دانلود پایان نامه ارشد رشته کشاورزی بررسی تغییرات مواد مغذی وتجزیه پذیری گیاهان مرتعی شبدر کوهی – علف گوسفندی ودم روباهی.. با فرمت ورد و قابل ویرایش تعداد صفحات 107
دانلود پایان نامه اماده
چکیده:
این مطالعه در مراتع ییلاقی سبلان با وسعت تقریبی200هزار هکتار در شش منطقه که در آنها سه گیاه مرتعی علفگوسفندی،شبدرکوهی ودمروباهی به عنوان تیپ غالب منطقه هستند،صورت گرفت.هدف از اجرای این طرح تعیین ترکیبات شیمیایی، برآورد انرژی قابل متابولیسموارزیابی روند تجزیهپذیریمادهخشک، پروتیینخام ومادهآلی این گیاهان در مراحل گلدهی و دانهدهی با استفاده از روش کیسههای نایلونی بود. در این آزمایش از سه راس گوسفند نر بالغ قزل همسن، هموزن و فیستولا گذاری شده استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد مادهخشک، پروتیینخام،خاکسترخام و چربیخام در شبدرکوهی نسبت بهعلفگوسفندیودمروباهی بیشتر و درصد دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همیسلولزکمتر است. از نظر درصد مادهخشک، پروتیینخام،خاکسترخام و چربیخام در مرحله گلدهیهر سه گیاهان مرتعی مورد مطالعه نسبت به مرحله دانهدهی بیشتر و درصد دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همیسلولزکمتر بود.
مقدمه
امروزه با توجه به افزایش سریع جمعیت، تامین مواد خوراکی مورد نیاز برای دامها که منبع اصلی تامین کننده پروتیین مورد نیاز انسانها هستند لازم و ضروری میباشد. در شرایط کشور ایران به دلیل محدودیت بارندگی و کمبود منابع علوفهای مرغوب و تغذیه بیشترین سهم هزینهای را در تولیدات دامی دارد. در چنین شرایطی شناسایی منابع محلی خوراک دام و تعیین ارزش غذایی آنها به منظور استفاده بهینه در تغذیه دام امری ضروری میباشد. گیاهان مرتعی بهترین منابع تغذیه دامها به شمامیآیند. علوفه مراتع برای جبران کمبود مواد غذایی مورد نیاز دامها در زمستان و تامین مواد از دست رفته بدن آنها با اهمیت است. متاسفانه تا به حال ارزش غذایی بسیاری از علوفههای مرتعی نا شناخته مانده است. همچنین کاهش علوفه قابل استفاده در مراتع بر اثر از بین رفتن گیاهان خوشخوراک وافزایش گیاهان مهاجم ایجاب میکند که در زمینه گیاهان خودروی منطقه مطالعات گستردهای صورت میگیرد.
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه 1
فصل اول بررسی منابع
1-1- ارزشواهمیتاقتصادیمراتع 5
1-2- ارزشغذا¬یی 7
1-3- عواملمؤثربرارزشغذاییعلوفه¬هایمرتعی 8
1-3-1- نوعگیاهوشرایطمحیطیمنطقه 8
1-3-2- مرحلهرشدگیاهی 9
1-3-3- تغییراتژنتیکی 10
1-3-4-شرایطآبوهواییودما 11
1-3-5-نوع و بافت خاک 12
1-3-6-مصرفکود 12
1-3-7-عواملضدمواد مغذی 13
1-3-8- مدیریت 13
1-4- طبقه بندی مواد خوراکی 13
1-4-1- مواد خشبی 14
1-5- مشخصات گیاه شناسی تیره¬های مورد مطالعه 14
1-5-1- تیره غلات 14
1-5-1-1-گیاهدمروباهی 15
1-5-1-2- علفگوسفندی 16
1-5-2- تیرهحبوبات 18
1-5-2-1-شبدر¬کوهی 18
1-7- قابلیتهضم علوفه¬ها 20
1-8- مقدارموادمغذیموجوددرعلوفه 20
1-9- روش¬هایارزیابیموادخوراکیمورداستفادهدرتغذیهدام 21
1-9-1-روشاستفادهازحیوانزنده 22
1-9-2-روشکیسههاینایلونی 23
1-9-3-روشگازتستیاتولیدگازآزمایشگاه 33
فصل دوم مواد و روش¬ها
2-1- مکان آزمایش ونمونه¬برداری 36
2-2- نمونه¬های مرتعی مورد آزمایش و زمان نمونه¬برداری 37
2-3- تعیین ترکیبات شیمیایی نمونه¬های آزمایشی 38
2-4- تعیین خصوصیات تجزیه¬پذیری نمونه¬های آزمایشی 38
2-4-1- محاسبه مقدار ناپدید شدن ماده خشک 39
2-4-2- محاسبه مقدار ناپدید شدن ماده آلی 39
2-4-3- محاسبه مقدار پروتیین خام ناپدید شده 40
2-5- محاسبه فرآسنجههای تجزیهپذیری 40
2-6- تجزیه وتحلیل آماری اطلاعات 41
فصل سوم نتایج و بحث
3-1-میانگینترکیباتشیمیاییعلوفههایمرتعیمورد آزمایش 43
3-2-نتایجتجزیه¬پذیریشکمبه¬ای گیاه شبدرکوهیباروشکیسه¬هاینایلونی 47
3-3- نتایجتجزیه¬پذیریشکمبه¬ای گیاه علف¬گوسفندیباروشکیسه-هاینایلونی 51
3-4- نتایجتجزیه¬پذیریشکمبه¬ای گیاه دم¬روباهیباروشکیسه-هاینایلونی 55
3-5-مقایسهتجزیه¬پذیریشکمبه¬ایمادهخشکشبدر¬کوهی،علف¬گوسفندی،دم-روباهی دردومرحلهچرایی 58
3-6-مقایسهتجزیه¬پذیریشکمبه¬ایماده¬آلیشبدر¬کوهی،علف¬گوسفندی،دم-روباهی دردومرحلهچرایی 61
3-7-مقایسهتجزیه¬پذیریشکمبه¬ایپروتیینشبدر¬کوهی،علف¬گوسفندی،دم-روباهی دردومرحلهچرایی 64
3-8-مقایسهتجزیه¬پذیریشکمبه¬ای ماده خشک، ماده¬آلی وپروتیین-خامشبدرکوهی،علف¬گوسفندی ودمروباهی 67
3-9- انرژی قابل متابولیسم با استفاده از روش کیسه های نایلونی 71
نتیجه¬گیری کلی 73
پیشنهادها 74
پیوست¬ها 75
منابع 85