سونی، (به ژاپنی: ソニー株式会社) شرکت خوشهای ژاپنی و چندملیتی است، که دفتر مرکزی آن در شهر میناتو، توکیو قرار دارد.[۳]
فعالیتهای این شرکت، عمدتاً بر ارائه خدمات رسانهای، سرگرمی، بازیهای رایانهای، لوازم الکترونیکی خانگی و خدمات مالی متمرکز میباشد.[۲]
در حال حاضر شرکت سونی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده وسایل الکترونیکی و تجهیزات پیشرفته الکترونیکی در جهان، شناخته میشود، همچنین پس از سامسونگ و الجی، سومین تولیدکننده تلویزیون در جهان بهشمار میآید.[۴] این شرکت در سال ۲۰۱۲ در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰ در رتبه ۸۷ از بزرگترین شرکتهای جهان قرار گرفت.[۵] شرکت سونی دارای تعداد زیادی شرکت تابعه، زیرمجموعه و فرعی است، که شناخته شدهترین آنها عبارتند از: سرگرمی کامپیوتری سونی، سونی پیکچرز، سونی میوزیک، انتشارات موسیقی سونی/ایتیوی، سونی فایننشیال هولدینگز و ارتباطات همراه سونی.
تاریخچه
توکیو تسوشین کوگیو
در تاریخ ۷ می ۱۹۴۶ ماسارو ایبوکا و آکیو موریتا دو مهندس ژاپنی، شرکت مشترک خویش را با نام «توکیو تسوشین کوگیو» تاسیس کردند. موریتا تا آن زمان جوان ۲۳ سالهای بود، که رشته فیزیک را در دانشگاه اوساکا به پایان رسانده و یک دوره آموزش افسری را نیز بهاتمام رسانده بود.
او در مهمترین پروژه تحقیقاتی ارتش ژاپن به کار اشتغال داشت. این واحد تسلیحات و بمبهای هدایت شونده و تجهیزات دید در شب ابداع میکرد. برای موریتا بسیار جذاب و وسوسهبرانگیز بود که در تیم اجرای پروژه حضور داشته باشد. ایبوکا نیز به عنوان مهندس فنی نیروی دریایی، عضو کلیدی همین گروه بود. مهمترین موفقیت او تا آن زمان اختراع اولین دستگاه ویژه جستجوی زیردریایی به حساب میآمد، که در نیروی هوایی امپراتوری ژاپن به خدمت گرفته شد و کارآیی بالایی از خود نشان داد.
ایبوکا و موریتا برای اولین بار در پاییز ۱۹۴۴ به عنوان اعضای گروه فوق سری «کمیته تحقیقات جنگ» با یکدیگر ملاقات کرده بودند. همین گفتگوها مبنای تداوم همکاری بنیانگذاران شرکت سونی شد. لذا آنها هیچ فرصتی را از دست ندادند و بلافاصله دست به کار شدند و از طریق حامیان با نفوذ خود، سرمایه لازم برای تاسیس شرکت را به دست آوردند و سونی اوایل سال ۱۹۴۶ تاسیس شد.
این دو کارشناس به دنبال محصولات جدید و کارا بودند و میخواستند کالاهای مصرفی کاملاً نوینی روانه بازار کنند. برای این کار تکنولوژی مورد نیازشان را خود ابداع کردند. این ایده بعدها یکی از اصولی بود که آنها و همین طور مدیران سالهای اخیر سونی، از آن پیروی میکردند، شرکتی که همواره خواسته همه ابداعات و کارها را خودش به تنهایی انجام دهد و در همه زمینهها پیشگام باشد. چنین برداشتی میتواند توجیهگر بلندپروازیای باشد، که سالها بعد، سونی با آن، بازار لوازم الکترونیکی جهان را فتح کرد.
اولین محصول آنها یک پلوپز برقی بود، که هیچگاه به بازار عرضه نشد. ابداع یک بالش الکتریکی گرمکننده نیز، موفقیت اندکی به همراه آورد، ولی در سال ۱۹۵۰، تولید اولین نوار ضبط صوت و دستگاه پخش آن در بازار ژاپن یک نقطه عطف پدید آورد. این محصول تایپ-جی نامیده شد.
ایبوکا و موریتا در آن زمان بیش از یکصد کارمند داشتند، اما هنوز هم شرکت آنها کوچک و کم اهمیت بود. این وضعیت در یکی از روزهای سال ۱۹۵۳ تغییر کرد. در آن روز آکیو موریتا، به نیویورک سفر کرده بود، تا گواهی اعطای مجوز ساخت ترانزیستور را از شرکت «آزمایشگاههای بل» برای استفاده در شرکتشان دریافت کند.
به این ترتیب، یک افسر ژاپنی توانست تنها هشت سال پس از جنگ جهانی دوم با پرداخت ۲۵ هزار دلار، یکی از مهمترین اختراعات جهان را، از آن خود کند. مجله نیوزویک در مورد موریتا نوشت:
او مردی بود که به تنهایی تصور جهانیان از تجار ژاپنی را تغییر داد...!
شامل 14 صفحه فایل word