ظرفیت تولید گرگرد در ایران 725/1 میلیون تن در سال می باشد و با توجه به بالا بودن میزان تولید و نبودن بازار مناسبی برای صادرات، بازنگری مصرف گوگرد و افزایش کارآیی آن در بخشهای کشاورزی و صنایع ضروری به نظر می رسد.
مقدار متوسط گوگرد در پوسته زمین حدود 4/0 درصد است و از نظر فراوانی سیزدهمین عنصر می باشد. دامنه تغییرات گوگرد در خاکها زیاد بوده و کمترین آن در خاکهای شنی و بیشترین آن در نواحی جزر و مدی که سولفیدها تجمع پیدا می کنند می باشد. یکی از ویژگیهای مهم گوگرد درجات مختلف اکسیداسیون گوگرد است که این امر به گردش آن در طبیعت کمک می کند چرخه گوگرد شامل چهار مرحله معدنی شدن، آلی شدن، کاهش و اکسید شدن می باشد.
اکسیداسیون گوگرد به دو طریق شیمیایی و بیولوژیکی صورت می گیرد. که اکسیداسیون بیولوژیکی از درجه اهمیت بیشتری برخودار است از عوامل محیطی مؤثر بر ا کسیداسیون گوگرد می توان دما، تهویه و رطوبت، pH، اندازه ذرات و… نام برد.
با توجه به نقش مثبت گوگرد در افزایش قابلیت جذب عناصر غذایی و بهبود محصولات کشاورزی، اصلاح و خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاکهای آهکی و سدیمی و افزایشی نفوذپذیری و کاهش pH خاکها و حذف بیکربنات از آب آبیاری و نقش بسیار مؤثر و مثبت آن در کاهش تنشهای شوری و سدیمی، بایستی جایگاه فعلی این عنصر تغییر و در ردیف عناصر اصلی قرار گیرد و مصرف سالانه آن از مصرف کودهای فسفاتی (700 هزار تن در سال) فراتر رود.
مقدمه:
گوگرد در خاک:
اشکال مختلف گوگرد:
فرم آلی:
گوگرد باقی مانده خنثی:
گوگرد قابل احیا:
گوگرد پیوند یافته با کربن:
فرمهای غیرآلی شامل:
سولفات محلول:
سولفات جذب سطحی شده:
سولفات رسوب کرده با کربناتهای خاک:
اجزاء و فرمهای دیگر رسوب سولفات:
سولفور معدنی احیا شده:
سولفیدها:
گوگرد عنصری:
چرخه گوگرد:
عوامل مؤثر بر معدنی شدن گوگرد:
رطوبت:
حرارت:
گیاهان:
2- اکسیداسیون بیولوژیکی
باکتریها شیمیولیتوتروف
عوامل محیطی مؤثر بر اکسیداسیون ترکیبات گوگردی:
روشهای عملی کردن اکسیداسیون گوگرد در خاک:
اثر متقابل گوگرد با سایر عناصر غذایی:
- گوگرد و ریز مغذی ها:
- گوگرد و مولیبدن:
کودهای گوگردی:
- تأثیر بر جذب عناصر و مواد غذایی و کارآیی مصرف کودها در باغهای سیب و انگور استان آذربایجان غربی:
- تأثیر گوگرد به زراعت کلزا:
- بررسی تأثیر مصرف گوگرد میکرونیزه بر جذب عناصر غذایی در ارقام لوبیای قرمز:
- اثر گوگرد، سولفات آهن و سولفات روی بر قابلیت جذب عناصر غذایی در گلایل و میخک:
- تأثیر مصرف گودگرد و اثر باقیمانده آن در افزایش سولفات قابل استفاده خاک و رفع کمبود روی و آهن درختان سیب
- اثر غنی سازی کود آلی با گوگرد و سولفات آهن بر افزایش قابلیت جذب آهن در یک خاک آهکی
نتیجه گیری:
شامل 65 صفحه فایل word