دانلود مقاله رشته کشاورزی تعیین میزان مواد مغذی موجود در گیاهان غالب و کلیدی مراتع سبلان با فرمت ورد و قابل ویرایش تعداد صفحات 20
دانلود پایان نامه آماده
مقدمه
استان اردبیل با موقعیت خاص جغرافیایی و شرایط اقلیمی منحصربه فرد یکی از مناطق مستعد پرورش دام بصورت متمرکز و غیرمتمرکز می باشد پرورش دام بصورت ییلاقی و قشلاقی و کوچرو، استفاده از مراتع ییلاقی در تابستان و قشلاقی در زمستان نقش اساسی در نظام دامپروری این استان دارد به نحوی که سطح مراتع طبیعی در استان به 1015000 هکتارمیرسد. سهم مراتع سبلان حدود 200هزار هکتار بر آورد میشود. و همه ساله پذیرای حدود یک میلیون واحد دامی است که در طول 5-4 ماه تابستان در آنجا چرا می کنند.جهت شناسایی وضعیت تغذیه ای دامهای چرا کننده در مرتع و بهبود مدیریت تغذیه ،لازم است ارزش غذایی گیاهان مورد تعلیف دام تعئین شود.
مراتع سبلان از قسمت شرق به اردبیل،غرب به سراب،شمال به مشگین شهر و جنوب به شهرستانهای نیر و سرعین منتهی است و متوسط بارش سالانه استان به 320 میلی متر می رسد.در این راستا تغییرات فصلی در مراتع یکی از عواملی است که لزوم تخمین ارزش غذایی گیاهان غالب مراتع را در مراحل مختلف فنولوژیکی یا چرایی را مهمتر می کند چرا که کاهش غلطت مواد مغذی و انرژی قابل دسترس حیوان علاوه بر اثرات عوامل طبیعی همانند باد و باران و ریزش برگ و عوامل تأثیرگذار انسانی و دامی همانند لگد کردن و چرای مفرط و همچنین افزایش غلظت و ترکیب دیواره سلولی گیاه و محتویات سلولی گیاه بستگی دارد. فلذا جهت تخمین مقدار مواد مغذی و انرژی قابل دسترس و قابل استفاده برای حیوان در مراحل مختلف چرایی در طول فصل چرا بایستی تا آنجا که ممکن است اقدام به تخمین مواد مغذی و انرزی قابل دسترس حیوان نمود تا نیازهای فیزیولوژیکی حیوانات اهلی موجود در مراتع را تخمین و در صورت عدم تأمین آنها اقدام به تغذیه تکمیلی نمود.