23 صفحه
آیین مهر در ورزش باستانی ایران
ورزش باستانی ، بدون شک هر کس نام این ورزش را می شنود بی درنگ متوجه خواهد شد که این ورزش به دوران باستانی ایران تعلق دارد در صورتی که امروزه از رنگ و بوی باستانی آن کاسته شده و رنگ و بویی کاملا اسلامی پیدا کرده است بطوری که بر در و دیوار زورخانه ها آیات قرآنی نقش بسته است و لفظ اصلی مرشد و ورزشکاران ، علی گفتن است و همینطور یکی از اسباب ورزشکاران در خیبر نام دارد با این همه آیا نام باستانی بر این ورزش شما را به شک وانمی دارد من که پس از کمی تامل به این نوشته دکتر مهرداد بهار ، فرزند " ملک الشعرا بهار " اعتقاد پیدا کردم که بدین شرح است :
" مهرداد بهار در جستاری زیر عنوان آیین مهر در ورزش باستانی ایران بر این نکته پای میفشارد که الگوهای دینی، عرفانی، شهریاری، پهلوانی ایران از میترا پدید آمدهاند. پیروان میترا هم باید جنگآوری بیاموزند، هم بینیازی از لذتهای زمینی در آیینهایی مردانه. میترا نگهبان ایرانزمین است، پاسدار پیمانها است، خدای جنگ است، خدای روشنایی است، حافظ اسرار عارفانه است؛ خدای آیینهایی که در غارها برپا میشدهاند؛ زیر سقفی آسمانگون؛ که آسمان و ستارهگاناش در آیین میترایی جایگاهی ویژه دارند. در آیین میترایی هر سیاره نشان خدایی است، وظیفهی فراهم کردن طعام روزی از هفته را برعهده دارد، نام یکی از روزهای هفته را حمل میکند، با یکی از مراحل هفتگانهی آیین میترایی ارتباط دارد.
آیین میترایی در غارها برپا میشد؛ در کنار رودی یا جویی. رهروان آیین میترا اما، در شهرها نیز حضور داشتند؛ در معبدهایی که در زیرزمینها میساختند. در معبد میترایی دو ردیف سکو وجود داشت و صحنی گود در میان. بنای زورخانهها و آیینهای ورزش باستانی در معبد و آسمان و سکو و صحن آیین میترایی ریشه دارند.