فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:44
فهرست مطالب:
فصل اول
((طرح تحقیق))
موضوع تحقیق:
بیان مسأله
اهمیت پژوهش
اهداف پژوهش
فرضیه ها
تعریف عملیاتی واژه ها
محدودیتهای تحقیق
محدودیتهای خارج از کنترل
فصل سوم
روش پژوهش
مقدمه
1- روش تحقیق
جامعه آماری
نمونه آماری
ابزار جمع آوری اطلاعات
روش اجرای تحقیق
به منظور اجرای تحقیق
تجزیه و تحلیل اطلاعات
فصل چهارم و پنجم
یافته ها و تجزیه و تحلیل داده ها
فصل ششم
خلاصه و نتیجه گیری
خلاصه
نتیجه گیری
پیشنهادات
منابع و مآخذ
فصل اول
((طرح تحقیق))
موضوع تحقیق:
بررسی دیدگاه معلمان ابتدائی شهرستان میاندوآب درباره طرح انتخاب مدیران توسط معلمان در سال تحصیلی 86 – 85
بیان مسأله
مدیریت صرفاً در اداره کردن یک سازمان خلاصه نمی شود، بلکه مفهوم هدایت کردن را به به کارگیری آگاهیهای شکل یافته که توسل به آن سازماندهی، سازمان را افزایش می دهد را نبز به خود اختصاص می دهد.
امروزه ضرورت بهسازی و کیفیت بخش نتایج آموزش فرآیند مدیریت و رهبری آموزشی بیش از پیش اهمیت یافته است. مدیریت آموزشی به معنای یاری و مدد به بهبود کار آموزشی و در یک کلام همکاری کردن است نه دستور دادن.
اگر مدیران شایسته در سمت مدیریت مدارس قرار گیرند شاهد رشد کیفیت مدارس به طور فزاینده از جنبه های گوناگون خواهیم بود و بسیاری از مشکلات از طریق مدیریت آگاه و خلاق حل خواهد شد. از طرف دیگر دو امر مهم در قرن بیستم موجب اهمیت روز افزون آموزش و پرورش شده است: یکی از آنها ورود کشورهای جدید آزاد شده از قید استعمار به صحنه سیاسی جهان است که مشتاقانه خواستار پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی بوده اند و دیگری، آگاهی فزاینده اصلی محسوب می شود. این دو تحول، آموزش و پرورش را در چشم انداز پر منزلتی قرار دادند.
تمامی فرهنگها و آیینها بر امر تربیت فرزندان، انتقال فرهنگ و سنن گذشتگان به آیندگان خود صحه گذاشته اند. آموزش و پرورش بهترین وسیله انتقال فرهنگها و سنتها به آیندگان و تعلیم تربیت آینده سازان در هر جامعه ای می باشد.
یکی از عناصر عمده ای که تشکیل سازمانهای آموزشی از جمله سازمان آموزش و پرورش بدون آن امکان پذیر نیست، نیروی انسانی آن سازمان یعنی معلم است. بدون معلم، آموزش و پرورش مفهومی ندارد. معلمان از اصلی ترین و مهمترین عناصر و مجریان اصلی اهداف آموزش و پرورش هستند. وظایف آنها از وظایف صفی می باشد که مستقیماً اهداف و وظایف آموزش و پرورش را اجرا می کنند.
کار و وظیفه یک مدیر مدرسه ابتدایی با کار و وظیفه یک مدیر در صنعت و یا سایر بخشها تفاوت فاحش دارد. در مدیریت غیر آموزشی بر مشارکت در تصمیم گیری ها ارتباط میان گروهی، اظهار نظر کلیه اعضاء درباره هدفهای سازمان و نظایر اینها چندان تأکید نمی شود. مدیریت در مدرسه ابتدایی تنها انجام دادن کارهایی را برای دیگران و یا امور دانش آموزان و ارزشیابی کارهای آنان نیست بلکه مدیریت مدرسه ابتدایی بر اساس مشاوره با همکاری صورت می گیرد به طوریکه معلمان نیز در مدرسه ابتدایی با استفاده از تجارب خود در کار مدیریت مدرسه همکاری می کنند.
در وزارت آموزش و پرورش هم، همانند سایر سازمانهای دولتی مدیران واحدهای آموزشی تاکنون تنها با نظر مدیران مناطق و شهرستانهای محل خدمت خود انتخاب می شوند. ولی از چند سال قبل زمزمه های تعیین مدیر مدرسه به وسیله معلمان و از طریق انتخابات به گوش رسید. تا اینکه در ششصد و هفتاد و سومین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش در تاریخ 22 فروردین ماه 1381 مقرر شد مدیران تمام مدرسه کشور تا مرداد 83 با ضوابط مندرج در آیین نامه تعیین مدیران مدارس به وسیله معلمان، تطبیق داده شوند. پژوهشگر در پژوهش حاضر درصدد یافتن پاسخ به این پرسش است که معلمان مدارس پیرامون طرح انتخاب مدیران مدارس توسط معلمان چه دیدگاهی دارند؟
اهمیت پژوهش
هر طرح و برنامه ای که در سازمانهای آموزشی به مرحله اجرا گذاشته شود. اگر با نگرش مثبت نیروی انسانی آن سازمان مواجه باشد احتمال موفقیت آن برنامه بصورت چشمگیری افزایش خواهد یافت این پژوهش به دنبال آن است تا این بینش و آگاهی را :
1- به متولیان و مسئولان آموزش و پرورش بدهد که نگرش معلمان و دیدگاه آنان پیرامون طرح انتخاب مدیران توسط معلمان چگونه است؟ تا آنان با اطلاع از این امر نسبت به رفع نارسائیها و اشکالات طرح اقدام کنند و نسبت به تقویت نکات مثبت آن اقدام کند و در جهت دیدگاه معلمان نسبت به طرح تصمیم گیری و برنامه ریزی کنند.
2- همچنین این پژوهش می خواهد تا دیدگاه معلمان را پیرامون طرح انتخاب مدیران توسط معلمان را به مدیران مدارس منتقل کنند تا مدیران مدارس با آگاهی از دیدگاه معلمان آن نوع مدیریت را در مدارس اعمال کنند که حاصل آن افزایش کارایی معلمان و سبب بهره وری بیشتر مدارس شود.
3- یکی از نیازهای مهم انسانی احساس احترام و مفید بودن است. مشارکت دادن افراد به منزله پذیرفتن وجود آنها از طریق تفویض اختیار و مسئولیت در یک موقعیت اجتماعی است. احساس عدم دخالت در سازمان سبب احساس بی ارزشی و عدم کفایت در کارمند می شود. این پژوهش می خواهد نشان دهد که آیا این طرح می تواند رضایت شغلی معلمان را در برداشته باشد.
اهداف پژوهش
اهداف اجرایی
- کمک به مدیریت جهت آشنایی با دیدگاه معلمان درباره نقاط قوت و ضعف طرح انتخاب مدیر.
اهداف کاربردی
مورد اول – ارائه راهکار جهت بهبود فرایند انتخاب مدیر توسط معلمان
مورد دوم – ارائه راهکار معلمان به مدیران جهت بهبود مدیریت
اهداف پژوهشی
مورد اول – روشن ساختن دیدگاه معلمان درباره طرح انتخاب مدیریت توسط معلمان
مورد دوم – روشن ساختن دیدگاه معلمان برای شیوه انتخابی – انتصابی مدیریت
مورد سوم – تأثیر مدیریت انتخابی توسط معلمان بر نظام آموزشی
فرضیه ها
1- فرض تحقیق: بین طرح انتخاب مدیریت توسط معلمان و تحقق شایسته سالاری در مدارس رابطه وجود دارد.
فرض پوچ: بین طرح انتخاب مدیریت توسط معلمان و تحقق شایسته سالاری در مدارس رابطه وجود ندارد.
2- فرض تحقیق: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و بهبود کیفیت و پیشرفت تحصیلی رابطه وجود دارد.
فرض پوچ: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و بهبود کیفیت تحصیلی رابطه وجود ندارد.
3- فرض تحقیق: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و کاهش اقتدار مدیریت رابطه وجود دارد.
فرض پوچ: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و کاهش اقتدار مدیریت رابطه وجود ندارد.
4- فرض تحقیق: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و افزایش جوّ مشارکت بین مدیر و معلمان رابطه وجود دارد.
فرض پوچ: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و ایجاد رضایت شغلی در بین معلمان رابطه وجود دارد.
فرض پوچ: بین طرح انتخاب مدیران توسط معلمان و ایجاد رضایت شغلی در بین معلمان رابطه وجود ندارد.
تعریف عملیاتی واژه ها
معلم: شخصی است که در استخدام آموزش و پرورش می باشد و مسئولیت تدریس در یکی از پایه های پنج گانه دبستان را بر عهده دارد.
مدیر: شخصی است که در استخدام آموزش و پرورش می باشد و با انتخاب معلمان و با ابلاغ مدیریت آموزش و پرورش مسئول اداره دبستان و اجرای مقررات می باشد.
طرح انتخاب مدیران: طرحی است که به موجب آن مدیران مدارس با رای معلمان انتخاب می شوند. این طرح در ششصد و هفتاد و سومین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش به تصویب رسید.
محدودیتهای تحقیق
محدودیتهای خارج از کنترل
1- عدم علاقه معلمان برای پژوهش و نبود فرهنگ تحقیق
2- کوچک بودن جامعه تحقیق که این امر کار تصمیم نتایج آن را با مشکل مواجه می سازد.
محدودیتهای در کنترل تحقیق
1- تعداد سوالات که پاسخ دهندگان احتمالاً حوصله کافی برای جواب دادن به آنها را نداشته باشند.
2- مشکلات توزیع و جمع آوری پرسشنامه
3- عدم تجربه کافی اینجانب در امر تحقیق
4- عدم دسترسی به منابع کافی در مورد این تحقیق
5- نبودن وقت کافی