فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:64
فهرست مطالب:
مقدمه
فصل اول
کلیاتی در مورد کاربرد کود در ایران
فصل دوم
کودهای آلی
اثر مولد آلی بر کیفیت فیزیکی خاک
اثر مواد آلی در تأمین عناصر غذایی پر مصرف
اثر مواد آلی در تأمین عناصر ریز مغزی (کم مصرف)
کودهای حیوانی
کودهای سبز
کودهای حاصل از ضایعات کشاورزی و زباله شهری
کمپوست چیست؟
مقایسة تأثیر کودهای آلی و شیمیایی
بررسی پتانسیل تثبیت ازت
باکتریهای تثبیت کنندة ازت مولکولی
فصل سوم:
دست آوردهای وزارت کشور در مورد ساخت کود در داخل کشور
نگاهی نظر به آمار واردات و مصرف کودهای شیمیایی در کشور
ضرورت تولید کود در کشور
تولید کلروپتاسیم
فهرست کودهای مصوب در شورای اقتصاد (جدول)
فصل چهارم :
ضرورت تولید و مصرف بهینه کودهای شیمیایی در کشور
کلیاتی در مورد مصرف نامتعادل کودهای شیمیایی در کشور
کود ازته
کود اوره
کودفسفاته
کود پتاسیمی
فصل پنجم:
اثر مصرف متعادل کودها در افزایش
عملکرد
افزایش عملکرد در آئینة آمار
افزایش عملکرد محصولات مختلف (جدول)
مقایسة عملکرد تولید کنندگان موفق (جدول)
اثر کمپوست (جدول)
مقدمه
در شرایطی که جمعیت کشورمان هر ساله بیش از یک میلیون نفر در حال افزایش بوده و تقاضا برای مواد غذایی به دلیل مزبور و همچنین به دلیل توزیع ناعادلانه مواد غذایی و بهبود نسبی وضعیت اقتصادی که خود سبب افزایش مصرف سرانه می گردد، رو به فزونی است ، حفظ منابع تولید کننده مواد غذایی از نظر کمی و کیفی علی الخصوص آب و خاک کشور وظیفه ای همگانی می باشد.
اجرای موفقیت آمیز سیاست های برنامه اول توسعه اقتصادی کشور سبب اقتصادی تر شدن تولیدات کشاورزی و افزایش آن را فراهم نمود. این سیاست ها کشاورزان کشور را به هر چه بیشتر افزودن فرآورده های خود تشویق نمود. متاسفانه در بعضی مناطق و واحدهای تولیدی یکی از روش های نادرست افزایش تولید ، مصرف بی رویه کودهای شیمیایی بوده که تولید را در کوتاه مدت افزایش مقطعی می دهد ولی با ادامه این روند نه تنها در میان مدت تولیدی اضافه نخواهد شد بلکه سبب اتلاف کودها و کاهش تولید و از بین بردن مواد آلی خاک می گردد. متاسفانه در حال حاضر مقدار مواد آلی در خاک نیز کم است و لذا ضرورت دارد که سریعاً از این عمل نادرست جلوگیری و بهینه مصرف کردن کود و حفظ خاکهای کشور از پیامدهای سوء حاصل از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و کمک به توسعه پایدار کشاورزی سرمشق کلیه دست اندرکاران کشور گردد.
فصل اول : کلیاتی در مورد کاربرد کود در ایران
امروزه از کودها به عنوان ابزاری برای نیل به حداکثر تولید در واحد سطح استفاده می شود. منتها این کود بایستی بتواند علاوه بر افزایش تولید ، کیفیت محصولات کشاورزی را ارتقاء داده ، ضمن آلوده نکردن محیط زیست مخصوصاً آبهای زیر زمینی ، تجمع مواد آلاینده نظیر نیترات را در اندام های مصرفی محصولات زراعی به حداقل مقدار ممکن تنزل دهد. علاوه بر آن ضمن افزایش راندمان کودی ، سلامتی انسان و دام را نیز تأمین نمایند.
متأسفانه مصرف کودهای شیمیایی در کشور نامتعادل نبوده و مطابقتی با نیاز واقعی گیاه ندارد. در حالی که در دهه 1360 کودهای ازته و فسفاته در هر سال از روند رشد بیش از ده درصد برخوردار بودند ، از مصرف کودهای پتاسیمی به دلایل نه چندان معقول خبری نبود. در خالی که در کشورهای پیشرفته نسبت به مصرف ازت ، فسفر و پتاسیم به ترتیب در حدود 100 ، 50 و 40 است. ( مقدار متوسط جذب توسط محصولات زراعی معمولاً به نسبت 10 ، 2 و 8 است ) ، این نسبت مصرف در ایران تقریباً 100 ، 80 و 5 می باشد. چنین به نظر می رسد در این سیر عدم تعادل ، فسفر کفه ترازو را به خود اختصاص داده ، مواد آلی ، پتاسیم و عناصر کم مصرف در کفه سبک قرار داشته اند. برای افزایش مواد آلی خاکها لازم است از همه منابع آلی ممکن نظیر ضایعات کشاورزی ، فاضلاب و مواد زائد شهرها استفاده نمود تا افزایش تولیدات زراعی مطابق با کشاورزی پایدار گردد. ضمن درج عین مقدمه چاپ دوم کتاب ترجمه شده (( مصرف کود در اراضی زراعی فاریاب و دیم )) که در سال 1373 توسط دانشگاه تربیت مدرس به چاپ رسیده ، سیاست علمی کردن مصرف کودها در کشور توسط مسئولین وزارت کشاورزی پذیرفته شده است.
فصل دوم : کودهای آلی
مواد آلی خاک حاصل از فساد و تجزیه باقیمانده های گیاهی و حیوانی توسط موجودات ذره بینی شامل باکتریهای هتروتروفیک ، قارچ ها ، اکتینومیستها و سایر موجودات زنده می باشد.
معمولاً سرعت فساد مواد آلی ساده سریع تر است و بعضی از ترکیبات آلی مانند لیگنین و هوموس به آسانی فاسد نمی شوند و در نتیجه بیشتر مواد آلی خاک از این مواد ساخته شده است.
به طور متوسط میزان کربن در ماده آلی خاک در حدود 85 درصد و میزان کربن در ماده آلی خاک در حدود 58 درصد است. مقدار کربن و ازت در اجزاء انواع مواد آلی خاک در جدول ( 2-1 ) آمده است.