فرمت فایل : word(قابل ویرایش)
تعداد صفحات:94
اطلاعات پروژه :
سطح پروژه: طراحی و پیاده سازی
محیط پیاده سازی: زبان برنامه نویسی Delphi و SQLserver
قابل اجرا در :windows 98,xp,2000
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
کلیا تی در مورد پروژه
-اهداف پروژه 1
-معرفی محیط های برنامه نویسی پروژه 1
-مدت انجام پروژه 2
تشریح سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه
-کاربرد سیستم 3
-چه کسانی باید از این برنامه استفاده کنند؟ 4
-تشریح قابلیت های سیستم ثبت و دریافت 4
-نتیجه مطالعات امکان سنجی 9
-آنالیز هزینه /منافع سیستم 10
-منافع ملموس سیستم
-منافع غیر ملموس سیستم
تعریف اهداف سیستم 11
تعریف مقتضیات سیستم 12
-ورودی ها 12
-خرو جی ها 12
-پرداز ش ها 12
-کنترل ها 14
عنوان صفحه
معیارهای ارزیابی سیستم 17
ارزیابی اقتصادی سیستم 18
-برآورد عمر مفید سیستم 18
-هزینه های بر پا سازی 18
-هزینه پیاده سازی 18
-هزینه های عملیاتی 19
نمودارIPO 20
طراحی منطقی بانک اطلاعاتی پروژه 21
نمودار FD 22
طراحی جانمایی بانک اطلاعاتی در SQL 23
-ایجاد جداول بانک 24
-طراحی QUREY ها 25
-ایجاد پیوند بین جداول 25
-ایجاد دیاگرام رابطه ای بین جداول 26
-BACK UPگیری از بانک پروژه 27
پیاده سازی سیستم در محیط دلفی
-مدل ارتباطی 28
-طراحی پنجره ای و منوی برنامه 28
-طراحی فرمهای ورودی 29
-طراحی فرمهای خروجی 31
عنوان صفحه
-ایجاد ماژول داده ها 35
پیاده سازی فرمهای ثبت اطلاعات 37
پیاده سازی فرمهای گزارش 49
پیاده سازی راهنمای برنامه 62
راهنمای استفاده کنندگان
-ورود به برنامه 63
خروج از برنامه 64
-طریقه ثبت معاملات 67
-طریقه ثبت چک ها 69
-طریقه ثبت وضعیت چک ها 71
-طریقه ثبت پرداخت مشتریان 73
-طریقه گزارش گیری از وضعیت مشتریان 75
-طریقه گزارش گیری از معاملات 78
-طریقه گزارش گیری از چک ها 80
-طریقه گزارش گیری از حساب های کل 84
-گزارش گیری از بیمه نا مه ها 85
راهنای استفاده از برنامه HELP 92
اهداف پروژه :
هدف از انجام این پروژه , طراحی و پیاده سازی یک سیستم نرم افزاری پایگاه داده ای است که بتواند در یک شرکت بیمه , جایگزین سیستم دستی ثبت اطلاعات مشتری, ثبت بیمه نامه ها, ثبت چک ها و ثبت برگ پرداخت مشتریان بشود. و در ضمن بتواند گزارشات جامع و متنوعی از وضعیت هر مشتری (شامل حساب بدهی وی و چندو چون معاملاتی که انجام داده ) , چک های دریافت شده و در جریان وصول و غیره ارائه کند. تا هم جامعیت اطلاعات حفظ شود و کارمند شکرت مذکور مجبور نباشد روزانه ساعات کاری زیادی را صرف نوشتن و نکهداری اسناد بکند و هم بتواند در مواقع نیاز, گزارشات سریعی از اطلاعات ثبت شده بدست آورد.
با توجه به توضیحات فوق و کاربرد این سیستم, نام "سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه" برای آن در نظر گرفته شده است.
معرفی محیط های برنامه نویسی پروژه :
سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه در محیط برنامه نویسی دلفی 6 که یک زبان ویژوال و دستورات آن , دستورات زبان پاسکال است, پیاده سازی شده است. محیط برنامه نویسی دلفی که ورژن 8 آن نیز به بازار آمده است, ابزاری بسیار قدرتمند برای تولید نرم افزارهای کاربردی پایگاه داده ای (مانند همین پروژه) , برنامه های تحت وب و شبکه, برنامه های wireless (موبایل), برنامه های مالتی مدیا و گیم, نرم افزارهای آموزشی , برنامه های قفل و . . . می باشد.
این برنامه محصول شرکت inprise است و شرکت inprise روتین های لازم جهت سازگاری با محصولات شرکت Microsoft را جهت ارتباط با بانک های اطلاعاتی و برنامه های دیگر مایکروسافت که عمومیت یافته اند, در دلفی گنجانده است.
در درون محیط دلفی چندین بانک اطلاعاتی مانند paradox , interbase و . . . وجود دارد که هر کدام قابلیت های متفاوت و البته نسبتا محدودی دارند. از طرفی دلفی از تمام بانک های اطلاعاتی شرکت مایکروسافت مانند access , fox pro , sql server و . . . به عنوان بانک اطلاعاتی خارجی پشتیبانی می کند.
محیط طراحی و پیاده سازی بانک اطلاعاتی این سیستم برنامه sql server میباشد.
مدت انجام پروژه :
با در نظر گرفتن مدتی که صرف یادگیری ابزار برنامه نویسی و مطالعه و تحقیق شد, تمام مراحل پروژه اعم از آموزش , تحقیق, طراحی و پیاده سازی بانک اطلاعاتی , طراحی منطقی, طراحی فیزیکی و پیاده سازی سیستم, نزدیک به چهار ماه به طول انجامید.
تشریح سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه
کاربرد سیستم :
سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه , یک برنامه کاربردی تحت سیستم عامل ویندوز است و همانطور که از نام آن برمی آید , کلیه معاملاتی که در یک شرکت بیمه انجام می گیرد را به همراه اطلاعات شخص بیمه گذار و حسابهای مربوط به آن معامله , ثبت می کند. و در مواقع نیاز, گزارشات موضوعی از حساب ها و آیتمهای موجود ارائه می دهد. این گزارشات تا جایی که اطلاعات وارده شده اند, بروز و است . به این ترتیب در هر لحظه دلخواه می توان وضعیت هر مشتری اعم از اینکه چه معاملاتی را انجام داده و به چه میزان بدهکار است را بررسی کرد. مدیریت شرکت میتواند تعداد و چگونگی معاملات انجام یافته در یک برش زمانی را بدست آورد. همچنین می تواند ارقام حساب بدهکاران و حساب درآمد حاصل از بیمه نامه ها را در هر لحظه بدست آورد. این برنامه کلیه معاملات اعم از اینکه نقدی , اقساط با چک و یا اقساط اعتباری (بدون سند) باشند را پوشش می دهد. بنابراین بخشی از این برنامه, به نگهداری اطلاعات چک ها و گزارشگیری از وضعیت آنها در هر برش زمانی اختصاص داده شده است. بخش دیگری از برنامه مربوط به دریافت های نقدی است که در خاص معاملات نقدی و معاملات اقساطی است که به شکل اعتباری صورت میگیرند.
هر گاه بیمه نامه ای صادر می شود, اطلاعات معامله, اطلاعات شخص بیمه گذار و حساب های مربوطه توسط کاربر ثبت شده و وارد بانک اطلاعاتی برنامه می شودکه این بانک اطلاعاتی از دید کاربر مخفی است و کاربر فقط فرمهای ورودی ثبت اطلاعات و فرمهای خروجی گزارشات را میبیند. کاربر می تواند از فرمهای خروجی پرینت بگیرد.
برنامه کاربردی "سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه" منحصرا برای شرکت بیمه فردا نوشته شده است.
چه کسانی باید از این برنامه استفاده کنند؟
با توجه به اینکه تاکید اصلی این برنامه بر حسابهای "معاملات " و "مشتریان" است , این برنامه عمدتا میتواند مورد استفاده شرکت های بیمه ای قرار بگیرد که سیستم کاملی جهت صدور بیمه نامه و محاسبات مربوطه داشته باشند, و مجهز به سیستم های حسابداری تخصصی مربوط به شرکت های بیمه اعم از دستی و کامپیوتری باشند. و فقط برای روتین و کم حجم نمودن پروسه ثبت معاملات و حسابهای مشتریان خود, از امکانات این برنامه استفاده کنند. که در حقیقت نیاز آنها خارج کردن سیستم دستی و جایگزین کردن سیستم کامپیوتری مطلوب و روتین است.
تشریح قابلیت های سیستم ثبت و دریافت :
مهمترین قابلیت سیستم ثبت معاملات و دریافت حق بیمه , گرفتن گزارشات متنوع است. و اصولا اساس نوشتن این برنامه نیاز کاربران به گزارشات موضوعی و بازه ای است و بنابراین تاکید اصلی برنامه از ابتدای ساخت آن, لحاظ کردن امکانات گزارشگیری است. برای مثال در مورد اطلاعات بیمه نامه ها, کاربر یک بار اطلاعات را وارد می کند و بارها و بارها از اطلاعات ثبت شده براساس نوع بیمه نامه, تاریخ صدور , مبلغ حق بیمه , نحوه پرداخت حق بیمه و غیره گزارشگیری می کند . نتایج هر کدام از این گزارشات می تواند یک نقطه تصمیم گیری برای مدیریت باشد.
هم چنین در بیشتر اوقات کاربران مایلند تا از گزارشات دریافتی , پرینت بگیرند. امکان چاپ گزارشات نیز در این برنامه لحاظ شده است.
قابلیت اعتماد سیستم :
همانطور که اشاره شد, بانک اطلاعاتی برنامه در sql server پیاده سازی شده است. Sql server ابزار قدرتمندی برای پشتیبان گیری backup از داده های موجود در بانک اطلاعاتی دارد. و این کاربر را از زحمت گرفتن پشتیبان از داده ها , بی نیاز کرده و قابلیت اعتماد سیستم را افزایش می دهد.
همچنین بدنه اصلی برنامه به گونه ای طراحی شده است تا احتمال خطای کاربر را در حین کار با سیستم کاهش دهد. از جمله اینکه در تمام سیستم هیچگاه نیازی به ورود تکراری داده ها نیست. چون داده تکراری احتمال بروز خطا را افزایش می دهد.
برای مثال در نظر بگیرید در فرم ثبت اطلاعات مشتری, هر کدام از آیتمهای مشخصات مشتری , در یک فیلد قرار بگیرند که از جمله آنها نام مشتری است. حال در فرم ثبت بیمه نامه ها, وقتی اطلاعات یک بیمه نامه را در فیلدهای این فرم قرار می دهیم , باید نام مشتری را نیز در یک فیلد قرار دهیم, اگر قرار باشد نام مشتری توسط کاربر تایپ شود ( با توجه به اینکه این بانک, یک بانک رابطه ای است و جدول مشخصات مشتری با جدول مشخصات بیمه نامه پیوند دارد ) , ممکن است اشتباهی بوجود آید . چون کاربر یک بار نام مشتری را در فرم ثبت مشتری وارد کرده و یک بار هم در فرم ثبت بیمه نامه . و ممکن است این دو در یک کاراکتر با هم اختلاف داشته باشند. ولی این برنامه طوری طراحی شده است که کاربر فقط یک بار نام مشتری را در فرم ثبت مشتری وارد می کند و در فرم ثبت بیمه نامه , نام مشتری مذکور را از یک combobox انتخاب می کند. به این ترتیب احتمال بروز خطا به حداقل میرسد.
موارد دیگری نیز وجود دارند که تقریبا مشابه همین مطلب می باشند. مثلا در فرم ثبت چک ها, برای آیتم بانک یک combobox وجود دارد که اسامی تمام بانک هایی که حساب جاری دارند (مثل سپه, صادرات , ملی و غیره ) در آن وجود دارد. کاربر به جای تایپ کردن نام بانک (که احتمال خطا در تکرار آن زیاد است ) , آن را از طریق این combobox انتخاب می کند. استفاده از این گونه combobox ها مخصوصا هنگام گزارش گیری بسیار مفید است.
از دیگر تمهیداتی که در جهت افزارش قابلیت اعتماد سیستم اندیشیده شده است, قرار دادن کادرهای پیام و هشدار به هنگام حذف یک آیتم از برنامه, چاپ گزارشات, تکراری بودن داده و غیره می باشد.
همچنین در این برنامه سعی شده است تا در بعضی فیلد ها از ماسک استفاده شود. مثلا برای فیلد تاریخ ماسک "روز روز/ماه ماه/ سال سال" و برای فیلد مبلغ ماسک "000/000/000/0" در نظر گرفته شده است .
بررسی مسائل سیستم قبلی که منجر به ایجاد سیستم جدید شد
به عقیده مدیریت موسسه, مشکل سیستم فعلی مجزا بودن برنامه هاست. و این که یک برنامه کامپیوتری واحدی برای این سیستم وجود ندارد. و این از تمرکز و دقت اطلاعات ورودی می کاهد و احتمال خطا را افزایش می دهد. از همه مهمتر اینکه تکرار ورود داده ها نوعی اضافی کاری است که از سرعت کار می کاهد. دیگر مسئله موجود از نظر مدیریت قابلیت گزارش گیری ضعیف است.
کارمندان معتقدند که کنترلی روی ورودی ها صورت نمی گیرد و اگر چناچه داده ای دوبار وارد سیستم شود, چون سیستم داده ها را کنترل نمی کند برای بار دوم هم داده را می پذیرد و کار را دچار مشکل می کند. و همچنین در هنگام کار با برنامه ها نمی دانند کجای کار هستند. اگر در بین کار با سیستم از سر کار خود بلند شوند و دوباره بازگردند متوجه نمی شوند اطلاعات را تا کجا وارد کرده اند و کار کمی سخت می شود. کاربران این برنامه ها از صحت داده های وارد شده مطمئن نیستند و نیز نمی توانند بطور مشخص توسط این سیستم به مشتری بدهکار (در مورد میزان بدهی او) پاسخگویی کنند. در حقیقت کارمندان مایلند با سیستمی کار کنند که مانند برنامه های مالی و حسابداری موجود در بازار خیلی راحت و روتین کار کند تا نگران کنترل روی اطلاعات نباشند.
بعقیده سیستم آنالیست , چون سیستم در سه برنامه جدا از هم پیاده سازی شده است, عمل ورود اطلاعات به سیستم باید در هر سه مرحله تکرار شود. در حالیکه بخش 80% تا 90% این اطلاعات یکسان است. و چناچه فقط یک برنامه واحد موجد باشد, فقط یکبار نیاز به ورود اطلاعات است. این اطلاعات, اطلاعات مربوط به چکهایی است که در قبال انجام معاملات به شکل اقساط دریافت میشود. و دلیل وجود برنامه های دوم و سوم پی گیری سرانجام چک های دریافت شده است یعنی آیا این چک ها به حساب رفته اند و اگر رفته اند آیا در سررسید خود وصول شده اند یا خیر؟ که این موارد بعدی بجای اینکه به عنوان اطلاعات جدیدی وارد برنامه های دوم و سوم شوند, می توانند یک نوع پردازش روی داده های برنامه اول باشند. مثلا اگر قرار است در سیستم در طی انجام معامله به شکل نسیه چکی دریافت شود و اطلاعات آن وارد برنامه اول شود و بعد اگر به حساب برده شد, در برنامه دوم هم وارد شود و اگر در سررسید خود وصول یا برگشت شد در برنامه سوم هم وارد شود, می توان در سیستم جدید برنامه واحدی تنظیم کرد که در جریان این نوع معاملات و دریافت چک مربوط به آنها, اطلاعات ورودی در مرحله اول (برنامه اول), به همان ترتیب وارد این برنامه واحد شوند و اطلاعات اضافی برنامه دوم و سوم به شکل گزینه هایی در این برنامه واحد پیاده شوند. که اگر یک چک به حساب گذاشته شد, این چک از روی شماره آن در برنامه پیدا شود و گزینه های مربوط به آن (مربوط به واگذار کردن چک به حساب) پر شوند و . . . به این ترتیب مشکل ورود تکرار اطلاعات که غیر از انجام کار اضافی و کند کردن روند کار و خسته کردن کاربر, می تواند احتمال خطا را افزایش دهد , مرتفع می شود.
در این برنامه ها اساسا پردازشی صورت نمی گیرد و اطلاعات به همان شکل لیست شده ورودی در خروجی نیز لیست می شوند. تنها نکته مثبتی که این سیستم دارد استفاده از قابلیت های برنامه اکسل است که به طور نسبی امکان گزارش گیری بازه ای (بر حسب هر موضوعی) را می دهد که این قابلیت بسیار محدود و کم ارزش است. و پاسخگوی تمام نیاز کاربران نیست.
اینکه کارمندان هنگام کار با سیستم نمی دانند در کجای کار قرار دارند و اطلاعات را تا کجا وارد کرده اند و آیا داده ای که وارد کرده اند درست است یا خیر, مشکلی است که با نوشتن یک برنامه که در هر مرحله در هنگام گرفتن داده ها , پیغامی مبنی بر اینکه منتظر ورود اطلاعات است (مانند تمام برنامه های استاندارد موجود در بازار), برطرف می شود.یعنی اگر هنگام ورود هر قسمت از اطلاعات , پیغامی متناسب با آن داده, ظاهر شود مانع از سردرگمی کاربر می شود. و کاربر اطلاعات خود را با اطمینان بیشتری وارد می کند.