فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:25
فهرست مطالب:
روش استخراج:
روش فرآوری:
ـ به عنوان محصول فرعی تولید:
در تهیه اسید فرمیک:
در الکترولیز کلرات پتاسیم:
ناخالصیهای سولفات سدیم و ضرورت فرآوری آن
شرکت معدنی املاح ایران (سهامی عام)
معدن :
روش ازمایش :
پساب نمک :
درصد سولفات سدیم :
اندازه گیری دانسیته :
آزمایش شیمیایی :
روش ازمایش :
روش استخراج:
رسوبات باقیمانده میرابیلیت از لایههای دریاچهای یا شورابههای سطح دریاچه را طی زمستان و پاییز استخراج می کنند. در موارد دیگر آب داغ به رویههای نمکدار تزریق و با انحلال میرابیلیت آن را تبخیر و در خشککنهای چرخان، خشک میکنند.
روش فرآوری:
شورابههای پیچیده با سردکنندههای مکانیکی تا 4 درجه سانتیگراد سردشده تا نمک گلوبر Glauber) از شورابه با فیلترهای چرخان جدا میکنند. بلورها درآب تازه حل میشوند و بعد از تبلور مکثی، جداسازی و تبلور مجدد، خشک میشوند.
سولفات کلسیم و تناردیت در روش اتاق پایه بهصورت زیرزمینی استخراج میشوند.بایک جریان پادساعت گرد و دمای 35-40 درجةسانتیگراد، سولفات سدیم از نمک خام جدا شده و باقیمانده رس و تناردیت از شستشو در یک تبخیرکننده مکثی بدست میآید.
به طور کلی دو روش عمده برای تولید سولفات سدیم وجود دارد:
الف ـ استحصال از منابع معدنی
ب ـ روشهای شیمیایی
- به عنوان محصول اصلی تولید
- به عنوان محصول جانبی تولید
الف ـ روشهای شیمیایی تهیه سولفات سدیم:
این روش بر مبنای انجام فرآیندهای شیمیایی بر روی برخی مواد صورت گرفته و بیشتر در کشورهایی به کار برده میشود که فاقد منابع معدنی سولفات سدیم باشد (کشورهای اروپائی، آمریکا، ژاپن)، سولفات سدیم تولید شده در اینگونه کارخانهها به دو شکل حاصل میشود.
ب ـ به عنوان محصول اصلی:
محور اصلی خط تولید این کارخانهها سولفات سدیم است که با ترکیب مواد اولیه مناسب مستقیماً مبادرت به تولید این ماده مینمایند که میتوان به فرآیندهای زیر اشاره نمود.
فرآیند ترکیب نمک طعام و اسیدسولفوریک:
در طی این فرآیند از ترکیب NaCl و H2SO4 به عنوان مواد اولیه، سولفات سدیم و اسید کلریدریک (به عنوان محصول) بدست میآید، در این فرآیند محصول اصلی سولفات سدیم بوده و اسیدکلریدریک به عنوان محصول فرعی مطرح میباشد. البته در برخی شرایط خاص و بر اساس هدف پروژه، سولفات سدیم به عنوان محصول جانبی مطرح میشود.