فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:37
فهرست مطالب:
پیشگفتار
طرح مسئله:
سوالهای تحقیق:
کلیات تحقیق
ضرورت و اهمیت تحقیق:
هدف تحقیق:
روش تحقیق و گردآوری اطلاعات
جامعه نمونه
زمان اجرای نظرسنجی
پرسشنامه نظرسنجی
چکیده:
توصیف یافتهها
سن پاسخگویان
سطح تحصیلات پاسخگویان
منابع و ماَخذ:
همراه با جداول و نمودار
پیشگفتار
امنیت در لغت مقابل ترس و اضطراب و مترادف با آرامش قلب است. امنیت و ناامنی، مولفههایی هستند که در زندگی فردی و جمعی مورد توجه است. انسان همواره درطول تاریخ برای دستیابی به امنیتی نسبی تلاش کرده است. تهدید و تهاجم از سوی هر منبعی منجر به ازبین رفتن امنیت دیگران است.
امنیت یکی از مهمترین ارکان اجتماع بوده و احساس امنیت داشتن اساسیترین اصل برای بقا شهروندان یک جامعه است. بوزان یکی از نظریه پردازان معاصر "امنیت" که بر اهمیت نقش مسائل اجتماعی در امنیت تاکید میکند معتقد است:
"تهدیدات و ناامنیهای رایج در سطح جامعه انواع مختلفی دارند. برخی از آنها مانند سوانح طبیعی، صدمات فیزیکی یا جسمانی (زلزله، سیل، شیوع بیماریها، تصادفات و مرگ و میر) تهدیدات اقتصادی (تجاوز به اموال، فقدان فرصت شغلی، اختلال در مناسبات تجاری، تضییع حقوقی و تنزل پایگاه اجتماعی- تهدید موقعیت) هر چند زندگی فردی را به شدت تهدید میکنند؛ اما، چنانچه در مراحل بعدی به معضل اجتماعی بدل نشوند؛ در روابط گروههای اجتماعی تأثیری ندارند. تهدیدات مزبور نسبت به هم حالت انفصالی ندارند و ممکن است زمینة گسترش دیگری را فراهم کنند. این تهدیدات هنگامی در سطح امنیت اجتماعی موضوعیت پیدا میکنند که زمینة تأثیرگذاری آنها از سطح فرد به گروه گسترش یابد." [1]
امنیت اجتماعی در سطح جامعه و درون نظام اجتماعی عینیت پیدا میکند و برآیند مناسبات، روابط و کنش متقابل گروههای اجتماعی بوده و ناظر بر هویت گروههای اجتماعی است. امنیت اجتماعی مبین شرایط استمرار و کیفیت بقای نظام اجتماعی است.
مکانیزم اعتماد اجتماعی به عنوان یکی از شاخصههای امنیت، در سطح نهادهای اجتماعی (نهادهای آموزش، بهداشت، عدالت و...) شبکهها (بازارها، اینترنت، حمل و نقل و باربری، مدیریت شهری و...) سازمانها (بیمارستانها، دانشگاهها، شرکتها، دادگاهها و...)، تولید فرآوردههای عمومی (صنایع، کارخانهها و...) و نقشهای اجتماعی (وکلا، پزشکان، روحانیون، آموزگاران و...) تجلی پیدا میکند.
وقوع جرم، یکی از عوامل تهدیدکننده حضور مردم در شهر است. این عامل با احساس امنیت یا عدم احساس آن نزد شهروندان در ارتباط است. با وقوع جرم خاصی در شهر، مردم نسبت به حضور در فضاهای عمومی دچار ترس و ناامنی میشوند. یکی از فضاهای عمومی که امکان ارتکاب جرایم و مخدوش ساختن امنیت عمومی در آنها بیشتر به نظر میرسد، مسافربرهای شخصی و عمومی است. این فضاها به لحاظ مالکیت آن، در عین عمومی بودن، خصوصی به حساب میآیند. قواعد حاکم بر فضای این خودروها غالبا تحت تاثیر مالکان آنها اعمال میشود؛ به عنوان مثال استفاده از تصاویر خاصی در درون خودرو -درخور سلیقه راننده- اسپورت کردن ظاهر خودرو و مواردی از این دست جملگی نشان از عدم نظارت دستگاهی خاص بر اصول مسافربری در سطح شهر دارد. حال در چنین وضعیتی، این توانایی و تشخیص مسافر است تا میزان امنیت خود را در یک وسیله نقلیه راهی بسنجد.
طرح مسئله:
حضور مردم در فضای عمومی شهر مستلزم احساس امنیت از سوی آنان است. زوکین در کتاب فرهنگ شهرها میگوید: « فضاهای شهری به اندازه کافی برای مردم امن نیستند، تا آنان در خلق فرهنگ عمومی مشارکت داشته باشند.»[2] به عقیده او، بارزترین تهدید برای فرهنگ عمومی نگرانیها و ترسهای ناشی از تهدیدات و هرج و مرجهای نظیر ضرب و شتم، شورشهای ناگهانی، جنایات نفرتانگیز و نظایر اینهاست که حضور درفضای عمومی شهر را دچار تهدید میکند.
از زمان آرنولد ولفرز، مفسران اجتماعی خاطر نشان ساختهاند که در قبال امنیت آنچه اهمیت اساسی دارد دو چیز است: یکی مشخص ساختن تهدیدی وجودی که اقدام اضطراری یا تدابیر ویژهای را ایجاب کند و دیگری پذیرش این ادعا از سوی مخاطبانی چشمگیر. نمونههایی وجود دارد که واژه امنیت بر زبان رانده میشود بیآنکه نشانی از این منطق به چشم خورد و نمونههای دیگری هم هست که با این منطق مطابقت دارند و در آنها تنها به مورد استعارات به امنیت اشاره میشود.
در شهرهای بزرگ هرازگاهی با اخبار جنایات زنجیرهای مواجه میشویم که قربانیان این جنایات بیشتر زنان و کودکان هستند. در شهری به وسعت تهران و با جمعیت بالای آن، بدیهی است که این تهدیدها و خشونتها در شکلهای مختلف اتفاق بیافتد. یکی از معمولترین موارد اعمال خشونت در تهران، در زمان جابجایی مسافران است. تهدید، سرقت، آزار و قتل از جمله موارد ایجاد رعب و وحشت در وسایل نقلیه، برای شهروندان تهرانی هستند.
حال مسأله ما در این تحقیق این است که نظر شهروندان تهرانی را راجع به میزان امنیت در خودروهای مسافربر عمومی نسبت به مسافربرهای شخصی جویا شویم و ببینیم مردم برای حفظ امنیت خود در وسایل نقلیه عمومی و شخصی به چه مواردی توجه میکنند. این مسأله از طریق پرسشهای زیر پیگیری میشود:
سوالهای تحقیق:
• شهروندان برای رفت و آمد بیشتر از چه وسیله نقلیهایی استفاده میکنند؟ (1)
• دلایل پاسخگویان برای استفاده از وسیله نقلیهایی که با آن در شهر رفت و آمد میکنند؟ (2)
• امنیت در کدام یک از وسایل نقلیه عمومی بیشتر است؟(3، 4)
• امنیت در کدام یک از وسایل نقلیه عمومی کمتر است ؟(5، 6)
• مردم در انتخاب تاکسی و مسافربرهای شخصی به چه چیزی بیشتر توجه میکنند؟ (7)
• تا به حال مردم احساس عدم امنیت در وسیله نقلیه عمومی کردهاند؟( 8، 9، 10)