ماشین های خاکبرداری – بهره وری ماشین – واژگان ،نمادها و واحدها 6ص
ماشین های خاکبرداری - پیچهای اتصال خیش – ابعاد و شکلها 7ص
ماشین های خاکبرداری – محیط اتاقک کاربر – 13ص
ماشین های خاکبرداری – نمادها برای کنترل های کاربر سایر نمایشگر – 14 ص
ماشین های خاکبرداری- ماشین آلات - اندازه های اندام و حداقل فضا برای کاربر 17ص
ماشین های خاکبرداری–تعیین ابعاد دور زدن ماشینهای چرخ لاستیکی 17ص
ماشین های خاکبرداری - سیستمهای ترمزگیری ماشینهای 15 ص
ماشین های خاکبرداری - کنترل های کاربر 29ص
ماشین های خاکبرداری - محیط پیرامون کاربر- 18 ص
ماشین های خاکبرداری 75
ماشینهای خاکبرداری - وسایل نگهدارنده بازوی بالابر 11ص
ماشین های خاکبرداری
آشنایی با مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به موجب قانون، تنها مرجع رسمی کشور است که عهده دار وظیفه تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) میباشد.
تدوین استاندارد در رشته های مختلف توسط کمیسیون های فنی مرکب از کارشناسان مؤسسه، صاحبنظران مراکز و مؤسسات علمی، پژوهشی، تولیدی واقتصادی آگاه ومرتبط با موضوع صورت میگیرد. سعی بر این است که استانداردهای ملی، در جهت مطلوبیت ها و مصالح ملی وبا توجه به شرایط تولیدی، فنی و فن آوری حاصل از مشارکت آگاهانه و منصفانه صاحبان حق و نفع شامل: تولیدکنندگان ،مصرف کنندگان، بازرگانان، مراکز علمی و تخصصی و نهادها و سازمانهای دولتی باشد.پیش نویس استانداردهای ملی جهت نظرخواهی برای مراجع ذینفع واعضای کمیسیون های فنی مربـوط ارسال میشود و پس از دریـافت نظـرات وپیشنهادهـا در کـمیته ملـی مرتبـط بـا آن رشته طرح ودر صورت تصویب به عنوان استاندارد ملی (رسمی) چاپ و منتشر می شود.
پیش نویس استانداردهایی که توسط مؤسسات و سازمانهای علاقمند و ذیصلاح و با رعایت ضوابط تعیین شده تهیه می شود نیز پس از طرح و بـررسی در کمیته ملی مربوط و در صورت تصویب، به عنوان استاندارد ملی چاپ ومنتشرمی گردد. بدین ترتیب استانداردهایی ملی تلقی می شود که بر اساس مفاد مندرج در استاندارد ملی شماره ((5)) تدوین و در کمیته ملی مربوط که توسط مؤسسه تشکیل میگردد به تصویب رسیده باشد.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از اعضای اصلی سازمان بین المللی استاندارد میباشد که در تدوین استانداردهای ملی ضمن تـوجه به شرایط کلی ونیازمندیهای خاص کشور، از آخرین پیشرفتهای علمی، فنی و صنعتی جهان و استانداردهـای بین المـللی استفـاده می نماید.
ماشین های خاکبرداری - پیچ اتصال خیش –ابعاد و شکلها (به غیر از ابعاد رزوه ها)”
1 هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ابعاد و پیچ های اتصال خیش (به غیر ابعاد رزوه ) مورد استفاده برای نصب لبه های برش دهنده ، نوکهای برنده و زنبه های لبه دندانه ای و غیره به ماشینهای خاکبرداری که در استاندارد ملی ایران به شماره .........[1] تعریف شده می باشد.
1- تا تدوین استاندارد ملی ایران به استاندارد شماره ISO 6165مراجعه گردد.
تدوین این استاندارد تعیین روشهای آزمون برای ارزیابی عملکرد سیستم های یخ زدایی شیشه جلو ماشین های خاکبرداری می باشد. این ماشین آلات مجهز به کابین کاربر است.
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع داده شده است . بدین ترتیب آن مقررات جزیی از این استانداردمحسوب می شود . در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ ویاتجدید نظر اصلاحیه ها و تجدید نظرهای بعدی این مدارک مورد نظر نیست . معهذابهتر است کاربران ذینفع این استاندارد امکان کاربرد آخرین اصلاحیه ها و تجدید نظرهای مدارک الزامی زیر مورد بررسی قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاریخ چاپ و یاتجدید نظر آخرین چاپ و یا تجدید نظر آن مدارک الزامی ارجاع داده شده است .
2 اصطلاحات و تعاریف در این استاندارد اصطلاحات و / واژه ها با تعاریف زیر بیان می گردد.
3-1 سیستم یخ زدایی شیشه جلو
عبارت است از وسایل ذوب نمودن یخ شیشه جلو (به استاندارد ملی ایران به شماره .........[1] مراجعه گردد).
3-2 بخش نورگیر شیشه DLO [2]
عبارت است از حداکثر سطح باز هر پنجره که با قسمتهای پلاستیکی تزئینی و درزبندی نصب پوشیده نشده باشد . (به استاندارد ملی ایران به شماره ......... 1 مراجعه گردد).
3-3 ناحیه یخ زدایی مورد نیاز
عبارت است از ناحیه ای از شیشه جلو که به طور آزمایشی یخ زده است و سپس باید کاملاً یا به طور جزئی یخ زدایی شود. (به استاندارد ملی ایران به شماره ......... 1 مراجعه گردد).
3-4 واسطه انتقال حرارت HTM [3]
عبارت است از حداکثر محل باز هر پنجره که با قسمتهای پلاستیکی تزئینی و درزبندی نصب پوشیده نشده باشد . (به استاندارد ملی ایران به شماره ......... 1 مراجعه گردد).
4 تجهیزات آزمون 4-1 محفظه سرد
عبارت است از محفظه ای بزرگ برای جا دادن ماشین یا اتاقک کاربر آن ، برای به جریان انداختن هوای سرد
یادآوری – بجای یک محفظه سرد ، آزمون را می توان در محیط باز با شرایط آزمون مشابه محفظه سرد انجام داد (به بند 5-2 مراجعه گردد).
1- تا تدوین استاندارد ملی ایران به استاندارد شماره ISO 10263-1مراجعه گردد.
موجود در ماشین های خاکبرداری آنچنانکه در استاندارد ملی ایران به شماره[1] تعریف گردیده است میباشد . این نمادها ممکن است در سایر انواع ماشین آلات خود کششی که در خارج از جاده های عمومی کار می کند مورد استفاده قرار گیرد .
2 مراجع الازمی
استفاده ازمراجع زیربرای کاربرداین استاندارد الزامی است:
1
ISO 7000:1989 , Graphical symbols for use on equip ment – index and synopsis .
3 اصطلاحات وتعاریف
اصطلاحات و / واژه ها در این استاندارد با تعاریف زیر بیان میگردد .
3-1 نماد
عبارت است از شکلی که به صورت بصری ، قابل درک بوده و به منظور انتقال اطلاعات مستقل از زبان مورد استفاده قرار میگیرد که این شکل قابل درک از طریق ترسیم یا چاپ یا سایر روشها ایجاد میگردند .
4 کلیات
4-1 نمادها باید مطابق آنچه که در بندهای بعدی این استاندارد نشان داده شده است باشند.
4-2 به دلیل محدودیت ها در برخی از فن آوریهای مربوط به تکثیر و نمایش ممکن است نیاز به افزایش ضخامت خطوط نمادها و سایر تغییرات و اصطلاحات جزئی در نمادها باشد. چنین تغییراتی قابل قبول هستند بشرطیکه شکل اصلی نمادها تغییر ننماید و بسهولت بوسیله کاربر قابل تشخیص باشد .
2
4-3 مضافاً به منظور اصلاح و بهبود شکل ظاهری و قابلیت درک یک نماد گرافیکی به منظور تطبیق با طرح تجهیزاتی که آن نماد ، برای آنها به کار میرود ، ممکن است تغییر خط یا گرد کردن گوشه های آن نماد ، لازم شود . معمولا طراح نماد ها مختار است که چنین تغییراتی را ایجاد نماید بشرطی که ویژگیهای اصولی آنها حفظ گردد . به استاندارد ملی ایران به شماره .......[2]
4-4 برای استفاده واقعی ، تمام نمادها باید به اندازه کافی بزرگ تکثیر گردند تا به سهولت توسط کاربر قابل تشخیص باشند برای راهنمایی در مورد اندازه های صحیح و نمادها به استاندارد ملی ایران به شماره ...... [3]. مراجعه گردد . نمادها باید در جهت های نشان داده شده در این استاندارد مورد استفاده قرار گیرند مگر اینکه برای نمادهای خاص موارد دیگری ذکر شده باشد .
4-5 اکثر نمادها از قالب ساختی پیروی می کنند که در آن نمادهای متفاوت و عناصر نماد به نحوی منطقی به منظور ایجاد یک نماد جدید با یکدیگر ترکیب میگردد .
برای مثال ، نماد 8-4 برای فیلتر روغن موتور عبارت است از ترکیبی از نماد 6-1 برای موتور، نماد 6-5 برای روغن و نماد 6-13 برای فیلتر
4-6 هر گاه با یک نماد ، یک ماشین یا قطعاتی از یک ماشین رادر نمادی جانبی نشان دهد، یک ماشین متحرک از راست به چپ در ناحیه مربوط به آن نماد باید فرض شود . هر گاه نمادی، ماشین یا ، قطعاتی از یک ماشین را در نمای بالا نشان دهد، یک ماشین متحرک از پائین به بالا در ناحیه مربوط به آن نماد باید فرض شود .
1- تا تدوین استاندارد ملی ایران به استاندارد ISO 6165 مراجعه گردد .
1- تا تدوین استندارد ملی ایران به استاندارد ISO3461-1 مراجعه گردد .
1- تا تدوین استندارد ملی ایران به استاندارد ISO3461-1 مراجعه گردد .
1 اصطلاحات و تعاریف در این استاندارد اصطلاحات و/ واژه ها با تعاریف زیر بیان می گردد. (به شکل شماره 1 مراجعه گردد).
3-1 کاربر کوچک اندام
عبارت است از کاربری که فقط 5 درصد جمعیت کاربران ماشین آلات خاکبرداری در سطح جهانی کوچکتر از ابعاد داده شده در این استاندارد را شامل می شود.
3-2 کاربر متوسط
عبارت است از کاربری که 50 درصد جمعیت کاربران ماشین آلات خاکبرداری در سطح جهانی کوچکتر از ابعاد داده شده در این استاندارد می باشد و 50 درصد آنان بزرگتر از اندازه های داده شده در این استاندارد است .
3-3 کاربر درشت اندام
عبارت است از کاربری که فقط 5 درصد جمعیت کاربران ماشین آلات خاکبرداری در سطح جهانی کوچکتر از ابعاد داده شده در این استاندارد را شامل می شود.
2 کاربرها 4-1 کلیات
اندازه اندام کاربرهای کوچک ، متوسط و درشت اندام در شکلهای شماره 2 ، 3 برای کاربران ایستاده و نشسته ، بترتیب ، داده شده است . نقاط مفصلی بدن کاربرهای کوچک ، متوسط و درشت اندام در شکل شماره 4 آمده است .
4-2 ابعاد
ابعاد داده شده شامل حدود مجاز برای ارتفاع کفش ها یا پوتین ها و نیز ضخامت لباسهای کار می باشد . در ستون موجود در جداول ،مربوط به لباسهایی هستند که فشرده نشده اند (بجز موردی که کاربر نشسته است ).
این لباسها شامل دستکشهای ضخیم و کلاه می باشد.
4-4 وضعیت ایستاده
در وضعیت عادی ایستاده شخص دارای کمی خمیدگی می باشد که این منجر به کاهش اندکی در اندازه ها می شود. بلندی قامت (A1) و قابلیت دسترسی بالاسری (A2) حدوداً به اندازة 15 میلیمتر کاهش خواهد یافت درحالیکه ارتفاع سینه در حال نشسته (A3) و ارتفاع چشم در حال نشسته (B3)حدوداً به اندازة 25 میلیمتر کاهش می یابند.
5 حداقل فضا برای کاربر
5-1 عبارت است از اندازه درونی اتاقک مربوط به کاربر،حداقل فضای کاری توصیه شده برای کاربری که لباس کار پوشیده و دراتاقک خود قرار دارد (اتاقک، ROPSو FOPS ) در حالت نشسته در شکل شماره 5 و برای حالت ایستاده ، در شکل شماره 6 آمده است .
اندازة داده شده به نقطه شاخص صندلی (SIP)[1] ، طبق استاندارد ملی ایران به شماره ........ .[2] می باشد . شکل بیرونی فضای مذکور دلالت بر شکل اتاقک کاربر نمی کند.
در رابطه با کاربردها و محدودیتهای ویژه که در ماشین آلات خاکبرداری ممکن است وجود داشته باشد . تنظیمات و تعدیلهای بالقوه برای حداقل فضای کاربری در بندهای 5-3 ، 5-5 و 5-6 داده شده است.
2- تا تدوین استاندارد ملی ایران به استاندارد ISO 5353 مراجعه گردد.
1 اصطلاحات و تعاریف در این استاندارد اصطلاحات ویا/ واژه ها با تعاریف زیر بیان می گردد.
”بهره وری ” طبق بندهای 3-1، 3-1-1 و 3-1-2 ایجاب می نماید که جزئیات زیر همراه با سایر جزئیات داده شود.
الف – داده های فنی ماشین ، تجهیزات و لوازم جانبی نصب شده بر ماشین که بر بهره وری اثر خواهد گذاشت .
ب- نوع مواد طبق روش طبقه بندی خاک و در صورت نیاز ، خصوصیات و ویژگیهای خاک مثل دانه بندی خاک ، چگالی ، رطوبت
پ – شرایط مواد که در آن شرایط ، بهره وری تعیین گردیده است ، برای مثال خاک فشرده یا خاک سست
ت- نوع عملیات (برای مثال خاکبرداری ، خاکریزی ، بارگیری و حمل) و شرایط عملیات (برای مثال عمق خاکبرداری ، ارتفاع برش خاک ، عمق کندن خاک . زاویه جابجایی بازوی ماشین حفاری ، شرایط جاده ها و مسیرهای حمل ، شکل و حالت زمین)
ث- نوع تجهیزات دریافت (برای مثال ماشین حمل ، ارتفاع بدنه ، مخزن قیفی شکل ، توده خاک)
ج – آب و هوا (برای مثال دما ، باران و برف)
چ – مکان ، تاریخ و زمان
3-1 بهره وری ، Q Productivity
عبارت است از حجم اندازه گیری شده مواد جابجا شده در واحد زمان بر حسب مترمکعب بر ساعت
3-1-1 بهره وری پایه (نظری) ، QB Basic productivity
عبارت است از بهره وری ، برحسب مترمکعب بر ساعت ، قابل حصول در یک دوره کوتاه برای مواد و شرایط کاری مشخص تجهیزات مربوطه . تأثیرات منفی ناشی از وضعیت تجهیزات ، سازمان دهی محوطه کار و آب و هوا در نظر گرفته نشده است. (در اینجا کاربر با توانایی متوسط مد نظر می باشد).
3-1-2 بهره وری واقعی ، QA Actual productivity
عبارت است از بهره وری ، برحسب مترمکعب بر ساعت ، که با تجهیزات مربوطه تحت شرایط کاری و مواد مشخص به طور مداوم قابل دستیابی است که در اینجا شرایط عملیاتی و تمامی داده های مؤثر بر بهره وری مثل وضعیت کاری با تجهیزات ، سازمان دهی محوطه و آب و هوا مدنظر گرفته می شود.
3-1-3 فاکتور راندمان کار ،FE Job efficiency factor
عبارت است از نسبت بهره وری واقعی به بهره وری پایه (نظری)
QA
FE=
QB
3-2 شاخص تورم خاک [1]و[2] ،fs Swell factor
عبارت است از نسبت حجم پس از سست سازی مواد یا برداشتن آنها به حجم اولیه
3-3 فاکتور پرکردن 2و[3] ،ff Fill factor
عبارت است از نسبت حجم پس از سست سازی یا برداشتن خاک در هر سیکل به حجم عامل خاکبرداری (مانند بیل ، باکت ، ....)
3-4 حجم اسمی ، VR Rated volume
عبارت است از ظرفیت اسمی عامل خاکبرداری بر حسب متر مکعب طبق استاندارد مربوط (به پیوست الف مراجعه گردد)
3-5 سیکل Cycle
عبارت است از فرآیندی که به دفعات با ترتیب ثابتی از عملیات تکی تکرار می گردد (برای مثال در مورد یک ماشین خاکبرداری نوع بیلدار سطلی [4] پرکردن ، بلند کردن ، حرکت چرخشی ، خالی کردن ، برگشت ، پائین آوردن ).