یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران

اختصاصی از یارا فایل نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران دانلود با لینک مستقیم و پرسرعت .

نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران


نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران

16 ص


نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران

حوادث سیاسی پس از اعلام اصل ملی شدن صنعت نفت (1330-1332 ﻫ . ش)

1- وضع کلی : ملت ایران دولتهای وابسته را یکی بعد از دیگری به سقوط مجبور ساخت وشرکت نفت  انگلیس با وجود تدابیری که داشت مورد تهاجم افکار عمومی قرار گرفت .

آمریکا که در آغاز مبارزه ملت ایران در جهت ملی کردن نفت یک نوع نظر موافق نشان می داد کم کم روش خود را تغییر داد وسیاست مشترکی با انگلیس در پیش گرفت .

2- پیشنهاد نخست وزیری مصدق :

دکتر مصدق نماینده ای پر سابقه بود ، در رأس جبهه ملی قرار داشت ، در دوره چهاردهم در خصوص نفت نطقهای متعدد کرده و با تصویب پیشنهاد او از دادن امتیاز جدید نفت به شوروی جلوگیری شده بود ، ریاست کمیسیون نفت را به عهده داشت ووجاهت ملی او هم در اوج مبارزات قابل توجه بود بخصوص نزدیکی به آیت ا... کاشانی به او جنبه مذهبی هم می داد بنابراین وقتی جمال امامی رهبر اکثریت مجلس پیشنهاد نخست وزیری اورا مورد استقبال قرار گرفت مصدق قبول این مقام را به تصویب لایحه نُه ماده ای کمیسیون مخصوص نفت مشروط ساخت واین لایحه در مجلس شورا در دهم اردیبهشت ودر مجلس سِنا تصویب ودکتر مصدق در رأس دولت قرار گرفت .

 بر طبق لایحه ی منصوب می بایست هیئتی از سنا وشورا به خلع ید از شرکت نفت بپردازد و اساسنامه شرکت ملی نفت را تنظیم کنند واز خریداران سابق برای خرید نفت به نرخ عادلانه دعوت نمایند .

3- ترکیب دولت مأمور اجرای ملی شدن نفت :

صنعت نفت با قانون ملی شده بود و حال می بایست این قانون اجرا شود ومجریان باید لااقل صلاحیت این کار را می داشتند . واز دکتر مصدق انتظار این بود که اعضای کابینه را از اشخاص خوشنام وبا صلاحیت وفعال برگزیند او می بایست نیروی عظیم ملت را در نظر گیرد وافرادی را انتخاب نماید که متکی به ملت مؤمن به کار عظیمی که انجام گرفته بود باشند اما در این کار رویه خاصی در نظر گرفت شاید می خواست صاحبهای هیئت همیشه حاکم را راضی کند . نیروهای مذهبی در این تاریخ از آیت ا... کاشانی ( که با تمام قدرت از مصدق حمایت داشت وبرای اولین دفعه مردم را به تقویت از دولتی وامی داشت ) می خواستند که دخالت نماید اما وی دست مصدق را در انتخابات همکاران آزاد گذاشت وبالاخره در مجلس ، 12 اردیبهشت 1330 ﻫ . ش از صدودو نفر نماینده نودونُه نفر به او رأی موافق دادند وسه نفر دیگر هم ممتنع بودند دکتر مصدق برنامه ی خود را بر دو اصل گذاشت :

1- اجرای قانون ملی شدن صنعت نفت و تخصیص عواید حاصله از آن به تقویت بنیه اقتصادی کشور وایجاد وموجبات رفاه وآسایش عمومی .

2- اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای ملی و شهرداریها

دوره نخست وزیری مصدق را می توان به دو دوره کاملاً متمایز تقسیم کرد دوره قبل از 30 تیر 1331 ﻫ .ش ودوره بعد از سی تیر .

 


دانلود با لینک مستقیم

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.