31 اسلاید
میوه توت فرنگی که در کشور ما سابقه ای چهل ساله دارد، از معدود میوه هایی است که جدا از مصرف
تازه خوری، با قرار گرفتن در مسیر پروسس و فرآوری ( از طریق صنایع تبدیلی) می تواند ضمن ایجاد ارزش افزوده در کارآفرینی و ایجاد شغل نقش مهمی ایفا کند. این محصول به لحاظ عکس العملهای اکولوژی دارای طیف سازگاری بالایی است و در منطقه شمال غرب کشور می تواند در شرایط آفتاب مستقیم هوای خنک کوهستان و خاک های سبک این منطقه محصول پردرآمدی داشته باشد سطح زیرکشت این محصول در حدود 2500 هکتار و تولید سالیانه آن بیش از سی هزار تن میوه است.
درآمد توت فرنگی در سطح یک هکتار می تواند فریب 20 میلیون ریال باشد که این درآمدنسبت به درآمد سایر محصولات قابل ملاحظه است توت فرنگی از نظر ارزش غذایی سرشار از ویتامین ها، قندهای ساده و قابل جذب، املاح و اسید آمینه های کمیاب و گل سرسبد میوه های نوبرانه است.
رشد و نمو میوه
قسمت خوراکی توت فرنگی ( که از انواع میوه مجتمع به شمار می آید) نهنج برجسته و متورمی است که بر روی آن میوه های حقیقی که فندقه نامیده می شوند قرار دارد رشد میوه بستگی زیادی به وجود بذور بر سطح نهنج دارد، هر چه تعداد فندقه بر روی نهنج بیشتر باشد، وزن میوه بیشتر خواهد بود. تشکیل و تکامل میوه بدین ترتیب می باشد که پس از ظهور گل ها و انجام عمل گرده افشانی، برجستگی سبز کم رنگی به وجود می آید این برجستگی همان نهنج یا میوه مجتمع توت فرنگی است. میوه، مراحل رشد و تکامل خود را به تدریج طی کرده و با تغییر رنگ به مرور به مرحله رسیدن نزدیک میشود.
در این مرحله اسیدیته میوه کاهش یافته و میزان قند آن افزایش می یاد همچنین میوه عطر و طعم مخصوص خود را به دست می آورد. همزمان با این تغییرات ، سفتی گوشت میوه نیز به تدریج کم شده و بافت گوشت میوه نرم می شود.
توت فرنگی از فساد پذیرترین میوه ها بوده و باید در حالت کاملا رسیده برداشت شود. فعالیتهای بسیار زیاد متابولیکی توت فرنگی می تواند باعث از بین رفتن آن حتی بدون حضور عوامل فاسد کننده گردد.
ساختار توت فرنگی طوری است که آن را در مقابل فساد آسیب پذیر می سازد، این محصول دارای لایه پوششی بسیار نازک و نرمی بوده که به آسانی از بین می رود. همچنین کوشت میوه نرم است و آن را درمقابل ضربه و فشار بسیار آسیب پذیر می سازد.
صدمات وارد شده ابتدا باعث نرمی توت فرنگی شده، سپس مکان مناسبی را برای حمله عوامل بیماری زا فراهم می سازد. فعالیت متابولیکی زیاد و حساسیت میوه به آسیب دیدگی و فساد میکروبی ، به صاحبان مزارع توت فرنگی هشدار می دهد که در برداشت توت فرنگی نهایت دقت را به عمل آورند.
نقش دما
دما مهمترین عامل در کاهش یا افزایش فعالیت هایی است که به فساد و گندیگی توت فرنگی منجر می شوند، شدت تنفس توت فرنگی بسیار بالاست و دمای هوا می تواند نقش کاهشی یا افزایشی در تنفس داشته باشد. نگهداری توت فرنگی در دمای صفردرجه سانتیگراد بیشترین انبار مانی( سالم ماندن در انبار) را برای این محصول به همراه دارد. در صورتی که دمای توت فرنگی از صفر به 10 درجه سانتی گراد برسد، سرعت فساد میوه چند برابر می شود. و قرار گرفتن توت فرنگی بعد از برداشت در جلو آفتاب و گرمای حدود سی درجه، بیشترین صدمه را به توت فرنگی وارد می کند.
نقش کنترل کیفی
کنترل کیفی در توت فرنگی شامل مراحلی است که از مزرعه شروه شده و تا عرضه محصول به بازار ادامه دارد. در مزرعه باید محصول درجه یک با کیفیت بالا انتخاب شود و در مرحله برداشت و پس از آن نیز از هرگونه فشار و صدمه رساندن به توت فرنگی اجتناب کرد. هرگونه تاخیر در سرد کردن محصول ، سرعت فساد پذیری میوه را چند برابر می کند. قرار گرفتن محصول در بسته بندی مناسب و حمل محصول در شرایط مطلوب نیز می تواند به کامل نمودن مسئله کنترل کیفی کمک نماید.