یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

مقاله تاریخ مهر در ایران از هزاره چهارم تا هزاره اول

اختصاصی از یارا فایل مقاله تاریخ مهر در ایران از هزاره چهارم تا هزاره اول دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .

مقاله تاریخ مهر در ایران از هزاره چهارم تا هزاره اول


مقاله تاریخ مهر در ایران از هزاره چهارم تا هزاره اول

 

 

 

 

 


فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)

تعداد صفحات:127

فهرست مطالب:
موضوع
سرآغاز
فصل اول- پیدایش مهر
فصل دوم- (هزاره چهارم پ- م)
کهن ترین مهرها
فصل سوم-( هزارة چهارم تا اوایل هزارة سوم پ –م)
دورة آغاز شهر نشینی
سفال سازی
نخ ریسی و پارچه بافی
نانوائی
آلات موسیقی و تهیّة وسایل آرایش
فن معماری
کشتی سازی
فصل چهارم
امور روستائی
جمع آوری غّلات
میوه چینی
گله داری
فصل پنجم
بکار و صید
فصل ششم (اواخر هزارة چهارم و هزارة سوم پ- م)
فصل هفتم ( اواسط هزارة سوم وهزارة دوم پ-م)
فصل هشتم
کاسیان
فصل نهم( اوایل هزارة اوّل پ-م)
مارلیک
حسنلو
فصل دهم
کلاه
آلات موسیقی
آلات نوازندگی
ضمیمه
نتیجه 91-92
 

 

سرآغاز
از جمله آثاری که سهم بارزی در شناسائی فرهنگ و تمدن و بسیاری از مسائل گوناگون ادوار کهن ایران زمین داشته است، و تشخیص و تحقیق آنها مجهولات بیشماری را مرتفع می سازد، آثار کنده کاری و مهرها است. کنده کاری اولین اثر هنری انسان بدوی است که بوسیله آن تلاش نموده که خواسته های مادی و ظاهری و امیال و محسوسات روحی و فکری خود را به صورتی ساده تا آنجا که برای او با وسائل و امکانات محدود مقدور بوده است منعکس کند.
انسان پیش از تاریخ در اثر درگرگونی های طبیعی و شرایط مناسب اقلیمی که در منطقة سکونت او پدید آمد.
از ماوی و مسکن خود که پناهگاهای سنگی وغارها بود دست کشید و سکونت در دشت را آغاز کرد.
بدون تردید این تغییر و تحولی که در زندگی مردمان اولیه بوجود آمد، در تمام نقاط یکسان نبود، و از حدود هزارة هشتم تا هزارة هفتم پ.م. دسته های کوچک برای دست یافتن به محل مناسبتری در حرکت بودند تا سرانجام افراد و اجتماعات در محلی که بنا بر تشخیص آنان دارای آب و هوا و وضع طبیعی مساعدی بود. مستقر شدند.
جوامع اولیه در پایان دوران نوسنگی در هزاره ششم پ.م. و اوایل هزاره پنجم پ.م با شیکیبائی و تشریک مساعی افراد خانواده با یکدیگر بنابر غریزة طبیعی برای ادامة حیات و سعی در بهتر زیستن به تدریج در رفع بسیاری از مشکلات و معضلات زندگی گامهای موثری برداشتند. با پیشرفت تمدن و انقلابات مدنی از قبیل خانه سازی و اهلی کردن حیوانات و فعالیت های کشاورزی و صنعت سفال سازی و کوزه گری و نخ ریسی و پارچه بافی و ساختن ابزارهای مختلف سنگی واستخوانی حتی لوازم زینتی بین اقوام و ملتها بیشتر شد، و در نتیجه معاملات و داد وستد توسعه پیدا کرد.
حس زیبائی شناسی بشر او را برانگیخت که قطعات استخوان    و ابزار آلات تهیه شده برای حوائج زندگی مانند سوزن و درفش را کنده کاری کند. بر روی  خشت های گلی که برای خانه سازی بکار می رفت علامات و نقوشی حک می شد تا مالکیت فردی را که خشت زده بود ثابت کند. به این ترتیب اولین اثر مهر که احراز مالکیت بوسیله آن مسلم می گردید ایجاد شد.
مهر در پیشرفت تمدن کهن سهم بسزائی دارد و با پیدایش آن درهزاره چهارم پ.م. مرحلة جدیدی در مناسبات تجارتی و معاملات پدیدار شد. مهمور کردن انواع کالاها وظرفها و کوزه ها و خمره های مایعات بوسیله مهر علاوه بر ثبوت عمل تملک مفهوم امضاء صاحب کالا را نیز داشته است. لذا این نوع داد و ستد یا ارتباط که بر پایه و اساس شناسائی کامل صاحب کالا صورت می گرفته و صحت آن بنابر وجود مهر وی مورد قبول بوده، در امور تجارتی واقتصادی و مالی موجب تسهیلات بیشماری گردیده است.
فرمانها و اسناد مالی واداری نیز بدین  ترتیب مهر می شده  و به نقاط دور یا نزدیک فرستاده می شده است. چنانکه در کاوشهای شوش تعداد زیادی اثر مهر بر روی قطعات گل رس یا قیر بدست آمده که روی آنها علامات و نقوش ساده ای نقر است. این قطعات  یا بوسیله تسمه ای به کالا بسته می شده و یا آنرا در دهانه خمره جا میدادند.
نقش مهرها در دوره های مختلف متفاوت است واین نقش ها نشانه گویایی از پیشرفت هنر وتمدن، آداب و رسوم وضع زندگی و جوامع معتقدات و اندیشة مردمان آن دوران است.
با بررسی و مطالعة این آثار که اسناد و مدارک و ماخذ صحیح و پر ارزشی هستند. می توان به بسیاری از مسائل که مربوط به شناسائی تمدن اقوام و مردمی  که هزاران سال در فلات پهناور ایران سکونت داشته اند و یا بنابر جهات مختلف بسوی این سرزمین روی آوردة و ساکن شده اند دسترسی پیدا کرد و به تدوین تاریخ موجهی پرداخت.
 
فصل اول
پیدایش مهر
کهن ترین مهرها در هزارة چهارم پ.م. از گل پخته، سنگ گچ و سنگ مرمر سفید و شیری ساخته شده است. در دوران های بعدی از سنگهای مختلف مانند: سنگ آهن، سنگ یمانی قرمز یا خاکستری، سنگ یشم، یشم ختائی، سنگ سلیمانی، سنگ لاجورد، سنگ مرمر سفید یا سیاه، سنگ بلور، قیر، استخوان عاج، عقیق برنگهای مختلف و برنز  استفاده می شده است. شکل مهرهای اولیه دگمه ای یا نیمه کروی، بیضی مخروطی، مکعب و مکعب مستطیل است. دسته ای از مهرهای نیمه کروی یا نیمه بیضی به شکل حیوان خوابیده است. جنس این نوع مهر از سنگ مرمر سفید یا شیری و یا سنگ صابون است و نقش برطرف مسطح مهر نقر است. بر مهرهای دگمه ای شکل مکشوفة از سیلک در کاشان و تپة حصار در دامغان و تپه گیان در نهاوئند و شوش، به همان طریق نقش کنده شده است .
در نوع دیگر که لولة استوانه ای (سیلندر) شکل است، نقوش بر بدنة آنها کنده شده است.
در وسط مهرها  چه مدور و چه دگمه ای شکل و چه لوله ای سوراخی برای گذراندن تسمه یا بند کردن آنها در نهایت دقت تعبیه شده است.
نقوش ابتدائی ترین مهرها از خطوط سادة هندسی یا خطوط هندسی تزئینی، حیوانات، حشرات و خورشید و ستاره و انسان  که همراه با حیوان است و در حقیقت حامی حیوانات یا خدای حیوانات محسوب می شود، و یا مقام روحانی دارد، تشکیل یافته است. برگزیدن نقوش حیوانی و یا مقام روحانی دارد، تشکیل یافته است. برگزیدن نقوش حیوانی و انسانی یا نیمه حیوانی و نیمه انسانی و یا صور فلکی برای مهر، علاوه بر آنکه علامت مشخص صاحب مهر است، برای انسان آن روز که دائم مواجه با هر گونه مصائب و خطرات مختلف زمینی و آسمانی و درد  و رنج بوده است وهراسی خاص از دنیای ناشناخته که در آن می زیسته داشته، به منزلة طلسمی نیز محسوب می شده که مالک آنرا در پناه خود از شر ارواج پلید نگه می داشته است.
بدون تردید وضع نابسامان و متزلزل انسان، او را وا می داشت تا راهی برای بهتر زیستن و بقاء خود پیدا کند و به وسیله ای آلام روحی وجسمی خود را تسکین دهد و بتواند در مقابل شدائد و سختی ها مقاومت ورزد. این امر جز از راه پیوند با قدرت های ناشناخته ای که او را از هر سو احاطه کرده بود میسر نبود. لذا برای توسل جستن وارتباط یافتن آن با آن نیروهای نامرئی نقوشی بکار می برد که مظهر خدایان وارباب انواع بود. هنگامی که انسان مهرهائی را که با چنین نقش هائی منفور بود با خود داشت، بنوعی احساس آرامش وامنیت دست می یافت.
امروزه نیز پس از گذشت هزاران سال و با وجود پیشرفت علوم و اختراعات واکتشافات باز انسان مترقی، موفق نشده تمام تارهای خرافی باقیمانده از عقاید و اندیشه های نامعقول اجداد ماقبل تاریخی خود را که به گرد او تنبیده شده است، از خود دور سازد.
هنوز چشم ما به کودکانی می افتد که رشته هائی از سنگهای رنگین که مادران برای آنها  خاصیتی مابعدالطبیعه قائلند، در بازو و یا روی  سینه دارند، تا از چشم زخم در امان باشند. بی گمان این تسلسل همان معتقدات هزاران سال پیش است که نسل به نسل با تمام دگرگونیهای زمانه و تحولات فلسفی و فکری و مذهبی به اولاد آنها منتقل شده در اعماق ضمیر آنها رسوخ کرده واکنون بصورت نوعی سنت دیرین در آمده است. در بسیاری از قصص و حکایات عامیانه کنونی پاره ای از اثر این نوع معتقدات وجود دارد که بی شک بازماندة آن دوران هاست که سینه به سینه به نسل جدید منتقل شده است. نزد بسیاری از ملل واقوام کهن رمز نقوش و قدرت معنوی آن بوسیله خالکوبی بر روی پوست بدن انجام می گردید.
در مرحلة تکامل تمدن ماقبل تاریخی که آغاز دوران کشاورزی و فعالیت زراعی واهلی کردن حیوانات است با وجود مشکلات مختلف که در وضع معیشت اقوام بنا بر نامساعد بودن شرایط طبیعی یا کمی بارندگی روی میداد، معهذا پیشرفتی در وضع مدنی از قبیل خانه سازی و کوزه گری، با ساختن ظروف منقوش و اشیاء کوچک مسین  حاصل گردید.
به موازات تحول مادی زندگی بشر، در حفظ و نضج ثمرات آن نیازمند دگرگونی های معنوی و ماوراء الطبیعه نیز ضروری و غیر قابل اجتناب بود.
به این جهت ما در این دروه بنابر روایات افسانه ای کهن با تجسم تصویر ارباب انواع یا مظاهر آنها بصورت انسان  یا نیمه انسان و نیمه حیوان یا غول ها و یا قهرمانانی که به مناسبت قدرت جسمی و توانائی و برتری خود، در زور آزمائی با انسانها یا حیوانات جنبة نیمه خدائی بخود گرفته اند بر میخوریم.
نقوش دیگری مبارزه حیوانات با یکدیگر، یا انسان با حیوان یا انسان با غول ها و حیوانات افسانه ای را که روی دو پا برای مبارزه ایستاده اند نشان می دهد که نمادی دنیای ناشناخته آن روزگاران است.
بسیاری از مهرها دارای نقوش متنوعی است که نمایانگر گذران زندگی افراد است مانند صحنه شکار، حراست گله و رمه، کشاورزی، صید ماهی، کوزه گری وانواع کارهای دستی دیگر. نقوش دیگری نیز حیوانات مختلف، جدال آنها، آغل، مخازن غله (سیلو) و معابد را مجسم می سازد.
بر تعداد زیادی از مهرهای لوله ای شکل نقوشی از مظاهر طبیعیت نقر گردیده است مانند درخت زندگی، مظهر فراوانی، رب النوع روئیدنیها، مار که مظهر آبهای زیر زمینی است، اجرام سماوی مانند قرص خورشید، هلال ماه و بسیاری از ایزدان یا مظاهر آنان که در مباحث گوناگون دربارة آنها گفتگو خواهد شد.
بر تعداد زیادی از الواح گلی عیلامی مقدم( دورة دوم هزارة چهارم پ .م) اثر این نوع نقوش دیده می شود. شیوة کار این بوده که مهرهای لوله ای شکل را بر روی خمیر گل که هنوز کاملا خشک نشده بود می غلطاندند، تا اثر نقش بر جای ماند.
در موارد بسیاری علامات روی سیلندرها نمونه خط است، زیرا پیدایش خط تصویری در ناحیة عیلام مقارن با همین دوره بوده است. همچنین اعداد وارقام به ترتیبی ساده وابتدائی بر مهرها مشاهده می شود .
در نقوش این دوران ارتباط هنری بین عیلام (شوش) و بین النهرین (سومر) به چشم می خورد. زیرا عیلام با همسایگان غربی خود دائم در تماس بوده ست و این تماس ها یا از راه داد وستد، بطریق دوستانه، انجام می گرفت یا با برخوردهای خصمانه، که در هر دو صورت موجب نفوذ فرهنگ و نزدیکی بین این ملتها می گردید. لذا در نقوش مهرها تاثیر برخورد این جوامع بر یکدیگر واضح است. چنانکه در رفت وآمد و آمیزش شوشیان با مردم سیلک (کاشان) همین مختصات در آثار آنان پیداست.
در کاوشهای بلا انقطاع که از حدود یک قرن پیش  تاکنون در شوش و نواحی مختلف عیلام انجام گرفته، آثار متنوعی مربوط به تمدن و فرهنگ عیلامی بدست آمده است.
سبک کننده کاری ساده و موضوعات منقوش شامل اشکال هندسی و انسان و نباتات و حیوانات است که با وجود قدمت تا حدی به سبک تقلید حقیقی از طبیعت واز لحاظ هنر تزئینی و تصویری بسیار جالب توجه می باشد.


دانلود با لینک مستقیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.