فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:25
فهرست مطالب:
تاریخچه حجاب
- تعریف اصطلاحی حجاب
واژه حجاب
فلسفه پوشش اسلامی
1- «ریاضت و رُهبانیّت»
چادر
سخنان علی (ع)
سخنان پیامبر اکرم (ص)
توصیه های اخلاقی پیامبر:
تاریخچه حجاب
در ایران باستان و در میان قوم یهود و احتمالاً در هند حجاب وجود داشته و از آنچه در قانون اسلام آمده سخت تر بوده است امّا در جاهلیت عرب حجاب وجود نداشته است و به وسیله ی اسلام در عرب پیدا شده است.
آن اندازه حجاب در یهودیان رواج داشته است که به نقل از ویل دورانت در صفحه ی 30 جلد 12 «تاریخ تمدن» راجع به قوم یهود و قانون تلمود می نویسد:
«اگر زنی به نقض قانون یهود می پرداخت چنان که مثلاً بی آن که چیزی بر سر داشت به میان مردم می رفت و یا در ملأ عام نخ می رشت یا با هر سِنخی از مردان درد دل می کرد یا صدایش آن قدر بلند بود که چون در خانه اش تکلّم می نمود همسایگانش می توانستند سخنان او را بشنوند در آن صورت مرد حق داشت بدون پرداخت مهریه او را طلاق دهد.»
این حجاب از حجاب اسلامی بسیار مشکل تر و سخت تر است.
- حجاب در ایران باستان، هند و قوم یهود
در جلد اول «تاریخ تمدن» صفحه ی 552 راجع به ایرانیان قدیم می گوید:
«در زمان زردشت زنان منزلتی عالی داشتند، با کمال آزادی و با روی گشاده در میان مردم رفت و آمد می کردند» آن گاه چنین می گوید: «پس از داریوش مقام زن مخصوصاً در طبقه ثروتمندان تنزل پیدا کرد. زنان فقیر چون برای کار کردن ناچار از رفت و آمد در میان مردم بودند آزادی خود را حفظ کردند ولی در مورد زنان دیگر، گوشه نشینی رفته رفته امتداد پیدا کرد و سراسر زندگی آن ها را فرا گرفت، و این امر خود مبنای پرده پوشی در میان مسلمانان به شمار می رود.
زنان طبقات بالای اجتماع جرئت آن را نداشتند جز در تخت روان و روپوش دار از خانه بیرون بیایند. زنان شوهردار حق نداشتند هیچ مردی حتی برادر و یا پدرش را ملاقات کند. در نقش هایی که از ایران باستان بر جای مانده هیچ صورت زن دیده نمی شود و نامی از ایشان به نظر نمی رسد.»
چنان که ملاحظه می فرمایید حجاب سخت و بسیار شدیدی در ایران باستان حکم فرما بوده و حتی پدران و برادران نسبت به زن شوهردار نامحرم شمرده می شده اند.
اگر مقصود این است که حجاب رایج میان مسلمانان عادتی است که از ایرانیان پس از مسلمان شدنشان به سایر مسلمانان سرایت کرد باز هم سخن نادرستی است زیرا قبل از این که ایرانیان مسلمان شوند آیات مربوط به حجاب نازل شده است.
ارتباط عرب با ایران از موجبات رواج حجاب و لواط در قلمرو اسلام بود. حجاب و خواجه داری در ایام ولید دوم (126-127) هجری معمول شد. پیامبر از پوشیدن جامه ی گشاد نهی کرده بود اما بعضی از عرب ها این دستور را نادیده می گرفتند. همه ی طبقات زیورهایی داشتند زنان پیکرهای خود را به نیم تنه و کمربند براق و جامه ی گشاد و رنگارنگ می آراستند. موی خود را به زیبایی دسته می کردند یا به دو طرف سر می ریختند یا به دسته ها بافته به پشت سر می آویختند و با رشته های سیاه ابریشم نمایش آن را بیشتر می کردند. پس از سال 97 هجری چهره ی خویش را از زیر چشم به نقاب می پوشیدند از آن پس این عادت همچنان رواج داشت.