چکیده :
کلیه سازمانهای مهم ملی و بینالمللی بهداشت و گروههایی که با تغذیه مادر و کودک سر و کار دارند، تغذیه با شیر مادر را برای نوزادانی که به موقع متولد شده اند ، توصیه میکنند. دلیل این امر آن است که شیر مادر بهترین انتخاب برای شیردهی نوزاد است و حاوی حدود 200 ماده میباشد که توسط غدد شیری در پاسخ به تقاضای نوزاد و مکیدن او تولید میشود. (13)
در مهر ماه سال 1369 در محل سازمان ملل متحد، ترویج تغذیه با شیر مادر به عنوان یکی از اهداف مهم به تصویب رسید. سپس در مرداد ماه سال 1370 در ایتالیا برنامهای تدوین گردید مبنی بر اینکه مادران شیرده باید بتوانند تا 6 ماهگی نوزاد را فقط با شیر خود و بعد به همراه تغذیه کمکی تا 2 سالگی شیر دهند. (11) در این رابطه، توصیه آکادمی کودکان امریکا این است که نوزادان باید به مدت 4 تا 6 ماه فقط از شیر مادر تغذیه شوند. (13)
مطالعات پزشکی فراوان بر روی شیر مادر، نشان داده است که در طی زمان شیردهی، ترکیب شیر لحظه به لحظه تغییر میکند. این تغییر متناسب با نیاز نوزاد و به منظور تغذیه ایدهآل او در جهت رشد و تکامل است و هرگز دو مادر، شیر با کیفیت یکسان تولید نمیکنند
فهرست مطالب:
چکیده
مقدمه
فصل اول: کلیات
1-1- آناتومی پستان
1-2- بافت شناسی پستان
1-3- فیزیولوژی پستان
1-4- تاریخچه کشف هورمون پرولاکتین و شرح اعمال آن در شیردهی از دیدگاه بیولوژی سلولی
الف- تاریخچه کشف پرولاکتین
ب- مهار عمل پرولاکتین
ج- محرکهای پرولاکتین
د- اعمال پرولاکتین از دیدگاه بیولوژی سلولی
هـ ارزیابی پرولاکتین
و- نقش پرولاکتین در لاکتوژنز
1-5 شیر مادر، محتویات و فواید آن
الف- آغوز (کلستروم)
ب- بررسی تفاوت آغوز و شیر موقتی
ج- محتویات و فواید شیر مادر
1-6- تغذیه با شیر مادر
الف- ناکافی بودن شیر مادر
ب- موارد قابل توجه در طی شیردهی
ج- جلوگیری از بارداری در زمان شیردهی
د- از شیرگیری
1-7- اثرات شیر مادر بر سیستمهای گوناگون بدن نوزاد
الف- تأثیر شیر مادر بر استخوان سازی نوزاد
ب- تأثیر شیر مادر بر رشد و تکامل سیستم عصبی نوزاد
ج- تأثیر شیر مادر بر سیستم ایمنی نوزاد و حمایت ایمونولوژیک غیر قابل جایگزینی آن
د- تأثیر شیر مادر بر تعادل وزن، قد و رشد نوزاد
هـ تأثیر شیر مادر بر سیستم تنفسی نوزاد
و- تأثیر شیر مادر بر سیستم قلب و عروق نوزاد در سالهای آتی زندگی
ز- تأثیر شیر مادر بر سیستم گوارشی نوزاد
ح- تأثیر شیر مادر بر سیستم شنوایی نوزاد
ط- تأثیر شیر مادر بر کاهش میزان کم خونی نوزاد
ی- تأثیر شیر مادر در پیشگیری از دیابت نوع 2
ک- تأثیر تغذیه با شیر مادر بر مننژیت ناشی از هموفیلوس آنفلوآنزا
1-8- فواید شیردهی بر مادر شیرده
1-9- مقایسه محتوای شیر مادر با شیر گاو
1-10- محتوای شیر خشک و مضرات آن در مقایسه با شیر مادر
1-11- خطرات شیرخشک
1-12- موارد منع شیردهی
1-13- مادران شیرده شاغل
1-14- تأثیر الکل بر شیردهی
1-15- تأثیر سیگار بر شیردهی
1-16- بیماریهای پستان
1-16-1- ناهنجاریهای رشد پستان
1-16-2- ترشّحات غیر طبیعی پستان
1-16-3- غدد پستان
1-16-4- ترک و زخم نوک پستان، راههای پیشگیری و درمان
1-16-5- پدیده رینود
1-16-6- حساسیت موضعی پستان
1-16-7- تورم و پرخونی پستان
1-16-8- التهاب پستان
1-16-9- آبسه پستان
1-17- شیردهی و داروها
1-17-1- فاکتورهای مؤثر در ترشّح دارو و ورود آن به داخل شیر
1-17-2- مکانیزم انتقال داروها به داخل شیر
1-17-3- دسته داروها بر حسب مضر یا بی ضرر بودن در طی شیردهی
1-17-3-1- دسته داروهای بیضرر در طی شیردهی
1-17-3-2- دسته داروهایی که در طی شیردهی کمتر ایمن هستند
1-17-3-3- دسته داروهایی که در طی شیردهی خطرناک هستند
1-17-4- موارد قابل ذکر در مورد مصرف داروها در طی شیردهی
1-17-5- دم کردههای گیاهی بیضرر در طی شیردهی
1-17-6- اشعه X و اسکنها در طی شیردهی
فصل دوم: محرکهای شیردهی (گیاهی و شیمیایی)
2-1- گیاهان داروئی محرک شیردهی
2-2- قطره گیاهی شیرافزا
2-2-1- مواد مؤثره گیاهان موجود در قطره شیرافزا
2-2-2- فارماکولوژی
2-3- محرکهای شیمیایی: داروهای محرک شیردهی
2-3-1- متوکلوپرامید، دارویی با عارضه جانبی شیرافزایی
فصل سوم: بررسی آماری و نتایج
3-1- مطالب جمعآوری شده حاصل از نظریات 200 پزشک (متخصص زنان، اطفال و ماما)
3-1-1- بررسی معیارهای پزشکان در مورد سنجش کافی بودن میزان شیر مادر
3-1-2- بررسی علل ناکافی بودن میزان شیر مادر
3-1-3- موارد ذکر شده به منظور افزایش شیردهی در درجه اول
3-1-4- بررسی آمار بدست آمده از پزشکان (بر حسب درصد)
3-1-5- علل تجویز فرآورده های خوراکی متوکلوپرامید
3-1-6- علل تجویز قطره شیر افزا
3-1-7- علل عدم تجویز فرآورده های خوراکی متوکلوپرامید توسط آن دسته از پزشکان که آنرا تجویز نمیکنند
3-1-8- علل عدم تجویز قطره شیرافزا توسط آن دسته از پزشکان که آنرا تجویز نمیکنند
3-1-9- سایر موارد دارویی تجویز شده به منظور افزایش شیر مادر
3-2- ترسیم نتایج حاصل به صورت جدول و نمودار ستونی
3-3- استفاده از روش آماری مجذور خی
3-4- آزمون فرض صفر و مقابل و ترسیم جدول فراوانیهای مورد انتظار بر اساس آن
3-5- فرمول مجذور خی و محاسبات
فصل چهارم
بحث و نتیجهگیری
خلاصه انگلیسی
فصل پنجم: مراجع
نوع فایل: Word
تعداد صفحات: 131 صفحه