فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:81
جهت دریافت درجه کارشناسی در رشته مهندسی کشاورزی گرایش ترو یج وآموزش کشاورزی
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
مقدمه 10
فصل اول 11
1- برخی از اهداف تعامل فناوری اطلاعات(IT) با کشاورزی 12
1-1 سیستم تخصصی در کشاورزی 12
1-1-1 کاربردهای کشاورزی این سیستم 13
1-2 حس گرهای راه دور (Remote Sensing) 15
1-3 نوآوریها در هندوستان 16
1-4 MSSRF 18
1-5 سیتمهای مشارکت IT کشاورزی در هندوستان 18
1-6 کاربرد IT در دامپروری 19
1-7 استفاده از IT در پرورش گیاهان 21
1-8 استفاده از IT در تایوان 21
1-9 IT وسیستمهای آن در دانشکده های کشاورزی 22
فصل دوم 24
2- کاربرد فناوری اطلاعات در (IT) کشاورزی دقیق 25
2-1 سایت – ویژه (Site- Specific) 26
2-2 مراحل پردازش اطلاعات در کشاورزی دقیق 27
2-3 تست آزمایشگاهی 28
2-4 کاشت ، چگونه و به چه میزان 28
2-5 دیده بانی محصول 29
2-6 کاربرد مقادیر متفاوت مواد شیمیایی 29
2-7 مانیتورینگ محصول 30
فصل سوم 32
3- تعامل هدفها وراهبردهای توسعه کشاورزی 33
3-1 جهانیشدن اقتصاد و نظامهای تولید 38
3-2 فرسایش منابع پایه و بحرانهای زیست محیطی 39
3-3 فقر و امنیت غذایی 40
3-4 فرصتهای مقابله با بحرانها 40
3-5 نظام دانش و اطلاعات کشاورزی، عامل توسعه کشاورزی 42
3-6 کارایی در تولید دانش و اطلاعات 43
3-7 دسترسی به اطلاعات و دانش 44
3-8 زیرساختهای ارتباطی 44
3-9 رسانهها، مجراها و روشهای رسانشی 45
3-10 توسعه نظام دانش و اطلاعات کشاورزی 45
3-11 علل و راه حل هاینابرابری درآمدها در مناطق شهری و روستایی 51
فصل چهارم 56
4-تاثیر فناوری اطلاعات درکشاورزی درجهت کاهش مهاجرت روستائیان 57
4-1 ثروت روستائیان و نقش فناوری اطلاعات در این پدیده 69
4-2 انقلاب دیجیتال در کسب و کار کشاورزی روستائیان 72
4-3 فرصتهای کارآفرینی در زیست بوم دیجیتال کشاورزی 76
4-4 نقش انکوباتورهای روستایی 77
نتیجه گیری 78
فهرست منابع و مراجع 81
چکیده :
فناوری اطلاعات عصاره دانش و تجربه دو هزار ساله بشر است. انسان در تمام طول تاریخ برای شناخت پدیده ها و کاهش ابهامات پیرامون ناشناخته ها به اطلاعات نیازمند بوده است. آغاز تاریخ بشر با توانایی او در انباشت اطلاعات و مبادله آن مقارن است. امروز به کمک رایانه و ابزارهای ارتباطی و فناوری اطلاعات دهکده جهانی از رویا به حقیقت پیوسته است. کشاورزی نیز که یکی از علوم اولیه بشر می باشد از این رهگذر نیز بی نصیب نمانده است و تامین غذا برای جمعیت روزافزون جهان روزبروز از اهمیت بیشتری برخوردار می گردد استفاده از رو شهای نوین در این عرصه کشاورزی را به استفاده از این فناوری جدید اطلاعات سوق داده است. در تمامی عملیات کشاورزی همچون کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت میتوان از این فناوری بهره جست، اهمیت صنایع جانبی در کشاورزی نیز دست کمی از محصولات اولیه ندارد و بشر روزبروز به مهم بودن این بخش از کشاورزی واقف شده است. بدست آوردن اطلاعات دقیق ازوضعیت خاک، آب و گیاه موجب میشود که بتوان از منابع موجود بهترین استفاده را نمود و در عین حال به پایداری محیط زیست کمک نمود. در این مقاله ابتدا به بررسی این فناوری نوین پرداخته و سپس موارد مختلف استفاده در کشاورزی و در کشورهای مختلف پرداخته میشود و مقایس های نیز بین روشهای سنتی و جدید انجام میپذیرد. امید میرود که این قسمت از کشاورزی که به کشاورزی دقیق (PA) معروف گشته است روزبروز توسعه و گسترش بیشتری یابد.
کلمات کلیدی:
فناوری اطلاعات، کشاورزی ، کشاورزی دقیق ، کاربرد ، نظام دانش واطلاعات کشاورزی
پیشگفتار:
امروزه اطلاعات رکن اساسی هر گونه عملیاتی را تشکیل می دهد، خواه این عملیات می خواهد اقتصادی، بازرگانی، جنگی و یا کشاورزی باشد. نحوه دستیابی به اطلاعات، جمع آوری و پردازش آنها مبنای علمی جدید شده است که فنآوری اطلاعات نام گرفته است. کشاورزی نیز که یکی از شاخه های علوم کاربردی م یباشد از این دگرگونیها بی نصیب نمانده است و با توجه به مشکلات و مسائلی که در بخش کشاورزی موجود بوده و می باشد لزوم استفاده از این فنآوری بیش از بیش آشکار گردید و زمینه ظهور کشاورزی دقیق فراهم گردید.
این علم جدید با بهره گیری از سیستم های GPS ، GTS و RS قادر به اتوماتیک کردن عملیات کشاورزی و هدایت بدون راننده ماشینهای کشاورزی، کاربرد مقادیر متغیر در مصرف سم، کود و بذر و نیز عمق کاشت متفاوت با توجه به شرایط ویژه هر قسمت از مزرعه گردیده است. نحوه جمع آوری اطلاعات و پردازش آنها در به بخ شهای مختلفی از قبیل جمع آوری داده های آزمایش خاک، شرایط مزرعه ( پستی و بلندی ) ، میزان رطوبت خاک، میزان محصول و .... تعیین میگردد که هر یک بایستی به دقت انجام شود که نتیجه منجر به کاهش هزینه ها، افزایش میزان محصول و حفظ محیط زیست خواهد شد.
مقدمه
فناوری اطلاعاتی (Information Technology) یکی از شاخه های جدید علم می باشد که روشهای گوناگونی را برای جمع آوری ، ارائه ،تبادل ، و بکارگیری بهینه اطلاعات ارائه می دهد. تعامل IT با کشاورزی به تنظیم اقتصاد و بازرگانی و افزایش سطح اطمینان در بخشهای مختلف کشاورزی از طریق افزایش و بهبود جریان اطلاعات کمک می کند IT. ارتباط بسیار نزدیکی با کشاورزی دقیق دارد و در پیشرفت و توسعه آن نیز سهم بسزائی داشته است.
IT از ابزارهای مختلفی برای پیشرفت و اجراء خود استفاده می کند که از آنها می توان به اینترنت ، پست الکترونیکی یا Mail- E، GPS، یا سیستم مختصات یابی جهانی و GIS یا سیستم اطلاعات جغرافیایی اشاره کرد . در کشورهایی مانند مالزی ، تایلند ، آمریکا ، هند تایوان و ... از IT به وفور استفاده می شود . شرکتهای بزرگ ی مانند ICT، MSLL و HLL هم اکنون منافع زیادی را از تعامل IT با کشاورزی جستجو می کنند.
اطلاعات موجب ایجاد رقابت شده و سرعت فروش در یک سطح ثابت را بهبود می بخشد هرچند که روشهای مختلف آن ممکن است در ابتد ا هزینه بر باشد ولی از طرف دیگر موجب کاهش هزینه ها می شود.
فصل اول
1- برخی از اهداف تعامل فناوری اطلاعات(IT) با کشاورزی :
● توسعه و تقویت مدلهای تصمیم گیری چند بعدی برای یکپارچه سازی سیستم منابع طبیعی به همراه ضروریات سیاسی و اقتصادی.
● توسعه شاخص های تایید شده سیستم های تولید در کشاورزی.
● نگهداری و پیشرفت سلامت سیستم منابع طبیعی.
1-1 سیستم تخصصی در کشاورزی :
یک سیستم تخصصی، یک نرم افزار کامپیوتری هوشمند می باشد که از اطلاعات و استنتاج های تولید کنند گان محصول برای حل مسائلی که به افراد متخصص احتیاج دارد استفاده می نماید. این نرم افزار که از لحاظ نوع در رده ابزارهای تقویت تصمیم گیری قرار می گیرد که اغلب شامل پیش نهادهایی در قالب راه حل به ارباب رجوع می باشد تا کشاورز کارهای خود را اقتصادی تر انجام دهد . این نوع نرم افزارها شامل قسمتهای زیر می باشند :
● پایه اطلاعاتی از واقعیتهای منطقه مربوطه و شرایط ارتباط بر قرار کننده.
● رویه استنتاج یا ساختار کنترل برای مفید واقع کردن پایه اطلاعاتی.
● ارتباط کاملا ساده بین نرم افزار و استفاده کننده (User Interface).
پایه اطلاعات شامل دو بخش واقعیات منطقه و شرایط فردی می باشد که اولی اطلاعات کلی و عمومی از منطقه مورد نظر بوده و دومی بیشتر خصوصی و فردی می باش د که شامل قضاوتها و حدسهای شخص بر پایه تجربه می باشد.
سیستم استنتاج وتحلیل که موتور استنتاج نامیده م ی شود ، در واقع بخش اجرایی این نرم افزار می باشد که شامل تصمیم های نزدیک به راه حل کلی مسئله، دست یابی به قوانین اختصاصی براساس پایه علمی و بکارگیری قوانین و تصمیم گیری در زمانی که لااقل یک راه حل قابل قبول یافت شود ، می باشد.
ارتباط مستقیم بین نرم افزار و استفاده کننده هم به عنوان سیستم ورودی و خروجی شناخته می شود. فرق اساسی این نوع نرم افزار ها با نرم افزارهای دیگر این است که نر م افزارهای دیگر فقط طبق دستورات موجود در برنامه کار می کنند و این دستورات محدود می باشد ولی نرم افزار های فوق علاوه برآن با آگاهی و دانش کار می کنند که به دلیل بروز شدن اطلاعات آنها مرتب می باشد.
1-1-1 کاربردهای کشاورزی این سیستم :
برای پاسخگویی به سوالات ازیک صف حه کلید متصل به کامپیوتر جهت وارد ساختن خواسته ها و داده ها استفاده می شود که برخی از سیستمهای توسعه یافته خدمات زیر را ارائه می دهند :
● COMAX: اطلاعاتی را بر مدیریت پنبه فراهم می کند .
● GOSSYM: تصمیمات مدیریتی روزانه را با استفاده از اطلاعات محیطی مانند آب و هوا ، پارامترهای ظاهری خاک ، سطح حاصلخیزی خاک و اطلاعات مدیریتی آفت که روی داده های ورودی پایه ریزی شده ، برای کشاورز انجام می دهد.
● POMME: توصیه های مدیریتی روزانه را در مورد باغات سیب و آفتها ارائه می نماید که اطلاعات خروجی مانند پیش بینی آب و هوا شامل پیش بینی ها و علایم در مورد سیبها می باشد.
● PLANT/DS: در تشخیص آفتهای سویا کمک می کند و می تواند توسط کشاورزان بکار گرفته شود.
● SUBERMAX: یکی از سیستمهای تخصصی اولیه می باشد که می تواند به مدیران انبارهای سیب زمینی به خصوص در هنگام برداشت با تهیه اطلاعاتی در مورد کیفیت سیب زمینی ، محیط داخلی و بیرونی انبار ها ، پیشنهاد ها و توصیه هایی را ارائه نماید.
● SOYEX: سیستم تخصصی بیرون آوردن روغن از سویا می باشد که توصیه ها یی مطمئن را برای مصرف کنندگان ارائه می دهد.
● FINDS: یک سیستم تقویت تصمیم گیری هوشمند می باشد که برای کمک به مدیریت مطلوب ماشینهای کشاورزی در سطح کشاورزی توسعه یافته می باشد.
● مشاور بازاریابی دانه : معلوم نمودن پیشنهاد های مختلف بازار یابی و حمایت از تولیدکننده ها در یافتن استراتژی های مطلوب جمع آوری اطلاعا ت در مورد محلهای ذخیره دانه ، قابلیت دسترسی به خشک کن ها ، سطح قیمت ها ، ... را انجام می دهد.
غیر از مثالهای فوق برنامه های دیگری برای ارائه توصیه ها روی م طالب گوناگونی مانند جیره بندی غذایی برای احشام شیرده ، استراتژی فروش ذرت و ... در حال توسعه می باشند.
1-2 حس گرهای راه دور (Remote Sensing) :
برای مدیریت کشاورزی پتانسیل بسیار بالایی را از خود نشان داده اند. یک تحلیل فضایی مناسب و شبیه سازی ماهواره ای با قدرت تحلیل بالا در کشاورزی دقیق نقش موثری را ایفا خواهد کرد که با IT هم ارتباط مستقیم دارد که به چند نمونه از کار بردهای آن اشاره می کنیم :
● برآورد خصوصیات ظاهری خاک : مواردی مانند مواد آلی که با تصاویر چند بعدی می توان خاکها را از نظر مواد آلی طبقه بندی کرد.
● کشف آفتها : استفاده از حسگرهای سوار شونده بر روی سم پاش ها برای کاربرد های مختلف علف کشها مفید بوده است یا استفاده از عکسهای رنگی دیجیتالی برای طبقه بندی علفهای هرز مزرعه ذرت نیز توسعه داده شده است.
● فشار آب : که بیشتر برای ذرت بکار میرود و زمان موثر آبیاری آنرا مشخص می کند . این سیستم از طریق اختلاف دمای اندازه گیری شده از راه دور و از زمین میزان تعرق را مشخص و از این طریق زمان موثر آبیاری تعیین می شود که هرمزرعه دارای جداول رنگی مخصوص به خود را دارا می باشد.
1-3 نوآوریها در هندوستان :
● سیستم جمع آوری شیر از کشاورزان : در سالهای اخیر انجمن توسعه شیر ملی هندوستان سیستم انتقال موثر شیر را بنیان نهاده است که به افزایش اساسی در تولید شیر منجر شده است ، در این سیستم هر کشاورز یک کارت پلاستیکی را دریافت می کند که حاوی اطلاعات کشاورز به صورت الکترونیکی می باشد. کشاورز کارت را در جعبه ای که بصورت الکترونیکی کارت را می خواند و در عین حال به کامپیوتری متصل است ، که اطلاعات به آن منتقل میگردد .کارت خوان داخل دستگاه کلیه اطلاعات فردی را می خواند . شیر تولیدی او درون یک ظرف استیل که روی یک ترازو قرار دارد ریخته می شود کشاورز وزن شیر را می تواند قرائت نماید . سپس بازوهای دستگاه تست چربی د ر داخل یک نمونه ۵ میلی لیتری از همان شیر قرار می گیرد و میزان چربی شیر در چند ثانیه معلوم می شود و کشاورز نیز آنرا قرائت می کند. میزان پرداختی به کشاورز برحسب میزان چربی و وزن کل شیر محاسبه شده و روی کاغذ چاپ شده وبه کشاورز داده میشود که اوهم با ارائه کاغ ذ چاپ شده ، مزد خود را دریافت می کند که کل این عملیات بیشتر از ۳۰ ثانیه طول نمی کشد.
● کیوسکهای اینترنتی خود ارتباط : در ناحیه ای در هند مرکزی که ۶۰ درصد آن زیر خط فقر زندگی می کردند این پروژه با هدف برقراری خود ارتباطی به صورت نوآوری تکنولوژیکی اجرا شد و در اول ژانویه ۲۰۰۰ با نصب یک مرکز اینترنتی روستایی که ۲۰ کیوسک اطلاعات روستایی را در ۵ ناحیه پوشش می داد شروع بکار کرد که تاکنون با افزایش تعداد کیوسک ها سرویس های ذیل در آن ارائه می شود :
- برآوردهای مراکز مزایده تولیدات کشاورزی : در مورد نرخهای شا یع محصولات مهم در کلیه مراکز مزایده شناخته شده در هند بصورت Online.
- اطلاعات از زمین های کشاورزان مانند مساحت ، سند ، شکل کلی و....
- ارائه خدمات کلی Online: مانند گواهی درآمد ، صنف ، محل اقامت ، خدمات شهرداری ، بخشداری و....
- پاسخگویی به شکایات در مدت حداکثر یک هفته و بصورت Online.
- سایت مزایده روستایی : در جولای ۲۰۰۰ شروع به کار کرده که مزایده ها را برای کشاورز به آسانی فراهم کند و زمین و ماشین ها و تجهیزات دیگر او را به راحتی فراهم کرده و حتی کالاهای او را به فروش می رساند.
- اطلاعات راجع به برنامه های دولتی.
- کپی ، پرینت ، اسکن و ....
- استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی.
در عرض ۱۱ ماه اول اجرای این پروژه ، تعداد مراجعات از ۱۲۰۰ به ۵۵۰۰۰ بار افزایش یافت.
1-4 MSSRF :
در یکی از مراکز تحقیقاتی یونسکو با تکیه به علم و تکنولوژی و توسعه عدالت اجتماعی توسط یک پروفسو بوم شناسی روی تقویت کشاورزی و توسعه روستایی تحقیقات وسیعی جهت جلوگیری ازکوچ نشینی به شهر ها و افزایش شهر نشینی بر شهر ها انجام شدکه در کل به این نتیجه رسیدند که مهمترین منبع اطلاعاتی یک کشاورز ،کشاورز دیگر می باشد . با تکیه بر ا ین نتیجه Shop های اطلاعاتی در روستاها دایر شد . برای مثال در آنجا اطلاعات آماری خاک ، قیمت ادوات کشاورزی ، در دسترس بودن امکانات حمل و نقل و برنامه ریزی ، قیمتهای محصولات ، ریسکها ، اخبار هواشناسی ، نظارت بر آفتها ، میزان آب موجود ارائه می شود.