این فایل در قالب ورد و قابل ویرایش در 61 صفحه می باشد.
مقدمه ۱
فصل اول ۲
مقدمه: ۳
PHP چیست؟ ۳
به چه دلیلی از PHP استفاده میکنیم؟ ۵
PHP چگونه کار میکند؟ ۷
شما به چه چیزی احتیاج دارید؟ ۹
فصل ۲ جمع آوری اطلاعات ۱۰
الف: قسمتهای مختلف دانشگاه ۱۱
پستهای سازمانی ۱۱
۲-۳- اداره امور آموزشی ۱۶
امور فنی و عمرانی ۲۱
شرح وظائف امور فنی ۲۱
فصل سوم- نیازمندیها ۲۵
جداول ۲۷
فصل چهارم- PHP و فرم های HTML 19 ۳۱
ایجاد یک فرم ساده ۳۲
استفاده از Get یا Post ۳۴
برای افزودن مشخصه METHOP به اسکریپت خود ۳۵
دریافت اطلاعات از یک فرم توسط PHP ۳۶
برای ایجاد اسکریپتHandleform.php ۳۶
وارد کردن داده ها به هنگام برنامه نویسی ۳۸
برای ایجاد یک اسکریپت PHP که یک خوش آمد گویی را نمایش میدهد: ۳۸
برای استفاده از روش GET، بدون استفاده از فرم HTML: ۳۹
برای نسبت دادن یک مقدار به یک متغیر: ۴۰
فصل پنجم – استفاده از رشته ها ۴۳
مرتب کردن رشته ها ۴۴
برای مرتب کردن یک رشته: ۴۵
نکته ۴۶
پیوند زدنرشته ها ۴۶
برای پیوند زدن دو رشته به یکدیگر، در اسکریپت خود: ۴۷
رمز گذاری و رمز گشایی رشته ها ۴۸
پنهان سازی و آشکار سازی داده ها ۵۰
فصل ششم – پایگاه داده ها ۵۲
اتصال به یک پایگاه داده و ایجاد آن ۵۴
ایجاد یک جدول ۵۶
در این پروژه سعی بر آن داریم که قسمتی از سایت آموزش دانشگاه را طراحی کنیم. قبل از هر چیز باید بدانیم چه مطالبی مد نظر میباشد. از ما خواسته شد ضمن طراح صفاتی برای معرفی کلی دانشگاه و قسمتهای مختلف آن قسمت مربوط به اساتید دانشگاه که شامل اساتید هیئت علمی استاتید تمام وقت و پاره وقت میباشد را به نحوی که قابل تفسیر،حذف و اضافه باشند را طراحی کنیم. برای این منظور نیاز به آشنایی با یک زبان برنامه نویسی PHP و بانک اطلاعاتی مربوط به آن میباشد. چون پروژه بصورت Mysosl را انتخاب کردیم که در فصلهای بعدی مختصرا دلایبل انتخاب این نرم افزار را توضیح خواهیم داد. قبل از شروع به کار باید اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شود که در فصل اول به این موضوع میپردایم و سپس دسته بندی اطلاعات جمع آوری شده و در نهایت شروع به کار میکنیم تا سایت خود را توسط PHP طراحی کنیم. همچنین برای طراحی این سایت از نرم افزار Dremvever هم استفاده کرده ایم.
تار جهان گستر (Word wide web) دنیای عجیبی است که تکنولوژی های مربوط به آن، اغلب بدون پشتیبانی کافی، عرضه میشوند و کاربران این تکنولوژی ها، همه روزه با واژگان جدیدی بر خورد میکنند، که باعث سر در گمی آنها میشوند.
برای نمونه میتوان به رشد نرم افزارهای open source اشاره کرد (برنامه هایی که میتوان آنها را گسترش داد و یا تغییراتی در ساختار آنها ایجاد کرد.) متداولترین این برنامه ها، سیستم عامل Unix، و به طور خاص Linux، میباشد. این برنامه ها، با وجود ثبات و پایداری و دارای یک مشکل بزرگ میباشند و آن دشوار بودن آموختن این برنامه ها میباشد. کمبود راهنمایی که به زبان ساده، این برنامه ها را به مبتدیان آموزش دهد، باعث شده است که این دسته از نرم افزارها از جایگاه واقعی خود دور نگاه داشته شوند. PHP، یکی از زبانهای اسکریپتی open source، ابزار مفیدی میباشد که تا کنون علی رغم سادگی استفاده از آن، هنوز به طور شایسته از آن استقبال نشده است.
این کتاب شما را برای آموزش زبان PHP راهنمایی خواهد کرد. به عبارت دیگر نه تنها مقدماتی از این زبان را به شما ارائه میدهد. بلکه منابعی برای دسترسی به اطلاعات پیشرفته تر را نیز معرفی میکند. با استفاده از این کتاب شما دانش کافی برای آغاز به کار ایجاد سایت های دینامیک وب توسط PHP را کسب میکنید.
PHP که در ابتدا در سال ۱۹۹۴ توسط Rasmus Lerdorf ایجاد شد، مخفف واژگان Personal Home Pages به حساب میآمد . با گسترش قابلیتها و موارد استفاده این زبان، PHP در معنای Hypertext Prprocessor به کار گرفته شد. (عبارت پیش پردازشگر Prprocessor بدین معنی است که PHP، اطلاعات را قبل از تبدیل به زبان HTML، پردازش میکند.
PHP یک زبان اسکریپتی سمت سرویس دهنده embeded HTML، Cross-Platform، (Server-side)
سمت سرویس دهنده بودن PHP، بدین معناست که تمام پردازشهای این زبان بر روی سرویس دهنده (server) انجام میگیرد. یک سرویس دهنده، در حقیقت یک کامپیوتر مخصوص میباشد که صفحات وب در آنجا نگهداری میشوند و از آنجا به مرورگر کاربران منتقل میشوند. چگونگی انجام این روند، در ادامه این قسمت، توضیح داده میشود (به قسمت PHP چگونه کار میکند؟ مراجعه کنید)
منظور از Cross-Platform بودن این زبان، این است که بر روی هر سیستم و با هر سیستم عاملی از قبیل O2/2، Macintosh، Windows NT،Unix، اجرا میشود. توجه کنید که منظور از این سیستم عاملهایی میباشند که بر روی سرویس دهنده نصب میشود. PHP نه تنها قابلیت اجرا بر روی هر سیستم عاملی را دارا میباشد، بلکه برای منتقل کردن برنامه های آن از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر احتیاج به تغییرات اندکی خواهید داشت و حتی در بعضی از موارد، بدون احتیاج به هیچ تغییری میتوانید، یک برنامه به زبان PHP را از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر منتقل کنید.
منظور از HtML embeded بودن PHP این است که دستورات این زبان در بین کدهای HTML قرار میگیرند. بنابراین برنامه نویسی به زبان PHP کمی پیچیده تر از برنامه نویسی به زبان HTML، به حساب میآید.
PHP بر خلاف زبانهای برنامه نویسی (Programming Languages) یک زبان استکریپتی (Scripting Language) میباشد. به عبارت دیگر دستورات PHP بعد از رخداد یک رویداد (event) اجرا میشوند. این رویدادهای میتوانند شامل ارسال یک فرم، رفتن به یک URL[1] مشخص و یا موارد دیگر باشند. متداولترین زبان اسکریپتی زبان Java Script میباشد که معمولا برای پاسخ به رویدادهای کاربر در مرور گر وب، به کار میرود.
تفاوت عمده java Script با PHP در این است که java Script یک تکنولوژی سمت سرویس گیرنده (Client-Side) میباشد. زبانهایی مانند java Script یا PHP، تفسیر شونده (inteprted) نامیده میشوند. به عبارت دیگر برای اجرا به یک مفسر مانند مرورگر وب احتیاج دارند. اما زبانهای برنامه نویسی مانند C یا Java بعد از ترجمه به زبان ماشین (Compile) به خودی خود قابل اجرا میباشند.
PHP در مقایسه با تکنولوژی های مشابه برای طراحی یک سایت وب میتوان به این موارد اشاره کرد: اسکریپت های (Common Gateway CGI (Interface که معمولا به زبان Perl نوشته میشوند، (java Script Pages) JSP ، (Active Server Pages) java Script به عنوان یک گزینه جایگزین برای PHP در نظر گرفته نمی شود، زیرا بر خلاف PHP، یک تکنولوژی سمت سرویس گیرنده است و همانند تکنولوژی هایی مانند CGT PHP، نمی تواند یک صفحه HTML را تولید کند
مزیتی که PHP در مقابل HTML دارد این است که HTML یک سیستم محدود به حساب میآید و توانایی ایجاد ارتباط متقابل با کاربر را ندارد. کاربران هنگامی که با یک صفحه HTML مواجه میشوند، تنها یک وب صفحه ساده را روبروی خود مشاهده میکنند که توانایی ایجاد واکنش به اعمال کاربر را ندارد. اما با استفاده از PHP، شما میتوانید صفحاتی را ایجاد کنید که برای مثال عناصر موجود در صفحه بر اساس سیستم عامل کاربر و یا تاریخ مشاهده صفحه، تنظیم شوند. همچنین PHP میتواند با فایل ها یا پایگاههای داده |(Database) ارتباط برقرار کند و بسیاری عملیات دیگر که HTML قادر به انجام به آنها نمی باشد. طراحان صفحات وب، از مدتها پیش به این نتیجه رسیدند که اگر در صفحات خود، فقط ار کدهای HTML استفاده کنند.، باید به طور مرتب آنرا تغییر دهند و اطلاعات آنرا به روز کنند. به همین علت، تکنولوژی هایی مانند CGI از همان آغاز، طرفداران بسیاری پیدا کردند. این تکنولوژی ها به طراحان انی امکان را میداد که برنامه هایی ایجاد کنند که به صورت دینامیک، صفحات وب را تولید کنند. همچنین در هنگام ارتباط با یک پایگاه داده، بدون دخالت هر انسانی، صفحات به روز آوری میشدند.
بنابراین، سوالی که اکنون به ذهن میرسد، این است که به چه علت یک طرح صفحات وب بهتر است که از زبان PHP به جای زبانهایی مانند JSP، ASP، CGL برای طراحی سایت های دینامیک، استفاده کند؟ دلیل اول، سرعت بیشتر PHP چه در برنامه نویسی و ایجاد برنامه هایی به این زبان و چه در اجرا میباشد. همچنین PHP برای یادگیری بسیار ساده میباشد. و افراد بدون نیاز به زمینه های قبلی در برنامه نویسی و تنها با مطالعه همین یک کتاب، میتوانند به زبان PHP اسکریپت نویسی کنند. در مقابل احتیاج به دانستن زبانهای VBScript و CGL (که. نیازمند زبانهایی مانند Perl یا C میباشد) دارد و هر دو این زبانها، زبانهای کاملی هستند که یادگیری آنها نیز آسان نیست.
دلیل دوم این است که PHP، به صورت اختصاصی، تنها برای ایجاد صفحات دینامیک طراحی شده است. اما Perl VBScriptو یا Java اینگونه نیستند و به همین علت PHP سریعتر و ساده تر از تکنولوژی های جایگزین میباشد.
توجه کنید که این صحبتها هزگز بدین معنا نیست که PHP یک زبان کاملتر و با بهتری نسبت به Perl ASP Hava و یا CGL میباشد. بلکه ما تنها پیشنهاد میکنیم که در زمینه های خاصی مانند آنچه که اشاره شد، از PHP استفاده شود.
PHP یک زبان سمت سرویس دهند میباشد و این بدین معنی است که کدهای نوشته شده به این زبان در کامپوتر میزبان (HOST) صفحات وب قرار میگیرد.
برای مثال، هنگامی که شما به سایت وب www.DMCinsights com میروید. Intrent ISP (Service Provider شما درخواست (request) شما را به سرویس دهنده ای که اطلاعات این سایت نگهداری میکند، ارسال میکند.
در این هنگام سرویس دهنده بعد از خواندن کدهای PHP، آنها را پردازش میکند. برای مثال در این مورد PHP به سرویس دهنده فرمان میدهد که اطلاعات یک صفحه وب را به صورت برچسبهای HTML به مرورگر شما منتقل کند تصویر زیر بنابراین، PHP یک صفحه HTML را تولید میکند.
این نمودار چگونگی ارتباط بین سرویس گیرنده یا کاربر (client)، سرویس دهنده (server) ، مدل PHP را نمایش میدهد. در این حالت مدل PHP، برنامه ای است که در سرویس دهنده برای افزایش کارایی آن، قرار گرفته است. تمام تکنولوژی هایی سمت سرویس دهنده (مانند ASP) از چنین مدل طرف ثالثی (tjird- party) برای پردازش اطلاعات و برگرداندن نتایج به سرویس گیرنده، استفاده میکنند.
این حالت با هنگامی که صفحه از ابتدا با کدهای HTML طراحی شده باشد. تفاوت دارد. در حالت دوم، تنها یک درخواست به سرویس دهنده ارسال میشود و سرویس دهنده نیز اطلاعات HTML موجود را به مرورگر کاربر منتقل میکند (تصویر ۴- الف) بنابراین، برای مرورگر کاربر تفاوتی بین home.php، home، html وجود ندارد.
اما تفاوت عمده ای بین این دو حالت وجود دارد و آن این است که در حالت اول صفحه به صورت دینامیک توسط سرویس دهنده تولید شده است و برای مثال میتوان اطلاعات متفاوتی را در روزهای دوشنبه و یا سه شنبه ارائه داد و یا بین حالتی که کاربر قبلا صفحه را مشاهده کرده باشد و یا نکرده باشد، تفاوت قائل شد. بنابراین، هر آنچه PHPانجام میدهد در همان سمت سرویس دهنده انجام میدهد و سپس اطلاعات مناسب را به سرویس گیرنده منتقل میکند.
این نمودار، ارتباط مستقیم بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده را در هنگام استفاده از صفحات معمولی HTML نشان میدهد. این نمودار را با نمودار ارائه شده در تصویر ۳- الف مقایسه کنید. اکنون میتوانید متوجه شوید که چرا یک صفحه HTML ساده را میتوانید در کامپیوتر خود نیز مشاهده کنید ولی برای صفحاتی که به صورت دینامیک تولید میشوند، احتیاج به یک سرویس دهنده میباشد.
مهمترین نیاز برای کار با PHP، دسترسی به سرویس دهنده ای میباشد که PHP یک زبان اسکریپتی سمت دهنده میباشد. نصب PHP بر روی سرویس دهنده خودتان میباشد- معمولا دستگاهی که بر روی آن Windows و یا Linux به همراه برنامه های سرویس دهنده وب (web server) applications نصب شده باشد. برای مثال Apache یک برنامه سرویس دهنده وب رایگان برای Unix و سیستمهای NT به حساب میآید. و یا شما میتوانید از personal Web Sharing در Windows استفاده کنید). برای این منظور تعدادی برنامه به صورت رایگان در سایت وب www.php.net در اختیار شما قارر داده شده اند.
نیازمندی دیگر برای استفاده از PHP، دسترسی به یک ویرایشگر متن (text editor) میباشد Simple Text، Word pad، Notepad نرم افزارهای رایگانی هستند. که احتیاجات شما را برآورده میسازند. همچنین نرم افزارهایی مانند Word perfect، BBEdit و یا GOLive نیز برای این منظور قابل استفاده میباشند.
نیازمندی سوم، دسترسی به روش یا برنامه ای برای انتقال اسکریپت های خود به سرویس دهنده میباشد. اگر شما از سرویس دهنده شخصی خود استفاده میکنید، تنها کافی است که اسکریپت های خود را در شاخه مناسب بر روی سرویس دهنده خود ذخیره کنید. اما در صورت استفاده از یک سرویس دهنده دیگر، شما احتیاج به یک برنامه Flie) FTP Transfer Orotocl برای انتقال اسکریپت ها به سرویس دهنده خواهید داشت. گزینه دیگر استفاده از telnet از ویرایشگر هایی (editors) مانند Vi و یا Pico برای اسکریپت نویسی مستقیم در دستگاه سرویس دهنده، میباشد.
۱- حوزه ریاست واحد
× رئیس آقای دکتر علیرضا منظری توکلی
۱- مسئول دفتر ریاست واحد و روابط عمومی درخشان
۲- متصدی روابط عمومی
دفتر فرهنگ اسلامی
۳- مسئول فرهنگ اسلامی آقای موسوی
۴- کارشناس امور فرهنگ اسلامی (قرآن و عترت خواهران) خانم علیرضایی
۵- کارشناس امور فرهنگ اسلامی( قرآن و عترت برادران) آقای مرادی
حراست
۶- کارشناس حراست کارشناس حراست
گزینش
۷- محقق گزینش و متصدی امور دفتر و بایگانی آقای شکوه سلجوقی
۲- حوزه معاونت امور آموزشی
× معاون آقای علیرضا کاشانی
اداره امور آموزشی
۸- رئیس اداره آموزش کریم پناه
۹- کارشناس امور آموزشی (امتحانات سلجوقی
۱۰- کارشناس امور آموزشی (فنی و مهندسی) خانم موسوی
۱۱- کارشناس امور آموزشی (فنی و مهندسی) سامان افراسیابی
۱۲- کارشناس امور آموزشی (فنی و مهندسی) خانم سلطانی
۱۳-کارشناس امور آموزشی (علوم انسانی) میرزایی
۱۴- کارشناس امور آموزشی (علوم انسانی) خانم بنی
۱۵- کارشناس امور آموزشی (کشاورزی و دامپروری)
کارگزینی هیات علمی
۱۶- کارگزینی
۳- حوزه معاونت امور دانشجویی
× معاون
اداره امور دانشجویی
۱۷- رئیس اداره
۱۸- کارشناس امور دانشجویی (امور فارغ التحصیلان)
۱۹- کارشناس امور تربیت بدنی
۲۰- کارشناس امور دانشجویی (نظام وظیفه و نقل و انتقالات )
۲۱- مسئول امور خوابگاههای دانشجویان
۲۲- متصدی امور خوابگاهها
۲۳- متصدی امور خوابگاهها
۲۴- متصدی امور خوابگاهها
۴- حوزه معاونت امور پژوهشی
معاون
۲۵ – مسئول سمعی و بصری
۲۶- کارشناس امور پژوهشی (ارتباط با صنعت)
۲۷- کارشناس امور پژوهشی (کارگاه کامپیوتر)
۲۸- کارشناس امور آزمایشگاهها
۲۹- تکنسین امور آزمایشگاه
کتابخانه
۳۰- کارشناس کتابداری (مسئول امور کتابخانه)
۳۱- کارشناس کتابداری
۳۲- کارشناس کتابداری
۳۴- کاردان کتابداری
آمار، اطلاعات، و رایانه
۳۴-مسئول اطلاعات آمار و رایانه
۳۵-کارشناس سخت افزار
۳۶- اپراتور
۵- اداره کل امور فنی و عمرانی
۳۷- مدیر کل
۳۸- کارشناس عمران (اجرا ونظارت)
۳۹- کارشناس عمران (نگهداری و تعمرات)
۴۰- کاردان تاسیسات مکانیکی
۴۱- تکنسین تاسیسات برقی
۶- حوزه معاونت مدارس
* معاون
۷- حوزه معاونت اداری و مالی
*معاون
۴۲- حسابدار (صندوق رفاه دانشجوئی )
اداره امور اداری
۴۳- رئیس
۴۴- کارگزینی (کارکنان)
۴۵- متصدی امور دفتر و بایگانی
۴۶- اپراتور دبیرخانه
۴۷- متصدی تکثیر و زیراکس
۴۸-متصدی مهمانسرا
۴۹-کارپرداز
۵۰- کارپرداز
۵۱- انباردار
۵۲- کمک انباردار
۵۳- راننده خودرو سبک
۵۴- راننده خودرو سبک
۵۵- متصدی انتظامات
۵۶- متصدی انتظامات
۵۷- متصدی انتظامات
۵۸- متصدی انتظامات
۵۹- متصدی انتظامات
۶۰- متصدی انتظامات
۶۱- تلفنچی
امور مالی
۶۲- رئیس
۶۳- حسابدار
۶۴-حسابدار (رسیدگی اسناد)
۶۵- حسابدار (امور شهریه)
۶۶- حسابدار (امور شهریه)
۶۷- حسابدار (تنظیم اسناد و صدور سند)
۶۸- حسابدار (تنظیم دفاتر مالی)
۶۹- حسابدار (تنظیم دفاتر مالی)
۷۰- مسئول اموال