رشد و توسعه شهرها، پیشرفت تکنولوژی و صنعت و افزایش جمعیت شهرنشین در شهرهای بزرگ، چرخه تأثیرگذاری بر محیطهای طبیعی و بکر اسکان اولیه بشر را تداوم میبخشد و امکان بهرهگیری انسان از محیطزیست را در جهت دستیابی به خواستهها و نیازهای فردی و گروهی فراهم میآورد. به دنبال افزایش جمعیت، محیط بر حسب اولویت نیازهای ایجاد شده دچار دستاندازی و تغییر میگردد.
آنچه مسلم است، در دوران انتقال و با تغییر مفاهیم و الگوهای زندگی، کیفیت و کمیت اجزای شهر دستخوش تغییرات و تحولات مستمر بوده است. اجزاء شهر که از آغاز شکلگیری شهرها با مفاهیمی از عرصههای عمومی همراه بودهاند، رفتهرفته به دلیل ایجاد مالکیتهای خصوصی و شکلگیری فعالیتهای مختلف تجاری و اداری و صنعتی رو به تنزل نهاده تا امروز که در نتیجه تأثیر فنآوری در کاهش ساعات کار و افزایش اوقات فراغت، تغییر مفهوم مکان فعالیت و زندگی و نزدیکی این دو به یکدیگر از یک سو و توجه به اهمیت ارتباطات اجتماعی و گروهی از سوی دیگر، بار دیگر فضاهای عمومی اهمیت خاصی یافته و مورد استقبال و توجه شهروندان میباشند.
رشد صنایع و افزایش وابستگی به وسایل نقلیه موتوری، استفاده از انواع سوختها، افزایش انواع آلودگیهای محیطی را افزایش بخشیده و مهمترین نیازهای بشر یعنی آب و هوا را مورد تهدید قرار داد و نظر مجامع و سازمانهای بینالمللی را نسبت به مصرف منابع و افزایش انواع آلودگیها و ایجاد واکنشها و فعالیت های مختلف به دنبال داشته است.
اهمیت فضاهای سبز شهری به عنوان عرصههای عمومی در الگوهای نوین زندگی شهری و نقش مهم این فضاها در نظام کاربری زمین، ایجاد فضاهایی جهت گذران اوقات فراغت شهروندان، کاهش میزان آلودگیهای محیطی و ایجاد رابطهای قویتر، میان آنان با محیط شهری واضح و مشخص است.
برنامهریزی فضاهای سبز شهری و پارکها در فرآیند برنامهریزی فضاهای شهری از مهمترین عوامل در نحوه استفاده از منابع محدود و از سویی بیانگر نحوه استفاده شهروندان از این فضاها به عنوان عرصههای عمومی میباشند و ارزیابی پارکها به طور خاص میتواند در تعیین نوع بینش و تصمیمگیری مدیران و طراحان مؤثر باشد.
در این پژوهش پارکهای منطقه 6 شهرداری تهران به دلیل ویژگیهای خاص این منطقه، مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار خواهند گرفت و در نهایت پیشنهاداتی به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فضاهای سبز و پارکها در این منطقه ارائه میگردد.
نتایج این ارزیابی میتواند در بکارگیری و تخصیص منابع برای مدیران و طراحان شهری مفید بوده و در عین حال نحوه استفاده عموم مردم از فضا را نشان دهد. در روند انجام پژوهش با تکیه بر مبانی نظری و تئوریهای ارائه شده در مورد پارکهای شهری و همچنین مروری بر تجارب ایران و جهان در این مورد، با مقایسه و بررسی کلی وضعیت پارکهای منطقه 6 در شهر تهران، پارکهای مهم و اصلی آن در مقیاسهای مختلف ناحیهای، محلهای و یا واحد همسایگی با انتخاب معیارهای تعیین کننده مورد ارزیابی قرار گرفتهاند و در نهایت از جمعبندی نتایج حاصل شده، راهکارهایی جهت استفاده بهینه از امکانات موجود و ممکن ارائه میگردد.
این پژوهش میتواند آغازی برای انجام طرحهای مشابه برای سایر مناطق باشد تا بتوان از آن طریق به بهبود فضاهای شهری و تحکیم رابطه انسان و محیط شهری در سطح شهر تهران دست یافت.
"فایل گزارش فوق به فرمت ورد، صفحه بندی شده به صورت کاملاً حرفه ای و روشمند به عنوان یک گزارش اجرایی تهیه و تدوین گردیده است."
فهرست مطالب
فصل سوم ـ تعیین روش و رویه انجام پژوهش: 10
بخش اول: مشخصات فضاهای سبز شهری.. 11
4ـ1ـ3ـ الگوهای فضای سبز شهری.. 14
4-1-4- گونه شناسی گیاهی فضاهای سبز شهری.. 16
بخش دوم: نقش و اهمیت فضای سبز در زندگی شهری.. 18
4ـ2ـ1ـ تولید اکسیژن و جذب کربن.. 18
4ـ2ـ3ـ افزایش رطوبت نسبی و تعدیل آب و هوا 23
4ـ2ـ7ـ مقابله با جزایر گرما 27
4ـ2ـ9ـ کارکردهای حفاظتی در زمان جنگ و یا وقوع بلایای طبیعی.. 28
4ـ2ـ10ـ عملکردهای اجتماعی ـ روانی.. 28
4ـ2ـ11ـ ارزشهای اقتصادی فضای سبز. 29
4ـ2ـ12ـ بهینه سازی انرژی مصرفی ساختمانها: 30
بخش سوم ـ معیارهای منظرسازی فضاهای سبز و باز شهری: 33
بخش چهارم ـ بررسی مفاهیم مختلف پارک: 37
فصل پنجم ـ تجارب جهانی و ایرانی.. 40
ج) نکات برجسته در برنامهریزی و طراحی منظر پایدار(2000 ،ROE ) 45
فصل ششم: فضای سبز شهر تهران. 47
فصل هفتم ـ شناخت وضع موجود منطقه 6 شهر تهران. 59
7ـ1ـ3ـ ویژگیهای جمعیتی منطقه 6: 62
7ـ1ـ5ـ شاخص آلودگی هوا در منطقه 6. 64
جدول 9ـ میانگین ماهانه آلایندهها طی سال 1381، سازمان حفاظت محیطزیست.. 64
7ـ1ـ6ـ بررسی شاخص آلودگی صوتی در منطقه 6: 65
7ـ1ـ7ـ وضعیت فضای سبز در منطقه 6 شهرداری تهران: 66
7ـ1ـ8ـ بررسی وضعیت منابع آب منطقه 6: 66
فصل هشتم ـ مطالعات موردی:پارک لاله. 70