاورزی و خدماتی (ماده 15)، کانون اصلاح و تربیت ویژه اطفال بزهکار کمتر از 18 سال (ماده 17) و ادراه مراقبت بعد از خروج، ویژه حمایت مادی و معنوی محکومان آزاد شده، دسته کم تاسه ماه پس از ترخیص (مواد 6 و 239)
آئین نامه ضمن پیش بینی امکان ملاقات زندانیان با بستگان، مکاتبه و ارسال نامه استفاده از انواع مرخصی با مدتهای متفاوت (با توجه به رفتار زندانی) با موافقت شورای طبقه بندی و یا دادستان محل پیش بینی کرده است.