پروژه کارشناسی الهیات
31 صفحه
چکیده:
حسد یک خوی شیطانی است که بر اثر عوامل مختلف مانند ضعف ایمان و تنگ نظری و بخل در وجود انسان پیدا میشود و به معنی آرزو کردن زوال نعمت دیگران، از آثار قوة غشب است و بیشتر در میان کسانی است که در منافع و اهداف با هم در ارتباط هستند.
حسد در میان همة افراد به خصوص در علماء دیده میشود که دارای عواملی است: حسود همیشه بیمار است، از دست دادن سرمایهها و شرارهای از آتش و کمبود شخصیت است. مؤثرترین راه درمان، قطع ریشههای حسد و علاج اسباب علمی و عملی حسد است و کمترین کار، محین به محسود در نظر گرفتن این که خدا برای هر کسی به قدر خودش و به اقتضای قضا و قدرش نعمت و فضیلتی داده و حسادت به آن یعنی خرده گرفتن بر کار خداوند میباشد.
بررسی از دیدگاه قرآن و روایات در مورد حسد و این که اعمال شخصی حاسد به واسطة غیبت، دروغ یا اعمال ناشایست دیگر در حق فرد محسود به ترازوی او ریخته میشود.
حسد چه در قلب باشد (چرا که باعث گناهان دیگر میشود گناهان قلبی) و چه در فعل و عمل باشد و به مرحلهی عمل درآید ناپسند است و بر هر انسان عاقلی واجب است که آن را در وجود خویش ریشهکن کند. حسودان همیشه یکی از موانع راه انبیاء بودهاند و لذا قرآن به پیامبر e دستور میدهد که از شر حسودان به خدا و رب پناه ببرد.