دانلود پایان نامه آماده
دانلود پایان نامه رشته مهندسی شیمی (طراحی فرآیندهای صنایع نفت) تصفیه و تولید پارافین 202 با فرمت ورد و قابل ویرایش تعدادصفحات 75
مقدمه
شیمی آلی شیمی ترکیبات کربن است.
مواد آلی به دو دسته تقسیم میشوند: 1- آلیفاتیکها 2- آروماتیکها آلیفاتیکها شامل آلکانها، آلکنها، آلکینها، الکلها، اترها، استرها، اسیدها، آلدهیدها، کتونها و ... میشود.
اکنون ما فقط به بحث و بررسی شاخهای از آلکانها میپردازیم. از لحاظ فیزیکی آلکانها، ترکیبات غیرقطبی میباشند و به مقدار خیلی کم در آب محلول و در مایعات آلی دیگر مانند اتر الکل و بنزین بسیار محلول است.
آلکانها معمولاً به روش شیمیایی شناسائی نمیشوند. زیرا آنها در شرایط معمول واکنشها کاملاً بیاثر هستند. یک استثناء واکنشآلکانها با سولفوریلکلرید است.
شیمیدانها معمولاً به طور جدی روی روشهای شناسائی فیزیکی و طیفی تکیه دارند. به علاوه شخص باید بتواند ثابت کند نمونه مورد بررسیاش جزء دسته فعال ترکیبات فعالتر (مثالاً آلکن نباشد) باشد.
یافتن روش کارهای مشتق سازی برای هیدروکربنهای اشباع شده مشکل است، زیرا این ترکیبات خنثی هستند، البته بعضی آلکانها چند واکنششیمیایی ساده انجام میدهند، آلکانها حلقوی و بسیار تحت فشار میتوانند هیدروژنه شوند.
پارافینها همچنین یکی از ترکیبات موجود در نفت میباشند. پارافینها هیدروکربنهای زنجیری اشباع شده هستند.
فرمول آنها و با موارد زیر شروع میشود.
متان: اتان: پروپان:
پایه آنها (رادیکال) به ترتیب((پروپیلC3H7، اتیلC2H5، متیلCH3)) میباشد.
هیدروکربنهائی که بالاتر از C16H34 میباشد، در درجه حرارت اطاق به صورت جامد هستند، آنها به مقدار زیاد در نفتهای مومی (Wax) موجود هستند. وقتی که مقدار کربن از 3 بیشتر شد، پدیده Isomer به وجود میآید.
(ترکیبات مختلفی که دارای فرمول مولکولی یکسان هستند، ایزومر یا همپار نامیده میشوند.)
مثلاً دو نوع (ایزومر) C4H10 وجود دارد:
بوتان نرمال
ایزو بوتان
سه نوع C5 وجود دارد که فرمول هر سه تای آنها C5H12 میباشد. مقدار ایزومرها با زیاد شدن مقدار کربن زیاد میشوند. 5 نوع ایزومر برای C6 (هگزان) و 9 نوع برای C7 (هپتان) وجود دارد C25 مقدار 558/696/36 ایزومر دارد. به همین جهت نفت انواع بیشماری هیدروکربن دارد. ایزومرها خاصیت بهتر سوزی در موتورها را که به آن Octane Number گفته میشود دارند که مهمترین آنها 2، 2، 4 تری متیل پنتان میباشد که در آزمایشگاهها اکتان آن را 100 میدهیم.
بیشترین استفاده از پارافینها به دو شکل صورت میگیرد: اول تهیه سوخت موتور با اکتان بالا، دوم تبدیل آنها به مواد شیمیائی چون پارافینها هیدروکربنهای با ثباتی هستند لذا تحقیقات برای تبدیل آنها در درجه و فشار صورت میگیرد. مهمترین مثال Thermal Cracking است و آن عبارت است از شکستن مولکول که بیشتر در انشعابات خارجی صورت میگیرد و مبدل به Olefins شده سپس یا پلیمریزه میگردد یا سیکلوسایز (حلقوی) میشود. در مجاورت کاتالیزور، هیدروکربن پارافینه از وسط بیشتر میشکند و در نتیجه گاز کمتری تولید میکند.
به علاوه این شکستن در روی سطح کاتالیزور فعل و انفعالات دیگری مانند Isomer potion، Cyclic potion، Dehydrogenation نیز صورت میگیرد.
بنابراین در واحدهای کاتالیستی مدرن هیدروکربنهای پارافینه به ایزوپارافین، آروماتیکها و OLIFINها تبدیل میشود. اگر کاتالیزور کلرورآلومینیوم یا تری فلوروبرم یا اسیدهای هالوژنه و یا هیدروکربنهای هالوژنه باشد فعل و انفعالات ایزومریزاسیون صورت میگیرد. ایزوپارافینها اگر با اولفینها ترکیب شوند یک ایزوپارافین با نقطه جوش بالاتر تولید میکنند. این عمل را Alkylation’s میگویند.
آلکانها یا همان پارافینها هیدروکربنهای اشباعی میباشند که از لحاظ شیمیائی در شرایط معمولی بیاثر هستند.
اساساً پارافین جامد مخلوطی از هیدروکربنهای سیر شده از نفت خام است که دارای هیج گونه عامل خارجی نباشد، شکل ظاهری آن یکنواخت بوده و نیز بو و مزه بخصوص محسوسی نداشته باشند. همچنین پس از ذوب شدن باید یک مایع شفاف و بدون آب عاری از هر گونه مواد خارجی و آلودگی قابل رویت باشد.