دانلود پایان نامه ارشد رشته کشاورزی ارزیابی تاثیر عصاره آویشن شیرازی بر روند تجزیه پذیری برخی مکملهای پروتیینی گیاهی... با فرمت ورد و قابل ویرایش تعداد صفحات 216
دانلود پایان نامه آماده
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر اضافه کردن سه سطح از عصاره آبی و متانولی آویشن شیرازی شامل سطوح (صفر، 15/0 و 3/0 میلیلیتر در 30 میلیلیتر مایع شکمبه) بر روند تجزیهپذیری سه نوع از مکملهای پروتیینی گیاهی (کنجاله آفتابگردان، کنجاله منداب و کنجاله سویا) با استفاده از تکنیک کیسههای نایلونی و تکنیک تولید گاز آزمایشگاهی انجام شد. در آزمایش کیسههای نایلونی، 5 گرم از هر نمونه مکملهای پروتیینی گیاهی در زمانهای صفر، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت در شکمبه سه راس گوسفند نر تودهی قزل که دارای فیستوله دایمی بودند انکوبه شد و فاکتورهای تجزیهپذیری شکمبهای با استفاده از مدل تجزیه غیر خطی از روی دادههای بهدست آمده محاسبه شد. ترکیبات شیمیایی شامل ماده خشک، پروتیین خام، خاکستر خام، عصاره اتری و دیواره سلولی و لیگنوسلولزی برای تیمارهای آزمایشی تعیین شد که با توجه به ماهیت تیمارهای آزمایشی درصد ترکیب شیمیایی متفاوتی بهدست آمد. نتایج تجزیهپذیری موثر پروتیین با سرعت عبور 2 درصد در ساعت برای تیمارها بین 43/82 – 5/71 درصد متغیر بود که بیشترین میانگین مربوط به کنجاله سویا (تیمار شاهد) و کمترین میانگین مربوط به کنجاله سویا حاوی 3/0 میلیلیتر عصاره الکلی آویشن بود. نتایج نشان داد که بین مقدار و نوع عصارههای مورد آزمایش اثر معنیداری بر مقدار تولید گاز حاصل از مکملهای پروتیینی دارد (05/0>p). پس از گذشت 24 ساعت از انکوباسیون کنجاله سویا (شاهد) با 38/56 میلیلیتر به ازای 200 میلیگرم ماده خشک بیشترین و عصاره متانولی آویشن شیرازی (در سطح 3/0 میلیلیتر) با 15/9 میلیلیتر به ازای 200 میلی گرم ماده خشک کنجاله آفتابگردان کمترین مقدار تولید گاز را داشتند. در مورد فراسنجههای تولید گاز هر دو سطح عصاره الکلی آویشن باعث کاهش ضرایب a، b و a+b در هر سه کنجاله مورد آزمایش و در اکثر موارد کاهش غیر معنیداری در بخش c مشاهده شد. در مورد اثر عصارههای مورد آزمایش بر انرژی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی عصارههای متانولی در هر دو سطح باعث کاهش معنیدار انرژی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی در هر سه کنجاله در مقایسه با تیمار شاهد شدند که بیشترین میانگین مربوط به کنجاله سویا (شاهد) و کمترین میانگین مربوط به تیمار حاوی 3/0 میلی لیتر عصاره متانولی آویشن شیرازی در کنجاله آفتابگردان بود. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آویشن شیرازی مورد آزمایش دارای پتانسیل اثر گذار بر الگوی تخمیرپذیری کنجالههای دانههای روغنی در شکمبه بوده و باعث کاهش تجزیهپذیری پروتیین آنها میشود.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده 1
مقدمه 2
فصل اول بررسی منابع 4
1-1- تاریخچه و معرفی گیاهان دارویی 5
1-2- گیاهان دارویی 7
1-3- گیاهان ادویهای 7
1-4- گیاهان عطری یا معطر 7
1-5- ترکیبهای ثانویه 8
1-5-1- تاریخچه کشف ترکیبهای ثانویه گیاهان 9
1-5-2- اعمال ترکیبهای ثانویه در گیاه 11
1-5-3- انوع ترکیبهای ثانویه 12
1-6- ماده مؤثره 13
1-7- اسانس یا ترکیبهای آروماتیک یا روغنهای فرار 13
1-8- شرح تاکسونومیک خانواده نعناع 18
1-8-1- تاریخچه 20
1-8-2- گیاه شناسی 20
1-8-3- اکولوژی 21
1-8-4- زراعت 23
1-9- شیمی گیاه آویشن 26
1-9-1- اسانس آویشن 28
1-9-1-1- تیمول 28
1-10- گونههای مهم جنس آویشن در ایران 30
1-10-1- آویشن کوهی 30
1-10-2- گونهای آویشن کوهی 30
1-10-3- گونهای آویشن کوهی 31
1-10-4- گونهای آویشن کوهی 31
1-10-5- کاکوتی 32
1-10-6- آویشن شیراز 32
1-10-6-1- بررسی خصوصیات اکولوژیک آویشن شیرازی در استان اصفهان 33
1-10-7- آویشن کرمانی 34
1-10-8- کهلیک اوتی 35
1-11- آویشن در کلام محمد زکریای رازی 37
1-12- برداشت و بهره برداری گیاهان دارویی 38
1-12-1 زمان جمع آوری 38
1-12-2- اندامهای مختلف گیاه 38
1-12-3- سن گیاه 39
1-13- نکاتی در مورد خشک کردن و آسیاب کردن گیاهان دارویی 39
1-13-1- نگهداری و خشک کردن گیاهان دارویی 40
1-13-1-1- خشک کردن در هوای آزاد 40
1-13-1-2- خشک کردن با حرارت مصنوعی 41
1-13-1-3- خشک کردن در حرارت پایین 41
1-13-1-4- روش استابیلیزاسیون 41
1-13-1-5- آسیاب کردن 41
1-14- استخراج مواد متشکله گیاهان دارویی 42
1-14-1- انتخاب حلال 42
1-14-2- روشهای استخراج 42
1-15- عصارههای گیاهی 44
1-16- حلالهای استخراجی 45
1-17- انواع عصارهها 45
1-18- اسانسها 46
1-18-1- اثرات بیولوژیکی اسانسها 46
1-18-2- ترکیبات شیمیایی اسانسها 47
1-19- نقش عصارههای گیاهی در تغذیه دام 47
1-20- خصوصیات افزودنیهای غذایی 49
1-21- روغن های فرار 50
1-21-1- اثر روغن فرار بر نیتروژن شکبمه 51
1-21-2- اثر روغن فرار بر عملکرد حیوان 53
1-21-3- اثر روغن فرار بر تولید گاز 53
1-22- مکملهای پروتیینی در تغذیه نشخوار کنندگان 56
1-23- آمار تولید کنجالهها 57
1-23-1-کنجاله سویا 57
1-23-1-1- فرآوردههای جدید سویا 59
1-23-1-1-1- کنجاله آمینوپلاس 59
1-23-1-1-2- کنجاله سوی بست 59
1-23-1-1-3- سوی پس 59
1-23-1-1-4- سوی پلاس 60
1-23-2- آفتابگردان 60
1-23-2-1- کنجاله آفتابگردان 62
1-23-2-1-1- پروتیین در کنجاله آفتابگردان 64
1-23-2-1-2- کنجاله آفتابگردان در تغذیه نشخوارکنندگان 64
1-23-3- تاریخچه تولید منداب در ایران و جهان 67
1-23-3-1- اهمیت دانه منداب 69
1-23-3-2- روغن منداب 70
1-23-3-3- مواد مغذی کنجاله منداب کانادایی (ترکیبات شیمیایی کلزا) 71
1-23-3-4- مقدار پروتیین در کنجاله منداب کانادایی 71
1-23-3-5- کیفیت پروتیین کنجاله منداب کانادایی 72
1-23-3-6- اسیدهای آمینه کنجاله منداب کانادایی 73
1-23-3-7- پوسته دانه کلزا 75
1-24- شکمبـه و اکوسیـستم آن 76
1-24-1- نرخ ناپدید شدن مواد هضمی از شکمبه 78
1-24-2- نیمه عمر مواد خوراکی و مدت ماندگاری آنها در شکمبه 79
1-25- روشهای ارزیابی مواد خوراکی 80
1-25-1- روشهای شیمیایی 81
1-25-2- روشهای اندازه گیری بر روی حیوان 81
1-25-3- روشهای بیولوژیکی 82
1-25-3-1- روشهای آنزیمی 83
1-25-3-2- تکنیک دو مرحلهای تیلی و تری 84
1-25-3-3- روش کیسههای نایلونی برای تعیین قابلیت تجزیهپذیری شکمبهای مواد خوراکی 84
1-26- عوامل موثر بر مقدار هضم و تجزیه در روش کیسههای نایلونی 87
1-26-1- جنس کیسهها 87
1-26-2- اندازه منافذ کیسه 88
1-26-3- شکل کیسهها 89
1-26-4- اندازه نمونه 89
1-26-5- وضعیت کیسهها در شکمبه 91
1-26-6- نسبت مقدار نمونه به سطح کیسه 91
1-26-7- اندازه آسیاب نمونهها 92
1-26-8- نگهداری کیسهها در داخل شکمبه 93
1-26-9- تکرار اندازهگیری 93
1-26-10- شستن کیسهها 94
1-26-11- اثرهای جیره غذایی 94
1-26-12- اثر حیوان 95
1-26-13- ترتیب قرار دادن کیسهها در شکمبه 96
1-26-14- آغشته شدن باکتریها به کیسههای نایلونی 96
1-26-15- روش شستشوی کیسهها 97
1-27- تحقیقهای انجام شده در مورد قابلیت تجزیهپذیری به روش کیسههای نایلونی 97
1-28- معادلهها و مفاهیم در زمینه قابلیت تجزیهپذیری به روش کیسههای نایلونی 98
1-29- مزایا و محدودیت های روش کیسه های نایلونی 100
1-30- مدت ماندگاری خوراک در شکمبه و سرعت خروج آنها 101
1-31- روش تولید گاز آزمایشگاهی 103
1-31-1- برخی از عواملی که تولید گاز را در محیط آزمایشگاه تحت تاثیر قرار میدهند میتوان 106
1-31-1-1- مزایا و محدودیتهای تولید گاز آزمایشگاهی در مقایسه با روش کیسههای نایلونی 106
1-32- مقایسه نتایج حاصل از روش تولید گازآزمایشگاهی با روش کیسههای نایلونی 108
فصل دوم مواد و روشها 109
2-1- مکان و زمان انجام آزمایش 110
2-1-1- نحوه تهیه مواد آزمایشی و اقلام مورد استفاده 110
2-2- نحوه عصارهگیری 110
2-3 - تجزیه شیمیایی نمونهها 111
2-3-1- اندازه گیری رطوبت و ماده خشک 111
2-3-2- اندازه گیری درصد پروتیین خام 112
2-3-3- اندازه گیری عصاره اتری 112
2-3-4- اندازه گیری دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) 112
2-3-5- اندازه گیری دیواره سلولی (NDF) 113
2-4- برآورد تجزیه پذیری به روش in situ 113
2-4-1- نحوهی محاسبه درصد ناپدید شدن ماده خشک 115
2-4-2- نحوه محاسبه مقدار پروتیین خام ناپدید شده 115
2-4-3- نحوهی محاسبه درصد ناپدید شدن ماده آلی 115
2-5- اندازهگیری تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی 116
2-5-1- آماده سازی محلولها 118
2-5-2- تهیه سرنگهای شاهد (سرنگهای بدون سوبسترا یا بلانک) 119
2-6- روش آماری برای تجزیه و تحلیل دادههای تولید گاز آزمایشگاهی 119
2-6-1- برآورد مقدار انرژی قابل متابولیسم با استفاده از روش کیسههای نایلونی و روش تولید گاز آزمایشگاهی 120
2-6-2 - برآورد قابلیت هضم ماده آلی 120
2-6-3- برآورد تولید اسید چربهای کوتاه زنجیر (گتاچو و همکاران، 2002) 121
2-6-4 - برآورد قابلیت هضم ماده خشک (خزعل و همکاران، 1995) 121
2-6-5- محاسبه مصرف اختیاری روزانهی ماده خشک 122
فصل سوم نتایج و بحث 123
3- نتایج و بحث 124
3-1- ترکیبهای مواد مغذی کنجالههای مورد آزمایش 124
3-2-1- تجزیهپذیری ماده خشک 126
3-2-2- تجزیه پذیری ماده آلی 129
3-2-3-تجزیه پذیری پروتیین خام 132
3-2-4- برآورد انرژی قابل متابولیسم با استفاده از روش کیسههای نایلونی 135
3-3- سنجش و آنالیز گاز تولیدی 136
3-4- برآورد انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی، غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و مصرف اختیاری روزانه ماده خشک با استفاده از روش تولید گاز آزمایشگاهی 144
3-5- مقایسه نتایج این تحقیق با پژوهشهای پشین 148
نتیجه گیری کلی و پیشنهادها 155
پیوستها 157
فهرست منابع 174