فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:83
فهرست مطالب:
چکیده 2
فصل اول
1-1) مقدمه و بیان مسأله 7
1-2) هدف کلی 12
1-3) اهداف اختصاصی 13
1-4) تعاریف 14
فصل دوم
1-2) بازنگری منابع 16
فصل سوم
1-3) روش کار 20
فصل چهارم
1-4) نتایج 23
2-4) بحث و نتیجه گیری 60
3-4) پیشنهادات 68
فصل پنجم
1-5) فهرست منابع 70
فصل ششم
1-6) ضمیمه ها (نمودار) 74
چکیده
از قرن حاضر به عنوان دوران فراتکنولوژی یاد می شود، زیرا کالای ارزشمند این قرن، اطلاعات و فن آوری مرتبط با آن، کالایی است بسیار گرانبها که در صورت بهره برداری درست موجب تحولات اساسی و بنیادین در ابعاد مختلف جوامع کنونی می گردد. در علوم پزشکی نیز اطلاع رسانی پزشکی با وقوف بر ابعاد و ارزش واقعی اطلاعات می تواند بعنوان بالاترین جایگاه اطلاعاتی بخش بهداشت و درمان قرار گیرد.
هدف از این تحقیق، تعیین نحوه ی به روز کردن اطلاعات پزشکی در پزشکان عمومی شاغل در شهر قزوین می باشد. روش کار در این مطالعه به صورت یک مطالعه توصیفی مقطعی (cross-section) و با استفاده از پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی تحقیق داده های مورد نظر جمع آوری شد. از تعداد 150 پزشک عمومی شاغل در شهر قزوین که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند پرسشنامه ای شامل دو بخش سوالات دموگرافیک شامل : (سن، جنس، مدت اشتغال به کار و مدت زمان فارغ التحصیلی و میزان پذیرش بیمار در طول روز) و سوالات اصلی پژوهشی شامل میزان شرکت و علاقه مندی و رضایت پزشکان عمومی از کیفیت برگزاری سمینارهای بازآموزی و منابع مهم جهت به روز کردن اطلاعات پزشکی به عمل آمد و سپس با استفاده از نرم افزار spss داده که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
3/49% از پزشکان عمومی زیر 35 سال بودند و از این تعداد 3/41% مونث (88 نفر) و 7/58% (62 نفر) مذکر بودند. اکثر آنها 7/60% (91 نفر) بیش از 5 سال از زمان فارغ التحصیلی و اشتغال به کارشان می گذشت و 7/96% (145 نفر) از آنها بیشتر از 5 بیمار در طول روز ویزیت می کردند. تقریباً نیمی از آنها 7/44% کمتر از یک ساعت در روز مطالعه داشتند. (139 نفر) 7/92% از آنها به کامپیوتر دسترسی داشتند و 3/87% (121 نفر) از آنها از کامپیوتر استفاده می نمودند. (128 نفر) 3/85% به اینترنت دسترسی داشته و در مجموع (138 نفر) 92% با نحوه استفاده از اینترنت آشنا بودند. بیشتر سوالاتی که برای پزشکان عمومی مورد مطالعه در برخورد با بیماران رخ می داد مرتبط با مقوله درمان بیماریها بود و مهمترین منبع به روز کردن اطلاعاتشان را کتابهای رفرانس معرفی کردند. (100 نفر) معادل 6/67% ، 3/57% از آنها از سمینارهای بازآموزی به میزان متوسط رضایت داشتند و 4/35% از آنها دوره های بازآموزی را مفید ارزیابی نکردند. در نهایت با توجه به این اطلاعات این نتایج گرفته می شود که باید در جهت آشنایی پزشکان عمومی با وسایل فن آوری اطلاعاتی الکترونیکی از جمله اینترنت تدابیر ویژه ای اتخاذ شود و برای دسترسی به سایر منابع اطلاعاتی از جمله تجهیز
کتابخانه های پزشکی و افراد آشنا به امور کتابداری و حرفه های مرتبط با آن گامهای اصولی برداشته شود. برنامه های آموزشی مداوم براساس نیاز پزشکان و با مشارکت آنان تجدیدنظرهای کلی در روشهای برگزاری سمینار و موضوعات آنها، اعمال گردد و به مقوله درمان بیماری ها بیش از پیش توجه شود و آموزشهای صحیح در مقاطع مختلف صورت گیرد.
فصل اول
مقدمه و بیان مسأله
همانند سایر پزشکان، پزشکان عمومی می بایست از تغییرات سریع و پیشرفت های انجام شده در زمینه اطلاعات پزشکی اگاهی لازم را داشته باشند منابع زیادی برای دست یابی و به روز کردن این اطلاعات وجود دارند که همواره بر تعداد آن ها افزوده می شود. کتابخانه های پزشکی به خاطر مشکلاتی که در دسترسی به آنها وجود دارند (1) و عدم داشتن مهارت کافی جهت دسترسی به اطلاعات مشکل می باشند. پیشرفت روز افزون اطلاعات در دنیای اینترنت شانس زیادی برای فعالیت در این زمینه ایجاد کرده است. در تمامی روشهای موجود جهت دسترسی پزشکان چند نکته حائز اهمیت می باشد.
1- چه منابعی جهت دسترسی به اطلاعات برای آنها موجود می باشد.
2- میزان اعتماد و اطمینان به منابع مورد نظر از لحاظ صحت مطالب تا چه میزان می باشد.
3- چه زمانی را صرف رسیدن به هدف خود می کنند؟
4- میزان رضایت آنها از روشهای موجود تا چه اندازه می باشد؟ (2)
از هنگام بوجود آمدن راهنمای مطالعاتی (Clinical guidelinel) که موضوعات در آنها بصورت خلاصه، در عین حال جامع گردآوری شده است، این امکان برای پزشکان عمومی بوجود آمده که بصورت کارآمدتر به اطلاعات مفید موجود در Manual ها و یا کتابهای مرجع مراجعه نمایند بنابراین امکان دسترسی فراوان و اختصاصی بودن اینترنت باعث از بین رفتن مانعی جهت دسترسی سریع کارآمد پزشکان عمومی به اطلاعات روز شده است. (3)
از پزشکان عمومی انتظار نمی رود که تمام مسائل و جزئیات مربوط به بیماری تخصصی و ناشایع را بدانند و نسبت به آن آگاهی و اشراف داشته باشند. ولی در عین حال این گروه می بایست در برخورد با بیماران، منابع آنها را در نظر بگیرند و ارتباطات خود را از لحاظ منابع اطلاعاتی با همکاران خود حفظ کنند. (4)
آموزش مداوم جزئی از فعالیت هر سازمانی است و جهت ارتقای کیفیت و به روز کردن اطلاعات و معلومات دانش آموختگان در ضمن خدمت لازم و ضروری می باشد. در طول چند دهة اخیر آموزش مداوم بگونه ای چشمگیر در اکثر کشورهای دنیا مورد توجه قرار گرفته است. (5)
با توجه به اهمیت آموزش مداوم با هدف ارتقای مهارت های حرفه ای و روزآمد نمودن اطلاعات پزشکی و علمی، لزوم بکارگیری تدابیری جهت شرکت فعالانه پزشکان در این برنامه ها روشن می گردد.
هدف کلی اجرای قانون آموزش مداوم پزشکی بهینه سازی خدمات بهداشتی – درمانی کشور و دستیابی به استانداردهای کارآمد و مطلوب پزشکی و حرفه های وابسته منطبق با نیازهای جامعه می باشد. (6)
با توجه به مقتضیات زمان و پیشرفت روز افزون اطلاعات سمینارهایی تحت عنوان بازآموزی پزشکی که در تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور برگزار می گردد که هدف آن بالا بردن سطح علمی و رساندن اطلاعات و داده های جدید در زمینه های مختلف تخصصی به دانش جریان علوم پزشکی و پزشکان عمومی می باشد.
جهت تشویق هر چه بیشتر پزشکان برای شرکت در این سمینارها امتیازهایی براساس ساعات فعالیت آموزشی تعیین می گردد. (7)
یکی دیگر از روشهای بدست آوردن اطلاعات پزشکی، استفاده از اینترنت می باشد که نقش تعیین کننده ای را هم اکنون در گردآوری اطلاعات بخصوص در زمینه پزشکی ایفا می کند. یکی از مزایای چندین گانه آن، سرعت زیاد در دسترسی به اطلاعات می باشد. همچنین تنوع اطلاعاتی و سادگی در نحوة استفادة آن نیز از مواردی می باشند که در استفادة روز افزون از این وسیلة ارتباطی نقش تعیین کننده ای را ایفا می کنند. پایگاههای اطلاع رسانی اینترنتی (وب سایت های) مرتبط با سلامت و پزشکی هم اکنون جزو پرشمارترین پایگاههای مورد مراجعه در جهان محسوب می شود. در کشور ما نیز اهمیت این موضوع در سالهای اخیر و به خصوص با مطرح شدن مجدد پرونده الکترونیک سلامت و افزایش دسترسی و استفاده عموم مردم از شبکه اینترنت به تدریج بیشتر شده است.
با توجه به صدمات بالقوه ای که اطلاعات نادرست و ساختگی می توانند بر بیماران و مصرف کنندگان خدمات بهداشتی درمانی وارد نماید. موضوع کیفیت اطلاعات و نیاز به استانداردهای بین المللی در این زمینه در کانون توجه روز افزون قرار گرفته است در کشور ما نیز با افزایش دسترسی به شبکة اطلاع رسانی اینترنت و استفاده فرا گیر از آن در امور مختلف بویژه اطلاعات مربوط به درمان و داروها ضرورت توجه به ساختار و محتوای اینگونه پایگاهها به تدریج از اهمیت بیشتری برخوردار می گردد. (9)
ما روزانه به اطلاعات معتبری در مورد تشخیص، درمان، پیشگیری و .... نیاز داریم. دیده شده است که اکثر سؤالات ما بدون پاسخ می مانند. مطالعات نشان داده اند که وقتی این سؤالات پاسخ داده شده اند در 30 درصد موارد تصمیم گیری بالینی و در 10 درصد موارد پیامد بیمار تغییر می کند. به نظر می رسد که دانش ما در طی زمان تحلیل می رود اگر چه ممکن است مهارتهای تشخیصی و قضاوت بالینی یا به اصطلاح هنر طبابت در طی زمان افزایش می یابد. هر چه بیشتر طبابت کرده باشیم احتمال بیشتری هست که اطلاعات ما بیشتر براساس تجربه شخصی و تبادل فکری با همکارانمان باشد تا براساس دانش موجود.
اطلاعات پزشکی حجم خیلی زیادی دارند بطوریکه برای مثال بانک اطلاعاتی کتابخانه ملی پزشکی امریکا حدود 6 میلیون رفرانس از 4 هزار ژورنال دارد و سالیانه حدود 400 هزار مورد جدید اضافه می شود. در سال 2001 علوم زیستی پزشکی ظرف حدود 20 ماه دو برابر شده است. یعنی با یک انفجار اطلاعاتی روبرو هستیم. اکثر پزشکان مطالعه ژورنال را مهمترین و اولین فعالیت لازم برای بروز نگه داشتن اطلاعات خود می دانند ولی با وجود زمان کم ژورنالها برای این منظور حجم خیلی زیادی دارند. پزشکان عمومی برای دریافت حدود 95 درصد اطلاعات باید روزانه 17 مقاله و متخصص باید 20 ژورنال را در هفته مطالعه نماید. گاهی ممکن است قضاوت همه جانبه و نهایی در مورد همه مسائل به عهدة متخصصین گذاشته شود مشکل فراگیر بخصوص برای پزشکان ردة اول بهداشتی که می خواهند اطلاعات بالینی را ارزیابی کنند توجیه های ضد و نقیض متخصصین است. در حقیقت هر یک از متخصصین ارزشهای خاص خود و استنباط های متفاوتی از تجربة بالینی خود دارد که بر توصیة آنها اثر می گذارد، در نتیجه بین نظرات متخصصین، همخوانی وجود ندارد. بطوریکه افراد مختلف حتی از یک تخصص در مورد یک بیمار مشخص نظرات متفاوت می دهند که موجب تنوع گسترده در مراقبتهای بالینی شده است. (10)
به همین جهت تصمیم گرفته شد تا جهت بررسی وضعیت نحوه بروز کردن اطلاعات به منظور برنامه ریزیهای بعدی مطالعه ای صورت گیرد.