فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:69
فهرست مطالب:
مقدمه:
ـ بیان مسئله:
الف: ادبیات پژوهش
خصوصیات شخصیت:
نظریات شخصیت:
خصوصیات افراد درونگرا:
پنج جنبه انتخابی شخصیت:
چکیده:
روش تحقیق
ابزار پژوهش
توصیف دادهها:
نمودارها
آزمون خیدو و تفسیر:
خلاصه تحقیق
بحث و نتیجهگیری:
محدودیت و مشکلات پژوهش:
فهرست منابع
پیوست
نمونه پرسشنامه اجرا شده
مقدمه:
این پژوهش به بررسی دو ویژگی شخصیتی درونگرایی و برونگرایی و رابطة آن با خودکشی پرداخته است.
هدف اصلی در این پژوهش یافتن ارتباط بین صفات شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) در جهت اقدام به خودکشی است در جهت آشنایی بیشتر والدین و مراکز و سازمانهایی که با اشخاص درونگرا در ارتباط هستند.
فرضیة این پژوهش چنین مطرح شده است که بین ویژگیهای شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) و میزان اقدام به خودکشی رابطه وجود دارد.
جامعة آماری این پژوهش در حجم نمونة 100 نفری در بیمارستان لقمان بر روی اشخاصی که اقدام به خودکشی با مسمومیت دارویی کردهاند انجام شده است و یافتههای پژوهشی نشان میدهد که در حجم نمونة 100 نفری 62 نفر درونگرا و 38 نفر برونگرا وجود دارد.
روش نمونهگیری در این پژوهش روش نمونهگیری در دسترس (اتفاقی) بوده است. برای بررسی ویژگیهای شخصیتی درونگرایی و برونگرایی از آزمون 57 سئوالی آبرنگ که در سال (1349) توسط محمدنقی براهنی به فرم فارسی آن تهیه شده است استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل آماری خیدو بوده است زیرا خیدو برای دادههای گسسته یا ناپیوسته یعنی دادههای شمرده شده نه اندازهگیری شده استفاده میشود این پژوهش به نمرهگذاری نپرداخته است و فقط ویژگیهای شخصیتی درونگرایی ـ برونگرایی را مشخص نموده است.
با توجه به مقادیر بدست آمده میتوان چنین نتیجه گرفت که در سطح احتمالی 5% خیدو بدست آمده (76/5) از خیدو جدول (84/3) بزرگتر است و فرض کمتر صفر تحقیق رد و فرضیة اصلی آن تأیید میشود.
بنابراین میتوان اظهار نمود که در سطح احتمالی 95% بین ویژگیهای شخصیتی و میزان اقدام به خودکشی رابطه وجود دارد.
فصل اول
مقدمه
ـ سنجش شخصیت و توصیف خصایص شخصیتی از دیرباز مورد توجه روانشناسان بوده است. در عصر کنونی شناخت ویژگیهای شخصیتی افراد در بسیاری از موقعیتهای زندگی ضرورت پیدا میکند.
معلمان، مشاوران تحصیلی و روانشناسان بالینی برای راهنمایی و کمک به مراجعان و درمانجویان لازم است ویژگیهای شخصیتی آنان را مورد ارزیابی قرار دهند.
سنجش خصایص شخصیتی برای بسیاری از هدفها مانند استخدام، گزینش دانشجو برای رشتههای مختلف تحصیلی، راهنمایی، شغلی، اثربخشی روشهای درمانی و بطور کلی سازگاری انسان در تمامی موقعیتهای زندگی با خصایص شخصیتی او رابطه دارد (شریفی، 1375، ص 3).
موضوع شخصیت مانند دیگی است که تمام مواد و مخلفات روانشناسی در آن پخته میشود، 1370 (شاملو، ص 11).
یونگ در شخصیت انسان وجود دو نوع نگرش یا طرز تلقی را تشخیص داده است. یکی برونگرایی و دیگری درونگرایی، نگرش برونگرایانه انسان را به سوی دنیای عینی بیرون سوق میدهد در حالیکه نگرش درونگرایانه او را متوجه دنیای درون فرد مینماید.
این دو نگرش معمولاً در هر شخصیتی وجود دارد ولی بطور معمول یکی غالب و آگاه و دیگری ناخودآگاه و مغلوب است. (همان منبع، ص 49).
مقدار زیادی از ادراک هشیار ما واکنش به محیطمان به وسیلة نگرشهای ذهنی متضاد برونگرایی و درونگرایی تعیین میشود. یونگ معتقد بود که انرژی روانی میتواند به صورت بیرونی به سوی دنیای خارج یا به صورت درونی به طرف خود هدایت شود.
برونگراها معاشرتی و از نظر اجتماعی جسورند و به سوی دیگران و دنیای بیرون گرایش دارند ودرونگراها در خود فرو رفته و اغلب کمرو هستند و به تمرکز بر خودشان و بر افکارشان گرایش دارند.
ـ توصیف سنسا ، فیلسوف رومی دربارة منطقی نسبت به خودکشی بیانگر آن است که اقدام به خودکشی لزوماً یک عمل آسیبشناختی روانی نیست.
آلبرت کامو ، یک نظریهپرداز جدید اصالت وجود، بحث خود را راجع به افسانة سیسیفوس را با این موضوع شروع میکند که (تنها یک مسئلة جدی قابل بحث وجود دارد که خودکشی است). البته احتمال خودکشی در افرادی که از لحاظ بالینی افسرده تشخیص داده شدهاند. بیش از افرادی عادی یا کسانی است که دارای اختلالات روانی دیگری هستند (آزاد، 1375، صص 20ـ419).
در فرهنگهای مختلف، خودکشی به صورتهای متفاوتی تعبیر و تفسیر میگردد.در بیشتر جوامع غربی از خودکشی جلوگیری میکنند و از انجام گرفتن آن در صورت امکان ممانعت میورزند. در بعضی فرهنگها، خودکشی به عنوان عملی افتخارآمیز تلقی میشود. ولی شاید فقط اقدامی قابل قبول برای یک شخص ننگآلود مثلاً در ژاپن هاراکیری ، که یک خودکشی آئینی است به طور سنتی یک مرگ آبرومندانه و کفارة شخصی برای ارتکاب گناه محسوب میگردد. با این حال در سای فرهنگها، عملی زشت تلقی میشود (همان منبع، صص 41ـ40).
به طور معمول کسانی که اقدام به خودکشی میکنند، در اکثر موارد دورةکودکی بیثباتی را گذراندهاند، تاریخچهای از حوادث فشارزای روانی در گذشته و حال داشتهاند، فاقد حمایتکنندگان اجتماعی بوده و دوستی نداشتهاند که به او اطمینان کنند.
ـ بیان مسئله:
آیا بین ویژگیهای شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) در افرادیکه اقدام به خدکشی کردهاند رابطهای وجود دارد؟
متغیرهای مستقل: ویژگیهای شخصیتی 1ـ درونگرایی، 2ـ برونگرایی.
ـ هدف پژوهش:
هدف اصلی در این پژوهش یافتن ارتباط بین صفات شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) در جهت اقدام به خودکشی است.
این پژوهش به والدین و افرادیکه با اشخاص درونگرا در ارتباط هستند و مشاوران و متخصصانی که مراجعینی دارند که دارای ویژگی شخصیتی درونگرایی هستند کمک میکند تا بتوانند با آگاهی بیشتر از ویژگیهای شخصیتی این افراد و نگرشهای آنان نسبت به مشکلات خود در طول زندگی و برخورد آنان با مشکلات پیش آمده از اقداماتی که در زمینة خودکشی انجام شده است کاسته شود.
ـ اهمیت و ضرورت پژوهش:
خودکشی از مسایل و مشکلات مهم انسان امروزی است. در ایالات متحده، دومین علت مرگ در مردان سفیدپوست بین سنین 15 تا 19، خودکشی بوده است، یعنی 88 در یکصد هزار (آزاد، 1375، ص 425).
بنابر این ناگفته پیداست که پژوهش در مورد موضوع مهمی چون خودکشی از اهمیت ویژهای برخوردار بود. در جهت کاهش اقداماتی که در زمینة خودکشی انجام میشود.
نتایج این پژوهش کاربردی اساسی برای معلمان و مشاوران تحصیلی و روانشناسان و مددکاران و مشاوران اجتماعی و حتی برای گزینش در بسیاری از سازمانها و والدین دارد.
ـ فرضیه پژوهش:
بین ویژگیهی شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) و میزان اقدام به خودکشی رابطه وجود دارد.
فرضیه صفر HO:
بین ویژگیهای شخصیتی (درونگرایی ـ برونگرایی) و میزان اقدام به خودکشی رابطة معنیداری وجود ندارد.
ـ تعاریف نظری اصطلاحات:
تعریف شخصیت:
روانشناسان شخصیت را نتیجه و محصول تأثیر متقابل فرد و محیط طبیعی و اجتماعی او فرض میکنند و در بررسی شخصیت افراد خصوصیات بدنی، نحوه تفکر ایدهآلها، علائق، استعدادها و چگونگی سازگاری فرد با محیط و طرز برخورد او با دیگران را مورد توجه قرار میدهند.
تعریف ویژگیهای شخصیتی:
1ـ برونگرایی: نگرش روان که ویژگی آن گرایش به سوی دنیای بیرونی و افراد دیگر است.
درونگرایی: نگرش روان که ویژگی آن گرایش به سوی افکار و احساسات خود شخص است (میر محمدی، 1378، ص 1371).
تعاریف عملی اصطلاحات:
تیپ شخصیتی: در این پژوهش به وسیلة آزمون شخصیت آیزنگ سنجیده میشود.
خودکشی: این پژوهش، شامل افرادی است که حداقل یکبار اقدام به خودکشی کردهاند.