فرمت فایل : word
تعداد صفحات:40
فهرست مطالب: صفحه
شرایط اصلی برای تولید نئوپان 3
1- مواد اولیه 3
2- نیروی انسانی و ماشین آلات 4
3- بازار تولید و مصرف 5
روش های تولید 5
نئوپان چیست؟ 5
نگاهی به تاریخچه تولید نئوپان 7
روش های پرس کردن 7
مطالبی درباره خط تولید نئوپان 8
ذرات چوب 11
لایه های نئوپان 12
طرز تهیه ذرات چوب 14
خاک اره و دیگر مــواد نـــرم 15
خشـک کـردن ذرات 15
الک کردن ، انتقال و انبار کردن ذرات چوب 18
الک کردن 18
انتقال دادن 18
انبـــارهـــا 20
رزیــــن ها و مــواد افــزونــی 24
رزیـــن هــا 24
سخــت کننــده 25
مــــواد افـــزودنــی 25
پمب جهت حمل و اندازه گیری مواد چسب 26
مخلوط کردن چوب و رزین 26
تشکیل کیک نئوپان و پرس کردن 29
تشکیـــل کیـــک 29
پــــرس کـــردن 30
عملیات بعد از پرس 33
خنک کردن 33
کناره بری 36
سمباده زدن سطح نئوپان 36
درجه بندی نئوپان 36
نکاتی در رابطه با ترمیم مقاومت مکانیکی و علت لا باز شدن نئوپان 38
شرایط اصلی برای تولید نئوپان
1- مواد اولیه:
الف- مواد چوبی خام مناسب برای تولید نئوپان به قرار زیر می باشند:
- چوبهای گرد
- گیاهان دارای بافت های چوبی
- باقیمانده های صنایع چوبی از قبیل ضایعات کارخانه چوب بری، ضایعات کارخانه تخته چند لا
- باقیمانده های جنگلی از قبیل سر شاخه ها ، کنده درخت ، ضایعات برشی در جنگل. صنعت نئوپان می تواند باقیمانده های دیگر صنایع را نیز مصرف نماید و بدین ترتیب در برش کلی جنگل تأثیر ندارد.
- با گاس (تفال نیشکر) نکاتی که در انتخاب مواد خام چوبی تأثیر دارد عبارتند از : فراهم بودن - قیمت تمام شده در کارخانه- وزن مخصوص چوب – قابلیت مصرف – موارد استفاده نئوپان تولید شده – خواص مورد نظر نئوپان تولید شده.
ب- چسب و مواد دیگر افزودنی :
فقط رزین های سنتز (مصنوعی) در تولید نئوپان بکار برده می شوند معمولاً مقداری مواد سخت کننده به چسب اضافه شده و نهایتاً حرارت پرس چسب را بطور دایم سخت می کند.
معمولاً رزین به صورت مایع یا پودر فروخته می شود. گر چه ماده سخت کننده در آخرین لحظات آغشته کردن خرده های چوب به آن اضافه می شود ، ولی مدت زمان برای انبار نمودن چسب محدود می باشد و برای –چسب محلول در شرایط مساعد بین2 تا 4 ماه و برای چسب پودر تقریباً یکسال می باشد.
معمول ترین چسب برای نئوپان رزین اوره (Urea Resin) می باشد که ازکندانسیون اوره و فرم الدهاید ساخته می شود.عیب عمده این رزین مقاومت ضعیف آن در مقابل رطوبت است . گر چه همیشه مقداری پارافین جهت کاهش دادن این عیب به چسب اضافه می گردد ولی نئوپان تولید شد با بکار بردن این نوع چسب جهت مصارف خارج از ساختمان مناسب نمی باشد. معمول ترین ماده سخت کننده کلرور آمونیاک می باشد . مواد افزودنی دیگر از قبیل اوره خالص و آمونیاک جهت مسدود نمودن فرم الد هاید آزاد در نئوپان تولید شده به چسب اضافه می گردند.
فواید عمده رزین اوره در مقایسه با رزین های فینو لیک و اوره – ملامین عبارتند از:
- قیمت ارزان
- زمان کوتاه برای سخت شدن
- بی رنگ بودن
جهت تولید نئوپان برای مصارف خارجی می توان از چسب های فینو لیک یا اوره –ملامین استفاده نمود ولی قیمت های این چسب ها نسبت به رزین اوره بالا می باشند .
2- نیروی انسانی و ماشین آلات:
صنعت نئوپان از نظر ماشین آلات که بطور اتوماتیک کار نمایند در سطح بالایی قرار داشته و به نیروی انسانی کمی احتیاج دارد. به همین دلیل نیروی انسانی شاغل در این صنعت باید دارای بیشترین کارایی باشند.
اگر چه از نظر سرمایه گذاری در مقایسه با کارخانه کاغذ ، کارخانه نئوپان ارزانتر تمام می شود ولی هنوز به عنوان یک صنعت سرمایه بر به حساب می آید. پس از نظر اقتصادی خیلی بصرفه می باشد که کارخانه در سه شیفت متوالی بکار ادامه دهد و این خود موجب تأکید در کارایی کارکنان می باشد .
3- بازار تولید و مصرف:
مصرف نئوپان همگام با بالا رفتن سطح زندگی افزایش می یابد. در سال 1976 کل مصرف نئوپان در دنیا در حدود سی میلیون متر مکعب بوده که تقریباً هشت متر مکعب برای هر هزار نفر در سال بوده است. در اروپای غربی این رقم در حدود پنجاه متر مکعب برای هر هزار نفر در سال بوده است . در حقیقت در حال حاضر در زمینه نئوپان اضافه تولید وجود دارد. هم اکنون در حدود هشتصد کارخانه تولید نئوپان در دنیا وجود دارد کل ظرفیت تولید آنها در حدود پنجاه میلیون متر مکعب در سال می باشد.
تجارت جهانی نئوپان شامل 15% کل تولید آن می باشد بخشی از این حقیقت بخاطر پائین بودن قیمت نئوپان نسبت به قیمت حمل بوده و حقیقت دیگر اینکه در هر جا که این محصول مورد احتیاج می باشد ماده خام مناسب برای تولید آن فراهم می باشد. این حقایق کشورهای در حال توسعه را تشویق می نماید تا استعداد شان را در تولید نئوپان افزایش داده تا احتیاجات بازار داخلی را بر آورده نماید.
روش های تولید
نئوپان چیست؟
نئوپان محصولی است به شکل پانل (صفحه مربع یا مستطیل) که از ذرات چوب یا از ذرات گیاهان دارای بافت چوبی و به کمک رزین آلی ، فشار و حرارت ساخته می شود به طور کلی تولید نئوپان از مراحل ذیل تشکیل گردیده است:
1. تولید ذرات چوب
2. خشک کردن
3. الک کردن