فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:92
مکان: اداره استاندارد خوی
موضوع: گزارش از بازدید کارخانه لبنیات و کارخانه آرد
فهرست مطالب:
تشکر و قدردانی: 9
بخش اول: 10
تاریخچه استاندارد: 10
استاندارد چیست ؟ 10
وظایف استاندارد 10
وظایف و مسئولیت ها 11
ارکان 13
1- شورای عالی استاندارد 13
2- رئیس مؤسسه 13
استاندارد های ملی 14
استاندارد اجباری 14
استاندارد تشویقی 14
علامت استاندارد ایران 14
علائم استاندارد 15
تاریخچه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سیر تحول آن چگونه بوده است - آکاایران 16
بخش دوم: 19
مقدمه و معرفی: 19
خطوط دریافت و تولید کارخانه جدید: 19
آزمایشهای شیر خام: 20
1- اسیدیته: 20
تعریف اسیدیته: 21
طرز تهیه سود یک نهم نرمال: 21
2- ph: 22
3- اسیدیته ی بعد جوش: 22
4- تست الکل(68،72،75): 22
دلایل بریدن شیر: 23
5- دانسیته( وزن خصوص شیر): 24
6- اندازه گیری هدایا الکتریکی شیر: 25
7- درصد چربی شیر ( روش ژربر): 25
روش تشخیص نمک در شیر: ( یک روش کیفی و سریع): 26
روش تشخیص قند در شیر: 26
روش تشخیص آب اکسیژنه در شیر: 27
تست شیر خشک: 27
بررسی تقلبهای شیر: 28
1-B star: 28
آزمونهای شیر پاستوریزه (در حین پاستور): 29
1- درصد آب: 29
2- Snf (ماده خشک بدون چربی): 30
3- تعیین پروتئین و لاکتوز: 30
2- درصد چربی شیر پاستوریزه: 31
3- درصد چربی خامه ی پاستوریزه: 32
4- اسیدسته: 32
5- دانسیته: 32
6- تست فسفاتاز: 32
1- ترموگرافی: 33
2- کنترل انزیمی پاستوریزاسیون شیر: 33
موارد استعمال آزمایش فسفاتاز: 33
اصول آزمایش: 34
روشهای آزمایش فسفاتاز: 35
روش شارر: 35
وسایل مورد نیاز: 35
روش لاکتوکنوستِ lactognos (کیت): 36
وسایل و مواد لازم برای آزمایش: 37
روش انجام آزمایش: 37
روش آشافن بورگ: 38
روش ساندروز و راجر: 38
دستگاه fossomatic minor: 39
کاربردها: 39
برخی از مزایا: 39
شمارش باکتری های هوازی مزوفیل (total count): 40
روش کار: 40
شمارش کلونی ها: 41
شمارش کلی فرم ها: 41
مقدمه: 41
اساس آزمایش: 41
تشخیص و شمارش تعداد احتمالی اشریشیا کلی در شیر پاستوریزه: 42
مقدمه: 42
اساس روش: 42
روش شمارش اسپور باکتری های هوازی مزوفیل و سرما گرا: 43
مقدمه: 43
دامنه کاربرد: 44
کنترل فرآورده های UHT: 44
مقدمه: 44
میکروب شناسی فرآیند UHT: 47
کنترل ماده اولیه (شیر خام – خامه خام) شامل: 47
کنترل فرآیند و فرآورده نهایی: 48
دریافت شیر خام: 49
استریلیزه: 51
دستگاه استریلیزه شامل موارد زیر می باشد: 51
استریل: 51
CIP دستگاه ها: 52
هموژنایزر: 53
چند نکته مهم: 53
آزمون های شیر استرلیزه: 53
درصد چربی خامه استرلیزه: 54
جهت تعیین اسیدیته ی خامه: 54
3. آزمون های شیر کاکائوی استرلیزه: 54
1. اسیدیته: 54
2. درصد چربی: 55
3. درصد ساکاروز: 55
تهیه شیر های طعم دار: 57
تولید ماست: 58
تهیه ی استارتر: 59
انواع استارتر: 59
آزمون های ماست: 59
1. PH: 60
2. Snf: 60
3. اسیدیته: 60
4. درصد چربی: 60
تولید دوغ: 60
آزمون های دوغ: 61
اسیدیته ی دوغ: 61
چربی گیری از دوغ: 62
1) تعیین درصد نمک گیری: 62
2) تعیین snf: 62
تولید پنیر: 63
آزمونهای پنیر: 64
1. اسیدیته: 64
2. درصد چربی: 64
3. درصد نمک 65
شیر پاستوریزه: 66
شیر مزه دار یا شیر کاکائو: 67
پنیر: 68
ماست: 69
شیر: 70
آبمیوه: 71
فصل سوم: 72
آزمایشات آبمیوه: 72
1) هدایت الکتریکی: 72
2) اندازه گیری باقی مانده کلر آزاد: 72
3) تعیین سختی آب: 72
4) سختی کل: 72
5) قلیائیت موقت: 73
6) قلیائیت کل: 73
7) تعیین ph آب: 74
8) TDs: 74
آهن آرد 75
نام آزمایش : تعیین میزان آهن آرد به روش اسپکتروفتومتری 75
تعریف اسپکتروفتومتری: 75
اجزاء و قسمتهای مختلف دستگاه اسپکتروسکوپ 76
موارد خطا : 80
دستگاه اسپکتروفتومتری UV-VIS 81
1- سیمای نوری دستگاه اسپکتروفتومتر 82
2- شناسایی خودکارسل اندازه گیری 82
3- کدورت نمونه 82
4- تنظیمات خودکار اسپکتروفتومتر 82
5- عدم نیاز به محلول شاهد 83
6- کالیبراسیون اسپکترو فتومتر 83
شرح آزمایش : 83
محاسبات : 84
گزارش کارآموزی 85
فرم خلاصه اطلاعات کارآموزی 86
گزارش پیشرفت کارآموزی شماره یک 87
فرم پایان دوره کارآموزی 90
بخش اول: تاریخچه استاندارد:
سوابق تاریخی و آثار موجود در موزه ها حکایت از این واقعیت دارد که کیفیت مطلوب کالا و انجام صحیح خدمت از زمان آشنایی انسان با کمیت و خواص اشیاء همراه او بوده است .
زمانیکه تولید با استفاده از ابزارهای سنتی انجام می گرفت تعیین کیفیت و تشخیص آن کار چندان مشکلی نبود پی بردن به کیفیت تولید و خدمت با استفاده از حواس پنچگانه میسر بود، اما با پیشرفت علوم ، تکنولوژی ،افزایش جمعیت و بالا رفتن مصرف ، ضرورت تولید انبوه و د نتیجه جایگزین شدن ماشین به جای انسان و ابزار دستی ،دیگر سنجش کیفیت با استفاده از حواس پنچگانه و بدون داشتن آزمایشگاه و ابزار و توانائیهای فنی امکان پذیر نبود . توجه به کیفیت کالا و خدمات ضرورت ایجاد سازمانهایی به همین منظور در کشورهای مختلف جهان من جمله جمهوری اسلامی ایران را مطرح می سازد .
استاندارد چیست ؟
استاندارد یعنی نظم ، قاعده ، قانون ،اصل ، ضابطه و بطور کلی هر امری که مطابق اصول منظم و مرتبی انجام گیرد ، استاندارد نامیده می شود . استاندارد نظمی مبتنی بر نتایج استوار علوم و فنون و تجارب بشری است که بصورت قواعد ، مقررات و نظامات به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت ، توسعه و تفاهم ،تسهیل ارتباطات ،صرفه جویی کلی در اقتصاد ملی ،حفظ سلامت و ایمنی عمومی و گسترش مبادلات بازرگانی داخلی و خارجی به کار می رود .
وظایف استاندارد
براساس قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران وظایف زیر بعهده استاندارد می باشد :
- تعیین ، تدوین و نشر استانداردهای ملی
- انجام تحقیقات کاربردی به منظور تدوین استاندارد ، بالابردن کیفیت کالاهای تولیدی ، کمک به بهبود روش های تولید و کارایی صنایع
- ترویج استاندارد
- نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری
- کنترل کیفیت کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری به منظور حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب خارجی
- کنترل کیفیت کالاهای صادراتی مشمول استاندارد اجباری و جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب به منظور حفظ بازارهای جهانی
- ترویج سیستم بین المللی یکاها ( SI ) به عنوان سیستم رسمی اوزان و مقیاس ها در کشور و کالیبره کردن وسایل سنجش
- آزمایش و تطبیق نمونه کالا با استانداردهای مربوطه ، اعلام مشخصات و اظهار نظر و صدور گواهی نامه لازم
- تائید صلاحیت آزمایشگاهها ، بازرسان ، کارشناسان استاندارد و گواهی دهندگان نظام های مدیریت کیفیت و زیست محیطی
وظایف و مسئولیت ها
وظایف و مسئولیتهای مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران براساس قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و اصلاحیه بعدی مصوب بهمن ماه 1371 و خرداد 76 به شرح زیر است :
1- تعیین ، تدوین و نشر استانداردهای ملی به عنوان تنها مرجع رسمی در کشور به استثنای مواد دارویی
2- انجام تحقیقات کاربردی به منظور تدوین استاندارد ،بالا بردن کیفیت کالاهای تولید داخلی ، کمک به بهبود روشهای تولید و کارایی صنایع
3- ترویج استانداردهای ملی
4- نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری
5- کنترل کیفیت کالاهای وارداتی مشمول مقررات استاندارد اجباری به منظور حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب خارجی
6-تعیین کیفیت و ویژگیهای کالاهای ساخت داخل و وارداتی که از نظر ایمنی و بهداشت عمومی حائز اهمیت می باشند اقدام و نتایج حاصل را جهت اطلاع عموم و مراجع زیربط اعلام نماید .
6- ترویج سیستم بین المللی یکاها SI به عنوان سیستم رسمی اوزان و مقیاسها در کشور و کالیبره کردن وسایل سنجش
7- آزمایش و تطبیق نمونه کالاها با استاندارد مربوط ، اعلام مشخصات و اظهار نظر مقایسه ای و صدور گواهی نامه های لازم
8- تایید صلاحیت آزمایشگاهها ، بازرسان ، کارشناسان استاندارد و گواهی دهندگان نظامهای مدیریت کیفیت و مدیریت کیفیت و مدیریت زیست محیطی
ارکان
ترکیب شورای عالی استاندارد عبارت است از :
1- رئیس جمهور که ریاست شورای عالی را بر عهده دارد .
2- وزرای بازرگانی ، بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، پست و تلگراف و تلفن ، جهاد سازندگی ،دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ، صنایع ،علوم متحقیقات و فن آوری ، کار و اموراجتماعی ، کشاورزی ،مسکن و شهرسازی ، کار و امور اجتماعی ، کشاورزی ،مسکن و شهرسازی ، معادن و فلزات ، نفت ، نیرو ،سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، رئیس حفاظت محیط زیست و دادستان کل کشور .
3- رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران
4- رئیس مؤسسه به عنوان دبیر شورای عالی استاندارد
5- دونفر کارشناس در امور استاندارد که به پیشنهاد رئیس موسسه و به حکم رئیس جمهور برای مدت سه سال به این سمت انتخاب می شوند .
رئیس مؤسسه به پیشنهاد وزیر صنایع و تصویب شورایعالی و حکم رئیس جمهور برای مدت سه سال انتخاب می شود .
استاندارد های ملی
ویژگی های کیفی ، مشخصات عملکردی و یا ایمنی محصول که با توجه به شرایط اقتصادی و تکنولوژی کشور و ملحوظ داشتن آخرین اطلاعات و دستاوردهای فنی براساس ضوابط مشخص تنظیم می شود . پس از تصویب در کمیته های ملی مربوط استاندارد ملی نامیده می شود.
درحال حاضر حدود 5000 فقره استاندارد ملی تدوین گردیده است و تعداد زیادی از آنها چندین بار تجدید نظر شده اند .
استاندارد اجباری
استانداردهائیکه اجراء آنها بموجب قانون اجباری اعلام می گردد و تولید کنندگان و عرضه کنندگان موظفند محصولات خود را منطبق با استاندارد ملی ذیربط تولید و ارائه نمایند .
استاندارد تشویقی
برای محصولی که با رعایت استاندارد ملی تولید یا عرضه گردد چنانچه اجرای استاندارد ملی مربوط اجباری نباشد ، پس از کسب مجوز از مؤسسه می توان از علامت استاندارد بصورت تشویقی استفاده نمود .
علامت استاندارد ایران
واحدهای دارنده پروانه کاربرد علامت استاندارد ایران از مؤسسه ، مجاز خواهند بود از علامت استاندارد ایران برای معرفی محصولات خود استفاده نمایند . عدم رعایت ویژگیهای استانداردهای اجباری مشمول پیگرد قانونی و ابطال پروانه کاربرد علامت استاندارد خواهد بود . کاربرد علامت استاندارد ایران نشانگر تعهد تولید کننده یا ارائه کننده محصول به رعایت ضوابط و موازین و استمرار انطباق مشخصات کالا با استاندارد ملی می باشد . تولید ، ، تمرکز ،توزیع و فروش کالاهای مشمول اجرای اجباری استاندارد با کیفیت پائین تر از استاندارد و یا بدون علامت استاندارد ایران ممنوع می باشد .
علائم استاندارد
علائم استاندارد د راجلاسیه مورخه 23 دی 1385 به تصویب شورایعالی استاندارد رسیده و همگی به استثنای یک مورد دارای کادر اصلی بصورت S است و میتواند هم گویای کلمه SAFETY (ایمنی ) و هم علامت اختصاری STANDARD ( استاندارد ) باشد . طرح های داخل کادر نیز بنحوی با موضوع کار ارتباط دارند و طرح داخل علامت اصلی کلمه « ایران » است و در صورت وارونه نمودن علامت ،نام اختصاری مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به زبان انگلیسی ISIRI مشاهده می شود .