6 ص
کرمهای انگلی انسان به سه گروه اصلی گرد یا نخی (نماتودها)، پهن یا نواری (سستودها) و ترماتودها تقسیم میشوند. محل زندگی هرکدام از این کرمها در بدن متفاوت است.
نماتودها انگلهای استوانهای و نخی شکل هستند که طول آنها از یک میلیمتر تا حدود یک متر متفاوت است. بعضی از نماتودها، مانند آسکاریس و کرمک، در لوله گوارش زندگی میکنند و به نماتودهای رودهای معروف هستند، برخی در بافت همبند ایجاد بیماری میکنند و بعضی نیز در قسمتهای دیگر بدن بهسر میبرند.
چون که کرمهای استوانهای و نخی شکل انواع فراوان دارند، در این مقاله به آسکاریس، کرمک (اکسیور) و کرمهای قلابدار اشاره میشود.
آلودگی به آسکاریس
آسکارید یا آسکاریس بالغ کرمی است استوانهای شکل که درازای آن از 15 تا 40 سانتیمتر است. کرم ماده بزرگتر از کرم نر است و روزانه بیش از 000ر200 تخم در روده رها میسازد. آسکاریازیس یا بیماری ناشی از آسکاریدها یکی از فراوانترین بیماریهای انگلی انسان است که در بین مردم کشورهای در حال توسعه شایعتر است. در واقع بیش از یکچهارم مردم جهان که اکثر آنها در کشورهای غیر پیشرفته زندگی میکنند به آسکاریس آلوده هستند و آلودگی بیشتر در کودکان این مناطق مشاهده میشود. در نقاط روستایی که فاقد تسهیلات بهداشتی باشند و از کود انسانی در مزارع استفاده کنند آلودگی به آسکاریس شایعتر و شدیدتر است.