بررسی زلزله بم و رفتار سازه های مختلف موجود در بم
چکیده:
با توجه به زلزله بم و اثرات آن بر روی ساخت و ساز ، منابع انسانی ومالی ،نوشتن وتحقیق درباره زلزله ضرورت بیشتری مییابد تامگرپساز توصیه های مداوم وتحمل رنجهای عمیق به خود بیاییم ودر جهت ساختوساز چه به عنوان کارفرما وچه به عنوان مهندس طراح جدیتر به مسله زلزله بنگریم .
در این مقاله با توجه به مسله ژئوتکتونیکی ایران به بررسی مسائل متعاقب زلزله ورفتارسازه ها وبه طور اخصزلزله بم پرداخته شده است. تحلیل وضعیت سازه های کشور ،بررسی انواع شکست وروشهای پیشنهادی مثل طراحی لرزه ای روشهای مقاوم سازی وایمن سازی خانه های سنتی وبناهای تاریخی قسمت اصلی مقاله را در بر می گیرد.
وبه عنوان تجربه وتجربه پذیری زلزله بم مورد بررسی قرار گرفته ،معرفی شهرستان بم ،توز یع خسارات ناشی از زلزله ،اثر زلزله بر ساختمانهای موجود در شهر بم ،اثر زلزله بر ارگ تاریخی بم ودر نهایت درسهاییکه از زلزله بم گرفتیم ، موضوعاتی است که در این بخشگنجانده شده است به امید این که گامی کوچکدر جهت آبادانی ایرانم بردارم
مقدمه :
هربنایی که بود بر روی آب گر همه آهن بود گردد خراب
هیچ چیزی نیست ز آهن سخت تر هم بنا در آب دارد ، در نگر
هر چه را بنیاد بر آبی بود گر همه آهن بود ، خوابی بود
آب هرگز کس نبیند پایدار کی بود بر آب بنیاد استوار ؟
(( عطار، منطق الطیر ))
می دانیم که کشور پهناور و کهنسال ایران در طول تاریخ ، چندین بار شاهد نابودی تمدن ها و بسیاری از شهرهایش در اثر زلزله بوده و بارها اثرات زیانبار یک زلزله ی کوتاه مدت چند ثانیه ای از نظر اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی بر جامعه اثر گذاشته و سرنوشت چندین نسل از جامعه را دستخوش تغییرات عمده و اساسی نموده است .
کشور ما بر روی کمربند زلزله خیز آلپ – هیمالیا واقع شده است ( به ویژه امتداد سلسله جبال البرز ، زاگرس و کوههای کپه داغ ) علاوه بر وضعیت ژئوتکتونیکی ناشی از چین خوردگی آلپی ، باز شدن دریای احمر ( سرخ) و حرکت تدریجی عربستان به سمت ایران و گسترش اقیانوس هند و فرورانش پیوسته اقیانوسی عمان به زیرمکران نیز فشارهایی به کشورمان وارد می کند .
فعالیت ایران زمین ، یک پهنه در حال دگر شکلی فشاری است ایران زمین در واقع فلات سستی می باشد که دستخوش جنبشهای کوهزایی برخوردی چندی شده و دست کم از حدود 20 میلیون سال پیش تا کنون در یک رژیم زمین ساختی فشاری بین دو بلوک سخت عربستان و اوراسیا ( آسیا – اروپا ) قرار گرفته است .
جنبشهای فشاری پی آمد حرکت این بلوکها ، سبب ستبر شدگی ، کوتاه شدگی پوسته ایران زمین در راستای گسلهای معکوس و چین خوردگی در راستای شمال غرب – جنوب شرقی شده است .
گرفتار شدن فلات ایران زمین بین لبه های مهاجم عربستان و هندوستان ، ناحیه همگرای در بند بی همتایی را در راستای نوار آلپ – هیمالیا تشکیل داده که پوسته جامد زمین ناگزیر دستخوش کوتاه شدگی و ستبر شدگی در راستای گسلهای بی شماری است . با توجه به این وضعیت متوجه می شویم که ایران گسلهای فراوانی در همه مناطق خود چه نواحی کوهستانی و چه نواحی مرکزی دارد .
بحث زلزله ، پیامدهای آن ، پیشگیری و مقابله با آن یک بحث جدی و همیشگی برای ایران زمین و ایرانیان می باشد . بنابراین مقاوم سازی بناها و ایمن نگه داشتن جان انسانها وظیفه خطیری است که بر عهده هر طراح و محاسب ساختمان می باشد .
تعداد صفحات: 10