فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:45
فهرست مطالب:
مقدمه: 1
بخش اول 4
تاریخچه تصفیه خانه های آب تهران: 5
ساخت تصفیه خانه کن: 6
فرآیند تصفیه آب: 8
مرحله اول – پیش تصفیه: 8
الف – آشغالگیر: 8
ب –پیش ته نشینی: 9
ج- کلرزنی آب خام: 10
مرحله دوم –تصفیه اصلی: 10
شرح مراحل و تأسیسات تصفیه آب: 11
شیر کنترل آب خام 11
آشغالگیری 13
اندازهگیری دبی آب ورودی به تصفیه خانه 14
هوادهی 16
روش های مختلف هوادهی 17
آهک زنی (تنظیم pH آب و حذف سختی ) 18
ته نشینی اولیه 19
زلال سازی 20
فرآیند انعقاد(کواگولاسیون) Coagulation 21
مکانیسم انعقاد سازی:: 22
تحرک ذرات: 22
فرآیند لخته سازی Floculation 23
فرآیند ته نشینی Sedimantation 23
زلال سازها (مستقل و ترکیبی ) 24
استخرهای زلال ساز ترکیبی با بهره گیری از Sludge blanket : 28
صاف سازی 30
الف- صافیهای تند با جریان ثقلی 31
ب-صافیهای تند تحت فشار 33
ج-صافیهای کند 33
د- صافیهای ویژه 35
1-د-میکروفیلترها 35
2- د- صافیهای خاک دیاتومیت 36
کلر زنی 38
کلرزنی ثانویه 39
-شناسایی کلر 41
الف- ویژگی های فیزیکی 41
ب-ویژگیهای شیمیایی 42
مقدمه:
آب در چرخه طبیعی خود که عمدتاً از تبخیر آن در دریاها شروع و با تشکیل ابرها ، ریزش نزولات جوی ، ایجاد جریان سطحی و زیرزمینی و در نهایت بازگشت آن به دریاها خاتمه می یابد ، مواد مختلف بسیاری را همراه خود انتقال می دهند.بدین ترتیب آب خالص در طبیعت یافت نشده و با توجه به وجود آلودگی های بیولوژیکی طبیعی و همین طور عدم حفظ بهداشت محیط زیست و تخلیه روز افزون انواع فاضلاب شهری ، پسابهای صنعتی ، زهابهای کشاورزی و زباله در محیط زیست و آب ، امروزه دستیابی به آب سالم و قابل شرب در طبیعت به مقدار کافی ممکن نبوده و بالطبع ناگزیر از تصفیه آب می باشیم.
مجموعه عملیاتی که به منظور آماده کردن آب برای مصارف مورد نظر ایجاد می شود ،"تصفیه آب"و مجموعه تاسیسات و تجهیزات که عملیات تصفیه آب را در بر می گیرد.،"تصفیه خانه" نامیده می شود.بنابراین برای تهیه آبی مناسب برای شرب و مصارف عمومی شهری یک رشته عملیاتی در تصفیه خانه آب به مورد اجرا گذارده می شود تا آب دریافتی از منابع آب را با کیفیتی قابل قبول در چهارچوب استاندارد"آب آشامیدنی"تحویل نماید.
"آب آشامیدنی" استاندارد، به طور کلی آبی است که بیرنگ ، بی بو و با طمع مطبوع و گوارا ،که مصرف آن حتی در دراز مدت هم به لحاظ عاری بودن از مواد مضر ،ضرری به سلامت مصرف کننده و خسارتی به تجهیزات انتقال ، توزیع و مصرف وارد نمی آورد.
عملیاتی که در تصفیه خانه آب آشامیدنی در رابطه با تصحیح کیفیت آب اجرا می شود ، بستگی به کیفیت آب منابعی دارد که برای تامین آب آشامیدنی در نظر گرفته می شودو طرح تاسیسات تصفیه خانه نیز با در نظر گرفتن اینکه آب تصفیه شده برای مصرف شرب و مصارف عمومی شهری به کار برده خواهد شد پیش بینی می شود و تجهیزات و تأسیسات تصفیه خانه نیز بر اساس طرح مصوب نصب می گردد.
منابع آب که به منظور آب آشامیدنی و مصرف عمومی به کار گرفته می شوند،شامل:
منابع آبهای سطحی :دریاها و دریاچه ها،برکه ها،رودخانه ها،جویبارها
منابع آبهای زیرزمینی :چاهها،قنوات و چشمه ها
است و چه بسا در بعضی از تاسیسات تصفیه آب از یک یا چند منبع مختلف آب دریافت و تصفیه شود.به هر حال اقداماتی که در زمینه تصفیه آب منظور خواهد شد ،آب دریافتی را به آب آشامیدنی تبدیل خواهد کرد و به همین جهت مطالعه کیفیت فیزیکی ،شیمیایی و میکروبیولوژیکی منابع مورد نظر تامین آب آشامیدنی ،برای ایجاد یک سیستم تصفیه و توزیع آب سالم ضرورت پیدا می کند.
همانطور که گفته شد از مجموعه آبهای کره زمین که حدود 1400 میلیون متر مکعب تخمین شده کمتر از 2 درصد آن پس از پالایش (تصفیه فیزیکی و میکروبیولوژی) برای آشامیدن انسان مناسب است و باقی ، به علت داشتن املاح زیاد(سختی و شوری) فقط پس از تصفیه شیمیایی که غالباً پیچیده و پرهزینه می باشد.قابل استفاده خواهد بود.
در این گزارش بر آنیم ضمن اشاره به مراحل مختلف تصفیه آب های سطحی ، به نحوه عملکرد واحدهای مختلف تصفیه خانه های آب تهران نیز بپردازیم باشد که ارائه این مطالب ، مورد توجه و استفاده دست اندرکاران امر ،قرار گیرد.
بخش اول
تاریخچه تصفیه خانه های آب تهران
فرآیند تصفیه آب
شرح مراحل و تاسیسات تصفیه آب
تاریخچه تصفیه خانه های آب تهران:
تا سال 1306 آب شهر تهران توسط 26 رشته قنات با مجموع آبدهی حدود 700 لیتر در ثانیه تأمین می گردید.در این سال عملیات احداث کانال انتقال آب رودخانه کرج به تهران آغاز شد.این کانال که 53 کیلومتر طول داشت و آب رااز روستای بیلقان کرج به جمشید آباد تهران منتقل می نمودند طی 4 سال احداث گردید.
20 کیلومتر از این کانال سر پوشیده و بقیه روباز بود لذا احتمال آلودگی و اتلاف آب وجود داشت. از طریق این کانال مقدار 53 سنگ به عنوان حق آبه و مقداری هم به عنوان سهمیه نه هشتاد و چهارم 9/84به آب تهران افزوده شد و به این ترتیب جمعاً قریب یکصد سنگ (حدود 1600 لیتر در ثانیه) آب توسط جویها به آب انبارهای منازل انتقال می یافت.
درسال 1330 طرح اولیه لوله کشی تهران برای جمعیتی معادل 900 هزار نفر به مرحله اجرا در آمد و دو خط لوله آبرسانی فولادی به ظرفبت 242000 متر مکعب در شبانه روز انتقال آب از آبگیر بیلقان به اولین تصفیه خانه (جلالیه) با ظرفیت تصفیه 7/2 متر مکعب آب در ثانیه درنظر گرفته شد ، بهره برداری از این خطوط لوله فولادی و تصفیه خانه جلالیه در سال 1334 آغاز گردید.
ساخت تصفیه خانه کن:
پ به منظور پاسخگویی به نیاز فرآیند آب شرب تهران ، تصفیه خانه شماره 2 (تصفیه خانه کن ) و 2خط لوله بتونی جهت انتقال آب از آبگیر بیلقان به محل تصفیه خانه مذکور احداث و در سال 1342 وارد مدار بهره برداری گردید.با اجرای فاز دوم تصفیه خانه در سال 1349 ظرفیت تصفیه بالغ بر 4/9 متر مکعب در ثانیه شد.
بهره برداری از سد لتیان و تصفیه خانه های سوم و چهارم:
در سال 1342 مطالعه و ساخت سد لتیان در 32 کیلومتری شمال شرق تهران به منظور مهار آب رودخانه جاجرود آغاز گردید.در طرح توجیهی ساختمان این سد ، تأمین بخشی از آب تهران و آب کشاورزی دشت ورامین مورد توجه قرار داشت.
سد لتیان درسال 1346 به بهره برداری رسید و استفاده از آب آن که به وسیله تونل 9 کیلومتری تلو به حومه شرقی تهران می رسد آغاز گردید.از همان زمان ساخت سومین تصفیه خانه تهران در منطقه حکیمیه تهرانپارس مطرح شد.