فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:101
فهرست مطالب:
فصل اول 1
مقدمه 1
اهمیت و ضرورت پژوهش : 4
هدف کلی اهداف پژوهش : 4
اهداف اختصاصی 5
تعاریف و اصطلات 5
تعریف نظری : 5
تعریف عملیاتی : 5
سوالات پژوهش : 6
فصل دوم : 8
ادبیات و پیشینه تحقیق 8
مقدمه 9
صله رحم : 9
1- معانی صله رحم : 11
فصل سوم 63
روش پژوهش 63
جامعه آماری 64
روش تحقیق : 64
تجزیه و تحلیل داده ها : 65
ابزار سنجش : 65
روش های نمره گذاری 67
روش جمع آوری داده ها : 68
فصل چهارم 69
تجزیه و تحلیل داده ها 69
فصل پنجم : 95
بحث و نتیجه گیری 95
محدودیت ها 99
پیشنهاد ها: 100
منابع و مآخذ 101
فهرست جداول و نمودارها
جدول 1-4:فراوانی و درصد میزان تحصیلات افراد شرکت کننده در پژوهش...............................................................72
جدول 2-4:فراوانی و درصد سن افراد شرکت کننده در پژوهش.....................................................................................74
جدول 3-4: داده های توصیفی ابعاد صله رحم و نمره کل آن به تفکیک جنسیت افراد مورد مطالعه...................75
نمودار1-4: توزیع نمرات ابعاد صله رحم و نمره کل آن به تفکیک جنسیت افراد مورد مطالعه...............................76
جدول 4-4: آزمون تحلیل واریانس یکطرفه برای بررسی اثر عامل جنسیت در نمره کل صله رحم.......................77
جدول 5-4: آزمونهای تحلیل واریانس چند متغیری برای بررسی عامل جنسیت بر ابعاد صله رحم ....................78
جدول 6-4: آزمونهای تحلیل واریانس تک متغیری برای بررسی اثر عامل جنسیت بر ابعاد صله رحم ................79
جدول 7-4: داده های توصیفی ابعاد سه گانه عـفـو و گذشت و نـمره کل آن به تفکیک جنـسیت افرادمـورد
مطالعه.........................................................................................................................................................................................80
نمودار 2-4: توزیع نمرات ابعاد سه گانه عفو و گذشت و نمره کل آن به تفکیک جنسیت افراد مورد مطالعه......81
جدول 8-4: آزمون تحلیل واریانس یکطرفه برای بررسی عامل جنسیت در نمره کل عفو و گذشت ....................82
جدول 9-4: آزمونهای تحلیل واریانس چند متغیری برای بررسی عامل جنسیت بر ابعاد عفو و گذشت .............83
جدول10-4: آزمونهای تحلیل واریانس تک متغیری برای بررسی اثر عامل جنسیت در ابعاد عفو و گذشت........84
جدول 11-4: نتایج حاصل از ضرایب همبستگی "پیرسون" مابین جنسیت، سن و میزان تحصیلات چهار
بعد صله رحم و نمره کل آن و سه بعد عفو و گذشت و نمره کل آن ............................................................................85
جدول 12-4: تحلیل رگرسیون همزمان نمره کل صله رحم بر حسب متغیرهای ابعاد عفو و گذشت ..................87
جدول 13-4: تحلیل واریانس رگرسیون همزمان نمره کل صله رحم بر حسب متغـیرهای ابـعاد سـه گانه
عفو و گذشت ............................................................................................................................................................................88
جدول 14-4: تحلیل رگرسیون همزمان نمره کل عفو و گذشت بر حسب متغیرهای ابعاد صله رحم ..................89
جدول 15-4: نتایج تحلیل واریانس رگرسیون همزمان نمره کل عفو و گذشت بر حسب متغیرهای ابعاد
صله رحم.....................................................................................................................................................................................90
جدول 16-4: داده های توصیفی مدت زمان رنجش افراد شرکت کننده در پژوهش ................................................91
جدول 17-4: آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه برای بررسی اثر عامل مدت زمان بر مدت زمان رنجش
در نمره کل عفو و گذشت.......................................................................................................................................................92
جدول 18-4: داده های توصیفی شدت رنجش افراد شرکت کننده بر پژوهش از افراد رنجاننده ...........................93
جدول 19-4: آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه برای بررسی اثر عامل شدت رنجش در نمره کل عفو
و گذشت.......................................................................................................................94
چکیده:
پژوهش حاضر با موضوع بررسی رابطه صله رحم با میزان بخشایشگری در استات تهران می باشد که هدف از این پژوهش مطالعه هر چه بیشتر وجود یا عدم وجود رابطه بین این دو عامل است. که در نمونه ای بالغ بر 120 نفر زن و مرد بالای 15سال انجام گرفت.
لازم به ذکر است که آزمودنی ها در این پژوهش دارای سطح تحصیلات از بیسواد تا مقطع کارشناسی ارشد را دارا می باشند.
شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد و ابزار سنجش صله رحم پرسشنامه خودساخته صله رحم و عفو و گذشت پرسشنامه عفو و گذشت است.
به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی و میانگین و انحراف معیار استفاده شده همچنین از آمار استنباطی شامل تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل واریانس چندمتغیری و ضرایب همبستگی نیز تحلیل رگرسیون همزمان بهره گرفته شده که نتایج آماری نشان می دهد که:
میانگین زنان و مردان مورد مطالعه در ابعاد چهارگانه صله رحم و نمره کل آن و همچنین ابعاد سه گانه عفو و گذشت و نمره کل آن تفاوت چندانی ندارد.
مابین متغیرهای جنسیت، سن و میزان تحصیلات افراد با یکدیگر و همچنین با سایر متغیرها رابطه معناداری گزارش نشده است. هیچیک از متغیرهای پیش بین ابعاد چهارگانه صله رحم و همچنین ابعاد سه گانه عفو و گذشت تأثیری در متغیرهای ملاک(نمره کل صله رحم) و (نمره کل عفو و گذشت) نداتشه است و متغیرهای مذکور نمی توانند متغیرهای ملاک را پیش بینی کنند.
در نمره کل عفو و گذشت هیچگونه تفاوت معناداری مابین مدت زمان رنجش از فرد رنجاننده و شدت رنجش وجود نداشته است در نتیجه رابطه معناداری مابین صله رحم و میزان بخشایش گری افراد بدست نیامده است.
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه
انسان به عنوان موجودی چند وجهی که دارای رفتار های پیچیده است در محیطی زندگی می کند که همواره می تواند از محیط تاثیر پذیرفته و این تاثیر حتی می تواند باعث تغییر برخی از رفتار های اجتماعی و شخصیتی شود. انجام یا ترک یک رفتار اجتماعی می تواند در رفتار های دیگر انسان ها تاثیر گذار باشد. آنچه مسلم است شیوه زندگی یک فرد در این جهان که باید هرچه بهتر با گروه حرکت کند.
انسان زمانی می تواند از خطرات و آسیب های زمانه در امان باشد که در متن جامعه زندگی کند و با همونوعان خود نشر و حشر داشته باشد ، زندگی در حاشیه و بریدن از دیگران و خو کردن به زندگی فردی همیشه متضمن خطرات فراوانی است از این رو سفارش همه عقلا و دانایان و حکیمان آن بوده است که انسان ها هر روز بیشتر از گذشته بر ارتباط بین یکدیگر بیافزایند و به یکدیگر نزدیک شوند. اصولاً داشتن روابط صمیمانه با اطرافیان و معاشرت کریمانه با آنان از خصایل و ویژگی های یک انسان معتدل و برخوردار از خلق و خوی یک انسان کامل است. ( صله ارحام اخلاق را نیکو کند )
با تحقیقات علمی که اخیراً صورت گرفته است این مساله مشخص می شود که برخی از رفتار های مثبت انسان و سعی انسان در تقویت و نهادینه کردن این رفتار ها در خود آثار بسیار مفید فردی و اجتماعی دارد بدین معنی که احساس رضایت و خوشنودی خود فرد می گردد و می تواند تحرک مثبت در انسان برانگیزد و همچنین از لحاظ اجتماعی این رفتار ها می توانند باعث سلامت محیط اجتماعی شوند لذا بررسی رفتار های مثبتی چون بخشایشگری که از صفات برتر و برگزیده انسانی است بسیار مهم به نظر می رسد.
از سویی دیگر عدم تمایل انسان به بخشش دیگران ، ضرر های زیادی به خود وارد می کند از جمله انزوا ، جدا سازی فرد از مردم ، خستگی و دلمردگی که می تواند در ابعاد فردی و اجتماعی باعث آسیب رساندن به سلامت فردی و سلامت اجتماعی شود به طور کلی اگر اشتباهات خود و دیگران هر چند بزرگ را ببخشیم زندگی لذت بخش تر خواهد شد.
بیان مساله :
در پژوهش حاضر قصد ما این است که صله رحم را که یک موضوع دینی و اخلاقی در فرهنگ ما محسوب می شود را بیشتر شکافته و تاثیر آن را بر روحیه افراد از دیدگاه روان شناختی مورد بررسی قرار دهیم همچنین پدیده بخشایشگری را به عنوان پدیده تاثیر پذیر از صله رحم مورد توجه قرار داده و میزان تاثیرپذیری این دو رفتار انسانی را مورد پژوهش قرار دهیم . هدف کمی ما پی بردن به این مساله مهم است که در افراد جامعه مورد بررسی آیا با قوی تر شدن روابط اجتماعی و خصوصاً فامیلی تاثیری بر رفتار های انسانی خصوصاً توانایی بخشیدن دیگران هنگامی که متحمل رنجش رفتاری شد اند بوجود می آید یا خیر .
همانگونه که می دانیم امروز سطح ارتباط بین فردی خصوصاً خانوادگی نسبت به گذشته بسیار کاهش یافته است و همچنین امروزه بطور مشابهی شاهد کاهش سطح بخشایشگری بین افراد مختلف جامعه هستیم حال این سوال در ذهن شکل می گیرد که علت برخی رفتار های ناهنجار امروزی انسان ها نظیر پایین آمدن سطح تحمل و بخشش همونوعان با کم شدن روابط بین فردی و صله رحم همچنان که گذشته بود ارتباط دارد یا خیر ؟
اهمیت و ضرورت پژوهش :
اهمیت و ضرورت پرداختن به بررسی رابطه میزان صله رحم و بخشایشگری شامل موارد زیر است :
انسان بگونه ای خلق شده است که اگر از فطرت های خدادادی خود فاصله بگیرد دچار عدم تعادل می شود و همچنین می دانیم که میل به داشتن روابط با سایر همونوعان و زندگی اجتماعی جزو فطرت انسان است اما امروزه به خاطر مشکلاتی نظیر صنعتی شدن جوامع این روابط بخصوص ارتباط فامیلی و سطح رفت و امدهای خانوادگی بسیار کاهش یافته است و این نگرانی که این موضوع باعث بوجود امدن مشکلات رفتاری گردد احساس می شود.
تا کنون در کشور در زمینه شناخت و بررسی رابطه صله رحم و میزان بخشایشگری پژوهشی صورت نگرفته است و ضرورت پژوهش در این زمینه بطور جدی احساس می شود.
اهداف پژوهش
هدف کلی :
در پژوهش حاضر هدف اصلی محققان بررسی رابطه صله رحم و میزان بخشایشگری یک گروه بالای 15 سال در جامعه مورد بررسی سطح استان تهران در سال 1386 به منظور تعیین وجود یا عدم وجود این رابطه و در صورت اثبات وجود رابطه تعیین میزان آن می باشد.
اهداف اختصاصی :
1- بررسی رابطه صله رحم با میزان بخشایشگری برحسب سن
2- بررسی رابطه صله رحم با میزان بخشایشگری بر حسب جنس
3- بررسی رابطه صله رحم با میزان بخشایشگری برحسب وضعیت تأهل
4- بررسی رابطه صله رحم با میزان بخشایشگری برحسب تحصیلات
تعاریف و اصطلات
تعریف نظری :
صله رحم : صله رحم اصطلاحی است که در قرآن و احادیث به وضوح آورده شده است که پیرامون رفت و امد با کسانی که با انسان از حیث صلب و رحم خویشاوندی دارند وضع شده است ( خاریابی،1383 ) و به معنای مهربانی و رسیدگی نسبت به خویشان و نزدیکان است که حقوق بیشتری نسبت به دیگران برخوردارند. ( کمالی 1371 )
بخشایشگری : تفسیر حقیقی عفو و گذشت این است که نسبت به دوستی که مرتکب جرم و بیداد شده در ظاهر به روی خود نیاوری و طوری فراموش گردد که گویی جرم و بیداد نکرده است و بعد از جرم و خطایش به وی بیشتر نیکی شود. ( ارگانی حائری 1376 )
تعریف عملیاتی :
الف ) صله رحم : پژوهش حاضر با استفاده از پرسشنامه صله رحم که بوسیله پرسشنامه و مصاحبه تنظیم شده است سنجیده می شود. این پرسشنامه شامل چهار بعد کمی ، کیفی ، ارائه و دریافت می باشد و بصورت بسته به آن پاسخ داده می شود.
ب ) عفو و گذشت : یکی دیگر از پرسش نامه های مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه عفو و گذشت است که توسط آن رایت و همکاران تنظیم شده است و در ایران توسط میرزایی ( 1376 ) محمد وندی ( 1377 ) شاه بازی ( 1378 ) و شبانی ( 1380 ) اجرا شده است که سه بعد شناختی، احساسی و رفتاری را می سنجد. ( به نقل از غباری و همکاران 1382 )
سوالات پژوهش :
1- آیا بین زنان و مردان مورد مطالعه از لحاظ نمره کل صله رحم تفاوت معناداری وجود دارد ؟
2- آیا بین زنان و مردان مورد مطالعه از لحاظ نمره کل عفو و گذشت تفاوت معناداری وجود دارد؟
3- آیا بین زنان و مردان مورد مطالعه از لحاظ ابعاد چهارگانه صله رحم تفاوت معناداری وجود دارد؟
4- آیا بین زنان و مردان مورد مطالعه از لحاظ ابعاد سه گانه عفو و گذشت تفاوت معناداری وجود دارد ؟
5- آیا بین صله رحم و ابعاد عفو و گذشت رابطه معناداری وجود دارد ؟
6- آیا بین ابعاد صله رحم و ابعاد عفو و گذشت رابطه معناداری وجود دارد ؟
7- آیا ابعاد صله رحم بر روی نمره کل عفو و گذشت تاثیر می گذارد ؟
8- آیا ابعاد عفو و گذشت بر روی نمره کل صله رحم تاثیر می گذارد ؟
9- آیا در نمره کل عفو و گذشت ما بین مدت زمان رنجش از فرد رنجاننده تفاوت معناداری وجود دارد ؟
10- آیا در نمره کل عفو و گذشت ما بین شدت و رنجش از فرد رنجاننده تفاوت معناداری وجود دارد ؟