هدف : آشنایی با مولتی متر عقربه ای ( آنالوگ ) و طریقه اندازه گیری چند کمیت با آن , همچنین آشنایی با گالوانومتر و چگونگی کاربرد آن .
زمینه نظری : دستگاه اندازه گیری عقربه ای یا آنالوگ از یک قاب متحرک تشکیل شده که در داخل یک میدان مغناطیسی دائمی قرار گرفته و میزان چرخش آن را عقربه نشان می دهد . وقتی جریان معینی از قاب متحرک حرکت می کند, قاب و عقربه متصل به آن منحرف شده و عقریه مقدار جریان را نشان می دهد . برای اندازه گیری پارامترهای مختلف مانند شدت جریان , ولتاژ , مقاومت و ... روی صفحه را طوری درجه بندی می کنند که میزان انحراف عقربه متناسب با جریان عبور کرده از قاب متحرک و در نتیجه متناسب با پرامتر مورد اندازه گیری باشد . و بتوان مقدار پارامتر مورد اندازه گیزی را مستقیما روی صفحه خواند .
مولتی متر عقربه ای ( آنالوگ ) Sanwa مدل yx360 TRE :
مولتی متر ( Multi meter ) یا آوومتر دستگاهی است که به وسیله آن می توان چند کمیت مختلف را اندازه گیری کرد . و نام آن از حروف اول کلمات Amper , Volt , Ohm گرفته شده است . تمام مولتی مترها با جزیی اختلاف مانند یکدیگر هستند . در اینجا جهت آشنایی با طرز کار و نحوه قرار دادن آن در مدارهای الکتریکی , به شرح یکی از مدل های مولتی متر می پردازیم . در روی مولتی متر قسمت های زیر قابل مشاهده است :
1- صفحه نمایش شامل عقربه و قوس های مدرج
2- کلید انتخاب یا سلکتور ( دکمه انتخاب )
3- دکمه تنظیم کننده مکان عقربه
4- پیچ تنظیم عقربه
5- فیش های مثبت و منفی به رنگ های قرمز و سیاه
در مولتی متر مورد نظر در صفحه , برای کمیت های مختلف 9 ردیف قوس های مدرج دیده می شود که هر ردیف به درجات مختلف تقسیم شده است .
روی صفحه و در کنار سلکتور علائم V برای اختلاف پتانسیل , A برای شدت جریان , W برای مقاومت , Ac برای جریان متناوب و Dc برای جریان مستقیم به کار رفته است . بر روی صفحه منحنی شماره ( 1 ) برای اندازه گیری مقاومت به کار می رود . منحنی دوم در زیر آینه برای اندازه گیری ( با سه سری ( 2 ) , ( 3 ) و ( 4 ) ) ولتاژ و شدت جریان مستقیم به کار می رود . منحنی شماره ( 5 ) برای اندازه گیری ولتاژ متناوب تا حداکثر 10v به کار می رود . منحنی شماره ( 6 ) برای اندازه گیری ظرفیت خازن به کار می رود .
آزمایش شماره (1) :
آشنایی به وسایل اندازه گیری
مولتی متر عقربه ای ( آنالوگ ) Sanwa مدل yx360 TRE :
الف ) طرز اندازه گیری ولتاژ مستقیم :
ب ) طرز اندازه گیری ولتاژ متناوب :
طرز اندازه گیری شدت جریان مستقیم :
گالوانومتر :
وسایل افزایش :
آزمایش شماره (2) :
مقاومت ها
الف ) مقاومت های ثابت :
ب- مقاومت های قابل تنظیم :
تشخیص مقدار مقاومت به وسیله نوارهای رنگی :
اندازه گیری مقاومت الکتریکی با استفاده از مولتی متر :
آزمایش شماره 3 : قانون اهم
هدف : بررسی قانون اهم
روش آزمایش :
روش آزمایش :
طرز کار با جعبه مقاومت :
روش آزمایش:
تشخیص مقدار ظرفیت خازن از روی رمز عددی :
روش آزمایش :
زمینه نظری :
1- به هم بستن خازن ها به طور سری یا متوالی :
2- به بستن خازن ها به طور موازی :
روش آزمایش :
اسیکوسکوپ :
ساختمان اسیلوسکوپ :
کلیدهای اسیلوسکوپ :
1- گروه کنترل :
2- گروه کنترل عمودی :
2- گروه کنترل افقی :
4- گروه کنترل تریگر :
قسمت کنترل تریگر دارای کلیدهای زیر است :
(ADE)
شامل 53 صفحه فایل word