در این پروژه به صکوک ، حسابداری آن و اوراق قرضه اسلامی پرداخته شده است. از این پروژه همچنین میتوان به عنوان بانکداری اسلامی نیز یاد نمود. تامین مالی به معنای فراهم آوردن سرمایه برای یک پروژه یا هر نوع موسسه دولتی یا خصوصی است. صکوک نیز ابزاری جدید برای تامین مالی بوده که این ابزار آزمون شده و مناسب برای فرآیند تامین مالی اسلامی است.
با توجه به رونق استفاده از این ابزار در سایر کشورهای اسلامی و به ویژه در کشورهای همسایه ایران، انتشار صکوک میتواند روشی مناسب برای تامین مالی باشد. با توجه به تحریمهای مالی و اقتصادی و محدودیتهای نهادها و شرکتهای ایرانی برای دسترسی به بازار سرمایه بینالمللی، ایجاد و توسعه این ابزار باید از اولویتهای اصلی دولت و نهادهای تصمیمگیرنده باشد.برخی از انواع اوراق صکوک که در کمیته تخصصی فقهی بورس مورد بررسی قرار گرفتهاند، دارای مشکلات فقهی نبوده و استفاده از آنها بنا به شریعت مجاز است.با توجه به آنچه که شرح داده شد، میتوان گفت برنامهریزی و ایجاد بسترهای استفاده از صکوک به عنوان نوآوری صورت گرفته در زمینه تامین مالی اسلامی(Islamic Finance)، ضروری است.
همانطور که میدانید صکوک اوراق بهاداری است که براساس یکی از معاملات مشروع طراحی شده است و نوعی ابزار مالی با پشتوانه ترازنامه و دارایی های فیزیکی است که در دهههای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
ایجاد یک اقصاد اسلامی که از آن می توان به عنوان مکتب اقتصاد اسلامی نام برد شباهت هایی با نظام سوسیالیستی دارد ولی یک تفاوت بنیادی با این گونه مکاتب دارد و آن این است که به جای حذف مالکیت، مالکیت ( منظور عمدتاً بنگاه های اقتصادی است ) به شکل متوازن و سهمی بین اقشار مختلف جامعه تقسیم شود و یک نظام سهامی به وجود آید که در این ساختار بانک ها و بورس نقش بسزایی را ایفا می کنند.
بنابراین گسترش و اسلامی سازی بانک ها و بازار بورس از اقداماتی است که باید در هر جامعه اسلامی انجام شود تا درآمد های حاصله از نظر شرع مقدس حلال باشد. برای اینکه یک محصول مالی یا بانکی، در زمره محصولات مالی و بانکی اسلامی قرار گیرد، بایستی دو شرط اصلی را محقق سازد: اولاً نباید متضمن دریافت یا پرداخت ربا باشد و ثانیاً نباید از سرمایههای جمع آوری شده به واسطه آن در فعالیت های حرام مانند خرید و فروش الکل ، گوشت خوک و یا قمار بازی استفاده شود. یکی از ابزار هایی که دو شرط فوق به ویژه شرط اول را محقق می سازد و استفاده از آن حتی در کشور های غیر اسلامی رو به افزایش است، اوراق قرضه اسلامی (صکوک) می باشد.
فهرست مطالب
مقدمه
فصل ۱- مفهوم صکوک
۱-۱- تعریف صکوک
۱-۲- تاریخچه صکوک
۱-۳- سیستم انتشار اوراق صکوک
۱-۴- انواع اوراق صکوک
۱-۴-۱- اوراق اجاره
۱-۴-۲- اوراق مرابحه
۱-۴-۳- اوراق رهنی
۱-۴-۴- اوراق استصناع
۱-۴-۵- صکوک مشارکت
۱-۴-۶- اوراق مضاربه
۱-۴-۷- اوراق جعاله
۱-۴-۸- اوراق مشتقه
۱-۵- مقایسه اوراق صکوک با اوراق قرضه های معمول
۱-۶- نتیجه گیری فصل اول
فصل ۲- ریسک اوراق صکوک
۲-۱- تعریف ریسک
۲-۲- عواملبروزریسکاعتباریدرصکوک
۲-۳- انواع ریسک های صکوک اجاره و روش های پوشش آن
۲-۳-۱- ریسک بازاراولیه
۲-۳-۲- ریسک بازار ثانویه
۲-۳-۳- ریسک های غیر مالی
۲-۳-۴- ریسکهای مرتبط با دارایی
۲-۴- نتیجه گیری فصل دوم
فصل ۳- استاندارد های حسابداری صکوک
۳-۱- نتیجه گیری فصل سوم
فصل ۴- پیشنهاد صدور صکوک ممتاز
فصل ۵- فهرست منابع
۵-۱- فهرست منابع فارسی
۵-۲- فهرست منابع خارجی